Utestengning - den største trusselen mot menneskers helse Russeminar – Komité for helse og sosial 22. januar 2008 Anne Loennechen Leder Strax-huset, Bergen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Individuelle planer Foreldrekurs 2005.
Advertisements

Hva er forsvarlighet i LAR?
Informasjon og fagdag for 1.linjetjenesten 10 sept. 2013
Videreutvikling og ny organisering
HVORDAN MØTE MENNESKER MED SAMTIDIG RUS- OG PSYKISKE LIDELSER 21.September 2011 Lars Linderoth Overlege Rehabiliteringspoliklinikken Bærum DPS.
| Veien til egen bolig NFU's konferanse 13. november 2007 | 1 Statusrapport om utviklingshemmedes levekår, tjenestetilbud og rettssikkerhet.
Nordisk tilsynskonferanse
Oppfølgingstjenesten Psykisk helse og rus
Arbeidsmiljø i hjemmetjenesten Sandefjord 8.Mars 2007
LOVGRUNNLAG LOV OM PASIENTRETTIGHETER § 2-5: Pasient som har behov for langvarige og koordinerte helsetjenester, har rett til å få utarbeidet individuell.
”Prosjekt selvbestemmelse” Nordmøre og Romsdal
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Tilpassede helsetjenester
Forutsetninger – barrierer - strategier VIRKNINGSFULLE TJENESTER - om å bygge opp og utvikle en virkningsfull tjeneste.
Hva nå? veien videre til gode og forsvarlig tjenester  Frafall blant annet som følge organisering av behandlings prosessen og rusepisoder underveis i.
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
DEMENSPLAN 2015 ”DEN GODE DAGEN”
Prosjekt ”Mestring av hverdagen” Utvikling av aktivitetstilbud tilpasset personer med nevrologiske skader eller sykdommer.
Sverre Nesvåg Forskningsleder
RIO påvirker og utvikler prosessene som skal gi rusavhengige bedre tilbud Et samfunn hvor alle skal få tilrettelagt veien ut av rusrelaterte problemer.
BERGEN NOVEMBER 2008 SIDE 1/21 Senter for Byøkologi © 2008 Asylmottak som nærmiljø Bente Beckstrøm Fuglseth Kari Anne K. Drangsland.
NY LOV OM HELSEPERSONELL
Joachim Bjerkvik
Etikk og brukermedvirkning
Veileder for helse- og omsorgstjenester til innsatte i fengsel
Demensteam Lier Kommune
Etisk kompetanse er en forutsetning for kvalitet
Veksthuset Molde. Veksthuset Molde Veksthuset Molde.
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
Presentasjon Av Rusbehandling Midt-Norge HF Dagseminar
IPT - Telemark Kartleggingsprosjekt IPT Paul Alfsen Njål Myrseth.
Som bakteppe i arbeidet ved Voksenhabiliteringstjenesten
Stjørdal 25. oktober Hvorfor prioritere? Alle kan ikke få hjelp samtidig Det er viktig at de med høyest alvorlighet og som har høyest nytte kommer.
Fellesmøte Helsetilsynet, Pasientombudene og Rusforetaket
Helhetlig habiliterings- /rehabiliteringstilbud til hørselshemmede i Helse Midt-Norge.
Evalueringsrapporten Evalueringsrapporten vurderes som god og samsvarer i hovedsak med RHF-ene sine egne oppsummeringer av hva som er oppnådd etter rusreformen.
Nasjonal rusmestringskonferanse
PÅRØRENDE EN RESSURS Hvordan kan vi hjelpe tjenesteapparatet ? AKB-Pårørende en ressurs.
Forventninger til samhandlingsreformens betydning for funksjonshemmede Hva er, hvem har behov for koordinerte tjenester?
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Den vanskelige samtalen Rusforum i Nord-Østerdal
Barn som pårørende –lovendring
Barn som pårørende – satsning og lovendring Bergen 3.desember Siri Gjesdahl.
Hverdagsrehabilitering Del 2 Brukerrolle – Tjenesteyterrolle/hjelper Samarbeidsprosjekt mellom: Froland, Arendal, Risør, Grimstad, Åmli, Tvedestrand og.
Tvang eller frivillighet
Pasientforløp alkohol
Oppfølging i bolig- nye grep i bydel Stovner
Lek og Læring i barnehagen
Erfaringer med samhandlingsreformen
Strax-huset ”Mobilisering for et bedre liv”. A. Loennechen 28. februar 2008 Hva er Strax-huset? Bydekkende etat i Bergen kommune Tjenestetilbud til stoffavhengige.
Rådhuset 05. og 07.mai ”Tverrfaglig spesialisert rusbehandling” - et nytt tjenesteområde i spesialisthelsetjenesten - et nytt tjenesteområde i spesialisthelsetjenesten.
Utekontakten i Bergen kommune /UTE ETTER NYE MULIGHETER/ Strømgaten 10.
Kommunehelsereformen - lokale/regionale utfordringer
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Prosjekt hverdagsrehabilitering høst 2015 – vår 2017 Verdighet og deltakelse.
1 Samhandling rundt den eldre pasienten fra et kommune- perspektiv Tove Røsstad, IIIC, Høst 2012.
Trond Haukedal AS Hordaland Fylkeskommune - LO - NHO Læreplasskonferansen 2016 Bergen den 11.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
PSYKISK HELSEARBEID OG RUSOMSORG
Samhandling - hvordan skape pasientens helsevesen Dialogmøte Molde 31
Brukere med psykiske lidelser som kommunalt ansatte opplever særlig ressurskrevende - samhandling og organisering En spørreskjemaundersøkelse i 67 kommuner.
PSYKISK HELSEARBEID OG RUSOMSORG SØVNKURS
Mimmi Kvisvik Frokostmøte
KVALITETSPOLITIKK for Rehabiliteringsklinikken
Brukere med psykiske lidelser som kommunalt ansatte opplever særlig ressurskrevende - samhandling og organisering En spørreskjemaundersøkelse i 67 kommuner.
Kunnskapsoppsummering om helsefremmende og resiliente lokalsamfunn
Samhandling - hvordan skape pasientens helsevesen Dialogmøte Molde 31
Nasjonal rusmestringskonferanse
Utskrift av presentasjonen:

