Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

9 Politikk – noe for meg?. Stemme ved valg Frie politiske valg er et av de viktigste kjennetegnene på et demokrati. Ved å delta ved valg stemmer vi på.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "9 Politikk – noe for meg?. Stemme ved valg Frie politiske valg er et av de viktigste kjennetegnene på et demokrati. Ved å delta ved valg stemmer vi på."— Utskrift av presentasjonen:

1 9 Politikk – noe for meg?

2 Stemme ved valg Frie politiske valg er et av de viktigste kjennetegnene på et demokrati. Ved å delta ved valg stemmer vi på et politisk parti og er med på å påvirke det politiske livet.

3 Melde seg inn i et politisk parti Partimedlemmer kan være med på å utforme partiprogrammet og å bestemme hvem som skal stille til valg, gjennom nominasjonen. Nominasjon: vgjørelsen om hvem som skal stå på valglistene for et parti. Du kan også selv stille til valg for å kjempe om en plass i kommunestyret, Stortinget eller Sametinget.

4 Melde seg inn i en organisasjon Organisasjonsfrihet er en menneskerettighet og et viktig kjennetegn på et demokrati. I Norge har vi mange ulike organisasjoner, og et flertall av befolkningen er medlem av én eller flere. Store organisasjoner har gjerne god kontakt med mediene og formidler sine standpunkter eller meninger gjennom dem.

5 Melde seg inn i en organisasjon Organisasjoner prøver også å påvirke politikerne direkte gjennom personlig kontakt. Slik kontakt har ofte form av lobbyvirksomhet. - En lobbyist er en profesjonell politisk påvirker, som har som sitt arbeid å ta kontakt med politikere for å påvirke standpunktene deres. - Lobbyister kan representere organisasjoner, bedrifter eller kommuner. De fleste store organisasjoner har heltidsansatte lobbyister.

6 Delta i en aksjon En aksjon er som regel en spontan og organisert reaksjon på noe som skjer, for eksempel etter et politisk vedtak om at en skole skal legges ned. Organisasjoner som blir opprettet for å drive kortvarige aksjoner, kaller vi ad hoc- organisasjoner.

7 Delta i en aksjon To vanlige aksjonsformer er demonstrasjonstog og underskriftskampanjer. En kan også ta direkte kontakt med politikere, enten alene eller sammen med andre.


Laste ned ppt "9 Politikk – noe for meg?. Stemme ved valg Frie politiske valg er et av de viktigste kjennetegnene på et demokrati. Ved å delta ved valg stemmer vi på."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google