Velkommen til kurs i karriereveiledning

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Informasjon om søknad til læreplass 2010
Advertisements

Høyring om retten til nødvendig rådgjeving og kompetanse for rådgjevarar. FRIST 1.NOVEMBER Forskriftsendringar: Retten til nødvendig rådgjeving (forskrift.
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Senter for yrkesrettleiing i Hordaland.
Bruk av Jobpics som verktøy i veiledning
Vennskap Ikke gå foran meg, kanskje følger jeg deg ikke.
- Et samtaleverktøy for styrking av sosial og emosjonell kompetanse
Endring av forskrift til opplæringsloven kapittel 17 og forslag til anbefalt formell kompetanse og anbefalte kompetansekriterier for rådgivere.
Veiledningsverktøy og tiltak
Faget Utdanningsvalg og karriereveiledning
RÅDGIVERROLLEN Refleksjon over rådgivers roller og funksjoner.
Identifisere og tydeliggjøre kompetanse
Det vanskelige valget En orientering om muligheter.
KARRIEREPLAN SVOLVÆR BARNE- OG UNGDOMSSKOLE 2006/07
Prosjekt til fordypning - samarbeid skole- arbeidsliv
Kommunikasjon Studentlivs lederkurs - Modul 4 Kommunikasjon2 Kommunikasjon Kommunikasjon er en menneskelig aktivitet Å kunne noe om kommunikasjon er.
Tirsdag 1 november kl Onsdag 2. november kl Torsdag 3. november kl Onsdag 2. nov. kl der foreldre og ungdom.
Hva skal til for å gi ungdom og voksne et bedre grunnlag for yrkes- og utdanningsvalg? Rådgiving og karrièreveiledning.
\\55. • Nytt fag i grunnskolen: UTDANNINGSVALG \\55 Formål: • Skape helhet og sammenheng i grunnopplæringen • Bidra til at flere foretar kunnskapsbaserte.
Karrieresenterets studietur til Nederland 6. – 12. april 2014.
Startkurs rådgivere 30 min. om Karrieresenter Telemark:
Hva sier kunnskapsløftet? Mål for opplæringen er at eleven skal kunne  Presentere lokalt arbeids- og næringsliv og vurdere arbeidsmulighetene innenfor.
Faget Utdanningsvalg Jobbskyggedag
Ny forskrift til opplæringsloven § 9-2 Retten til nødvendig rådgiving
MaHa DELT RÅDGJEVING Rådgjevarsamling I Magnus Barfot.
Hva innebærer det å være lærebedrift? Være godkjent av fylkeskommunen Kunne gi opplæring slik den er fastsatt i læreplanen for faget Ha en kvalifisert.
Forebygging av frafall/ bortvalg - Ingen tryllestav! Noen utfordringer sett med utgangspunkt i evaluering av tiltak i arbeidet mot frafall.
Kampen om de kloke hodene -og jobben med å få dem ut til næringen…
CIP - karriereveiledningsmodell
Fylkesnettverk for karriereveiledning i Nord-Trøndelag Namsos, april 2013.
Karriereveiledning som virkemiddel?.
Velkommen til samling om rådgiving 23. – 24. oktober 2013.
Karriereveilednings- prosjektet 2-årig prosjekt helhetlig system for karriereveiledning i fylket heve kompetansen til aktørene i utdannings- og yrkesveiledninga.
1. 2 Programfag til valg på grunnskolen Høring og oppsummering av høringen Bodø Mandag 19. mai 2008 Frode Midtgård.
Karriereveiledning i et livslangt perspektiv – sammenhengen mellom NAV og skolesystemet Rune Kristensen, NAV Rana arbeid Tromsø 20. april 2007.
Veiledningssenteret Indre Salten
Innlegg på konferanse, Tromsø,
VEFSN VIDEREGÅENDE SKOLE
Startkurs rådgivere 30 min. om Karrieresenter Telemark:30 min. om Karrieresenter Telemark: –Hvem er vi? Organisering –Hovedmål og målgrupper –Ressurs -
”Programfag til valg” En nyskaping innen yrkes- og utdanningsveiledning?
Hvordan ivareta ”særskiltelever” på Design og håndverk Vg1 2007/08?
Borre ungdomsskole
Faget Utdanningsvalg og karriereveiledning
Den realfaglige skolesekken Hva kan museene gjøre for å styrke interessen for realfag? Statssekretær Lisbet Rugtvedt.
Gjennomføring i videregående opplæring – kort om status og utfordringer i Hamar kommune Paal Morken Andersen Avdelingssjef videregående opplæring Hedmark.
Ulike veier frem til et fag-/svennebrev
har vi gleden av å invitere til
har vi gleden av å invitere til
Mandal videregående skole - vi bryr oss ”Hospitering på videregående skole” - utprøving av utdanningsprogram. Et samarbeid mellom ungdomsskolen og videregående.
MAS og oppfølging av det pedagogiske arbeidet i klasserommet
DLG – Horten vgs 5. September Skoleåret – 2012 KursEndringerAvbruddProsent EndringerAvbruddProsentEndringer Avbrudd Prosent.
Rådgivertjenestens rolle og mulighet Oppfølging av utsatte grupper Bodø rådgiver Sissel Leet Skeide.
Studieveilederens verktøykasse
Velkommen til et nytt skoleår!
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
Karriereveiledning i grupper
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
JOBBSKYGGING.
Hvordan gjøre gode karrierevalg
Program for ungdomskolen i faget ”Utdanningsvalg”
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
Kampen om kompetansen – rekruttering av arbeidskraft Karrieresentrenes rolle Karriereveiledning i skolen og tilbud til voksne Nina Tande Hansen og Gry.
Resultater fra pilotevalueringen MiFA-Pilot 2015/2016.
RÅDGIVERNETTVERK Vefsn Grane Hattfjelldal
«Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn»
Faget Utdanningsvalg Jobbskyggedag
Utvikle en felles plan for faget utdanningsvalg i Vestfold
SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Utskrift av presentasjonen:

