Seniorrådgiver Trond Nygaard 10. mai 2011

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Samhandlingsreformen Tove Karoline Knutsen 3. februar 2010.
Advertisements

Hverdagsrehabilitering Nils Erik Ness Kurs Eldres Helse 26
Hvilken samfunnsnytte har ergoterapi?
Koordinatorforum 5.mai 2009 ”ReHabilitering – fra plan til praksis”
Samlokaliserte boliger og store bofellesskap
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid Statssekretær Ellen Birgitte Pedersen August/september 2009.
Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid
Samhandlingsutfordringer sett fra helsemyndighetenes perspektiv
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
Psykisk helsevern i ny helsereform Dagsenterkonferansen 5
Plan for videreutvikling av pleie- og omsorgstjenestene
Henning Mørland bydelsoverlege Bydel Sagene
Koordinerende enhet Brukerutvalget NLSH 13. Juni 2006.
Songdalen kommune Gjennomgang av kompetansesentre
Fylkeskommunenes forvaltningsansvar
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
St.meld.nr 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
NFF-møte Dagsorden • Samhandlingsreformen intensjoner • Områder i Samhandlingsreformen i 2012 • Virkemidler i 2012 • Avtaler med sykehuset – samarbeid.
DEMENSPLAN 2015 ”DEN GODE DAGEN”
Trondheim Helseklynge
Helse- og omsorgspolitikk •Samhandlingsreformen. Samhandlingsreformen Rett behandling – på rett sted – til rett tid •Bedre samhandling mellom kommuner.
Ny folkehelselov – styrer staten helseaktiviteten i kommunene?
Tverrfaglig videreutdanning i eldreomsorg AHS studieåret
Lovgrunnlaget for helsetjenestene
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
Helse- og omsorgsdepartementet Høring 1.Ny lov om helse og omsorg 2.Ny lov om folkehelse 3.Innspill til ny nasjonal plan for helse- og omsorgstjenester.
1 Det økonomiske opplegget for kommunesektoren i 2009.
Samhandlingsreformen og nye helselover Sentermøte 15. desember 2011 Wenche Jensen.
Utfordringer i forhold til kompetanse Gjøvik kommune tjenesteområde Helse og omsorg.
1 Kommuneproposisjonen Kommunal- og regionaldepartementet 2 Revidert nasjonalbudsjett 2010 Lønnsveksten nedjustert til 3¼ pst. Økte energipriser.
Signaler for rus og psykisk helse i Prop 1S og Meld. St. 30 – Se meg!
Hverdagsrehabilitering
Omsorgsplan 2015 nettverk Ingrid Mydland
Demensteam Lier Kommune
Norsk Ergoterapeutforbunds lederseminar De nye helsetjenestene Mette Kolsrud Forbundsleder i Norsk Ergoterapeutforbund.
Nye rammebetingelser for folkehelsearbeidet Samling for folkehelsekoordinatorer/HEFO koordinatorer 13.april 2010 Kjetil Drangsholt Seniorrådgiver Regionalutviklingsenheten.
SAMHANDLING Prosjektplan samhandlingsreformen Bjarne Nordlund Rådmann i RINDAL KOMMUNE (Torger Aarvaag Rådmann Hemne kommune)
Fritid med bistand gir muligheter
Utvikle standardisert analyse og kunnskapsbase Et samarbeid mellom Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Helseforetaket i Nord-Trøndelag og Fylkeskommunen i Nord-Trøndelag.
Et utfordrende - men spennende samarbeid mellom pårørende og helsepersonell Offentlige dokumenter om samarbeidet ml helsepersonell og pårørende v/Hanne.
St.meld. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening «De fleste undersøkelser peker på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold.
Satsing på utbygging av fagskoleutdanning innenfor helse- og sosialfag Statssekretær Ellen B. Pedersen Bodø 14. mai 2009.
Forventninger til samhandlingsreformens betydning for funksjonshemmede Hva er, hvem har behov for koordinerte tjenester?
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid Lagt fram 19. juni 2009.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Barn og unge Barn og unge er en sentral målgruppe i forhold til arbeidet med sosial og økonomisk inkludering, noe som også gjenspeiler seg i bl.a. formålsparagrafen.
Boligsosialt arbeid Formålet med det boligsosiale arbeidet er å motvirke og bekjempe bostedsløshet ”På vei til egen bolig” er regjeringens strategi for.
Soning som helsebringende tiltak Avdelingsdirektør Jon Hilmar Iversen Bergen 13. mai 2008.
3 år igjen, - Når vi målene i Demensplan 2015?. Når demensplanen er gjennomført i 2015 SKAL: ”Framtidens omsorgsutfordringer står på dagsorden i kommuneplan.
Hverdagsrehabilitering Del 1 Hverdagsrehabilitering – hva er det?
Inn på tunet – noe for Hemne kommune? Kari Frøseth, rådgiver
Psykologer i kommunene
Hverdagsrehabilitering i Alstahaug kommune
Innledning – om samhandlingsreformen og endringer i helselovgivningen
Samhandlingsreformen -betydning for ergoterapi?
Omsorgsplan 2015 – Hva kan Fylkesmannen bistå kommunene med? Møte med helse- og omsorgsnettverk Selbu – 4.mars 2009 Fylkeslege Jan Vaage.
PLANER FOR ELDREOMSORGEN I BERGEN
Mestring, muligheter og mening Framtidas omsorgsutfordringer.
Hvordan er situasjonen i barnevernet i Sør-Trøndelag ?
Barnevernet i Norge - fakta og utfordringer Nina Hjertø Ingebrigtsen, KS tlf: / Anne Jensen, KS
Tverrfaglig samarbeid er ditt ansvar! Flink med folk i første rekke Fagnettverkssamling Royal Garden Trondheim, 19.juni 2009 Ann Sissel Misund Nedberg,
Samhandlingsreformen Hva kan dette ha å bety for kommuner og helseforetak? Daniel Haga 1.
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Hverdagsrehabilitering – lengst mulig I eget liv i eget hjem Åse Bente Mikkelborg.
St.meld 25 ( ) Mestring, muligheter og mening. Framtidas omsorgsutfordringer. FAGFORBUNDET Seksjon Helse og Sosial.
Samhandlingsreformen – St. meld nr 47 ( )
Hverdagsrehabilitering
Hva er kommunenes utfordringsbilde ? Perspektiver fra Lindås kommune
Utskrift av presentasjonen:

Seniorrådgiver Trond Nygaard 10. mai 2011 Vi velger selv hvilken historie vi vil fortelle Om rehabilitering i Omsorgsplan 2015 Seniorrådgiver Trond Nygaard 10. mai 2011

AKTIVITETSDOSETTEN http://www.oyane-sykehjem.no/

Kulturprosjekt ved Øyane sykehjem - på tvers av generasjoner

AKTIV OMSORG St meld nr 25 (2005-2006): En av fem hovedstrategier for å møte framtidas omsorgsutfordringer Kommunalt ansvar Større faglig bredde Dagaktivitetstilbud Habilitering/Rehabilitering Mat og måltider Kultur og omsorg Aktivitet og deltakelse Transport

RUNDSKRIV I-5/2007 AKTIV OMSORG …”Aktiv omsorg” som en hovedstrategi for framtidas omsorgstjenester. En slik strategi vil kreve større faglig bredde i omsorgssektoren med flere faggrupper og økt vekt på kulturtiltak, sosialpedagogikk, ergoterapi, fysioterapi og sosialt arbeid.” ”I lys av formålsparagrafen og kvalitetsforskriften omfatter kommunenes plikt derfor også tjenester som skal dekke den enkeltes behov for aktivitet. ”

DEN KULTURELLE SPASERSTOKKEN Samarbeidsprosjekt mellom Helse- og omsorgsdepartementet og Kultur- og kirkedepartementet. 28 mill kr i 2010. Skal stimulere til tverrfaglig samarbeid mellom kultursektoren og helse- og omsorgstjenesten i kommunene Fått en overveldende respons. Nesten 232 søknader på til sammen 43 mill kr i 2009. 227 kommuner fikk tildelt tilskuddsmidler.

