VEGLEDNING ved Lars Verket HiA 28.1.2005.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Advertisements

Kari Pape Den gode assistenten
”Når livet setter seg i kroppen…” Livsstyrketrening som en del av Arbeidsrettet rehabilitering Liv Haugli ASVL 5 feb.08.
Pasient- og brukerombud i Hordaland Rune J. Skjælaaen
De dårige følelsene. Veiene ut..
Vennskap Ikke gå foran meg, kanskje følger jeg deg ikke.
- Et samtaleverktøy for styrking av sosial og emosjonell kompetanse
Samspill og Samhandling
Lilandspeiderne Informasjon.
Turdag Mandag 26.August gikk til Askedalen/ Idrettsplasssen Vi hadde en helt topp tur til Askedalen/ Idrettsplassen Vi hadde med fotballer på banen, men.
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Veiledning av elever / lærlinger
Hvordan stimulere barns lek i naturen
Det gode Det rette Det rettferdige
MI – Motiverende intervju som hjelpemiddel ved livsstilsendring
Sverre Stoltenberg: ”Å finne vei”
SOSIAL KOMPETANSE. BARNEHAGEN SKAL FORMIDLE VERDIER OG KULTUR, GI ROM FOR BARNS EGNE KULTURSKAPNING OG BIDRA TIL AT ALLE BARN FÅR OPPLEVE GLEDE OG MESTRING.
Å lykkes eller være lykkelig?
Fagskole i kommunehelsetjenester 2011
Vennskap mellom to-treåringer i barnehagen
Rolighetsmoen barnehage
Kulturhistorisk leketeori Lek er den dominerende virksomhet
Kulturhistorisk perspektiv
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Pedagogisk utviklingsarbeid
Lek og læring er sterkt knyttet sammen med barnehagepedagogikken
Mangfold og fellesskap
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
TROSOPPLÆRINGSPLAN FOR RØNVIK MENIGHET
Bokpresentasjon Oslo.
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Filosofisk visdom i den kommunale hverdag
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Forankring av arbeid med LP- modellen Opplæringslovens betsemmelser og faglige begrunnelser for lederoppgaver og –ansvar Gardermoen juni 2012 Svein.
Om å ta mennesket på alvor Filosofisk visdom i den medisinske hverdag Henrik Syse, forsker og filosof NORDAF, Gardermoen,
Kvalitet og brukermedvirkning
12 Reflekterende lesing.
Tanker om barnehagens læringsmiljø
KOMMUNIKASJON Grunnleggende kommunikasjonsteori
"God bagasje på livets reise."
Magritt Lundestad, høgskolelektor, pedagogikk, FLU,
100 lure ord å lære.
Etikk i pedagogisk arbeid
Etikk i arbeidslivet Noen filosofiske morgentanker
FJØSHAUGEN BARNEHAGE UTSIKTEN
Kommunikasjon JOHARI Tilbakemeldinger Aktiv lytting og åpne spørsmål
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Lek og Læring i barnehagen
Hva kjennetegner god ansvarsgruppe jobbing Rakkestad 19 mars 2015
Rolle og Etikk Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning
Personlighet Meg Holdning Interesser Selvbilde Frustrasjon Konflikter
«Hvorfor gjør vi det?» Refleksjoner om etikken – og grunnmuren
BARNAS BARNEVERN 2020.
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
CLAUDIA SCHIFFER PLAKATER
Ny barnehage – ny førskolelærerrolle?
Pedagogisk dokumentasjon i en lærende barnehage
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Små barns vänskap - några utmaningar och dilemman Nationell familjecentralskonferens Svenska Mässan i Göteborg Anne Greve.
Livsstilsending - uke 5 -
Prinsipper for arbeid i lærergruppene Levanger 20. – 21. april 2006 Torunn Tinnesand lp-modellen læringsmiljø og pedagogisk analyse.
Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Lekens egenverdi.
Verdensdagen for Psykisk Helse
Introduksjon med styrer Sonja Iversen
Hvordan oppstår grupper?
Helsesøsterkongressen 2017
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Utskrift av presentasjonen:

VEGLEDNING ved Lars Verket HiA 28.1.2005

Hva er vegledning? Faarlund 1973: ”Friluftsliv – HVA – HVORFOR – HVORDAN” Ligger på web: www.naturliv.no ”Friluftsliv er en veg hjem.” Opphav på 70-tallet. Miljøkrise. Endring av verdier – endring med glede. Helhet. Øko(filo)sofi. Friluftsliv har egenverdi, ikke bare instrumentell verdi. Def: ”Overskuddsliv i natur”