Velkommen til kurs i karriereveiledning 09.09.08 The Fool (Begyndelse – valgtilbud – anarki – frihed – eksistensialisme vs. galskap – dumhed – skødesløshed) ”En ung mand står på afgrundens rand. Han betragter himelen og ænser ikke hvor han træder og hvilken farlig position han indtager. En hund angriber ham eller advarer ham; måske er det hans ledsager på rejsen. På viljens stok, som han bærer over skulderen, hænger en broderet pose, der indeholder hvad han skal bruge undervejs. Rosen i den andre hånd symboliserer hans åndelige stræben. Den er hans sjæl. Tallet 0 viser, at NARREN kan være både begyndelse og ende. Han er på rejse i denne verden: ånden der begynner at søge erfaring. Med ham starter livets cyklus, som alle må gennemvandre. Han repræsenterer det irrationelle; det ikke fastlagte. Han er hjemme over alt og intetsteds. Han er den guddommelige vagabond, drømmeren. Han er også hoffnarren, der hele tiden bevæger sig på grænsen av det tilladelige; ham der går sine egne veie og som sorgløst ignorerer regler og tabuer. Han er nedbryteren af al orden; en gal der i sig bærer genialitetens spire.” (Jensen, 1998;13). Hvordan gjøre karriereveil. til hele skolens ansvar/oppgave. Hvordan integrere karriereveil. som naturlig del av de ulike fag, uten å ta fokuset bort fra det faglige innhold, men snarere belyse deler av fagområdet og sette det i relasjon til elevens eget livsprosjekt.

Dagens program Innledning Karriereveiledning i skolen: Et satsningsområde Hva er karriereveiledning? – m/ øvelser Veiledningsverktøy og tiltak; Rolleavklaring

Karriereveiledning i skolen

Karriereveiledning Begrepsvridning fra ”yrkes- og utdanningsveiledning” til ”karriereveiledning” Ikke alltid like meningsfullt lenger å snakke om konkrete yrker eller arbeid og utdanning som to separate faser i en persons liv. Harmonerer med det internasjonale begrepet ”carrer guidance” Livslangt perspektiv

Opplæringslova § 9-2 første ledd § 22-2 Utdannings- og yrkesveiledning Den enkelte eleven har rett til å få rådgivning om utdannings- og yrkesval. Ved overgangen frå grunnskole til vidaregåande opplæring skal det leggjast særleg vekt på rådgivning om kva dei ulike studieretningane fører fram til. (…) Informasjonen og rådgivningen må leggjast opp til slik at eleven gradvis kan utvikle kunnskap, sjølvinnsikt og evne til sjølv å kunne ta avgjerd om vidare utdanning og framtidig yrke, utan omsyn til tradisjonelle kjønnsroller.

Kunnskapsløftets ambisjon om å styrke skolens karriereveiledning (frafallsproblematikk) Karriereveiledning; Hele skolens ansvar Delt rådgivertjeneste Kompetanseheving; rådg., kontaktlærere, m.fl. Tettere samarbeid gs., vgs. og lokalt arb.liv Nye fag: Programfag til valg/Prosjekt til fordypning Entreprenørskapsarbeid (elevbedrift etc.) Regional plan for karriereveiledning

3 viktige perspektiv 1) Skoleperspektivet Karriereveiledning er ikke lenger bare rådgiverens ansvar, men en oppgave for hele skolen Utfordringen er å behandle temaer om utdanning, yrker og valg i mange fag, på tvers av fag og gjennom flere år, slik at karriereveiledningen framstår som en helhetlig og naturlig del av skolehverdagen (elevmedvirkning) Forutsetning for suksess; Samarbeid i den enkelte skole og mellom skoler, skoleslagene seg i mellom, samt mellom skole og arbeids- og næringsliv Systematisk arbeid med plan- og praksisutvikling

