Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Samhandling.
Advertisements

Foreldremøte i Aremark barnehage 22. Mai 2013 Sissel Marthinsen
- Et samtaleverktøy for styrking av sosial og emosjonell kompetanse
Turdag Mandag 26.August gikk til Askedalen/ Idrettsplasssen Vi hadde en helt topp tur til Askedalen/ Idrettsplassen Vi hadde med fotballer på banen, men.
Månedsevaluering november 2011
Foredrag på konferansen Blå bevegelser, Oslo 2004 Kulturell basiskompetanse - - og utdanningen Førsteamanuensis Aud Berggraf Sæbø.
Konfliktforståelse En konflikt eksisterer når 2 eller flere parter i et gjensidig avhengighetsforhold oppfatter at deres handlinger eller hensikter er.
Coaching – en frigjøring av menneskelige ressurser
Østgård skole ”Så lenge du er i bevegelse, kan du nå så langt du vil!
SOSIAL KOMPETANSE. BARNEHAGEN SKAL FORMIDLE VERDIER OG KULTUR, GI ROM FOR BARNS EGNE KULTURSKAPNING OG BIDRA TIL AT ALLE BARN FÅR OPPLEVE GLEDE OG MESTRING.
Kristin Danielsen Wolf, HiOA
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Vennskap mellom to-treåringer i barnehagen
Rolighetsmoen barnehage
Goffman, Garfinkel og Giddens
Kulturhistorisk leketeori Lek er den dominerende virksomhet
Kulturhistorisk perspektiv
Lek og læring er sterkt knyttet sammen med barnehagepedagogikken
Mangfold og fellesskap
ULIKE TEORIER OM LEK Trudvanglia barnehage praksis gruppe F2B, 2002
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Oversikt over rammeplanene Ulikheter
Ny rammeplan for barnehagen
Barns læring, voksnes ansvar!
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Kulturteori
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Zippys venner og Kunnskapsløftet (06), sammenfallende mål
-ikke bare for zippylæreren…
"God bagasje på livets reise."
Etikk i pedagogisk arbeid
Den bevisste opplevelsen av seg selv som menneske
Barnehagen som språkarena
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Gustadmoen barnehage Med for ditt barn
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Lek og Læring i barnehagen
Tilbakeblikk fra desember på Rød. Natur, miljø og teknikk Barna har fått erfare hvordan teknikk kan brukes i leken.
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Språkets betydning for læring 1. am. Jorun Buli Holmberg - 11
Hvordan utvikles vi til aktive samfunnsmedlemmer?
Grunnleggende lese- og skriveopplæring LUB
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
CLAUDIA SCHIFFER PLAKATER
Ny barnehage – ny førskolelærerrolle?
Estetiske læreprosesser i barnehagen
VEL MØTT TIL NYTT BARNEHAGEÅR Introduksjon med styrer Sonja Iversen Gjennomgang av planer og satsingsområder HMS Foreldreutvalget og Samarbeidsutvalget.
Barnehagens betydning for barns identitetsskaping F1A
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Emnebeskrivelse Matematikk spiller en stor rolle i moderne samfunnsliv. Kunnskaper i matematikk er ofte avgjørende for yrkesvalg og senere karriere.
HILLEVÅG BARNEHAGE ”ET STED DER ULIKHETER SKAPER MULIGHETER”
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage Tema: SOSIAL KOMPETANSE v/ Vigdis, Monica C, Sarah og Karoline Foreldreråd.
Sosiokulturelle perspektiv på læring Camilla Wiig, onsdag 26. januar 2011.
Kunsten å omgås andre Få venner Holde på venner Ha tro på seg selv Ta hensyn og vise omtanke Kunne samarbeide og løse konflikter Kunne kommunisere verbalt.
SAMSPILLMETODEN DIALOG Informasjon til foreldre Bergen 2012.
Barnehagens innhold skal være allsidig og variert, og utformes slik at hvert enkelt barn får opplevelser og erfaringer som støtte for sin utvikling av.
Lekens egenverdi.
Asperger syndrom og ADHD
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Introduksjon med styrer Sonja Iversen
Periodeplan for Lekestua uke 9-17 Språkmiljø: Uttale, ordproduksjon og setningsproduksjon Hva er viktig for oss i Sommerly når vi fokuserer på TRAS.
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
SAMSPILLMETODEN DIALOG
Helsesøsterkongressen 2017
SAMSPILLMETODEN DIALOG
Årsplan Barnas Hus barnehage del 1
Livsstil og god helse Tekst, figur, bilder etc..
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan Meta: ved siden av, over, utover (gresk) All atferd er kommunikativ All kommunikasjon har et innhold og relasjonsnivå

ROM FOR BARN Kroppen er min og inntar en plass i omgivelsene

ARTEFAKTE Gjenstander skapt for en bestemt hensikt Fremme kroppslige evner og styrke Som gjør det mulig å skape nye aktiviteter Formidler kulturell mening til kroppslige handlinger

Kroppen og omgivelsene er i et dialektisk forhold til hverandre. Stadig nye muligheter Tese Synstese Antitese

Forandringer av kroppens muligheter Forandringer i forståelsen av seg selv Gjennom fysisk aktivitet blir barnet kjent med omverdenen Gjennom fysisk aktivitet blir barnet kjent med ulike måter å kommunisere på

Lek: En handling, en ytring, et ansiktsuttrykk, kroppsuttrykk.

