Programfag til valg Et individuelt tilpasset opplegg.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tidlig Innsats Early Years 1. – 4. årstrinn
Advertisements

Live|work nordic AS Utdanningsetaten 2010 Skoleutviklingsprosjektet på Risløkka KonseptretningerKonseptretninger Anders Kjeseth Valdersnes.
Fylkesnettverk karriereveiledning UTDANNINGSVALG
Læring på arbeidsplassen
Grete Haaland Sund HiAk,
Utviklingsprosjekt Region nord Mål for dette året • Finne et interesseområde/tema ( 3-4 samarbeider) • Planlegge undervisningen med grunnlag.
Spesialpedagogisk rådgivnings og innovasjonsarbeid Jorun Buli Holmberg januar 2005 Spesialpedagogisk arbeid i praksisfeltet både på system og individnivå.
Tema 6 VURDERING OG DOKUMENTASJON
Tilpassa opplæring Utdanningsavdelingen v/Anne Marie Strømhaug
Skap framtidens Ungdommens Hus på Stjørdal.. ue.no.
Dag Johannes Sunde, Ida Large, Trude Saltvedt, Hedda Huse
Vurdering for læring UDF/AH 3. og 4.november 2010 Else Ravn
Forslag til ny vurderingsforskrift
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Hva vil vi i vårt prosjekt?. Ung informerer ung Vei- leder Lærer Inst- ruktør Lær- ling Elev v.g.s Elev gr.sk.
KARRIEREPLAN SVOLVÆR BARNE- OG UNGDOMSSKOLE 2006/07
Oslo kommune Utdanningsetaten Utviklingssamarbeidet i mellom bilbransjen og UDE •Rekruttering av elever og framskaffing av læreplasser •Utvikling av nye.
Prosjekt til fordypning - samarbeid skole- arbeidsliv
\\55. • Nytt fag i grunnskolen: UTDANNINGSVALG \\55 Formål: • Skape helhet og sammenheng i grunnopplæringen • Bidra til at flere foretar kunnskapsbaserte.
Samarbeid skole næringsliv Valgfag
Velkommen til foreldremøte for Vg Ny visjon og nye verdier: Lærelyst for livet: Det beste i hver enkelt. Mestring – Engasjement - Respekt.
Faget Utdanningsvalg Jobbskyggedag
Praktisk eksamen Vg2 - yrkesfag
Oslo kommune Utdanningsetaten Stovner videregående skole BRUK AV IKT I LÆRINGSARBEIDET Hvordan fungerer IKT som pedagogisk verktøy/hjelpemiddel ved Stovner.
VURDERING.
Ungdomstrinn i utvikling
VURDERING FOR LÆRING VFL SAMLING NAMSOS.
UTDANNINGSVALG I GJØVIK KOMMUNE
Høgskolen i Oslo Litt om vurdering. Vurdering l Vurdering for utvelgelse og eventuell sertifisering, enten i videre utdanning eller for å søke jobb. Dette.
Hospiteringsprosjektet Første arbeidsgruppemøte, Første arbeidsgruppemøte, Lene Ragnhild Kyllesdal og Stine Grimsrud.
Hva innebærer det å være lærebedrift? Være godkjent av fylkeskommunen Kunne gi opplæring slik den er fastsatt i læreplanen for faget Ha en kvalifisert.
Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere
Frogn videregående skole
YOP Yrkesrettede opplæringsplaner Steigenskolen Mestringsprosjektet.
Lærekandidatordningen
Oslo kommune Utdanningsetaten Skolens navn settes inn her.
VEFSN VIDEREGÅENDE SKOLE
” Når jeg hører vidregående skole, tneker jeg på at jeg gleder meg SYNSYKT til å holde på med noe som intriserer meg, å være sammen med folk som også liker.
Mandat n Faggruppen skal ut fra et forskningsmessig kunnskapsgrunnlag utarbeide veiledninger som skal være til analytisk og praktisk hjelp for lærere,
Rogalandsmetoden for en helhetlig fag- og yrkesopplæring IKT – VfL UiS
hfy en helhetlig fag- og yrkesopplæring
ROSTHAUG VIDEREGÅENDE SKOLE
Utdanningsvalg Gran Ungdomsskole 2008/2009
Jane Haave Kompetanse på lavere nivå Tirsdag 16. september 2008.
”Programfag til valg” En nyskaping innen yrkes- og utdanningsveiledning?
Time vidaregåande skole
KUNNSKAPSLØFTET UNNEBERG SKOLE
Lillian Kjeldsrud Faglærer HS Dokka Videregående skole Lærerrollen og faglig leder sin “nye rolle» i prosjektet og i Kunnskapsløftet. Konkrete endringer.
Mandal videregående skole - vi bryr oss ”Hospitering på videregående skole” - utprøving av utdanningsprogram. Et samarbeid mellom ungdomsskolen og videregående.
Entreprenørskap som en del av prosjekt til fordypning
ETABLERING AV LOKALT SN-FORUM/GRUPPE. Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening Mål for første møte Bli enig om: Å sammen ta initiativ til lokal SN-forum.
UTDANNINGSVALG i det 13.årige skoleløpet. Hele skolens ansvar! Elev Foresatt Lærer Karriereveileder Rektor Skoleeier Lokalt næringsliv.
Lokal arbeidstidsavtale
Tilpasset undervisning PPT – sakkyndig vurdering og veiledning
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
LÆRENDE NETTVERK - IKT - ET SAMARBEIDSPROSJEKT MELLOM GRUNNSKOLER I HALDEN KOMMUNE.
Om skolekonkurranser i Nordland Informasjon ved koordinator seniorrådgiver Gunnar Pedersen
JOBBSKYGGING.
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
Kjære foreldre! Foreldreinvolvering og et godt samarbeide mellom hjem og skole fører til: ”Bedre læringsutbytte, bedre selvregulering, bedre trivsel, færre.
Formidlingskoordinator Med bakgrunn i fylkestingets målsetting om at flere ungdommer skal ha faglig framgang og gjennomføre videregående opplæring.
Regional plan for et helhetlig opplæringsløp Østlandssamarbeidet
Prosjekt til fordypning Østlandssamarbeidet 11. februar 1Prosjekt til fordypning.
Direktør Jan Ellertsen, Vox Fylkeskommunene og voksnes læring.
REalfagskommune!.
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Modul 2 – Undersøke skolens vurderings- og oppfølgingspraksis
Utskrift av presentasjonen:

Programfag til valg Et individuelt tilpasset opplegg

Rigiditet Fleksibilitet Planer / arrangementer Styring Undervisning Orden Kontroll Trygghet Individualisering Delegering Læring Entreprenørskap / skaping Kaos Risiko Ulik risikotoleranse

Aktører Grunnskolen m/foresatte Videregående skoler der ELEVENE er sentrale aktører Næringslivet med lærlinger som viktige medspillere, og opplæringskontorene som tilretteleggere.

Grunnskissen i opplegget Nettverk for hospitering mellom elev(er) i grunnskolen, elev(er) i videregående og lærling(er) / unge under opplæring i arbeidslivet Elever i videregående og lærlinger utarbeider en presentasjon og et kvalitetssikret hospiteringsopplegg for grunnskoleelever Alle parters arbeid blir innbakt i opplæringen og vurdert

Nettverks”kart” Lær- ling Elev v.g.s Elev gr.sk.

Nettverks”kart” Vei- leder Lærer Inst- ruktør Lær- ling Elev v.g.s Elev gr.sk.

Kort om framdrift Teori (undervisning) legges inn mellom oppdrag og relateres til disse Kontakt arbeidslivet via kjente Skolearbeid om videregående skoler Kontakt med elever i videregående Hospiteringer i videregående skole Hospitering på arbeidsplass Presentasjoner av ”mappe” underveis

Kanalisering av evt. ekstrainnsats i v.g.skole Lærere i videregående skole Elever i videregående skole Elever i grunnskolen Lærere i grunnskolen

Kanalisering av evt. ekstrainnsats i v.g.skole Lærere i videregående skole Elever i videregående skole Elever i grunnskolen Lærere i grunnskolen ?