2. Elevperspektivet Forberede ungdom på deltakelse i arbeids- og samfunnsliv Gi elevene et godt grunnlag for å foreta bevisste, informerte og selvstendige valg av utdanning og yrke Vha. definerte veiledningsverktøy og tiltak stimulere til refleksjon over egne interesser, ferdigheter/sterke sider, evner, verdier og realkompetanse Gi innsikt i bredden av utdanningsmuligheter, arbeids- og næringsliv; lokalt/nasjonalt

3. Samfunnsperspektivet Samfunnet trenger tilstrekkelig kvalifisert arbeidskraft innenfor bestemte yrker Stadige endringer i arbeids- og næringsliv (les; struktur, konjunktur; etterspørsel/behov) gjør morgendagens arbeidsmarked uforutsigbart Krav om en skole med evne til omstilling, som kan gi elever og lærlinger framtidsrettet kompetanse Behovet for samarbeid mellom skole og arbeids- og næringsliv, samt PPT, OT, NAV for å finne gode løsninger Skolen har kompetanse å tilby arbeidslivet og omv.

Satsing på karriereveiledning i skolen; kan bidra til positive ringvirkninger Økt lærings- bevissthet og økt motivasjon (hensikt/plan/mening/relevans) Bevissthet rundt karakterer/prestasjon og videre valgmuligheter (frihet) Høyne karakternivå hos elevene (motivasjon; lærer) Rett elev på rett plass/vei tidlig i prosessen

Eks. positive ringvirkninger 2 Redusere fravær Redusere frafall Økt gjennom- strømming Harmonisk elev

Veiledningssenter Veiledningssenterets rolle i forhold til grunnopplæringen Veilednings- senter Rådgivertjeneste Kontaktlærere

Hele skolens ansvar… Hvem gjør hva? Kontaktlærer; Bevisstgjøring, refleksjon, oppfølging. Prosess på individ- og gruppenivå Rådgiver: Koordinator av skolens rådgivningstilbud. Støtte til kontaktlærer (spisskompetanse). Kvalitetssikring av valg/søking Ledelse: Ansvar og tilrettelegging Integrere karriereveiledning som en naturlig del av det enkelte fag. Naturlig del av det å være lærer (rådg/prd). Hvordan gjøre karriereveiledning til hele skolens ansvar….

Hva er karriereveiledning? VALGKOMPETANSE Ta selvstendige valg Oppleve konsekvens av handling (PTV/PTF) Praktisk utprøving/ erfaring SELVFORSTÅELSE Bli kjent med sterke og ”svake” sider, interesser, verdier, evner og ferdigheter: Selverkjennelse gjennom tester og individuell/ gruppebasert veiledning. Gjennom praktisk utprøving etc. YRKES OG UTDANNINGS INFORMASJON Kjenne utdanningssystemene og mulighetene disse gir. Kjenne arbeidslivets behov Elevens rettigheter

Skal vi tenke som filosofen Homer Simpson?; “If something's hard to do, then it's not worth doing.”

Hva er forskjell på: Rådgivning Veiledning Coaching Individ/elevstyrt Lærerstyrt Rådgivning Veiledning Coaching

Hva ser du på dette bildet?

Hvordan ser du på deg selv Hvordan ser du på deg selv? (ØVELSE; Yrkespersonlighet og temaet prestasjon)

Påvirkning og valg (Vis: ”Fra en Amerikansk undersøkelse”) Omgivelser… interesser Selvbilde verdier Arbeidsmarked Motivasjon

YRKESVALGTREKANTEN (øvelse: Verdier/interesser) Hva er viktig for deg ? Karriere- veiledning Evner og ferdigheter Hva kan du ? Interesser Hva vil du ?

Hva er viktig for deg i valg av utdanning og yrke? Skape noe nytt Direkte kontakt med mennesker Variasjon/forandring Uavhengig/selvstendig/lede seg selv Lønn Ansvarsfullt arbeid Jobbe i lag med flere Samfunnsnyttig innsats Kort utdanningstid Fysisk aktivitet Intellektuell virksomhet (teoretisk – mye tenking) Estetisk virksomhet (kunstnerisk) Innendørs arbeid og lite fysisk anstrengende Ordnet arbeidstid Lett å få jobb Bekvemt arbeidsmiljø (for eks. Min. framtid. Del 2 s.5) Verdier og preferanser. Det er viktig å være bevisst på hva som er dine verdier, hva du ikke kan gå på akkord med i ditt liv. Slik vil du også bli bevisst på hva som påvirker din motivasjon.

Læringsstiler (illustrer) Lærer best ved å lytte Lærer best ved å se Lærer gjennom å gjøre

Fokus på flere veier til målet Hobby og fritid: Speider, Håndball, venner, bøker Jobb og yrke Sykepleier Annen Høgskole Lærling Hfa Vg3 Allmenn påbygging Vg1 HS Vg2 Hfa Sykepleier Høgskole Vg1 +Vg2+ Vg3 studies

Den gode samtalen Vi ber ikke om utskrifter, forklaringer, diagnoser, prosedyrer. Vi ber ikke engang om overbevisninger. Vi ber om å bli sett av en annen. Vi ber om et ansikt. Stein Mehren ”Bønn”