Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Eine og Andri på viktig oppdrag

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Eine og Andri på viktig oppdrag"— Utskrift av presentasjonen:

1 Eine og Andri på viktig oppdrag

2 OPPDRAG 1 Kan du få Eine og Andri ned bakken og lengst ut på flaten? OPPDRAG 2 Kan du få Eine og Andri over vannet? OPPDRAG 3 Kan du få Eine og Andri trygt ned fra stupet? OPPDRAG 4 Kan du komme deg gjennom labyrinten for å finne koden til skattekisten?

3

4 Oppdrag 1 Kan du få Eine og Andri ned bakken og lengst mulig ut på flaten?

5 Oppdrag Eine og Andri skal komme seg ned bakken og lengst mulig rett fram. Begge skal kunne sitte på ned bakken uten å bli rotert hensynsløst rundt. Materialene skal kunne gjenbrukes. Eine og Andri må lage noe for å komme seg ned bakken, det er ikke sagt at det må være en bil. Det de lager skal komme seg ned bakken og lengst mulig bortover gulvet. Eine og Andri kan overleve ferden uten å bli rotert hensynsløst rundt inni.

6 Si fra til lærer hvis du …
kommer på en god ide som du vil fortelle de andre om gjør noe som ikke virker får en god ide fra noen andre Lærer kan ta bilde og dere kan snakke om det i klassen.

7 Sett i gang! Lek med materialene

8 Snurrebass … https://skaperskolen.no/lag-din-egen-snurrebass/
Vis gjerne denne videosnutten om hvordan vi kan lage en snurrebass. Det skal vise dem at det er lurt å la akslingen sitte fast i hjulet og at akslingen triller lett inni et sugerør. De må selv finne på å overføre dette til kjøredoningen sin, og de står fritt til selv å tenke tanken at de kan gi den fremdrift ved å surre noe innpå som trekkes av med en gummistrikk eller annet elastisk. Videosnutten kan introduseres slik: «Eine og Andri var glad i noe som het skaperne. Vi kan ta en titt på en episode med skaperne. Jeg vet ikke om det er nyttig til dette oppdraget det vi får i denne episoden, men det kan ikke skade å se noen minutter på en episode.»

9 Gode ideer [Legg inn bilder fra elevenes arbeider]

10 Noe som ikke virket / Fantastiske feil
[Legg inn bilder fra elevenes arbeider]

11 Gode ideer fra andre [Legg inn bilder fra elevenes arbeider]
Diskutere forskjellen på å dele og å stjele.

12 Gjort – lært – lurt Hva virket best? Hva kjennetegner de kjøretøyene som kom lengst? Ville dere gjort det annerledes om dere skulle gjort det igjen? Variabler Størrelse (bil, hjul) Antall (hjul) Form (ang og smal, brei) – har dette noe å si for funksjon? Kan lage kort som visualiserer Plassering

13

14 Oppdrag 2 Kan du få Eine og Andri over vannet?

15 Oppdrag Dere skal lage en fartøy for å frakte Eine og Andri over vannet. Fartøyet skal ikke velte. Fokuser på hvordan fartøyet skal komme seg fremover. Er det viktig at båten går fort? Er det viktig at den kan svinge? Eller at den går rett frem? Her er det lærer, elever og valg av vannkilde/basseng som setter begrensningene.

16 Før oppdraget starter må klassen diskutere
Tenk-par-del: Er det viktigst at fartøyet virker, slik at den kommer seg over vannet? Eller kanskje det er viktigst at den går rett? Eller fort? Tenk-par-del: Tenk: Tenk først hver for seg Par: Snakk sammen to og to Del: Oppsummer i plenum Det er ikke så viktig at elevene kommer frem til noe riktig her, det vesentlige er at de får reflektert. Hvordan kan vi få en båt til å gå over bassenget på x meter? Her kan det godt hende elevene begynner å snakke om materiale båten er laget av og om det får den til å flyte eller ikke. Pass på at dere kommer inn på hvordan man får båten til å bevege seg fremover? Vann, luft, propell? Er det viktig om den svinger eller går fort? Hvordan skal vi få den til å ikke velte?

17 Ulike metoder for å gi båten fremdrift.

18 Si fra til lærer hvis du …
kommer på en god ide som du vil fortelle de andre om gjør noe som ikke virker får en god ide fra noen andre Lærer kan ta bilde og dere kan snakke om det i klassen.

