Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Religion og Identitet Lisa Stornes 07.04.2019.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Religion og Identitet Lisa Stornes 07.04.2019."— Utskrift av presentasjonen:

1 Religion og Identitet Lisa Stornes

2 Introduksjon Hva kan religionen bety i en kultur?
Hvordan deles religionen inn i grupper, og hvor oppstod verdensreligionene? Hva er sekularisering? Hva er etikk, moral, humanisme og humanetikk. Hvor sterkt står de ulike trossamfunn i Norge?

3 Religion og Kultur Religionen vil gi en forklaring på hvordan verden og menneskene er blitt skapt. Religionen vil gi et verdensbilde og forklare menneskenes plass og funksjon i verden. Religionen vil forklare hvorfor noe er rett eller galt og vil være et grunnlag for verdier og normer i samfunnet. Religionen vil gi retningslinjer for hvordan vi skal leve. Religionen tilbyr ritualer og fellesskap i forbindelse med viktige hendelser som fødsel, ekteskap og død. Religionen kan bidra til å holde samfunnet sammen ved hjelp av felles tro, felles verdier og felles normer. På den annen side kan den også bidra til konflikter og splittelse.

4 Hvordan deles religionen inn i grupper?
En gruppe religioner er de som har skriftlige kilder, en annen gruppe har med andre ord ikke skriftlige kilder. Eksempler på de førstnevnte er kristendommen og islam med henholdsvis Bibelen og Koranen. De skriftløse religionene finner vi gjerne i Afrika, Australia, på Stillehavsøyene og hos urbefolkningen i Amerika. En del av disse religionene kalles naturreligioner. De er opptatt av at sammenhenger i naturen og den felles kraften som styrer. Dermed viser de også sterk respekt for naturen og er i praksis svært miljøvennlige.

5 Hvor oppstod verdensreligionene?
Alle de fem verdensreligionene stammer fra India eller Midtøsten. Buddhisme og hinduisme har røttene sine i India. De tre andre, kristendommen, jødedommen og islam, har sitt opphav i Midtøsten.

6 Hva er sekularisering? Sekularisering = verdsliggjøring.
Det vil si at religionen ikke står like sterkt som tidligere, altså at religiøse verdier og tradisjoner får mindre betydning i samfunnet, i folks daglige liv og tenkemåte. Et eksempel er at ungdom ikke lar seg konfirmere fordi de har religiøse motiver, men fordi de vet at de får penger og andre gaver. Noen tar konsekvensen av dette og lar seg konfirmere borgerlig.

7 Hva er etikk og moral? Etikk er læren om hva som er rett og galt. Vi kan også kalle det morallære. Moral er på den annen side hvordan vi faktisk oppfører oss i praksis, om handlingene våre er moralske eller ikke.

8 Hva er humanisme og humanetikk?
Sammen med kristendommen er humanismen et viktig grunnlag for etikken, og det er ikke så lett å sette et skille mellom dem, fordi de har påvirket hverandre opp gjennom historien. Humanismen er opptatt av likeverd, like rettigheter og behov for alle mennesker, og at vi skal handle mot andre som vi vil at andre skal handle mot oss. Etikk som bygger på humanisme, er med andre ord humanetikk.

9 Hvor sterkt står de ulike trossamfunn i Norge?
I Norge er fortsatt statskirken svært dominerende, mellom 80 og 90 prosent av befolkningen er innmeldt her. Av trossamfunn utenom denne står islam, Pinsemenigheten og den romersk-katolske kirken sterkest. Deretter følger frikirken (Den Evangelisk Lutherske frikirke), som er noe større enn Jehovas vitner, Metodistkirken og Baptistsamfunnet.


Laste ned ppt "Religion og Identitet Lisa Stornes 07.04.2019."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google