KOMPETANSELØFTET 2015 Tilskudd til videreutdanning av personell med videregående opplæring gjennom fagskolene. Dekker utdanningskostnadene. Tilskudd til videreutdanning av høyskoleutdannet personell. Kommuner og utdanningsaktører kan søke Fylkesmannen om midler. Læremateriell innen aktiv omsorg under utvikling.

DE NYE OG YNGRE BRUKERNE Er blitt mange og har andre behov Utviklingshemming Psykiske og sosiale problemer, Langvarig sykdom og funksjonshemming Krever andre boformer og faggrupper 9 av 10 nye årsverk i 2002-2007 har gått til brukere under 67 år

NASJONAL HELSE- OG OMSORGSPLAN OG NYE LOVER Stortingsmelding nr 16 (2010-2011): Planperiode 2011-2015 Konkretiserer Samhandlingsreformen ytterligere på flere områder Omfatter Omsorgsplan 2015 Understreker forebygging, tidlig intervensjon og utjevning av sosiale forskjeller Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester (Prop. 91 L (2010-2011)) Lov om folkehelsearbeid (Prop. 90 L (2010-2011))

FREDRICIA-MODELLEN Prosjekt: ”Længst muligt i eget liv” Delprosjekt: ”Hverdagsrehabilitering” (2008) Alle søkere til hjemmehjelp vurderes (rehabiliteringspotensiale) Utgangspunkt i personlige mål ”Hjemmetrenere” Tidlig innsats / massiv innsats i starten = god forebygging Evalueringen viser: Brukerne får en bedre livskvalitet (45 % uten behov for hjhj, 40 % delvis) Kommunen sparer penger (13 mill / år)

FREDRICIA-MODELLEN Delprosjekt: ”Opptrenende hjemmehjelp” (2010) Eksisterende hjemmehjelpsmottakere vurderes (rehabiliteringspotensiale) Samme metode som hverdagsrehabilitering Resultater så langt: 3,5 % uten behov for hjemmehjelp 6,5 % redusert behov www.lmiel.dk

ÖSTERSUNDSMODELLEN Hjemmerehabilitering siden begynnelsen av 2000-tallet Har gitt inspirasjon til Fredricia kommune Mye likheter, men noe ulikt organisert Inngår i hjemmetjenesten, ikke som en egen enhet. Maritha Månsson: ”Hemrehabilitering: vad, hur och för vem?” (2007)

ANDRE ERFARINGER Prosjekt HjemRehabilitering 2000-2002, Bærum kommune. Rapport ”Investert tid gir resultater” (2003) Aktivisering, Lørenskog sykehjem, Lørenskog kommune: www.undervisningssykehjem.no/?page_id=342 Aktiv omsorg, Gimle sykehjem, Vestre Toten kommune Danmark (liste): www.etf.dk/hverdagsrehabilitering/ Kunnskapsoppsummering fra Kunnskapssenteret: Funn: Gruppeaktivitet kan bedre eldres sosiale deltakelse http://www.kunnskapssenteret.no/6431.cms

Kilde: SvD, 24.10.2005

ÆLDRE SAGEN ”Fremtidsstudiet viser at fremtidens ældre kommer til at adskille sig fra nutidens ældre. Fremtidens ældre vil i endnu højere grad have et bedre helbred, en bedre økonomi, en bedre uddannelse og være politisk og samfunnsmæssigt engageret. Og de vil i højere grad end nutidens ældre forvente – og være vant til – at bestæmme over egen tilværelse.” (Ældre Sagen 2001)

EGEN NETTSIDE PÅ REGJERINGEN.NO http://www.regjeringen.no/omsorgsplan

TEMASIDE I HELSEDIREKTORATET http://www.helsedirektoratet.no/helseogomsorg

Å få henge som en dråpe Kreativ skriving for eldre mennesker - kurs i regi av Kirkens bymisjon http://www.bymisjon.no/Prosjekter/A-henge-som-en-drape/