Tekst Kontekst

Lek Matkommunikasjon i leken Barn later som de er noen andre Spiller innviklede hendelsesforløp Øker den språklige bevisstheten som er viktig for lese og skriveopplæring I samtalen om lek formidles språklig en fantasikontekst Formidler sosiale egenskaper

Garveys leketeorier ha evnen til å forstå metasignaler ha evne til å abstrahere regler for samspill praktisere disse som bindende må kunne identifisere seg med et tema bidra til utvikling aksepteres at det endres underveis

Voksnes ansvar Stimulere leken Skape en trygg lekeatmofære Gi inntrykk og opplevelser Bruk nærmiljøet Bruk naturen Bruk foreldregruppa

Rom for barn Kroppen er min, samtidig som den inntar en plass i omgivelsene.

ARTEFAKTE Gjenstander skapt for en bestemt hensikt Fremme kroppslige evner og styrke Gjøre det mulig å skape nye aktiviteter Se nye muligheter å leve på Kulturell mening til de kroppslige handlingene.

Muligheter for forandringer av kroppens muligheter Muligheter for forandringer av forståelsen av seg selv

Fysisk aktivitet Blir kjent med omverdenen Blir kjent med måter å kommunisere på Må vise uttrykk som andre forstår

Estetisk praksis Handlinger som involverer følelser og uttrykker unikhet Er kvalitative og prosessorienterte Følelser og tanker i samhandling

Barn skaper i relasjoner sine individuelle uttrykk i en bestemt sammenheng Barn kommuniserer med hverandre gjennom handlinger og bruk av ulike artefakter

Den etiske kvaliteten utvikles i spenningen mellom barnets individuelle uttrykksbehov og den kollektive forståelsen. Barn er ofte opptatt av kvaliteten ved det de gjør

Gjennom å gi kjente handlinger et personlig uttrykk med estetiske kvaliteter, blir samspillet og drivet i handlingene løftet. Spenningsforhold mellom barna i møte med det individuelle uttrykksbehovet. Her utvikles den estetiske kvaliteten.

Å bruke sansene Å formidle et budskap gjennom bruk av kroppen. Det er i handling at det nye utvikles. Form og innhold formidler et budskap

Kulturell ramme Barnet – de andre – andres forståelse – barnets behov og muligheter – utvikling av felles uttrykk og felles mening. Rommets struktur – barnehagens regler, jevnalder kulturen – samfunnets normer og regler.

Barns opplevelse er forankret i kroppen. Opplevelse er grunnleggende for selvutviklingen Opplevelser er emosjonelle og kognitive Gjennom kroppslig utfoldelse kan være et sammensatt budskap.

Miljøorienterte leketeorier Den Kulturhistorieske leketeori. Miljøet er av avgjørende betydning Vygotsky: leken har enorm betydning for barnets utvikling Leontjev utviklet virksomhetsteorien: lek - læring - arbeid

Leken den dominerende virksomheten Rollelekn utvikler samhandling og dialog Leken gjenspeiler alltid virkeligheten i samfunnet. Barn tilegner seg den objektive virkeligheten Leken er en prosess. Gjennom å skaoe fiktive situasjoner i lek. Er det på vei mot abstrakt tekning.

Barnet må artikullere innholdet i leken Meningen dominerer over over aktiviteten

Vygotsky ”Det å skape en situasjon ”på lissom” – gir mulighet til å løsrive den språklige tekningen fra situasjonen barnet befinner seg i, og som et middel til å utvikle abstrakt tekning” (Gulbrandsen s. 241)

Leken utvikles 1) handlingene det viktigste (Kjøre buss) 2) relasjoner (mor-barn,sjåfør) 3) indre relasjoner (kjærlighet, konflikter)

Grunnleggende elementer En handling. Barn henter inspirasjon fra de voksnes liv En operasjon. Handlingsfremgangsmåte. Bruker ting på en annen måte i virkeligheten. En stokk kan være en hest.

Behov og motiv driver barnet, Er stadig under endring Barn skaper en fiktiv situasjon hvor ønskene kan tilfredsstilles. All lek inneholder regler for atferd Lek er løsning mellom konflikt å ville og å kunne.