”Det er først når vi opplever, forstår og blir grepet at vi frigjør oss fra uvaner. Friluftsliv griper oss med glede. Det er med glede vi endrer vaner. Det er en tjeneste for en venn.” Nils Faarlund

Det jeg hører, glemmer jeg Det jeg ser, husker jeg Det jeg gjør, forstår jeg

Vegledning: Learning by doing (Dewey) Ferdigheter Problemløsning Situasjonsbedømning Oppdage egne krefter (kjenne seg selv) Vegledning innebærer at man lærer i og av et direkte møte med ”autentiske” situasjoner i naturen.

Vegledning vs guiding Guiden har en ekspertrolle i gruppen, mens veilederen er en deltaker. Læring er ikke en hovedoppgave i guiding. Den enkelte turen er målet i seg selv, mens ved vegledning søkes det erfaring, kjennskap, verdier osv. Penger skaper kunde – leverandør relasjon. (Eks. Mount Everest)

Kjennskap vs kunnskap Kunnskap Kjennskap Læres ved instruksjon, og glemmes fort. Verdi når det kan gjenfortelles til eksamen. Kjennskap Læres ved handling i ”autentiske” situasjoner. Glemmes ikke på samme måte som kunnskap – ”sitter i kroppen”. Eksempel: Lifjell – leteaksjon Tabloid: ”Kunnskap er teori uten praksis, kjennskap er praksis uten teori.”

Et forsøk på systematisering Regime Vegledning Instruksjon Guiding Produserer Kjennskap Kunnskap Info / Under-holdning Mål Samfunns- endring ”Status quo” Penger / Kick

HVA- HVORDAN- HVORFOR

Hva Levendegjøring av naturverdfilosofien Være underveis og å gripe

Hvorfor Naturverdfilosofien

Hvordan Gruppestørrelse og gruppesammensetning Krav til vegledere Tur etter evne Møtet med natur og hverandre Ferden Oppsøke situasjonen Situasjonsorientert lederskap Være undervegs osv.

Faser av en tur: Turvalg og turplanlegging Turen Etter turen

Vegledning som prosess I Liten, selvstyrt, mangfoldig sammensatt gruppe. En ansvarlig veileder. Situasjonell læring i bevisst progresjon. Situasjonelt lederskap Daglig oppsummering.

Vegledning som prosess II Planlegging: Hvilke spørsmål ønsker vi å aktualisere? Turen: Leve på en måte som rommer gode budskap. Oppsummering: Se tilbake på erfaringene vi har gjort.

Grunnfaktorer i vegledning I (Tordsson) Tid Være der man er. Ikke bare ferdigheter, men også naturopplevelse og sosial omgang. Smelte sammen gruppa. Naturen Viktig å velge riktig område – mest mulig fri natur. Gruppestørrelse Liten. Deltakelse og medansvar. Få plass rundt samme ild. Sikkerhet.

Grunnfaktorer i vegledning II (Tordsson) Gruppesammensetning Mangfold gir styrke. Rikdom i synspunkter og perspektiv. Noe homogent: interesse for friluftsliv, basisferdigheter, psykisk/fysisk kondisjon og lignende. Livsstil På naturens premisser. Naturvennlig. Utstyr. Fellesskap

Kommunikasjon

Pedagogiske prinsipper I Tordsson Tur etter evne Sikkerhetsprinsipp. Opplevelse. Trygghet. Innsats. Deltagende. Medansvar. Progresjon Egne erfaringer. Egen utvikling. Lære i og av situasjonen – situasjonell læring Lære på flere plan samtidig. Begripe og fatte, uten nødvendigvis å forstå (elv).

Pedagogiske prinsipper II Tordsson Aktiv deltakelse og medansvar Hver enkelt medlem av gruppa er viktig i vegledningsprosessen. Situasjonelt lederskap Bestemmes av gruppas forutsetninger og situasjonen. Veglederen må få gruppa til å se konsekvenser, og gjøre realistiske vurderinger. Spørre om ”Hva”, Hvordan” og ”Hvorfor”. Se figur.

