Leken i et samfunnsperspektiv

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Advertisements

Normer, verdier og holdninger
Alkohol | fotball.
SETT I SAMMENHENG MED ATFERD
Ran Det er mye enklere å huske personer fra/under et ran om du kan benytte en av de følgende ansiktformer. Tren og test deg selv ved å forsøke å tegne.
Mobbing i barnehagen?.
Utdanning for utvikling Utdanning gir mange ringvirkninger Her følger noen: Send ADRA til 2468.
Likestillingsarbeid i barnehagen fokus på menn
L IKESTILLINGSPROSJEKT I BARNEHAGENE I E NGERDAL Sømådal barnehage 6 barn Engerdal barnehage24 barn Drevsjø barnehage36 barn.
Tina Åsgård, kvinnepolitisk leder i SV
Fagskole i kommunehelsetjenester 2011
Prinsesse eller pirat – et fritt valg!
Undervisning om Joyce Travelbee
Hvor tidlig? Hvor viktig?
Oversiktsforelesning-2003
Utvikling av basiskompetanse på grunnlag av samfunnsfag
Kulturhistorisk perspektiv
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Utviklingsøkologiske modell
FLERKULTURELL OG NYRETRANSPLANTERT - sykepleierens kulturelle kompetanse Riitta Hakola sykepleier.
ROLLELEK ”Lekens kjennetegn er at den er en frivillig aktivitet som barnet selv velger å delta i, leken er ”på liksom”, den ligger utenfor det vi oppfatter.
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Ulike sosialiseringsfaktorer rundt år 2001
Studietur New Zealand LEDELSE: Voksne skal lede seg selv og barna Gi barna trening i å lede seg selv og andre. Egenledelse. De voksne støtter det positive.
Åpne spørsmål Ungdata. Hvem vil du helst bli lik når du blir stor? Ungdomsskole: 1476/1610 VGS: 721/ 775.
1 Jeg og samfunnet.
Etiske utfordringer i prostitusjonsfeltet Bymisjonssenteret, Tøyenkirken torsdag 26. februar 2009 Sturla J. Stålsett.
Teknologisk påvirkning av barns oppvekst
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
CEDAW og de deltidsansatte
Prinsesse eller pirat -ett fritt valg?
"God bagasje på livets reise."
Kjell Erik Øie Statssekretær
Pårørendes forhold til tvangslidelse.
Den bevisste opplevelsen av seg selv som menneske
Kapittel 6 oppgave k Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Senter for atferdsforskning
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
EN LITEN IDE SOM VOKSTE SEG STOR Som så ble til en aldri så liten kalender med jenter og kvinner... ”Pikekalenderen”
Definisjoner.
BARNAS BARNEVERN 2020.
God morgen! Tanker etter i går?
HABITUS Habitus – våre sosiale og kulturelle disposisjoner.
Hvordan utvikles vi til aktive samfunnsmedlemmer?
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Likestilling og likeverd i barnehagen
CLAUDIA SCHIFFER PLAKATER
SAMTALEN I BARNEHAGEN – det handler om mer enn rosa og blått.
Den røde regndressen Likestilling i barnehagen. Sandefjord
Deltakende læring.
Benny Huser HSH1 I arbeid med mennesker En introduksjon til yrkesetikk og taushetsløftet Kull 2005 høst 2005.
Hvorfor skal vi ha barnehager?
Forelesning i Ungdomskunnskap 15. september 2004
Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.
Normer, sanksjoner og internalisering Normer:  forventninger til et individs atferd i en bestemt situasjon Sanksjoner:  ros eller straff som har til.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
Likestilling i barnehagen Rammeplanen - mars 2006 Likestilling mellom kjønnene skal gjenspeiles i barnehagens pedagogikk.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Dmmh.no Ledelse av personalets læring og barns læring – TO SIDER AV SAMME SAK? Kari Hoås Moen
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
Hvordan samtale om barnas seksuelle utvikling -erfaring fra helsestasjonen og hvordan forebygge at grensene krenkes. Barns seksualitet 0-6 år Sissel Irene.
Hvordan misforstå hverandre bedre - flerkulturell kommunikasjon
Forskjeller mellom gutter og jenter
Makt & myter Velkommen En god start kan være å få alle til å reise seg opp, og være med på en enkel lek eller bevegelsessang.
Hva kan foreldre gjøre for å bidra til et godt og trygt skolemiljø?
Redsel Spør elevene om hvorfor de tenker denne jenta er redd
Danning og voksenrollen i barnehagen
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Leken i et samfunnsperspektiv Frønes og kompetanseutviklingens betydning - men kompetanse til hva? ”Barn lever i en sosial verden som i høy grad er organisert etter kjønn” (Hislam, 1996) Lek, sosial kompetanse og psamfunnsendring og samfunnsendring Lekens funksjoner hos Frønes

