Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Forskjeller mellom gutter og jenter

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Forskjeller mellom gutter og jenter"— Utskrift av presentasjonen:

1 Forskjeller mellom gutter og jenter
KJØNNSROLLER Forskjeller mellom gutter og jenter

2 Hva er en kjønnsrolle? Kjønnsrolle er den summen av forventningene som knytter seg til det å være jente/kvinne eller gutt/mann. Tradisjonelle oppfatninger er f. eks. at gutter skal være flinke med bil og at jenter skal være flinke til å lage mat. Kilde: Wikipeda

3 Hvordan oppstår kjønnsroller?
Samfunnet har forventninger til jenter/kvinner og gutter/menn Man ”oppdras” inn i en rolle Varierer fra en kultur til en annen

4 Biologisk og sosialt kjønn
Biologisk kjønn viser til de konkrete fysiske forskjellene mellom kvinner og menn. Kjønnsroller derimot, viser til sosialt kjønn. Det vil si at kjønnsroller er noe som konstrueres sosialt.

5 Roller i endring? I hvilken grad er unge i dag selv med på å opprettholde kjønnsrollene? Hva skjer hvis man bryter normen og gjør noe annet enn det som forventes av en? I hvilken grad ønsker unge i dag å endre på kjønnsrollene?

6 Det er hardt å være gutt i dag
Jentene er smartest. Det er offisielt. Fjorårets statistikk viser at blant Stavangers tiendeklassinger er jenter best i samtlige fag. Med ett unntak, som ironisk nok knapt kan kalles et fag: kroppsøving. Framtidens arbeidsmarked vil fordre gode kommunikasjonsevner og sosial intelligens. Likedan rask omstillingsevne og kapasitet til å løse problem. Dessverre for gutta dreier kroppsøving seg om kroppslig, ikke mental, styrke. Rogalands Avis Publisert : :30

7 Foreldre gjør gutter til tapere
Mange norske guttebarn oppdras til kjønnsroller som gjør dem til tapere i arbeidslivet. Gutter trenger dobbelt så mye barneoppdragelse som jenter, men får bare halvparten, mener barnepsykolog Magne Raundalen. Les rådene hans til norske gutteforeldre.

8 Hva er LIKESTILLING? Den ideologiske ideen om alle skal ha lik stilling i samfunnet. Begge kjønn skal få slippe til i arbeidslivet og i alle stillingstyper. Begge kjønn skal være representert likt i alle maktsentra som f.eks. regjering, storting, bedriftsstyrer og utvalg. Begge kjønn skal få omtrent lik lønn for likt arbeid. I barnefordelingssaker skal kvinner og menn i like stor grad bli idømt foreldreansvaret for barna. At begge kjønn må utføre samfunnstjeneste, som f.eks. militærtjeneste.

9 Likestilt? Utdanning? Yrke? Ledere? Lønn? Husarbeid?

10 LIKE MULIGHETER?!

11 Hva påvirker et VALG? Tradisjoner Kunnskap
Omgivelser – familie og venner Tilgang Evner og interesser Forventninger

12 Blant førskolelærere, sykepleiere og tannpleiere er ni av ti studenter kvinner.
Fire av fem ingeniører og sivilingeniører er menn. Innen siviløkonomi er kvinnene imidlertid på frammarsj. Der teller de pr i dag to av fem studenter.

13 VIRKEMIDLER Informasjon Veiledningstjenester Kvotering Tilleggspoeng
Tilrettelegging

14 PROBLEMSTILLINGER Hvorfor er det et mål at ungdom skal velge mindre tradisjonelt? Hvilke konsekvenser får ujevn kjønnsfordeling for yrkesgruppene? Hvilke tiltak er akseptable for å skape en jevnere kjønnsbalanse innen utdanning og yrkesliv?


Laste ned ppt "Forskjeller mellom gutter og jenter"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google