Den etiske fordring Den etiske fordring Hva er vi til for?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Verdig død Hva er vi til for?
Advertisements

Anton Punsvik, kapellan, Sortland
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Tid for endring – en kamp mot tvang, undertrykkelse og definisjonsmakt Mette Ellingsdalen We Shall Overcome (WSO)
Fagdager i geriatri Når akutt sykdom oppstår hos skrøpelige eldre
Fra ord til liv Mars 2011.
Møteplass for etisk refleksjon
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Veiledning av elever / lærlinger
Praktisk etikk Hverdagsetikk, hverdagskultur og moralsk praksis
Etikk og samhandling FoU dag Vestfold
Omsorgsverdier i endring
MI – Motiverende intervju som hjelpemiddel ved livsstilsendring
- roller og forventinger
Omsorgsverdier Hva er omsorgsverdiene verdt i en markedspreget endringstid? MAa. Faglig etisk råd.
Nærhet vs. stoppeklokke
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
Coaching En innføring i begrep og metodikk
Fagskole i kommunehelsetjenester 2011
Profesjonsetiske verdier i møte med virkeligheten
Ansvar i teori og praksis Fagdag, Grimstad 24. mai 2010 Dag G. Aasland.
Hva hører du når du lytter? Hvem blir du når du svarer?
”Med hodet over vannet…”
YRKESETISKE RETNINGSLINJER FOR SYKEPLEIERE
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Lærerprofesjonens etiske plattform
Elevundersøkelsen 2008 Resultater Sauda Vidaregåande skule.
Etiske retningslinjer for Seksjon helse og sosial
Rett og galt Kapittel 8 – Horisonter 8.
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
Avdeling for sosionomutdanning
Arbeidsglede og moralsk praksis
Etiske utfordringer i prostitusjonsfeltet Bymisjonssenteret, Tøyenkirken torsdag 26. februar 2009 Sturla J. Stålsett.
Lindås ungdomsskole v/ Anne Julie Hetland
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Forholdet mellom etiske- faglige, og juridiske dilemmaer
Forholdet mellom etiske- faglige, og juridiske dilemmaer
Juristetikk I Om rollemoral Andreas Føllesdal Norsk senter for menneskerettigheter Juridisk fakultet Universitetet i Oslo
FAGDAGER I ETIKK Vågå – Lom – Sjåk 24. og 25. september 2009
Etikk i pedagogisk arbeid
Verdighet og livskvalitet hos pasienter med urinlatingsplager
Etikk i Haugesund Kommune
Kjennetegn på situasjoner som egner seg til etisk refleksjon:
ERFARINGER OG ETISKE UTFORDRINGER VED BEHANDLINGSAVKLARING SETT FRA EN SYKEHJEMSOVERLEGE NAVIDA HUSSAIN.
Bokollektivet Målgruppe:
Etikk etiske- faglige, og juridiske dilemmaer Etikkveilederskurs høsten 2010 v/høgskolelektor Kristin Bie.
Lek og Læring i barnehagen
Samarbeid om etisk kompetanseheving.
Verdier og etiske dilemma i praksis
Modellkommunene Hva er unikt?
Rolle og Etikk Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning
Etikk og helseprofesjonene
Fire modeller som kan brukes når dere skal vurdere hva
Benny Huser HSH1 I arbeid med mennesker En introduksjon til yrkesetikk og taushetsløftet Kull 2005 høst 2005.
Liv M. Lassen,2008 Etikk og Holdninger Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning 1. September, 2008 Liv M. Lassen.
Å JOBBE I ANDRES HJEM, GJEST ELLER HELSEPERSONELL? Heidi Kristiansen Fagutviklingssykepleier diabetes.
Etisk refleksjon.  Porsgrunn deltok i 1. pulje i KS sin satsing «Sammen om etisk kompetanseheving»  Prosjektleder i 20% stilling i prosjektperioden.
NAV og vår yrkesetikk. YRKESETISK GRUNNLAGSDOKUMENT Vedtatt på kongressen i 2002 Yrkesetiske prinsipper.
Kvalitetskultur ”Litt bedre i dag enn i går” Kvalitetsstrategi for Helse Midt-Norge
Hva er etikk Etikk er læren om moral og kan forståes som vår evne til å gi gode begrunnelser for valgene vi gjør. Dette blir spesielt viktig når vi skal.
Av Helle Johannessen A1A. Mine mappeoppgaver: 1. Den gode lærer  Hva forventer jeg av meg selv som lærer? 2. Individuell oppgave om veiledning og didaktikk.
Etiske retningslinjer for Seksjon helse og sosial
Etiske utfordringer i livets sluttfase
Kapittel 1 SAMSPILL.
1 Kommunikasjon.
Praktisk klokskap Fronesis ( Aristoteles)
Rolle og Etikk Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning
Danning og voksenrollen i barnehagen
Hensikt med veilederen Beslutningsprosesser ved begrensning av livsforlengende behandling:
Utskrift av presentasjonen:

Den etiske fordring Den etiske fordring Hva er vi til for? Hva ønsker vi å bety for dem vi er til for?