Utestengning - den største trusselen mot menneskers helse Russeminar – Komité for helse og sosial 22. januar 2008 Anne Loennechen Leder Strax-huset, Bergen kommune

Anne Loennechen januar Utestengning eller inkludering? Dersom vi ønsker at våre tjenester skal være til hjelp må vi etablere tjenester basert på dokumentert kunnskap om hva som virker. Dersom vi ønsker at våre tjenester skal nå publikum må vi sørge for tilstrekkelige, differensierte og tilgjengelige tjenester Dersom vi ønsker at våre tjenester skal bidra til å hjelpe mennesker ut av avhengighet til rusmidler og endre/bedre deres livssituasjon må ha vi kompetanse om rus- og avhengighetsproblematikk og om hva som skaper endring. Dersom vi ønsker å bidra til å bedre livssituasjonen for mennesker som har rusmiddelrelaterte problemer må vi samarbeide

Anne Loennechen januar Hvilke kilder til kunnskap har vi? Forskning. Dersom vi ønsker å bidra til endring og bedring av menneskers livssituasjon må vi lytte til hva forskning sier om hva som er god hjelp, for hvem og i hvilke situasjoner. Systematisering av brukernes erfaringer. Dersom vi ønsker at våre tjenestetilbud skal være i tråd med brukernes behov må vi lytte til brukerne. Pårørendes erfaringer. Dersom vi skal utvikle hensiktsmessige tjenester må vi lytte til pårørende og deres erfaringer. Tjenesteyternes erfaringer. Dersom vi skal ”treffe” med våre tjenestetilbud, må tjenesteyternes erfaringer systematiseres, resultat dokumenteres og tjenestene evalueres.

Anne Loennechen januar Tilstrekkelige og tilgjengelige tjenester Spesialistnivå – Tverrfaglig spesialiserte behandling - TSB VENTETID – Helse Vest: Avrusning: 2 instit. fra 5 til 9 ukers ventetid Poliklinisk behandl:14 instit. fra 3 til 20 ukers ventetid Døgn korttid: 4 instit.: fra 12 til 32 ukers ventetid Døgn langtid: 7 instit.: fra 4 til 31 ukers ventetid Kilde: Fritt sykehusvalg 12/1-09. Rus og avhengighet, narkotika Er tjenestene tilpasset brukernes behov? Er det tilstrekkelig kapasitet? Er det tilstrekkelig differensiert? Er ventetiden en trussel mot menneskers helse?

