Observasjonstema: Glede av hverandre. Denne gangen har vi valgt å lage en power point presentasjon, vi håper dette gir dere enda bedre mulighet til å se.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvordan lage spill i power point?
Advertisements

SOSIAL KOMPETANSE. BARNEHAGEN SKAL FORMIDLE VERDIER OG KULTUR, GI ROM FOR BARNS EGNE KULTURSKAPNING OG BIDRA TIL AT ALLE BARN FÅR OPPLEVE GLEDE OG MESTRING.
Barns læring, voksnes ansvar!
FRA MÅLSTYRING TIL PROFESJONELT ANSVAR
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
Bevegelse I samlingen snaket vi om bevegelse. Hva tenker barna når vi sier ordet bevegelse? De reiser seg og forklarer at når vi gjør sånn og sånn med.
Velkommen til foreldremøte høsten Overgang fra felles del til avdelingsvis……  Vi går gjennom stokken  Viser konkretene som støtter hverdagens.
Maurtuå MÅNEDSRAPPORT FOR FEBRUAR MÅNEDSRAPPORT FOR FEBRUAR HVA HAR VI GJORT I FEBRUAR? Telefon Maurtuå : Mobil tlf: Telefon.
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage – div info v /Vigdis – foreldreråd, m/ valg av foreldrerepresentanter
Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.
Foreldremøte SFO høsten 2015 Onsdag den 2.september 2015.
Velkommen til nytt barnehageår! Spesielt ønsker vi de barna som er nye på avdelingene velkommen til oss- vi ser frem til å bli godt kjente med dem og familiene.
Brukerundersøkelse i barnehage Rælingen kommune Februar-mars 2016 Overordnet rapport for Petrine barnehage.
INFOHEFTE FOR FORELDRENE «LØFT ER TØFT». INNLEDNING: I gjorde vi i Skaubo AS en stor satsning hvor alle ansatte i alle barnehagene gikk på kurs.
Velkommen til nytt barnehageår! Det er tilvenningstid i barnehagen. 3 nye barn har begynt hos oss. Jonas, Victoria og Mathilda.. Vi ser allerede at alle.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
Den forundrede forvandlede Del 2 i serien «Fortellingen om Far»
KAPITTEL 50 Josephs julaften. a) Sett strek mellom ordene og forklaringene som betyr omtrent det samme desember 2. å gå 3. trist 4. nettopp 5.
Trygge foreldre – trygge barn Foreldremøte Søndre Egge barnehage 11. mars -10.
PEDAGOGISK DOKUMENTASJON Undervisning F1B Liv Torunn Eik.
Likestilling i barnehagen Rammeplanen - mars 2006 Likestilling mellom kjønnene skal gjenspeiles i barnehagens pedagogikk.
Valg av verdier bilde. Våren 2015 SSK fotball ønsket å bli mer bevisst på hva vi vil og hvordan vi vil ha det. Alle lag ble bedt om å diskutere verdier.
Bruk av livshistorie til personer med demens Astrid Håland april 2016.
Kapittel 35 Hans forteller om jobben som sosionom Hans ønsker å hjelpe andre mennesker.
Vennskap/Sosial kompetanse Barn som fungerer i leik og lærer sammen med andre barn tilegner seg verdier som respekt og toleranse for ulike mennesker. Vi.
Barnesyn og barns medvirkning
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE.
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Hvor mange her er kommet alene. Hvor mange har avtalt å sitte med noen
Februarnytt Buorre beaivi = god dag
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
3 STRESSMESTRINGSTIPS FOR LEDERE
Våre familier Skoleåret 2017/2018 Framtid - Samspill - Skaperglede.
September Uke/ frukt Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
Kine, Astri, Liv, Ann Kathrin og Tone
Marsnytt Vi tar farvel med vinteren og ønsker våren velkommen!
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
DESEMBER November Desember
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
1 Egenomsorg og helse.
Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
WeDo Milo utforsker vekt og friksjon
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Velkommen til foreldremøte
Sinne Kraivalee Arnesveen.
Lek og moro skal vi ha, det gjør barn og voksne glad!
Vennskap for 1. og 2. klasse.
ROM FOR ROM SOMMERLY BARNEHAGE SA Sommerly Barnehage SA.
Velkommen til foreldremøte
Velkommen til foreldremøte
Periodeplan for Januar 2019
Periodeplan for februar 2019
Voldsforebyggende opplæring
Velkommen til foreldremøte
Danning og voksenrollen i barnehagen
Velkommen til foreldremøte
Periodeplan for mai Barnehagen stengt! Vi går i tog
Fysisk og psykisk helse
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
Foreldremøte Glomfjord barnehage
Eine og Andri på viktig oppdrag
Del 3 Lek og samarbeid mot mobbing
MEG SELV EVALUERING OG OPPSUMMERING AV AUGUST
EVALUERING OG OPPSUMMERING AV AUGUST SEPTEMBER
Utskrift av presentasjonen:

Observasjonstema: Glede av hverandre. Denne gangen har vi valgt å lage en power point presentasjon, vi håper dette gir dere enda bedre mulighet til å se funnene våre. Vi har tideligere brukt foto plakater, som vi egentlig er litt i tvil om dere har sett. Det hadde vært hyggelig med en tilbakemelding på denne presentasjonen, om dere likte det eller om dette ikke er til glede for dere Denne gangen er dessverre ikke alle barna representert. Det er fordi det har vært fryktelig mye sykdom demme måneden.

