Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse
Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske og diskutere hvordan man kan være med på å påvirke det politiske systemet gjennom å bruke ulike kanaler for påvirkning   4b gjøre greie for utfordringer for demokratiet, for eksempel når det gjelder representasjon fra urfolk og minoriteter 4c diskuter hvordan makt og påvirkning kan variere på grunnlag av etnisitet og sosioøkonomisk tilhørighet 4d diskutere sammenhenger mellom styreformer, rettsstat og menneskerettigheter 4e gjøre greie for styreformen og de viktigste politiske styringsorganene i Norge, både norske og samiske og drøfte flertallsdemokratiet 4f analysere grunnleggende forskjeller mellom de politiske partiene i Norge

2 Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse
Kommer du til å bruke stemmeretten når du blir 18 år? (140) Kan det være en politisk handling å ikke stemme ved valg? (141)

3 Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse
Valg (141) Nominere (144) «Oppstilling av kandidater ved et valg.» Utjevningsmandat (147) «Mandat som etter et valg fordeles til de partiene som er underrepresentert i forhold til sitt samlede stemmetall. Innført i Norge fra og med stortingsvalget i 1989.» Sperregrense (147) «Fordeling av utjevningsmandater gjøres i Norge bare til partier som har fått over 4 % av stemmene.»

4 Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse
Organisasjonsarbeid (149) Høring (149) «Innhenting av skriftlige reaksjoner på et forslag fra ulike organisasjoner og instanser.» Aksjoner (150) Sivil ulydighet (151) «En ikke-voldelig handling som åpenbart er i strid med eller på kanten av gjeldende lov, som gjøres i full offentlighet og der hver deltaker har en personlig moralsk overbevisning om at de handler riktig.» - Ad hoc-aksjoner (150) «Aksjoner for et bestemt formål.»

5 Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse
Massemediene (152) Dagsorden (152) Vaktbikkje (152) Vinkling (153) Personlig kontakt (156) Lobbyisme (156) «Systematisk og målrettet påvirkning, ofte rettet mot politiske myndigheter og sentrale personer i statsapparatet. Hensikten er å oppnå innflytelse ved å påvirke et politisk vedtak slik at det så langt som mulig oppfyller lobbyistens målsettinger.»

6 Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse
&strukt_tid=84021 8&strukt_tid=84021

7 Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse
Forslag til oppgaver på nett Flervalgsoppgave Kryssord Luketekst Stortingsvalget (Læreplanmålene 4a, 4b, 4e og 4f) Reklame (Læreplanmål 4a + 4b + 2b) Arbeidsledighet og politisk engasjement (Læreplanmål 4a + 4c)

8 Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse
Utforskeren 1a formulere en aktuell samfunnsfaglig problemstilling og skrive en drøftende tekst ved å bruke fagbegrep, varierte kildeomfang og kildehenvisninger. Finn en sak, enten lokalt eller nasjonalt. Skriv en tekst der du drøfter hvilke kanaler du kan benytte for å få frem ditt syn på saken. Formuler overskriften som en problemstilling.


Laste ned ppt "Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google