Mål og læring hos elever

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Elevsamtalen i Færder videregående skole
Advertisements

Kilde: Yes!! Gruppe: Julie Veronica Frank Gruppe: Veruska Øystein DL Anita Gruppe: Espen Geir Irmelin Gruppe: Ann-Magritt Øystein LK Susana.
Teknologi i klasserommet
Kartleggingsmateriell: Språkkompetanse i grunnleggende norsk
Ekstern skolevurdering Sandnes skole,
Oppfølging og vurdering som grunnlag for læring
Fra prøving og feiling til
Vurdering for læring Tema: Nøkkelen til vurdering på Vg2 og Vg3 frisør
Pedagogisk analyse.
Tema 6 VURDERING OG DOKUMENTASJON
Inn i læringens landskap.... Elever skal lære på skolen, men elever må også lære å lære.
4ªsesión 7 y 8 de abril 2011 Formación continua Proyecto piloto Español como lengua extranjera en la escuela primaria 4. samling Forsøk med fremmedspråk.
Noen viktige perspektiver
Forslag til ny vurderingsforskrift
«Læringslystplan» (PDSA) for klasse……………. ved………………………………………..skole "Læringslystplan" (PDSA)

Dialog mellom Jens Garbo og Jan Sivert Jøsendal. Ledelse der kjernevirksomheten realiseres • Hva er den gode utdanningsledelse? Det er hensiktsmessig.
Kroppsøvingsdidaktikk
Dialogen som pedagogisk verktøy
læringssyn - menneskesyn
Veiledet lesing Mørkved skole
Den autentiske læringsdialogen
Innføring i fagdidaktikk – samfunnsfag 1
Tilpasset opplæring i en lærende skole
Nasjonal satsing på Vurdering for læring
ELEVMEDVIRKNING.
Ra i første rekke ? læring med IKT Presentasjon ved Berit Bratholm , Høgskolen i Vestfold.
CASE VÅRE ELEVER: Umotiverte elever Dårlige lese- og skriveferdigheter
Skolebesøk februar 2008 Forskrift Retningslinjer for lokalt gitt eksamen i Oppland fylkeskommune Hjelpemidler ved lokalt gitt og sentralt gitt eksamen.
Hvordan ivareta ”særskiltelever” på Design og håndverk Vg1 2007/08?
Vurdering – hva og hvorfor?
Den systemteoretiske analysemodellen Levanger 20. – 21. april 2006
Elevmedvirkning Prinsipper for opplæringen:
Lillian Kjeldsrud Faglærer HS Dokka Videregående skole Lærerrollen og faglig leder sin “nye rolle» i prosjektet og i Kunnskapsløftet. Konkrete endringer.
LP og evidens i undervisningen
1 Erfaringer fra skoleeier (Trondheim kommune) Rapporter fra/samtaler med skoleledere Hva lærerne rapporterer PPU−studentenes FoU-arbeid Vurdering for.
Samkommunestyret – Kunnskapsløftet v/Tone Volden Rostad Kunnskapsløftet er en ny og omfattende reform av hele grunnopplæringen. Visjonen er å.
Tidlig innsats i matematikk
ELEVENS RETT TIL ET GODT PSYKOSOSIALT MILJØ OPPLÆRINGSLOVEN §9A.
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Velkommen til et nytt skoleår!
Velkommen til foreldremøte Ål vidaregåande skole
Veiledningspedagogikk
Arbeidsplan for 7. Trinn Hva vi ønsker å gjøre for elevene:
PEL EKSAMEN Hvordan kan jeg som lærer jobbe opp en klasse der elevene vil føle seg trygge sosialt, og at de selv føler at de mestrer det faglige?
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
HVORFOR? Hva sier Kunnskapsløftet? (mer)
Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING.
MATEMATIKK Åmot ungdomsskole Erfaringer -Vurdering -Karakterer -Ulike mål -Hva kan hjemmet bidra med? -Oppgave fra prøve i matematikk 8. trinn.
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
Mulighetenes Oppland Ledere med mot Lederutvikling i Oppland fylkeskommune Åsmund H Sandvik HR-sjef.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Vurdering for læring i Fysikk 1
Vi vet godt hva som virker, og ikke virker…
GEGENVURDERINGEGENVURDERINGEGEN
Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Kva no. Læringsmål og kriterium er på plass
Status og fremovermelding Fritt oversatt fra Gordon Stobart
Vurdering og undervisning
IKT for læring Mattias Øhra.
Lærerik bruk av læringsteknologi «Skoleår»
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Ledelse av læringsprosessen
Utforskende undervisning i matematikk B – Samarbeid
H ”På min skole får jeg tilbakemeldinger som gjør at jeg får lyst til å lære!” Hadde det vel ikke vært kjekt om alle elever på vår skole etter hvert satt.
Lekpregede læringsaktiviteter B – Samarbeid
Utskrift av presentasjonen:

Mål og læring hos elever Per Garmannslund Oxford Research

Innhold Faglige læringsmål og elevers læringsmål Læring og mål Selvregulering og mål

Prosjektet . Læreren er i ferd med å gi elevene oppgave og problemstilling til et fordypningsarbeid i samfunnskunnskap. Elevene er ivrige og synes oppgaven virker spennende. Hensikten med oppgaven er at elevene lærer noe om å arbeide i fellesskap rundt samfunnsfaglige problemstillinger. Stikkord i oppgaven er demokratiets spilleregler. En elev spør om det gis karakter på arbeidet, noe læreren sier nei til. Læreren registrerer misnøye i elevgruppen med denne meldingen. Litt senere overhører læreren en samtale mellom noen elever, hvor den ene sier : ”Jeg gidder ikke legge noe arbeid i dette prosjektet når vi ikke får karakter”

Mål og læring hos elever Læringsforskning: Mål grunnlaget for læring fordi det gir retning til og grunnlag for å bedømme egen læring. Mål har en omfattende funksjon både for å overvåke progresjonen i måloppnåelse, eventuelt tilpasse og regulere erkjennelse, motivasjon og atferd med hensyn til å nå målene.

Mål og læring hos elever Mål setter en standard for læringsarbeidet, dvs beskriver kriterier eller kjennetegn på hva en ønsker å oppnå.

Mål og læring hos elever Elevenes målsetting, planlegging og læring kjennetegnes ved at elevene: analyserer læringsoppgaven, setter seg et læringsmål, planlegger og velger strategi/arbeidsmåte for å nå læringsmålet. 6

Mål og læring hos elever Læringsforskning understreker betydningen av at elever setter seg kortsiktige, personlige og realistiske mål for egen læring.

Faglige mål og elevers mål. Hva er faglige læringsmål? Kunnskaper Ferdigheter Holdninger Strategier Hva er elevers personlige læringsmål? I hvor stor grad handler elevenes personlige mål om det samme som de faglige målene?

Faglige mål Elevens mål Faglige mål Elevens mål

Elevenes personlige læringsmål. Hva er et personlig mål? Vite noe om hva/hvor en skal og hvordan en utføre arbeidet. Ha retning på enn oppgave Bestemme seg for noe, dvs. sette en standard for eget arbeid, innsats og ressursbruk.

Elevenes personlige læringsmål. ”Jeg gidder ikke legge noe arbeid i dette prosjektet når vi ikke får en karakter” Hvilket mål er dette? Hvordan påvirker det læring? Er eleven klar over at denne beslutningen er et personlig læringsmål?

Elevenes personlige læringsmål. Hvordan elever kan arbeide med personlige mål må modelleres av læreren, dvs. vise hvordan en selv ville ha angrepet en oppgave eller en utfordring.

Elevenes personlige læringsmål. Det å sette seg personlige og realistiske læringsmål må øves opp. Elevene er avhengig av at læreren tar opp i undervisningen: Hva er forskjeller på faglige og personlige mål? Hva er langsiktig mål? Hva er kortsiktig mål og delmål? Når skal arbeidet med ulike delmål gjennomføres og være ferdig? Hvor lang tid har jeg til rådighet? Hvordan vet jeg at målene mine er nådd?

Elevenes personlige læringsmål. Hensikten med å drøfte personlige læringsmål med elevene i undervisningen er: Å redusere egoorientering og prestasjonsangst. Redusere tendens til sosial sammenligning. Øke mestringsopplevelse og oppgaveorientering. Hjelpe elevene til å overvåke egen læring og evaluere eget læringsarbeid.

Elevenes personlige læringsmål. Viktig å møte elever med å stimulere til refleksjon rundt egne mål og beslutninger. ”Jeg gidder ikke legge noe arbeid i dette prosjektet når vi ikke får en karakter” Lærer: ”Hva tror du en slik beslutning vil gjøre med din læring?” Jo før en får hjulpet elevene til å se at slike beslutninger har en tendens til å bli vaner, som etter hvert krever mye å endre. Når elevene tar den samme beslutningen om og om igjen kaller vi det gjerne målorientering. Oppgaveorientert eller egoorientert.