Praksis fortelling: Eva sitter på leka og er lei seg. Hun kastet ballen også innså hun at den ikke kom tilbake. Vemund som er i andre siden av rommet kommer bort til henne. Gir henne en liten klem og prøver å følge blikket hennes. Hun ser på ballen, han reiser seg går bort og henter ballen. Eva stopper og gråte og begynner å smile. Vemund stabber seg tilbake til Eva med ballen og gir den til henne. De ler godt begge to. Dette sier meg at Vemund forstår affektiv inntoning, ved at han kobler seg på det Eva er opptatt av. Empati og samhandling er også viktige stikkord her.

Bilde serie: er ser vi Linus og Agnes som står å ser på dyra. Sindre har akkurat falt og var litt lei seg. Han ser bort på de to andre som ler og ser på han. Han begynner også å le og går bort til de andre. Dette kan vi knyte til temahefte de minste barna i barnehagen: Det ser ut til at barn intuitivt forstår andres hensikter ved kroppslig å legge merke til plasseringer, lyder, gester, ansiktsuttrykk og blikk. temahefte 16:07 BILDE 2 BILDE 1

Her har vi Jonas som satt på gulvet og bygget med klosser. I døren står et barn fra stor avdeling og vil gjerne inn. Vi voksne sier det er greit og hun stormer bort til Jonas. Jonas smiler og spreller med bena. Tydelig glad for besøk. Dette mener vi er en viktig del av samarbeidet mellom avdelingene. Å se enkelt barna og deres behov på tvers av gruppene. I kapitelet om medvirkning hentet jeg dette sitatet som jeg mener passer godt til denne situasjonen: Både kroppslig og språklig gir barn uttrykk for hvordan de har det. De yngste barna formidler sine synspunkter ved kroppsholdninger, mimikk og andre følelsesmessige uttrykk. Barns følelsesmessige uttrykk skal bli tatt på alvor. rammeplan 12:08

Å få storesøster på besøk er en stor glede. Trenger vi si mer?

Linus og Agnes er to herlige barn med et utrolig sterk vennskap i tidelig alder. På bilde seg vi Linus som ønsker å hjelpe Agnes ned trappen. Men vi vil legge til en praksis fortelling fra her om dagen: det er tidelig morgen i barnehagen, ikke alle barna er kommet enda. Linus traver frem og tilbake over gulvet. Tydelig at han ikke får helt roet seg. Plutselig spretter den voksne opp av stolen og går ut i garderoben, nå kommer Agnes sier hun og ser bort på Linus. Linus reiser seg opp, smiler ivrig og løper ut i garderoben. Der står Agnes i døra med et stort smil og munnen. Bena og armene til Linus går spreller og Agnes begynner å sprelle med. Vi tolker dette til at det er tydelige glad for å se hverandre. Temaheftet om de yngste barna i barnehagen sier blant annet dette om tilknytning mellom barn: Ingen tvil om at dette er tilknytning barna imellom. Kanskje er det de færreste voksne forunt å oppleve slike tette bånd til venner og familie. Barnet viser at det har knyttet seg til en eller flere i barnehagen ved å uttrykke glede over samværet, at de er opptatt av hva den/de andre gjør, og at de ønsker å være nær den andre. Det er viktig at de voksne ser betydningen av vennskap mellom småbarna, og bygger opp om situasjoner der barna kan etablere og opprettholde vennskapelige relasjoner (temahefte 07:19) Og det er dette vi mener så tydelig kommer til uttrykk her.

Praksis fortelling: I dag er det mye lyd på avdelingen. Mange barn som leker i alle kroker. Vemund holder på å klatrer på putene, mens Charlotte står å bygger med duploen. Plutselig hører vi Charlotte drar duploklossene over brettet på veggen uten at hun får satt de fast. Hun ser på klossen og setter i et hyl. Vemund stopper opp i det han driver med og ser på Charlotte som igjen prøver å feste klossen, men får det ikke til. Hun setter seg ned på rompa og hyler til. Vemund ser på henne og går bort. Tar klossen som ligger ved siden av Charlotte og reiser seg. Hun stopper å hyle og ser på han. Han fester klossen på brettet og ser på henne og ler litt. Hun kikker litt bestemt opp på han og gir han en kloss til. Han faster også denne på brettet. Hun stopper helt opp og bare ser på han, så reiser hun seg og sammen begynner de å feste klossene på brettet. I denne praksis fortellingen seg vi viktigheten i at barna må få prøve selv og hjelpe hverandre til mestring. Hadde personalet grepet inn ville ikke samspillet barna i mellom utviklet seg til dette samarbeidet. En kjent teoretiker ved navnet Vygotskji bruker begrepet støttende stillas; med dette menes at det som barnet kan klare ved hjelp i dag, er det kanskje mulig å mestre alene i morgen. På vei til mestring er det viktig at barna får hjelpe hverandre for sammen å danne vennskap, tillit og tilhørighet.