Språk og sosialisering

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kjønn og likestilling- menn i barnehagen
Advertisements

Barns rettigheter - personvern
Barns perspektiv. Av Gruppe 5. F1a Jon E. Brendsrud Trine Schanning
Tverrfaglig prosjekt Gruppe 1 Fredrik, Christine & Tine T.
Mangfold og Likeverd Barn og kommunikasjon
MANGFOLD I HVERDAGEN.
SOSIAL KOMPETANSE. BARNEHAGEN SKAL FORMIDLE VERDIER OG KULTUR, GI ROM FOR BARNS EGNE KULTURSKAPNING OG BIDRA TIL AT ALLE BARN FÅR OPPLEVE GLEDE OG MESTRING.
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Fosterbarn, minoritetsbarn, barnevernsbarn, eller barn?
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Inkludering og læring 1.aman Jorun Buli Holmberg 29.august 2005 Inkludering.
Kompetente barn og unge
Kompetente barn og unge - Verdier og kompetanse -
Rolighetsmoen barnehage
Introduksjonssenteret
Kulturbegrepet "Med kultur forstår vi et samfunns normer av alle slag, dets kunnskaper og trosforestillinger, dets kunnskaper og trosforestillinger, dets.
Oversiktsforelesning-2003
Utvikling av basiskompetanse på grunnlag av samfunnsfag
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Lek og læring er sterkt knyttet sammen med barnehagepedagogikken
Mangfold og fellesskap
Veiledning av studenter
Samarbeid med foreldrene Daglig samarbeid Gjensidig åpenhet og tillit (kunnskapsdepartementet)
Venn kommer av norrønt: Vinr
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Oversikt over rammeplanene Ulikheter
Ny rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver Ny rammeplan for barnehagens innhold og oppgaverSamfunnsfag i F-utdanninga.
al-Araki, Magid. Kulturanalyse Et Verktøy for God Kommunikasjon Mellom Mennesker. Oslo: Cappelen akademisk forlag, Familie, oppvekst og.
1 Jeg og samfunnet.
Tverrfaglig prosjekt - Samfunnsfag og Pedagogikk.
Språk ”En rekke barn har et annet morsmål enn norsk og lærere norsk som andrespråk i barnehagen. Det er viktig at barna blir forstått og får mulighet.
Intervju med de voksne 1. Hvordan tolker dere begrepet identitet? 2. Hvordan jobber barnehagen med språk, kultur, religion og mat? 3. Hvilke.
Mangfold og likeverd Barns identitet
M ANGFOLD OG LIKEVERD B ARNS IDENTITET Elin Øydna, Tine Håvak, Elisabet Larsen & Lina Wik Amundrød.
Oslo kommune Bydel Bjerke Barnehageområdet
Informasjonsmøte 17. januar 2014
Etikk i pedagogisk arbeid
Den bevisste opplevelsen av seg selv som menneske
Hvilket språk skal vi snakke til barnet vårt?
Barnehageloven §2 tredje ledd Barnehagen skal ta hensyn til barnas alder, funksjonsnivå, kjønn, sosiale, etniske og kulturelle bakgrunn, herunder samiske.
Kristine Angell, Kristine Gjelstad, Martine Haug og Renate Heyn.
FORELDREMØTE Hommelvik, Grønberg, og Mostadmark barnehage
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
T OSPRÅKLIG ASSISTANSE OG BARNEHAGENS FLERKULTURELLE SAMFUNNSMANDAT Katrine Giæver Bergen 24. mars 2009 Katrine Giæver 2008.
Barns perspektiv Tine T, Fredrik og Christine F1A.
Kompetente barn og unge Kursrekke 2 1.samling. Program Kommunaldirektør Anne Marit Presterud ønsker velkommen Presentasjon av prosjektet "Kompetente barn.
Cecilie Gangsø GLU EKSAMEN I PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP.
Om Å være som andre og samtidig være seg selv.
Hvordan utvikles vi til aktive samfunnsmedlemmer?
Studiesamling 18. januar 2007 for Førskolelærere i INNERTIEREN
CLAUDIA SCHIFFER PLAKATER
YRKESETIKK - A Arnbjørg Engenes.
Nov.2008 HDH Eksamensforberedelser F2A og F2B. nov.2008 HDH Mål 2. semester Utvikle en etisk reflektert holdning til og faglig forståelse av mangfold.
PED2300 – høsten Rønnaug Sørensen
Rammeplanen i barnehagene i Re og Hof! Etterutdanningsprogram.
SAMTALEN I BARNEHAGEN – det handler om mer enn rosa og blått.
Pedagogisk dokumentasjon i en lærende barnehage
PEL EKSAMEN Hvordan kan jeg som lærer jobbe opp en klasse der elevene vil føle seg trygge sosialt, og at de selv føler at de mestrer det faglige?
Hvorfor skal vi ha barnehager?
Helsefremmende skoler og barnehager Bjørn-Are Melvik Bodø Den store roen Foto: Bjørn-Are Melvik.
Normer, sanksjoner og internalisering Normer:  forventninger til et individs atferd i en bestemt situasjon Sanksjoner:  ros eller straff som har til.
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Voksne som rollemodeller for barn. Helga Hope.. TILHØRIGHET Mennesket og flokken ! Per Fugeli Hvordan mennesket blir skapt i samspillet med fellesskapet.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.
Kompetanse for mangfold
Lekens egenverdi.
Periodeplan for Lekestua uke 9-17 Språkmiljø: Uttale, ordproduksjon og setningsproduksjon Hva er viktig for oss i Sommerly når vi fokuserer på TRAS.
Hva har vi gjort i oktober?
Foreldremøte Odderøya barnehage
Utskrift av presentasjonen:

Språk og sosialisering Mangfold og likeverd Språk og sosialisering

Språk og sosialisering Hvordan sosialisere barn av andre kulturer og språk ved hjelp av samtaler og andre metoder i barnehagen? Med fokus på fagstoff om tema språk og sosialisering, vil vi presentere hvordan Knapløkka barnehage arbeider med sosialisering av barn med andre kulturer i barnehagen.

FAGMÅLENE FOR SEMESTERET Pedagogikk Samfunnsfag Reflektere over grunnleggende spørsmål som gjelder kulturelt mangfold, og kunne arbeide pedagogisk med barn i samarbeid med foreldre/foresatte som har ulik kulturell og sosial bakgrunn. Lære å se betydningen av tilrettelegging for kulturelt mangfold i barnehagen. Lære å reflektere over spørsmål og dilemmaer knyttet til makt, kultur, mangfold og likeverd i barnehagen. Tilegne oss kunnskaper om familie og barndom i dagens samfunn både i et historisk og flerkulturelt perspektiv. Lære å møte foreldre/foresatte og barn med ulik bakgrunn med respekt. Tilegne oss et reflektert forhold til begreper som kjønnsforskjeller, likestilling og sosial ulikhet. Utvikle evne til å gjøre etiske refleksjoner i forhold til vår egen yrkesrolle i møte med barn og foreldre.

Problemstilling Hvordan sosialisere barn av andre kulturer og språk ved hjelp av samtaler og andre metoder i barnehagen? Kunnskapen om dialogenes viktige betydning for barn og unges læring har i liten grad vært implementert i lærerutdanningene, og følgelig heller ikke i barnehagen og skolen (Gjems, Liv : 2009. s.147)

Sosialisering Sosialisering handler om en prosess der et nytt medlem av et sosialt system blir en selverkjennende og funksjonsdyktig person innenfor dette sosiale systemet. Gjennom prosessen overføres og tilegnes verdier og normer, kunnskaper og ferdigheter, som internaliseres i større eller mindre grad (Larsen og Slåtten s.17).

Rammeplanen Tidlig og god språkstimulering er en viktig del av barnehagens innhold. Kommunikasjon foregår i et vekselspill mellom å motta og tolke et budskap og å selv være avsender av et budskap. Både den nonverbale og den verbale kommunikasjonen er viktig for å utvikle et godt muntlig språk. Å få varierte og rike erfaringer er avgjørende for å forstå begreper. Å samtale om opp­ levelser, tanker og følelser er nødvendig for utvikling av et rikt språk. (R06: s.34)

Knapløkka barnehage Gjentakelser Hverdagssamtaler Ordbøker for barn Kroppsspråk http://www.x-plosiv.no/images/250px/forside%20ordbok.jpg

George Herbert Mead ”Jeg speiler meg i andres reaksjoner på meg” Speilingsteorien George Herbert Mead ”Jeg speiler meg i andres reaksjoner på meg” (Evenshaug og Hallen : 2000. i Larsen og Slåtten : 2006. s.26). http://www.nndb.com/people/003/000113661/george-herbert-mead-1-sized.jpg

Knapløkka barnehage Gjentakelser Hverdagssamtaler Ordbøker for barn Kroppsspråk Norskopplæring for voksne http://www.x-plosiv.no/images/250px/forside%20ordbok.jpg

(Barnehageloven § 2 Barnehagens innhold) Barnehagen skal ta hensyn til barnas alder, funksjonsnivå, kjønn, sosiale, etniske og kulturelle bakgrunn, herunder samiske barns språk og kultur (Barnehageloven § 2 Barnehagens innhold)

”Gi barna røtter og vinger”

Litteraturliste Gjems, Liv. (2009) Å samtale seg til kunnskap : Sosiokulturelle teorier om barns læring om språk og gjennom språk. Bergen : Fagbokforlaget. Kunnskapsdepartementet. (2006) Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver. Oslo: Kunnskapsdepartementet. Kunnskapsdepartementet (2005) Lov om barnehager. Oslo : Kunnskapsdepartementet. Larsen, Ann Kristin og Slåtten, Mette Vaagan. (2006) En bok om oppvekst. Bergen : fagbokforlaget.