Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering 31.01.-01.02.08 VURDERING.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ekstern skolevurdering Sandnes skole,
Advertisements

Nasjonal satsing på Vurdering for læring
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
Vurdering for læring Tema: Nøkkelen til vurdering på Vg2 og Vg3 frisør
Nordby skole NASJONALE PRØVER Informasjon til SU og FAU
LÆREPLANEN Sosiologi og sosialantropologi – hovedprinsipper.
• Innledning • Del 1 Faglig og digidaktisk status i fremmedspråk • Del 2 Ny Undervisnings og vurderingspraksis • Konklusjon.
Tema 6 VURDERING OG DOKUMENTASJON
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Vurdering for læring UDF/AH 3. og 4.november 2010 Else Ravn
Forslag til ny vurderingsforskrift
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Rådgiver Kjell A. Standal FAGOPPLÆRINGA FOR FRAMTIDEN - sett i lys av nye vurderingsbestemmelser i forskrift til opplæringsloven og privatskoleloven.
FORSKRIFTSENDRING Gjennomgang av sentrale deler av forskriften Konkrete eksempler på vurderingspraksis v/ lærere fra skolen.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE FOR VG1
Veileder i vurdering i musikk - introduksjon
Elevvurdering i Kunnskapsløftet
Matematikk muntlig på studieforberedende program
Oslo kommune Utdanningsetaten 1 SKOLERING I GJENNOMFØRING AV MUNTLIG EKSAMEN I NORSK Vg3 14. OKTOBER 2008.
Praktisk eksamen Vg2 - yrkesfag
Vurdering for læring på Linderud skole
Læring av grunnleggende ferdigheter!
KUNNSKAPSLØFTET SØR-VARANGER KOMMUNE
Tidligere læreplaner.
VURDERING.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Nasjonal satsing på Vurdering for læring
Elev- og virksomhetsbasert vurdering i Kunnskapsløftet
Vurdering Na /4-09. Hvordan få til god vurdering Hemmeligheten: for å kunne gi god vurdering er gode oppgaver viktige! Den formelle vurderingen.
Hva innebærer det å være lærebedrift? Være godkjent av fylkeskommunen Kunne gi opplæring slik den er fastsatt i læreplanen for faget Ha en kvalifisert.
Kunnskapsløftet - forskningen Organisering: prosjekter og programstyre Resultater: det store bildet Veien videre: er økt variasjon et problem?
Læremidler – hvordan de kan støtte læringsarbeidet
Hvordan har vi arbeidet med elevundersøkelsen?
Strategier og kompetanse
Skolebesøk februar 2008 Forskrift Retningslinjer for lokalt gitt eksamen i Oppland fylkeskommune Hjelpemidler ved lokalt gitt og sentralt gitt eksamen.
1 Nye læreplaner – Noen utfordringer for lærerne Utdanningsforbundet 3. mai 2005 Stein Dankert Kolstø Institutt for fysikk og teknologi Universitetet i.
KUNNSKAPSLØFTET Ny skolereform i 2006.
Nasjonale prøver.
Vurdering – hva og hvorfor?
KUNNSKAPSLØFTET UNNEBERG SKOLE
Kunnskapsløftet Innføring : Trinn og Vg. 1
Vurdering; Hvem, hva hvorfor
Regjeringens navn på den nye skolereformen
Samkommunestyret – Kunnskapsløftet v/Tone Volden Rostad Kunnskapsløftet er en ny og omfattende reform av hele grunnopplæringen. Visjonen er å.
Elevvurdering i Kunnskapsløftet
Mål og læring hos elever
Hvorfor fylkesvise samlinger om lokalt arbeid med læreplaner– igjen?
Vurdering i barnehage og skole Utdanningsforbundet Troms Nordreisa 1.feb
Vurdering av og for læring Ida Large Regional konferanse Tønsberg
1 KUNNSKAPSLØFTET Strømstad Skoleledelsens oppgave med å videreutvikle lærernes vurderingskompetanse utfordringer i vurderingsarbeidet – videregående.
Tiltakspakke og prosjektet ”Bedre vurderingspraksis”
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
BLOOMS Bygdøy 24.sept-08. Begreper i vurdering 1.Kompetanse det man gjør og får til i møte med utfordringer 2. Kompetansemål angir hva elevene skal kunne.
Aust-Lofoten videregående skole1 RUNDSKRIV UDIR – Individuell vurdering i grunnskolen og videregående opplæring etter forskrift til opplæringslovens.
Kapittel 1. Tilpasning til samfunnet Del 1: Individ og samfunn Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2a definere.
UNGE OG RUS - AUSK. ALTA UNGDOMSSKOLE Alta ungdomsskole har pr. dato ca. 475 elever og ca. 70 ansatte Skolen består av 17 klasser (inneværende år 6 klasser.
Vurdering i fag RLE og samfunnsfag Orkdal/Øy 17. februar 2012.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Workshop Engelsk eksamen
Sagt om utdanning….
Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Vurdering og undervisning
IKT for læring Mattias Øhra.
Norskfaget i 2013 Ellen Birgitte Johnsrud.
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
H ”På min skole får jeg tilbakemeldinger som gjør at jeg får lyst til å lære!” Hadde det vel ikke vært kjekt om alle elever på vår skole etter hvert satt.
Gjeldende regelverk om vurdering
Utskrift av presentasjonen:

Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING

Elev- og lærlingombudet i Nordland Litt historikk… Fylkestinget har vedtatt å: -Heve karakternivået i fylket til landsgjennomsnittet -Senke frafallet i fylket til landsgjennomsnittet

Elev- og lærlingombudet i Nordland Litt historikk… Kunnskapsløftet skal: Bidra til å sikre barn og unge en likeverdig opplæring av høy kvalitet Bidra til å utvikle skoler og læresteder til lærende organisasjoner Økt læringsutbytte generelt -I de grunnleggende ferdighetene spesielt -Påse at alle grupper får del i økningen

Elev- og lærlingombudet i Nordland Grunnleggende ferdigheter Du skal kunne: -Uttrykke deg muntlig -Uttrykke deg skriftlig -Kunne lese -Kunne regne -Kunne bruke digitale verktøy Grunnleggende ferdigheter er integrert i kompetansemålene du blir vurdert etter.

Elev- og lærlingombudet i Nordland Vurdering og læreplan Kompetansemålene i læreplanene er grunnlaget for vurdering av elevenes kompetanse i fag Det sentrale og lokale eksamens-, prøve- og vurderingssystemet må være forankret i læreplanene.

Elev- og lærlingombudet i Nordland LÆREPLAN (Eks. samfunnsfag) Kompetansemål 1 Definere begrep, bruke disse for å undersøke forhold Kompetansemål 2 Forklare hvorfor, Diskutere endringer (eks. kjønnsroller) Kompetansemål 3 Ved hjelp av verktøy regne ut og planlegge, vurdere Kompetansemål 4 Gjøre rede for endringer, drøfte etikk Mine delmål – jeg skal kunne: Formulere gode definisjoner, bruke disse til å analysere og drøfte, formulre ulike problemstillinger og drøfte disse, osv.

Elev- og lærlingombudet i Nordland Hva ER kompetansemål..? Kompetansemålene omsatt til delmål for læring Vurdering underveis med og uten karakter Tilpasset opplæring Samarbeid

Elev- og lærlingombudet i Nordland Sammenhengen mellom kompetansemål og vurdering Kompetansemålet viser hva eleven faktisk skal kunne Elevens tolkning av kompetansemålet viser - hvordan eleven vil gå fram for å nå kompetansemålet - hvilken grad av måloppnåelse som eleven sikter mot Vurderingen skal vise hvilken måloppnåelse eleven faktisk oppnår etter å ha arbeidet med kompetansemålet

Elev- og lærlingombudet i Nordland Elevundersøkelsen 2007 Hvor ofte forteller lærerne deg hva du bør gjøre for å bli bedre i faget? Flere ganger i uken- 16,8 % 1 gang i uken- 24,4 % 1-3 ganger i måneden- 27,2 % 2-4 ganger i halvåret- 18,3 % Sjeldnere- 13,3 %

Elev- og lærlingombudet i Nordland Elevundersøkelsen 2007 Spør lærerne deg hvordan du vurderer ditt eget skolearbeid? I alle eller de fleste fag- 8,1 % I mange fag- 17,8 % I noen fag - 30,4 % I svært få fag- 27,0 %

Elev- og lærlingombudet i Nordland Elevundersøkelsen % av elevene sier de ikke i noen eller i få fag får være med på å bestemme hva som skal vektlegges når de vurderes 23 % av elevene opplever at de ikke i noen eller i få fag vet hva som kreves for å nå kompetansemålene 48 % av elevene er ikke i noen eller i få fag med på å sette egne læringsmål

Elev- og lærlingombudet i Nordland Situasjonen i opplæringen Fravær av systematisk vurdering som utgangspunkt for forbedring Skolen har et høyt aktivitetsnivå - Men er det koblet til læring? Elevene får ikke konkrete tilbakemeldingene på faglige prestasjoner Ingen kultur for å gi høye faglige utfordringer til elevene

Elev- og lærlingombudet i Nordland Hva må til? Bedre vurderingskompetanse på alle nivå Klarere regelverk Mer faglig og rettferdig vurderingspraksis Bedre system for dokumentasjon av underveis- og sluttvurdering av elevene Mer elevmedvirkning i vurderingsarbeidet!

Elev- og lærlingombudet i Nordland En god vurderingssituasjon finnes når… Eleven kjenner til kompetansemålene Eleven kjenner til kriteriene han/hun vurderes etter Eleven får vist egen måloppnåelse Eleven opplever sammenheng mellom læringsprosessen og vurderingen Vurderingen fører til økt læring Elever og lærere opplever vurderingen som rettferdig