Direkte kontakt og lobbyvirksomhet Vi skiller gjerne mellom to former for uformell kontakt mellom politikerne og ulike pressgrupper: Direkte kontakt og.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fagoppgave Justert formulering
Advertisements

Strategi og høringsuttalelse - vårt svar på nye regler om motorferdsel i utmark Motorsportkonferansen 2007.
Aksjonisme - Sivil ulydighet.
Hvorfor skal du stemme? Skrevet av Hallvar Furø, Digital Medieproduksjon i Halden
Røde Kors Ungdom Tekst osv.
Skap framtidens Ungdommens Hus på Stjørdal.. ue.no.
Samfunnskunnskap - Makt
LOs representantskap i Aust -Agder, 4
7 Demokrati.
Næringsmakt og statsmakt Fredrik Engelstad - Institutt for samfunnsforskning.
Rammer for IKT-bruk i forvaltningen Dag Wiese Schartum, AFIN.
Etikk og brukermedvirkning
ROTARYS OMDØMME PÅL ROSENVINGE DISTRIKTSLEDER 2310 PUBLIC RELATIONS.
INNFALLSVINKLER Styringsmekanismer Skolens funksjoner
Karriereveiledning som virkemiddel?.
Demokratisk fornyelse Lokale praktiske erfaringer og mulig implementering i nasjonal politikk. Tone Tellevik Dahl-bydelsutvalgsleder Morten Nordlie-kultur-
Utfordringer i familien
Er det behov for et regionalt senter for inkludering og mangfold i Møre og Romsdal?
Workshop om Norges Omdømme 17. juni 2003 ”Merkevaren” Norge Hvorfor og hvordan Innlegg ved NHOs adm. dir. Finn Bergesen jr.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
9 Politikk – noe for meg?. Stemme ved valg Frie politiske valg er et av de viktigste kjennetegnene på et demokrati. Ved å delta ved valg stemmer vi på.
Definere og velge hovedmål og delmål
LOBBYVIRKSOMHET Hvordan få gjennomslag for våre meninger og standpunkter hos politikere? Jon G. Olsen Styreleder VOFO-Akershus Daglig leder Akershus musikkråd.
- Og annet politisk påvirkning.
POLITIKK.
Foreldregruppe på Fillan barnehage
*BEST Coaching Strategi – Organisasjonsutvikling – Executive Search - Coaching 1.
Opplæringspakken for barnerepresentantene Møte med administrasjon, politikere og media Hvordan få fram det jeg vil si.
Etikk i pedagogisk arbeid
Lederstil og Motivasjon.
E-demokrati muligheter og realiteter Paneldebatt mellom nordiske IT ministere Reykjavik 26. august 2004 Morten Øgård Institutt for statsvitenskap Høgskolen.
5000 medlemmer 80 lokallag Best kjente miljøorganisasjonen i Norge Alle aktive er under 26 år.
Medlemsutvikling på klubbplan er en av våre viktigste oppgaver fremover! Kommunikasjon er en nødvendighet i dagens strabasiøse dagligliv! Omdømmet gjenspeiler.
Modellkommunene Hva er unikt?
Politisk påvirkning.
Hva er ledelse? Intro org ledelse 2009.
De seks viktigste organene i EU Det europeiske råd Ministerrådet (Unionsrådet) EU-kommisjonen Europaparlamentet EF-domstolen Den europeiske sentralbanken.
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
Politiske pressgrupper Kap. 7. I denne powerpointpresentasjonen skal du lære om ▪ Forsamlingsfrihet ▪ Formell og uformell makt ▪ hvordan frivillige organisasjoner.
Stemmer teller – ressurser avgjør Arbeid med politisk påvirkning.
Produkt av prosessen Intensjonsavtalen. Intensjonsavtalen er «sluttproduktet» Intensjonsavtalen har flere formål: –Formelle Gi kommunestyrene i de fem.
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Viktige begreper i kapittel 3. Menneskesyn Hvilke tanker vi har om mennesket, og hvilken verdi vi setter på det.
Skaff deg innflytelse (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag.
Den politiske styringskjeden
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Er LMU i praksis studentenes viktigste organ?
Retorikk og muntlig kommunikasjon
Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse
Husbanken og kommunene
Kapittel 8. Hva kan true demokratiet?
Vi le­ver i et sam­funn der
Gode styringsgrep og metoder for folkevalgte
Kapittel 7 Demokrati.
STRATEGISK Kommunikasjon Fakultet for samfunnsvitenskap
Sett inn riktig form av eiendoms- pronomenene
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Den internasjonale arenaen
Ulvejakt og media.
Gode styringsgrep og metoder for folkevalgte
Er svart økonomi en trussel mot velferdsstaten?
Religion og Identitet Lisa Stornes
Klasseregler. Målsetting med dette kapitlet vise hvordan reglene kan arbeides med i klassen for å skape tilslutning og ansvarsfølelse blant elevene vise.
Utskrift av presentasjonen:

Direkte kontakt og lobbyvirksomhet Vi skiller gjerne mellom to former for uformell kontakt mellom politikerne og ulike pressgrupper: Direkte kontakt og Lobbyvirksomhet: en form for uformelt, systematisk og målrettet politisk press mot offentlige myndigheter

”Politikerne er avhengige av å få presentert fakta og forholder seg ikke til overflatiske og ofte uetterrettelige medieoppslag. En lobbyists viktigste egenskaper er troverdighet og ærlighet…” Per Morten Vigtel (kåret av Dagens Næringsliv til å være Norges smarteste og mektigste lobbyist)

Lobbyisme i endring Korridorpolitikken har lange tradisjoner på Stortinget. Den er enviktig del av pluralismen i vårt politiske system. Lobbyistene er blitt mer selvsikre og pågående enn før. De er utstyrt med skreddersydde utredninger og mediestrategier, har gjennomgått kurs i kommunikasjon og politisk påvirkning og bruker et bredt spekter av virkemidler. Denne utviklingen kan forklares med framveksten av profesjonelle PR-byråer.

«Det jeg har opplevd i Stortinget, har imidlertid fortalt meg at Stortinget i realiteten er mindre følsom for press enn mange later til å tro. Det er en stor grad av selvfølelse i dette huset, og det gjør at det ikke er så lett å få til forandringer selv med betydelig press, dersom huset får en følelse av at dette er høyst private interesser eller rene sektorinteresser.» Guttorm Hansen (eksstorstingspresident) i boka Der er det godt å sitte …(1984):

Aksjoner Aksjoner blir ofte kalt irregulær politikk. Med det mener vi at framgangsmåten ikke er rutinepreget og regulert som på andre politiske arenaer. Aksjoner kan være alt fra demonstrasjoner og underskriftsaksjoner til ulovlige handlinger som å lenke seg fast til gravemaskiner. Medborgerundersøkelsen (2004) viste at 37 prosent av den voksne befolkningen har skrevet under på en underskriftskampanje eller et opprop, mens litt under 9 prosent har deltatt i et protestmøte eller en demonstrasjon Makt- og demokratiutredningen avdekket at mange i vår tid heller tar i bruk ulike former for kortvarig aksjoner rundt aktuelle enkeltsaker enn forpliktende, langsiktige politiske arbeid i politiske partier

PR - byråer Å skape oppmerksomhet om visse saker, personer, bedrifter osv. Å kontrollere informasjon: Å skaffe, skjule og tilpasse informasjon har blitt en viktig strategi for å styrke sin posisjon i samfunnsbildet og dermed kanskje også vinne politisk innflytelse. PR- byråene vet hvordan informasjon kan brukes taktisk for å oppnå det en vil. Å skape positive mediebilder: PR-byråene vet hvordan bedrifter og organisasjoner skal møte utfordringer og framstå med troverdighet og handlekraft.

Sivil ulydighet Ikke alle aksjoner gjennomføres i tråd med lover og regler. Ulovlige aksjoner blir ofte kalt sivil ulydighet. Eksempler på dette kan være å klatre opp i en offentlig bygning for å henge opp et banner, okkupere hus, ikke fjerne seg på politiets oppfordring eller ta seg ulovlig inn på et bedriftsområde for å påvise forurensning. Sivil ulydighet er et uttrykk for en holdning: Noen politiske mål er så viktige at det er moralsk riktig å bruke lovbrudd som virkemiddel. Mye kan tyde på at aksjoner har begrenset effekt. Det tar tid å mobilisere til større aksjoner ofte kommer aksjonistene for sent inn i den politiske beslutningsprosessen.

Sivil ulydighet - kriterier Aksjonen må være ikke-voldelig. Ulovlighetene må skje åpenlyst. Saken må ikke dreie seg om private interesser, men prinsipielle spørsmål knyttet til verdier, moral osv. Lovlige, demokratiske virkemidler må være forsøkt først. Aksjonen knytter seg til enkeltsaker og er ikke rettet mot demokratiet som styringsform eller alle borgeres medfødte rettigheter.

Problemstillinger: Aksjoner – styrker eller svekker de demokratiet? Kampanjer – bare for de ressurssterke?