Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

REalfagskommune!.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "REalfagskommune!."— Utskrift av presentasjonen:

1 REalfagskommune!

2 Overordna mål for realfagstrategien
Barn og unges kompetanse i realfag skal forbedres gjennom fornyelse av fagene, bedre læring og økt motivasjon Andelen barn og unge på lavt nivå i matematikk skal reduseres Flere barn og unge skal prestere på et høyt og avansert nivå i realfag Barnehagelæreres og læreres kompetanse i realfag skal forbedres Hvordan kan vi sikre at alle opplever at de er en del av satsinga? Hvordan skal vi legge til rette slik at alle deltar aktivt i satsinga? Avgrense etter fagområde/alderstrinn? Hvilke av de overordna måla skal vi fokusere på?

3 Mål for den lokale strategien i Re
Målgrupper: ALLE barnehager og skoler i kommunen. ALLE barn og ansatte. Mål for den lokale strategien i Re - rammer for lokale mål og tiltaksplaner… Alle barn og unge i Re opplever læringsglede i realfag gjennom utforskende arbeidsmåter. Barnehager og skoler utvikler egne satsingsområder ut fra den enkelte enhets identitet og lokal tilhørighet (tiltak…?) Skape helhet, sammenheng og progresjon. Styrke kompetansen til de ansatte. 1. Alle barn og unge i Re opplever læringsglede gjennom utforskende arbeidsmåter. Gjennom undring, kreativitet, nysgjerrighet, eksperimentering skapes engasjement og stimuleres utforskertrang. Læring tar utgangspunkt i fenomener og problemstilling. Elevene får erfaring med refleksjon og generalisering. Tilpasset opplæring: Sikre engasjement, utfordring og mestring for alle. Gjennom dette skape økt kunnskap samt opprettholde motivasjon for læring gjennom læringsløpet. Gjøre seg erfaring med og trygge på slike arbeidsformer. 2. Barnehager og skoler utvikler egne satsingsområder ut fra den enkelte enhets identitet og lokal tilhørighet. Forankring «nedenfra». Særtrekk i lokalmiljøet, uteområder og kompetanse brukes og videreutvikles. Gjennom å ta utgangspunkt i det lokale, bygges engasjement, energi og motivasjon. «Mangfold: De 1000 blomster blomstrer!»  3. Skape helhet, sammenheng og progresjon. Helhet i opplæringsløpet. Kartlegging ved overganger (sikre de svakt-/høytpresterende) Sikre overganger gjennom oversikt over hva som gjøres i de ulike årstrinnene og virksomhetene. Sikre at barn og elever gis nye utfordringer og erfaringer. Arbeid i ressursgruppa med «nøkkeltemaer» i realfag; hva gjør vi på hvilket trinn? Hvilke eksperimenter/modeller/metoder? Eks.: «kjemiske reaksjoner» En viktig grunn til å trekke vgs inn i satsingen. 4. Styrke kompetansen til de ansatte. Fagkompetanse og fagdidaktisk kompetanse. TØRRE å eksperimentere/utforske. Arbeid i ressursgruppa (lærende nettverk). Fagsamlinger med HiØ og andre. Realfagsløyper.

4 deltakere og Roller Ansatte Barn / elever Foresatte Ramnes Revetal U
Matematikksenteret Naturfagsenteret Brår Vivestad Skjeggestadåsen Kirkevoll Udir Solerød Fon Revetal Bh Ressursgruppa Re videregående Styrings-gruppe Ledergruppa Røråstoppen HIØ PPT Andre eksterne?

5 barnehage Vi tar utgangspunkt i leken og barnas interesser.
Store og små erfarer, opplever og utforsker naturen og naturens mangfold, året rundt. Vi leker, stiller spørsmål, resonnerer, argumenterer og søker etter å finne ut av sammenhenger i hverdagen vår. De voksne øver på ikke å gi svaret. Fenomener, undring, spørsmål…

6 Barneskole (ramnes) Mål/tiltak:
Å tilrettelegge slik at alle elever opplever mestring og glede i realfag. Å bruke utforskende arbeidsmetoder i vår undervisning. At alle elever får deler av sin undervisning i nærområdet eller på uteskole. Tur ned til bekken som hadde MASSE vann i dag! For en fantastisk dag med uteskole for 3.klasse! tur gjennom skogen og opp til lavvoen der det er bål og kos...

7 Barneskole Utforskende arbeidsmetoder: Forankring
Problemløsning i matematikk: 1) Lærerne tester seg ut med elevenes oppgaver 2) Lærerne diskuterer i grupper elevenes løsnings forslag 3) Lærerne diskuterer hvordan de skal veilede elevene videre utfra deres bevarelser Minner mye om metoden i «Realfagsløyper»

8 Ungdomsskole REALFAGsatsing, men ønsker å generalisere, slik at ALLE lærerne på den ene ungdomsskolen får eierskap til satsingen. Pedagogisk utviklingstid, utprøving, erfaringsdeling. Tar utgangspunkt i tidligere utviklingsarbeid (5E, VFL, Læringsmiljøprosjektet)

9 Ungdomsskole Hvordan få tid til utforsking/dybdelæring?
Utnytte handlingsrommet i læreplanen. Kompetansemål framfor mange kunnskapsmål Tverrfaglige oppgaver, kreativitet. Eks.: Teknologi og design-prosjekt. Samarbeid med VGS. Eks.: Arkitekturprosjekt. Hospitering?

10 ! Ønskedrømmen… En helhetlig opplæring i realfag
…fra barnehage til vgs Motiverte elever som opplever relevans og sammenheng… …praktiske oppgaver utveksling… !


Laste ned ppt "REalfagskommune!."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google