Den etiske fordring Hva skylles vår tids opptatthet av etikk og verdiprosesser? Er vi egentlig opptatt av moralsk praksis?

Den etiske fordring Hverdagskultur Hverdagsspråk Hva er de mest typiske kjennetegn på vår hverdagskultur ? Hverdagsspråk Hvordan snakker vi sammen hos oss? Språk skaper virkelighet, - det etiske språk er ofte taust

Den etiske fordring Etikk er en praktisk disiplin. Den sier noe om hvordan vi bør forholde oss til hverandre. Hvordan skape forpliktelse mot de mellommenneskelige verdiene?

Den etiske fordring Kvalitet Forskriftsnivå, Holdningsnivå, Retningslinjer, standard, prosedyrer Holdningsnivå, Verdier, holdninger, normer, kultur Kan vi kvalitetsikre møtet?

Sentrale etiske føringer Den etiske fordring Sentrale etiske føringer Respekt for liv og verdighet Prinsippet om velgjørenhet Prinsippet om ikke å skade Respekt for pasientautonomi (samtykke og pasientens valg) Prinsippet om rettferdighet (ressurser) Solidaritetsidealet, - et spesielt ansvar for de svakeste og de som trenger hjelpen mest

Den etiske fordring Etikk: Det som skjer hele tiden Det gode Det rette Det rettferdige

Den etiske fordring Moralsk praksis Vi må skille mellom etikk og moral Etikken er moralens refleksjon om seg selv Moral er det som foregår i praksis Det umoralske er det vi ikke bør gjøre

Den etiske fordring Menneskesyn ”Slik vi betrakter et menneske - slik behandler vi det også” Bent Falk

Den etiske fordring AVHENGIGHET Du som er helsearbeider og jeg som trenger hjelp, er likeverdige mennesker. I møtet mellom oss oppstår en avhengighet. Du som er helsearbeider vet at avhengigheten er gjensidig. Like fullt blir et maktforhold tydelig. I dette forholdet tar du ansvar. Du vokter deg for å skape større avhengighet enn den som allerede finnes i møtet mellom oss. Ditt behov for å hjelpe balanseres mot mitt behov for å få hjelp. Verdihefte ” Å komme hverandre i møte” St. Olavs Hospital

Den etiske fordring Hvordan vi forvalter MAKT og AVHENGIGHET Det etiske felt Hvordan vi forvalter MAKT og AVHENGIGHET

Den etiske fordring Verdier Personlige verdier Profesjons verdier / Faglige verdier Kjerneverdier / vi-verdier Åpne/skjulte verdier Verdier, holdninger, normer, vurderinger….

Den etiske fordring Trenger vi kjerneverdier? Hva skal vi bruke dem til på hvilken måte? Verdier som kvalitetsindikator? Hvilke verdier er sterke nok til at vi vil stå for dem sammen?

YRKESETISKE RETNINGSLINJER FOR SYKEPLEIERE Sykepleiens grunnlag Grunnlaget for all sykepleie skal være respekten for det enkelte menneskes liv og iboende verdighet. Sykepleie skal bygge på barmhjertighet, omsorg og respekt for menneskerettighetene, og være kunnskapsbasert.

Den etiske fordring Sykepleieren ivaretar den enkelte pasients verdighet og integritet, herunder retten til helhetlig sykepleie, retten til å være medbestemmende og retten til ikke å bli krenket.

Den etiske fordring Implementering/forankring Hva betyr verdien ………………….for meg personlig ? Hvordan ønsker jeg/vi at verdiene skal vise seg i praksis hos oss?

Den etiske fordring Omsorgens kjerne handler om å bygge kulturer der barmhjertighetstanken er det sentrale. Den empiriske, manualiserte , evidensbaserte, juridiske virkelighet er ikke tilstrekkelig til å beskrive dette! Utenfor det kvantifiserbare ligger nærværet, tilliten, roen, trøsten, meningen, verdigheten. Kulturen kan frigjøre eller hemme dette ! Dette handler om ledelse (normativt lederskap)

Den etiske fordring Hva er et etisk dilemma? Når våre bør ikke er mulig Når vi må velge det minste av flere onder Når jeg/vi går på akkord med det vi vil stå for En valgsituasjon der det blir galt uansett hva vi gjør

Den etiske fordring Driver vi med aktiv dødshjelp? Jeg har kommet i klemma mellom flere av legene og andre kolleger ved vår barneklinikk. I flere tilfeller av arbeidet med premature multihandikappede barn har vi hatt åpne og reflekterende drøftinger i teamet, men nå vil de ikke snakke med meg lengre. Fra å holde på for lenge, noe jeg har kritisert, har vi nå nesten gått i andre grøfta der vi bråstopper all behandling inkludert mat og drikke. Til en sterk hjerneskadet og multihandikappet gutt som vi har behandlet i flere måneder er all behandling seponert. Han får kun smertebehandling, og vi sykepleiere får ikke lov til å gi vann til han selv om han kan svelge. Er dette forsvarlig?