Leken i et kjønnsperspektiv Barnas lek reflekterer stereotype kjønnsroller i samfunnet ”Gutter kan ikke være sykepleiere” selv om de blir behandlet av en mannlig sykepleier Historien om låne-ut-lekebilen Datteren som sier at mammaer ikke kan kjøre bil når hun sitter ved siden av moren sin som kjører bilen de sitter i Men er dette egentlig uttrykk for stereotype holdninger? (Hislam, 1996)

”Barn lever i en sosial verden som i høy grad er organisert etter kjønn” ”Dobbeltstandarder (Andresen)” Forventninger og tilbakemeldinger Lekekroken / dukkekroken

Rossholt Lek og kropp Gutta mer utadvendte + fysiske bruker hele det sosiale landskapet åpner i større grad opp for andre Jentene - mer kommunikativ bruk av kroppen Interne relasjoner, henvender kroppene mot hverandre

Barnehagen - et sted for sosialisering til tradisjonelle og stereotype kjønnsroller og et sted som bevisst skal jobbe med likestilling og kjønnsroller Hvorfor er dette viktig? Fordi det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret opprettholder sosial ulik het / bidrar til urettferdig fordeling av goder i samfunnet

Barnehagen som forsterker av sosial / økonomisk ulikhet, stereotype menneskesyn og sosiale ulikhetsmekanismer Praktisering av doble standarder Indirekte opprettholdelse gj. Ikke å vite / være ubevisst + ukritisk gj. aldri ta opp / aldri snakke om disse tingene f.eks på personalmøter Ved kun å fokuusere på naturting - aldri på kulturting i barnehagen

Ved et snevert syn på hva kultur er (en bestemt norsk kulturarv - i stedet for normer og verdier som vi for eksempel organiserer samfunnet / barnas sosiale verden etter Signaler gj. Kroppsspråk / mimikk Stereotype arbeidsfordelinger mellom mannlige og kvinnelige ansatte i barnehagen Skjevhet i variasjonen på tilbudet - gjennom direkte eller indirekte kjønnet strukturering av lekeaktivitetene

Den voksnes rolle: observasjon i arbeidet med likestilling i barnehagen Oppmerksomhet innsikt i barns (og voksnes) konstruksjoner av seg selv og sine omgivelser!! Derfor: observer barna og de voksne!! (både foreldre og ansatte)!! Er lekeområdet (lekekrok, baserom, dukkekrok gutte-eller jentedominert? Strukturerer lekerommet for en bestemt type lek?

Hvordan reageres det på høylydt lek fra de voksnes side Hvordan reageres det på høylydt lek fra de voksnes side? Ser reaksjonen ut til å være kjønnsavhengig? Hvem opptar mest plass / mest dominerende? Hvordan reageres det hvis jentene bråkeleker? Slipper jentene til? Hvor mye - når det lekes på tvers av kjønnene, eller utenom leken? Lekes det på tvers av kjønn?

Tildeles det spesielle roller i leken Tildeles det spesielle roller i leken? Ser det ut til å være mønster / systematikk i rolletildelingen - forskjeller knyttet til kjønn? Observer kjønnede prosesser også når det ikke lekes! (i voksenstyrte situasjoner der lek ikke er i fokus!)