Anne Loennechen januar Tilstrekkelige og tilgjengelige tjenester Innsatser og tjenester i kommunene Bolig Meningsfyllt hverdag – aktiviteter, arbeid Tilhørighet Helsetjenester Sosiale tjenester Støtte og oppfølging Er tjenestene tilpasset brukernes behov? Er det tilstrekkelig kapasitet? Er det tilstrekkelig differensiert? Er manglende kapasitet en trussel mot rusmiddelavhengiges helse? Medfører manglende kapasitet utestengning fra andre viktige behandlings- og tjenestetilbud?

Anne Loennechen januar Pasientrettigheter Medfører formelle rettigheter automatisk rett og vett innen rusfeltet? Eks.: Pasientrettighetsloven. Rett til nødvendig helsehjelp – fristbrudd. Statens helsetilsyn. Prøver vi å innsnevre pasientrettighetene for rusmiddelavhengige grunnet manglende ressurser?

Anne Loennechen januar Hvordan organiserer vi våre tjenester ? Er de tilgjengelige ? Er de fleksible? Er de forutsigbare? Er det kontinuitet?

Anne Loennechen januar Kompetanse - kunnskap Har vi tilstrekkelig kunnskap? Om rus- og avhengighetsproblematikk? - Om avhengighetens vesen og ambivalens? Om hva som skaper endring? - Hva vektlegger vi? Støtte og mestring? Straff og kontroll? Om hva som eksisterer av øvrige tjenestetilbud og vår plass i helheten? Er vi åpne og nysgjerrige for ny kunnskap og erfaringer som er gjort, også utenfor våre landegrenser?

Anne Loennechen januar Kompetanse. Holdninger Begrepsbruk – Ikke motivert – Selvforskyldt – Ikke mottakelig for hjelp – Manglende boevne – Manglende arbeidsevne – Kan ikke nyttiggjøre seg behandling- behandlingsresistent – Kronikere – de uhelbredelige – Du har fått så mange sjanser, vi må prioritere andre – NIMBY – not in my backyard Bidrar vår begrepsbruk til stigmatisering og utestengning?

Anne Loennechen januar Samarbeid Samarbeid er å bruke hverandres forutsetninger og kompetanse for å nå et klart og felles mål. Forutsetningene og kompetansen til de som samarbeider vil være forskjellig. Man har noe som andre ikke har, noe som er et viktig bidrag på veien mot målet. Den som søker hjelp er den viktigste samarbeidspartneren. Vi må ikke betrakte den hjelpesøkende som en ensidig mottaker av tjenester, men en aktiv deltaker i sin egen endringsprosess. Brukeren er i sentrum av sitt eget liv og må derfor være i sentrum av sin egen behandling og rehabilitering. Blir rusmiddelavhengige utestengt fra viktig og riktig hjelp grunnet manglende samarbeid og samordning?

Anne Loennechen januar MÅL Bedre livssituasjonen for mennesker med rusmiddelrelaterte problemer; arbeide for å redusere fysiske, psykiske og sosiale skader som følge av rusmiddelbruken. Øke den enkeltes evne til mestring og egenomsorg Rusmiddelavhengige er like forskjellige som befolkningen forøvrig

Anne Loennechen januar Perspektiver Dersom vi ønsker å hjelpe mennesker som har rusmiddelrelaterte problemer må vi ha flere perspektiver i arbeidet: Skadereduksjon Habilitering Rehabilitering Komplementære perspektiver

Anne Loennechen januar HVORDAN SKAL VI NÅ MÅLENE? Vårt utgangspunkt må være: Hvordan vi kan inkludere flest mulig av de menneskene vi er ment å yte tjenester til og ikke hvordan vi kan utarbeide regler for å utestenge de vanskelige Det fordrer at vi drar i samme retning og samtidig i riktig retning.

Anne Loennechen januar Utfordringer Svart – hvit -tilnærming: ”Norsk rusmiddelpolitikk har ingen forbedringsområder” - ”Norsk rusmiddelpolitikk har spilt fallitt” Vi må videreutvikle det som er bra og arbeide for å øke kapasiteten av kvalitativt gode og differensierte tjenester Vi må videreutvikle og øke vår kompetanse Vi har behov for tverrfaglig tilnærming, ikke tverr faglig tilnærming Vi må videreutvikle og øke samarbeid og samhandling Vi må holde fram de gode eksemplene Vi må være åpne for andres erfaringer og dokumenter kunnskap om hva som virker for hvem i hvilke situasjoner, også når det kommer fra utlandet Vi må planlegge for framtiden

Anne Loennechen januar Fra ord til handling Jeg er optimist!