19 Gode ideer [Legg inn bilder fra elevenes arbeider]

20 Noe som ikke virket / Fantastiske feil
[Legg inn bilder fra elevenes arbeider]

21 Gode ideer fra andre [Legg inn bilder fra elevenes arbeider]
Diskutere forskjellen på å dele og å stjele.

22 Gjort – lært – lurt Hvordan kommer fartøyene dere lagde fremover og hva bremser dem? Ville dere gjort det annerledes om dere skulle gjort det igjen? Elevene kan her finne bilder av båter som bruker de ulike prinsippene. Bruk tid til å snakke om de ulike fremdriftsmåtene etter utført oppdrag, koblet til hva elevene har gjort og hva som fungerte best. Ballongbåt: luft-luft kontra luft-vann, hvem gikk fortest? Hvilken ga den morsomste lyden? Vannjetbåt: vannet rett ut av et hull på koppen eller gjennom et sugerør ut av koppen, hvem får størst kraft og fart? Hva om hullet ikke er står rett bak, men litt på siden? Størrelsen på hullet, hvis bare hull, mere vann ut, hva skjer da? Hvor bør selve koppen være festet på båten? Hva skjer hvis for mye vann og tyngde på koppen? Propellbåt: hvordan bygde dere denne? Hva skjer hvis man trekker opp propellen «feil» vei? Betydning av lengde på propellbladene, plassering i forhold til vannoverflaten?

23 Finn bilder at ulike båter. Hvor blir prinsippene brukt?
- Vannjet - Propell - Seil - Luftjet (Selda i alle mot en)

24

25 Oppdrag 3 Kan du få Eine og Andri trygt ned fra stupet?

26 Oppdrag Finn den beste fallskjermen som kan ta Eine og Andri trygt ned stupet. Fallskjermen skal ha minst mulig fart og bruke lengst mulig tid ned lages av et egnet stoff som er tilgjengelig ha en egnet form

27 Bilder av ulike type fallskjermer til inspirasjon for elevene.

28 Hva er viktig å tenke på når Eine og Andri skal få fallskjermen til å lande trygt på bakken?
Tenk-par-del: 1. Hvordan kan vi vite hvilken fallskjerm som bruker lengst tid? 2. Hvordan kan vi vite hvilket stoff som er best? 3. Hvordan kan vi vite hvilken form som er best? Materiale Egenskaper Form

29 Til lærer: Resultat

30 Si fra til lærer hvis du …
kommer på en god ide som du vil fortelle de andre om gjør noe som ikke virker får en god ide fra noen andre Lærer kan ta bilde og dere kan snakke om det i klassen.

31 Gode ideer [Legg inn bilder fra elevenes arbeider]

32 Noe som ikke virket / Fantastiske feil
[Legg inn bilder fra elevenes arbeider]

33 Gode ideer fra andre [Legg inn bilder fra elevenes arbeider]
Diskutere forskjellen på å dele og å stjele.

34 Gjort – lært – lurt Hva kjennetegner de beste fallskjermene?
Hvorfor er akkurat disse de beste? Hva kjennetegner de beste fallskjermene? Størrelse? Vekt? Form? Nøyaktighet i feste? Lengde av båndene? Hull på toppen? (sirkel) Kan man teste alle disse egenskapene ved å finne fallskjermer som ellers er like, men hvor en faktor er ulik? De med størst areal faller langsomst. Hvordan fungerer fallskjermen? Fallskjermen legger seg oppå luften som er under. Luften presses bort når fallskjermen beveger seg nedover. Om mye luft må presses bort, så bruker fallskjermen lenger tid. Når luft flyttes krever det krefter. Fallskjermen blir tung å dra nedover. Når fallskjermen har stor fart fremover, bruker den lenger tid nedover. Lengden på trådene: - For korte : vil dra fallskjermen inn mot midten. Omkretsen av formen blir mindre. - For lange: flokete. - Best resultat: når snorene er 1,5 x diameteren på skjermen. Hull i fallskjerm? Hull i fallskjermen gjør den mer stabil. Uten hull svever saktest, men virker ustabil.

35

36 Oppdrag 4 Kan du få Eine og Andri gjennom labyrinten for å finne koden til skattekista?

37 Øvingsoppgave https://skaperskolen.no/kodelabyrint-ovingsoppgave/
Presiser : Pil oppover da beveger man seg en frem. Pil til høyre og pil til venstre betyr at man KUN snur seg.

38 Bruk «pil-koden» du har laget
Fremgangsmåte – del 2 Bruk «pil-koden» du har laget i labyrinten på gulvet.

39 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Hvilke tall finner vi? Finn tallene i labyrinten!
Lærer stryker ut alle tallene som blir funnet. Hvilke tall blir igjen? Hvor mange forskjellige muligheter til riktig kode har du? Prøv ut koden(e) i kodelåsen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9

40


Laste ned ppt "Eine og Andri på viktig oppdrag"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google