Danning i skolen – et truet prosjekt?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Organisasjonskultur Lars Klemsdal Arbeidsforskningsinstituttet.
Advertisements

Fra prøving og feiling til
1 Tittel på foredraget Navn foredragsholder Tid og sted Hvordan kan vi forstå menighetsutvikling i norsk folkekirke? Harald Hegstad Bergen 2. februar 2010.
Fra prøving og feiling til
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
Foredrag på konferansen Blå bevegelser, Oslo 2004 Kulturell basiskompetanse - - og utdanningen Førsteamanuensis Aud Berggraf Sæbø.
Na 105 Naturfagdidaktikk Gerd Johansen,
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Inn i læringens landskap.... Elever skal lære på skolen, men elever må også lære å lære.
Fylkeslege Petter Øgar Fagdag for Høgskulen ” Læringsmål, læringsutbyte og yrkesrelevans”
Verdier – for hvem og til hva? Av prorektor Inga Bostad.
Språk og sosialisering
Dialogen som pedagogisk verktøy
Tilpasset opplæring og spesialundervisning
Muntlig eksamen i historie Del 2 – fagsamtalen
Muntlig eksamen i Historie og filosofi Del 2 – fagsamtalen
Utvikling av basiskompetanse på grunnlag av samfunnsfag
Innføring i fagdidaktikk – samfunnsfag 1
Tilpasset opplæring i en lærende skole
Kulturhistorisk perspektiv
Lek og læring er sterkt knyttet sammen med barnehagepedagogikken
Ra i første rekke ? læring med IKT Presentasjon ved Berit Bratholm , Høgskolen i Vestfold.
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Elevundersøkelsen 2008 Resultater Sauda Vidaregåande skule.
Dannelse og kunstens vesen -
1 Nye læreplaner – Noen utfordringer for lærerne Utdanningsforbundet 3. mai 2005 Stein Dankert Kolstø Institutt for fysikk og teknologi Universitetet i.
Forankring av arbeid med LP- modellen Opplæringslovens betsemmelser og faglige begrunnelser for lederoppgaver og –ansvar Gardermoen juni 2012 Svein.
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Estetisk læreprosesser
Kulturteori
Intervju med de voksne 1. Hvordan tolker dere begrepet identitet? 2. Hvordan jobber barnehagen med språk, kultur, religion og mat? 3. Hvilke.
"God bagasje på livets reise."
Regjeringens navn på den nye skolereformen
Etikk i pedagogisk arbeid
Bjørn Overland Dialogen betydning i kvalitetsvurdering Nasjonal konferanse for kvalitetsvurdering Hafjell: 15 – 16 januar 2009.
Mål og læring hos elever
Opprettholdende faktorområder
"Hva skal vi med samfunnsfaget?”. Bidra til å utdanne en yrkesgruppe som setter barnet i sentrum = utdanne barnepolitiske mennesker = sosialt engasjerte.
T OSPRÅKLIG ASSISTANSE OG BARNEHAGENS FLERKULTURELLE SAMFUNNSMANDAT Katrine Giæver Bergen 24. mars 2009 Katrine Giæver 2008.
FORMÅLET MED SKOLEN Opplæringen skal, i samarbeid og forståelse med hjemmet, åpne dører mot verden og framtiden og gi elevene historisk og kulturell innsikt.
Modellkommunene Hva er unikt?
Hvilke leger trenger samfunnet i fremtiden, og hva kan det bety for utdanningen av dem?
An-Magritt Hauge (2007): Den felleskulturelle skolen
Relasjonsbasert klasseledelse Haugalandet
Berit Bratholm: Forelesning
Skolen som lærende organisasjon NFFL
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
CLAUDIA SCHIFFER PLAKATER
Lørdag 6. desember :00 – 11:45Forelesning (i) 11:45 – 12:00Evaluering 12:00 – 12:30pause 12:30 – 13:30Forelesning (ii) 13:30 – 14:00Bråk og uro.
ETTERUTDANNING TØNSBERGBARNEHAGENE
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
PPU Naturfagdidaktikk Generell innledning 11.01
Velkommen til nytt skoleår 2015/16
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Skolebasert vurdering og erfaring.  Erfaring handler om å kunne se.  Det er ut fra vår egen erfaring vi ser, forstår og – analyserer andre. ”De virksomheter.
Etikkens betydning for å lykkes som leder Henrik Syse, forsker og filosof Delphi Consulting
Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene?
Hvordan jobbe med Dembra i faggruppene?
IKT for læring Mattias Øhra.
Kapittel 1 SAMSPILL.
Realfagskommune – ideer om nettverk fra Torbjørn Lund
Oppgaver som fremmer kommunikasjon B – Samarbeid
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Modernitet som betingelse for danning, utdanning: Bourdieu og Giddens
Tverrfaglige tema.
Tospråklige lærere i Asker Kommune
Dybdelæring – regneark B – Samarbeid
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Danning i skolen – et truet prosjekt? NOLES Gardermoen 5. feb. 2014 Laila Aase

Er danningen truet? Nedfelt i læreplanene Men et problematisk begrep Ulik forståelse Ambivalens hos lærerne Ulike former for press i undervisningen som ikke fremmer danning Samfunnets og skolens individorientering

Plan for forelesningen Et forsøk på å sirkle inn danningens grunnleggende karakter Et streiflys på danningsdebatt i moderniteten Skolens danningsprosjekt i forhold til kunnskap: dvs viten, ferdighet og dømmekraft Trusselen

Danningens transformasjoner Danning endrer seg, men er gjenkjennbar Danning handler om forholdet mellom individ og kollektiv Er basert på verdier vi oppvurderer i kulturen

