Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Er svart økonomi en trussel mot velferdsstaten?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Er svart økonomi en trussel mot velferdsstaten?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Er svart økonomi en trussel mot velferdsstaten?
Unio-konferansen 2008 Alexander W. Cappelen

2 Frivillig skatt I Norge, og i enkelte andre moderne velferdsstater, krever staten inn om lag 40% av verdiskapningen gjennom skattesystemet Unikt historisk Skatteinnbetalingen er frivillig på to måter Demokratisk bestemt Muligheter for skatteunndragelse benyttes ikke alltid Basert på ”selvangivelse”

3 Skattunndragelse og velferdsstaten
Skatteunndragelse påvirker finansieringen av velferdsstaten på to måter: Direkte gjennom lavere skatteinntekter Indirekte gjennom lavere oppslutning om et høyt skattenivå. Skatteunndragelse er derfor en trussel mot velferdsstaten. For å forstå trusselen må vi forstå hvorfor folk betaler skatt.

4 Økonomiske motiver Standard økonomisk teori har stort sett antatt at mennesker opptrer som en ”homo economicus” Homo Economicus antas å ha to primære egenskaper 1. Fullkomment rasjonell 2. Egeninteressert Hvis dette er en riktig beskrivelse så er det bare mangel på muligheter eller frykt for å bli straffet som hindrer skatteunndragelse.

5 Forts. Homo economicus antakelsene gir ofte et feilaktig bilde av menneskelig motivasjon. Begrenser vår forståelse av incentiver. Andre incentiver: Sosiale Moralske Egenverdi Nødvendig å utvikle koblingen mellom økonomi og psykologi for å forstå skattebetaling og skatteunndragelse.

6 Illustrasjon: ”Diktatorspillet”
Hva ville du gjort i en situasjon hvor du skulle bestemme hvordan 1000 kroner skulle deles mellom deg og en annen? Du vet ikke hvem den andre er og den andre vil aldri få vite hvem du er. Spillet gjentas ikke Hvis folk ikke var opptatt av etikk og rettferdighet så ville de tatt alle pengene selv. Hva gjør de?

7 Normer og skatteunndragelse
Normer påvirker folks villighet til å unndra seg beskatning på to måter: Skaper et sosial motiv Ønsket om å unngå sosiale sanksjoner Skaper et moralsk motiv Ønske om å ikke avvike fra det man oppfatter som moralsk riktig Hypotese: moralske/sosiale motiver blir svekket dersom: Man tror at andre ikke betaler skatt Man oppfatter skattesystemet som urettferdig Man mener at skatteinntektene misbrukes.

8 Forts. Undersøkelse gjennomført for Skattedirektoratet ser på hvordan normer påvirker svart arbeid Erling Barth (UiO), Alexander Cappelen (NHH) og Tone Ognedal (UiO). To spørsmål: Når mener folk at skatteunndragelse er akseptabelt? Hvordan påvirker evnen til å rettferdiggjøre skatteunndragelse viljen til å unndra?

9 Hva gjør unndragelse akseptabelt?
Ja ”Andre gjør det” 11,7 ”Skattesystemet er urettferdig” 74,5 ”Skatteinntektene misbrukes” 45,7

10 Vilje til å unndra og svart arbeid
Villig til å unndra Svart arbeid ”Kan skatte unndragelse rettferdiggjøres?” Ja Nei 79,3 29,5 27,6 7,7 ”Det er aldri rett å bryte loven” 29,1 51,5 7,4 16,7

11 Ulike likevekter Hvis folks motivasjon til å betale skatt er avhengig av hvorvidt andre betaler skatt kan vi ha ulike likevekter. En likevekt med stor grad av skattebetaling En likevekt med liten grad av skattebetaling Kampanjer mot svart arbeid kan virke mot sin hensikt ved å gi folk inntrykk av at mange andre unndrar seg beskatning.

12 Rettferdig skatteunndragelse
Moralsk motivasjon fører ikke alltid til at folk blir mer villig til å betale sin skatt. Skatteunndragelse kan i enkelte situasjoner rettferdiggjøres. Lang historisk tradisjon Umulig å lage et skattesystem som ikke behandler noen urettferdig. Har ikke nødvendig informasjon

13 Et eksempel: Inntektsskatten
La oss si at vi ønsker utjevne folks timelønn Inntektsskatten kan bare knyttes opp til en persons totalinntekt. Skattemyndighetene har ikke informasjon om arbeidstid/innsats. Progressiv beskatning har to effekter: Vi tar fra de som har høy timelønn og gir til de som har lav timelønn. Vi tar fra de som jobber mye og gir til de som jobber lite.

14 Hvem unndrar seg beskatning?
Vi finner at de med lav timelønn og lang arbeidstid er mer tilbøyelige til å unndra seg skatt. Urettferdighet i skattesystemet gir dermed økt tilbøyelighet til å unndra seg beskatning. Skatteunndragelse er ikke bare et spørsmål om dårlig moral hos skattebetalerne. .

15 Straff og skatteunndragelse
I hvilken grad bør myndighetene basere seg på eksterne motiver for å hindre skatteunndragelse? Høyere straff Mer ressurser til overvåkning Avgjørende spørsmål er i hvilken grad eksterne motiver påvirker indre motiver

16 Fortrengning av moralsk motivasjon
Studier har vist at ekstern intervensjon kan fortrenge annen form for motivasjon Illustrasjon: Blodgivere Henting i barnehagen Økt fokus på straff kan føre til at den moralske forpliktelsen til å betale skatt svekkes? Blir oppfattet som et økonomisk spill

17 Konklusjon Svart arbeid er en trussel mot velferdsstaten.
Velferdsstatens er en ”trussel” mot svart arbeid Et rettferdig skattesystem og fornuftig bruk av skatteinntekter gir mindre svart arbeid. Ikke opplagt at den beste måten å forhindre svart arbeid er ved økte straffer eller ved å bruker mer ressurser på kontroll. Kan svekke moralsk motivasjon.


Laste ned ppt "Er svart økonomi en trussel mot velferdsstaten?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google