Kanalisering av evt. ekstrainnsats i v.g.skole Lærere i videregående skole Elever i videregående skole Elever i grunnskolen Lærere i grunnskolen ?

Kanalisering av evt. ekstrainnsats i v.g.skole Lærere i videregående skole Elever i videregående skole Elever i grunnskolen Lærere i grunnskolen ? ? ?

Kanalisering av evt. ekstrainnsats i v.g.skole Lærere i videregående skole Elever i videregående skole Elever i grunnskolen Lærere i grunnskolen ? ? ?

Kanalisering av evt. ekstrainnsats i v.g.skole Lærere i videregående skole Elever i videregående skole Elever i grunnskolen Lærere i grunnskolen ? ? ? kr

Kanalisering av evt. ekstrainnsats i v.g.skole Lærere i videregående skole Elever i videregående skole Elever i grunnskolen Lærere i grunnskolen ? ? ? kr

Kanalisering av evt. ekstrainnsats i v.g.skole Lærere i videregående skole Elever i videregående skole Elever i grunnskolen Lærere i grunnskolen ? ? ? kr

Kanalisering av evt. ekstrainnsats i v.g.skole Lærere i videregående skole Elever i videregående skole Elever i grunnskolen Lærere i grunnskolen ? ? ? kr Lærere i v.g.skole bruker sin evt. ekstrainnsats overfor egne elever - styrking av egen opplæring.

Kanalisering av evt. ekstrainnsats i v.g.skole Lærere i videregående skole Elever i videregående skole Elever i grunnskolen Lærere i grunnskolen ? ? ? kr Vil det være uproduktivt ekstraarbeid i v.g.skole?

For elever i v.g.skole Kan ta utgangspunkt i de generelle målene for sitt fag og presentere dette gjennom dette opplegget. Gi en oversikt over de andre målområdene Presentere en oversikt over aktuelle bedrifter/arbeidsplasser der det kan være aktuelt å få jobb I samråd med lærer planlegge et praktisk arbeid for ungdomsskoleelevene

For lærlinger Med utgangspunkt i de generelle mål og mål i bedriftslære i opplæringsplanen lage et hospiteringsopplegg for elev i 10. klasse. Opplegget kan presentere: Generelle verdier (OBS på HMS!) Typiske arbeidsoppgaver Bedriften og andre aktuelle bedrifter Enkle typiske abeidsoppgaver som elevene kan gjøre. (i samråd med instruktør)

Utfordringer Krever initiativ av elevene. De blir ikke ”dratt gjennom” et opplegg av rådgiver og lærere. Nye arbeidsformer i skolen – mer fleksibilitet Veiledning Logistikk og oppfølging

Fordeler Krever ingen nye store og dyre arrangementer Fleksibel på tid – man kan invitere elevene når det passer for verten og opplegget hennes/hans Kan involvere alle bedrifter – flere enn de store som ofte er med i tradisjonelle tiltak Setter alle videregående skoler i lik stilling. Det er kun engasjementet som avgjør! Skaper yrkesidentitet hos de som yter.

Pedagogiske kvaliteter Tilpasset opplæring Elevmedvirkning Involvering av lokalt samfunn og næringsliv Veiledningspedagogikk – profesjonelle veiledere vil følge elevene opp hele veien på den måten som passer elevens nivå Mappevurdering / portfolio Prosjektarbeid på rett plass!

Problemstillinger Hvordan kan vi bake eksisterende og gode opplegg inn i dette opplegget? Tør vi prøve og vinne ny erfaring? Det blir tydeligere dersom enkelte elever ikke ”får det til” og kanskje ikke får noe utbytte i et slikt opplegg. Vil dette være et ”ærligere” opplegg? I andre opplegg vil slike elever ”dilte etter”