Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hverdagsrehabilitering

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hverdagsrehabilitering"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hverdagsrehabilitering
Fra prosjekt til virkelighet? Morten Påsche, avdelingsleder rehabilitering Lier kommune

2 Rehabilitering Tidsavgrenset Målrettet Tverrfaglig

3 Rehabiliteringspyramiden

4 Hverdagsrehabilitering
En tidsavgrenset, tverrfaglig og målrettet innsats hvor brukeren skal trene for å gjenvinne og beholde sitt funksjonsnivå, mestre hverdagen og delta i fellesskapet.

5 Mål med hverdagsrehabilitering
Bidra til at bruker mestrer aktiviteter viktige for dem, slik at de opplever mestring i eget hjem og nærmiljø. Redusert behov for kommunale tjenester. En måte å jobbe på som føles som mer meningsfull for medarbeiderne i kommunen.

6 Prosjekt 2015. Ble med i effektiviseringsnettverk for hverdagsrehabilitering i regi av KS. Pilot i 2016. Fysio/ergotjenesten, psykisk helse, hjemmetjenesten, Vedtakskontoret og rådgivningstjenesten representert. Mål for pilot: Politisk rapport.

7 Pilot 5 brukere Vedtak på 6 uker Spesialistmodell
Pilotperiode på 6 mnd.

8 2 modeller Integrert modell Spesialistmodel
fysio- og ergoterapeuter har ansvar for planlegging og oppfølging av prosessen. Treningsaktivitetene med brukeren utføres av medarbeidere i hjemmetjenesten (hjemmetrenere) etter veiledning fra terapeutene. Spesialistmodel et tverrfaglig team med ergoterapeut, fysioterapeut, sykepleier og hjemmetrenere har ansvar for planlegging, gjennomføring og evaluering av hele rehabiliteringsprosessen.

9 Inklusjonskriterier Personer over 18 år som har problemer med å ivareta daglige aktiviteter som de nylig har mestret på grunn av en funksjonsendring. Dette kan være brukere som ikke har mottatt tjenester fra kommunen før eller som har fått økt behov for tjenester den siste tiden. Bruker må ha rehabiliteringspotensiale. Bruker må være motivert. Bruker må ha tilstrekkelig kognitiv funksjon til å kunne nyttiggjøre seg av rehabiliteringen.

10 Eksklusjonskriterier
Alvorlig kognitiv svikt. Alvorlig psykisk lidelse og/eller rusproblematikk. Manglende rehabiliteringspotensiale og motivasjon Brukere som har mer enn 3 besøk på dagtid fra hjemmetjenesten.

11 Kartlegging Aktuelle brukere kan henvises fra hjemmetjenesten, fastlege, rehabiliteringsavdelingen og korttidsavdelinger eller fanges opp direkte av vedtakskontoret ved henvendelser dit. Det tverrfaglige temaet går inn og gjennomfører en kartlegging med COPM som skal brukes som grunnlag for å fatte vedtak. Vedtakskontoret fatter vedtak på tjenesten og lengden på vedtaksperioden. På grunn av begrensede ressurser skal det ikke være vedtak for mer enn 2 brukere på samme tid. Det skal fattes vedtak på inntil 6 uker med mulighet for forkortelse dersom målene nås før vedtaksperioden er over eller dersom det viser seg at tiltakene ikke fører til ønskede resultater.

12 Våre brukere Jente i 20-årene. Historie med lettere psykiske problemer. Dame, 83 år. Falt, pådro seg underarmsbrudd. Dame, 80 år. Lårhalsbrudd. Mann, 63 år. Stor hjerneblødning. Lammelse venstre side, sitter i rullestol. Mann 89 år. Gradvis nedsatt funksjonsevne.

13 Resultater pilot

14 Resultater pilot forts.

15 Resultater pilot forts.

16 Økonomisk besparelse - eksempel
Kostnader hj.tjenester før hverdagsrehabilitering Kostnad ekstrainnsats i hverdagsrehab-perioden Kostnader hjemmetjenesten etter hverdagsrehabilitering Estimert besparelse 23 600 2 600 98 600

17 Bak tallene Bruker 1: Kartlegging av utfordringer førte til iverksetting av koordinerte tiltak. Bruker 2: "Hadde ikke dere vært her, hadde sikkert hjemmetjenesten smurt brødskivene mine". Bruker 4: «Jeg har blitt tryggere og føler at jeg mestrer mer». «Hverdagsrehabiliteringen ga meg økt selvtillit i forhold til hva jeg kan mestre». «For første gang på to år gikk jeg fra bilen og inn til datteren min da jeg skulle besøke henne».

18 Så hvorfor hverdagsrehabilitering?

19 Politisk rapport Lagt frem 28.09.16
Prosjektgruppens anbefaling: Spesialist-team på 3 årsverk. 1 årsverk ergoterapi, 1 årsverk fysioterapi, 0,5 årsverk sykepleier, 0,5 årsverk hjelpepleier. Politisk sak opp i HSO Endelig budsjettavgjørelse i kommunestyret


Laste ned ppt "Hverdagsrehabilitering"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google