Den etiske fordring Nasjonal veileder for beslutninger om livsforlengende behandling hos alvorlig syke og døende Legeforeningen, SH-Dir, SME, NSF, Jurist

Den etiske fordring (respekt for liv og verdighet) | Verken forlenge eller forkorte livet (respekt for liv og verdighet) | Faglige og Etiske dilemma nær døden Nytteløs, meningsløs, uvirksom, hensiktsløs , ikke leveverdig liv, dårlig livskvalitet Fremskrittets komplekse ringvirkninger der både nytte, livskvalitet og autonomi er vanskelig å definere

Den etiske fordring Med livsforlengende behandling menes all behandling og alle tiltak som kan utsette en pasients død. Det er et fundamentalt krav til all medisinsk behandling og helsehjelp at den er til pasientens beste. De største dilemma oppstår når sannsynlighet for effekt er svært liten, når nytten er marginal i forhold til bivirkninger og risiko Forlengelse av livet / forlengelse av lidelse? (forhale en uverdig dødsprosess)

Den etiske fordring Det er ikke bare arbeidet som belaster personalet, men det moralske ansvaret! ”Å stå i forenende motsetninger” (Kari Martinsen)

Den etiske fordring Hvilke etiske dilemma opplever jeg personlig mest krevende i min praksis ?

Etisk refleksjonsmodell 1 Sakens fakta . Den medisinske /pleiefaglige utgangspunkt 2 Hvilke verdier er truet / etiske dilemma 3 Involverte parter, Rangering? 4 Hvilke handlingsalternativ ser vi? Rangering? 5 Anbefalinger / råd

Den etiske fordring Klokskap (dømmekraft) i praksis: Hvordan forløse og vedlikeholde dialogen og refleksjonen om ”det etiske felt” tett på praksis? Moralsk praksis er reflektert praksis

Den etiske fordring Ordet refleksjon betyr egentlig ettertanke, overveielse, - eller tilbakekasting av lyd og lys. Verbet å reflektere betyr å overveie, tenke over, svare eller reagere (bokmålsordboka 2005)

Den etiske fordring Refleksjon er et middel for å forsterke /forbedre profesjonaliteten i praktiske yrker, et middel til å finslipe erfaringsbasert kunnskap Reflection-in-action , Reflekterer over det en oppdager i handlingen, settes bedre i stand til å handle riktig eller godt her og nå Reflection-on-action Tilbakeblikk, retrospektiv refleksjon for å prøve å tolke, forstå og lære noe som er erfart (Schøn 1983. Ken Heap 1998 M Kirkvold)

Den etiske fordring Nærmeste leder? En klok kollega, mentor/veileder? Klinisk etikk-komite? Profesjons-etisk råd? En jurist, domstol? Media? En adresse for de etiske dilemma, hvem kan jeg gå til?

Den etiske fordring Refleksjonen i praksis må belyse ulike perspektiv (kunnskap, erfaring, normer, rutiner, dilemma, forbilder….) Det moralske og etiske ligger alltid i møtet med den andre, - ikke i idealene, ikke i verktøyene, ikke i prinsippene eller verdiene. Profesjonsetikk Svein Aage Christoffersen

Den etiske fordring JEG, den reflekterende praktiker Refleksjon, - den sekvensielle samtalen som kommunikasjons metode ….. når du sier det da tenker jeg at …… Kommunikasjonsmetoden bygge på en systemisk tilnærming. Sekvensiell samtale eller diskusjon er både en lytteøvelse og en teknikk for hypotesedannelse. Kompetansebroen. J.Danelund og C.Jørgensen 2002 Danmarks forvaltningshøyskoles forlag

Den etiske fordring Tilbakemeldingskultur Læring betinger tilbakemelding ( kritikk) Hvis organisasjonen ikke har kultur for kritikk kan den heller ikke lære VEV

Den etiske fordring Verktøy Avviksmeldinger, når melder jeg fra, - og hva kan vi lære av våre avvik? Varsle, når bør jeg varsle, - hvordan kan vi bygge kulturer for ansvarlig varsling? Etiske regnskap, trenger vi å sjekke ut om vi er på rett vei? Hvem kan gi svar på det? Hvordan utvikle en lærende organisasjon? Klagesaker, hva kan vi lære av dem?

Den etiske fordring HVA NÅ, - der jeg er? Hva trenger jeg/vi særlig å bevisstgjøre oss på der jeg arbeider?

Den etiske fordring Kompetansearbeidet bør sikre Åpnere handlingsrom(kultur) Flere mellomrom Faste refleksjonsrom Kontinuerlige veiledningsrom VEV

Den etiske fordring Arbeidsglede og moralsk praksis indre trygghet ytre trygghet faglig kompetente etisk bevisste (gledelse og friskvård)