Pedagogiske prinsipper III Tordsson Erfaring, refleksjon og samtale Bevisstgjøring. Endring.

Vegledningens ulike funksjoner Gruppefunksjonen Struktur. Demokrati. Oppgavefunksjonen Ferdighet. Kjennskap. Tur etter evne. Individfunksjonen Hensynet til den enkeltes ønsker og behov.

Aktiv deltagelse og medansvar HVERDAGS- LIVET TUREN - gode naturopplevelser - erfaringer gruppesamvirke lære i og av situasjonene situasjonelt lederskap PLANLEGNING Område, gruppe, mål, utrustning, tur etter evne, progresjon Aktiv deltagelse og medansvar TILBAKEBLIKK Bevisstgjøring: Opplevelser Erfaringer Lærdom GENERALISERING Kunnskaper Vurderinger Holdninger Livsstil HVERDAGS- LIVET Tordsson 1993

Veglederens rolle Oppgavefunksjonen Gruppefunksjonen Formidle liv-i-natur-forståelse og tur-etter-evne holdning Gruppefunksjonen Samhandling er et sterkt middel i seg selv. Jo høyere kvalitet i gruppens handlinger, jo større grunn til tilfredsstillelse. Hensynet til den enkeltes behov Høyeste prioritering – sikkerhet. Alle må ta i og tåle ubehag for å få det godt. Føle solidaritet til gruppen.

Glede ved å kunne, glede ved å forstå (Spinoza i Etikken: ”Amor Intellektualis”) innebærer et personlig engasjement, som går dypere enn anstrengelsen i å resipiere et kunnskapsstoff. Søren Kierkegaard bruker ordene ”inderlighet” og ”subjektivitet” for å angi de indre relasjonene mellom et menneske og det hun eier et forhold til: ”Inderligheten er Sandheten” … ”Tilegnelsen er Sandheten” … ”Subjektiviteten er Sandheten”. (Avsluttende Uvitenskabelig Efterskrift til de Filosofiske Smuler)

Ett er nødvendig - her i denne vår vanskelige verden av husville og heimløse: Å TA BOLIG I SEG SELV Gå inn i mørket og pusse sotet av lampen. Slik at menneskene på veiene kan skimte lys i dine bebodde øyne. Hans Børli

Krav til veglederen Kunnskaper og ferdigheter Personlige egenskaper/ karaktertrekk Personlige egenskaper/ yteevne Lederfunksjoner Faginnhold Veglederen og virkemidlene Utstyr og hjelpemidler Progresjonen Prioritering av ferdigheter og kunnskaper

Veglederrollen Hver og en må finne sin måte å veglede på. Mer avgjørende enn noe annet er kanskje hvilken holdning veglederen har til det han eller hun holder på med: at det finnes et mål med vegledningen, en ydmyk innstilling til så vel mennesker som natur, at veglederen har distanse til sin egen person og ser seg selv som et redskap for noe som er større enn veglederen selv. Tordsson 1993

Vegledning: Endre holdning & livsstil Følelsesmessig Gode opplevelser og tur etter evne Adferdsmessig Naturvennlig (ferdsel og utstyr) Tankemessig Oppsummering. Samtale. Refleksjon Atle Tellnes

Det finnes også farer med å pedagogisere en uformell tradisjon Det finnes også farer med å pedagogisere en uformell tradisjon. Det er blant annet en risiko for at egenverdiene underordnes nytteverdiene, slik at friluftsblomstens farger falmer og forsvinner. Vi må også forhindre at friluftslivet innordnes under idrettens kategorier, sportifiseres, og naturen reduseres til bane og kulisse. Det er ikke sikkert at ville planter trives i hagebed. Björn Tordsson (1994)

Litteratur: Faarlund, Nils (1973) Friluftsliv. HVA – HVORFOR – HVORDAN www.naturliv.no Tordsson, Björn (1993) Perspektiv på friluftslivets pedagogik Hovedoppgave NIH. Se også artikler av han på www.naturliv.no Jensen, Aage (2000) Naturverdfilosofien og vegledning i friluftsliv Hovedoppgave i pedagogikk. NTNU Østrem, ketil (2004) Veiledning i friluftsliv Hovedoppgave i idrett, HiA. www.naturliv.no Dessuten hentet litt inspirasjon fra Mytting, Tellnes, Næss og Bischoff.

En vegleder vegleder til veg-glede!