Min definisjon av danning En sosialiseringsprosess som fører til at man forstår, behersker og kan delta i de vanlige, oppvurderte kulturformer. Dette innebærer både tenkemåter, handlingspotensial og kunnskaper innenfor et variert felt (Aase, 2003:13)

Korsgaard og Løvlie angir tre dimensjoner ved danning Menneskets forhold til seg selv (selvdanningen) Menneskets forhold til verden (den humanistiske inntenkning av ’den andre’) Mennesket forhold til samfunnet (å være deltaker i politiske og kulturelle fellesskap)

En totalitet Alle disse tre dimensjoner ved danning må være til stede ”ud fra den moderne oplysnings- og dannelsesteoris synsvinkel” (Dannelsens forvandlinger, Slagstad, Korsgaard og Løvlie 2003)

Hva betyr danning i vår tid? Gustavson:menneskers evne til å tolke og forstå verden og seg selv der språk, dialog og samtale blir sentrale utgangspunkt. Dannelsen blir et beredskap til å møte verden med gjennom den kunnskap og erfaring man har tilegnet seg. Thavenius: danning dreier seg om å kunne håndtere ambivalenser og motsetninger i det moderne samfunnet.

Dansk debatt Selvdanningens epoke (Lars-Henrik Schmidt og L.G.Hammershøj ) et individuelt prosjekt om selvrealisering der interaksjonen mellom individualitet og sosialisering foregår på individets premisser et resultat av et pluralistisk samfunn der et felles forstått kulturfellesskap ikke lenger har gyldighet. Og når vi ikke lenger er enige om verdiene, er vi henvist til å selv velge de kriterier vi velger etter

Giddens og Ziehe Ziehe snakker om hvordan det moderne mennesket er fristilt til å skape sin egne identitet Individet i senmoderniteten er ifølge Giddens kjennetegnet ved refleksivitet.

refleksivitet En prosess der man kontinuerlig forholder seg undersøkende til seg selv og sine omgivelser. Når man selv må velge egne verdier og kriterier for valg, blir man henvist til konstant refleksjon over egne handlinger og til å kunne begrunne disse Man skaper og endrer selvidentiteten Man vurderer kunnskapens legitimitet

En frihet som endrer skolens legitimitet Ambivalens ( Ziehe) Krav om å bli sett, få oppfylt behov for trygghet og utfordringer Refleksiviteten kan gi større innsikt i forholdet mellom seg selv og andre, metaforståelse ( kritisk tenkning, forståelse for kunnskapens grunnlag og betydning etc)

Selvdannelsen =ekstrem individualisme? I så fall forrykkes balansen mellom individ og fellesskap, dvs at vilkårene for danning blir truet

Sven Brinkmanns moderering S.B tenker seg at det er mulig å nå fram til kriterier for hvordan mennesker kan handle hensiktsmessig i forhold til andre, og at dette henger sammen med erkjennelsen av den enkeltes avhengighet av fellesskapet Praktisk fornuft i slekt med Aristoteles’ begrep phronesis (Vett/ skjønn, dømmekraft)

Aristoteles: phronesis Phronesis= praktisk klokskap/ dømmekraft/vett En kunnskap som utvikles gjennom erfaring og i prosesser over tid. Skolen arbeider med alle tre kunnskapsformer: - episteme( viten) techne(ferdigheter) phronesis

Selvdanning -selvsentrering Det refleksive mennesket som innser sin egen avhengighet av fellesskapet, vil ikke handle ut fra ren selvrealisering eller bare i forhold til egne interesser, men bedrive en selvoverskridende virksomhet som knytter sammen individets forhold til seg selv, til verden og samfunnet. Slik ønsker Brinkmann å vise at selvdanningens epoke ikke trenger å være selvsentrert, men at refleksiviteten også innebærer inntenkning av fellesskapet

Forholdet individ- fellesskap (igjen) Skolens og samfunnets individorientering er en stor trussel mot danningen! Kan vi balansere ved hjelp av: -praksisformer orientert mot fellesskap? -utfordringer av selvorienterte tenkemåter? -kunnskap som utfordrere fordommer?

Danningen forutsetter: at mennesket handler og tenker i forhold til fellesskap og overordnete verdier kunnskap - dvs at i tenker oss at kunnskapen ( viten, ferdighet og dømmekraft) gir et potensial for å kunne handle i samsvar med danningsidealer

Danningen krever åpenhet for andres tanker og livsvilkår fleksibilitet i tenkningen slik at det kan være mulig å holde flere tanker i hodet samtidig. Raushet, toleranse og dømmekraft blir slik viktige kjennetegn ved danningen. Danning er en utviklingsprosess som skjer langsomt over tid, og som verken er lett å planlegge for eller observere, enn si vurdere.

Danningen eren del av det faglige innholdet Refleksjonen over seg selv i forhold til ’den andre og verden’ Tolkningskompetanse Språklig kompetanse for å være deltaker i fellesskap Kulturelle møter med: seg selv, ”den andre”, samfunnet.

Danning er truet fordi: Språket om skolens formål er dreidd i en instrumentell retning (læringsutbytte, måloppnåelse etc.) Dermed tilsløres et bredt kunnskapsbegrep som omfatter alt som ikke kan måles Skolens individorientering ( som også i stor grad har vært positiv) har muligens blitt så altomfattende at fellesskapsverdiene er svekket.

Læreren -den viktigste motkulturen Læreren kan utfordre elevene på deres forforståelse og fordommer Læreren kan involvere elever i samtaler og diskusjoner der de over tid utvikler større evne til selvrefleksjon og fleksibilitet i forhold til andres tanker og handlinger. Læreren kan hjelpe eleven til å mestre et utviklet språk som gjør dem i stand til å lære og utvikle seg i samhandling med andre.