15 Notater og markeringer i teksten

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
19 Leseproblemer, myter og misforståelser
Advertisements

GoOnline XP publisering Hvordan komme i gang med GoOnline XP. Denne presentasjonen tar deg steg for steg gjennom oppsett av nettsted med bruk av GoOnline.
System i sysakene Få skoesken inn i datamaskinen.
2 Leseferdigheter og lesevaner
4 Bruk øynene riktig.
Studieverkstedet v/Grethe Moen Johansen
13 Lese fra dataskjerm.
14 Strategier for god lesing
22 tips for den faglitterære forfatteren
Læringsstøttesenter - kurs
16 Repeter for å huske og forstå
Lesing i alle fag om leseopplæring på Stabbursmoen skole
Bokanmeldelser..
Kurs i Hurtiglesing – Superlesing – Fotolesing
=HS Bok + Nett • Bøker og nettsted henger nært sammen • Kapitlene i bøkene har tydeligere tilknytning til læreplanen • Nettstedet er inndelt i kapitler.
Skriveprosessen Fra tanke til tekst.
8 Skumlesing.
Ved Jan og Synne Platander Elverum 29/10
Effektiv lesing - leseteknikker
Tolkning og analyse Sigrun Eckhoff rev jan 2009.
Leselos Ordforråd/metakognisjon
Noen enkle studieteknikker ved innlæring av DRI-emner
Kompetente barn og unge
Et verktøy for arbeid med lesing i alle fag Mathopen skole
Læringsstrategier ved Kjersti Silseth.
”Framtida nå – les og forstå!” Uke 41
Lesing av fagtekster Nordre Modum ungdomsskole
Veiledet lesing Mørkved skole
Rapport - bedrift Sammendrag Innholdsfortegnelse
Om å skrive om litterære tekster
Eksamenstips.
Epost vha Outlook Grunnleggende om epost / Outlook-Exchange
Prosjektoppgaven – krav og suksessfaktorer. Suksessfaktorer Bruk biblioteket Bruk veilederen Start skrivingen tidlig Jobb jevnt (lag gjerne tids- og handlingsplaner.
Muntlige presentasjoner
Trinn 3 Bruke vurdering for læring for å fremme elevenes skriveutvikling.
Mandag 8. November Powerpoint..
10 Superlesing.
12 Reflekterende lesing.
11 Fotolesing.
9 Skanning.
3 Les bedre.
Onsdag 13. mars Sam Eyde vgs
ELEFANTKLUBBEN (De eldste barna)
10 regler for å skrive for web
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
Språk og leseplan 6.trinn Innlandet skole
Språk og leseplan 7.trinn Innlandet skole
STUDIETEKNIKK og gode vaner
Språk og leseplan 5.trinn Innlandet skole
Foreldreskolen del 1 Norskfaget.
Fylkesstrategi for lesing. Familien Politisk nivå og kommuneadministrasjon Skole Lærer Rektor Skolesjef Barnehage Førskolelærer Styrer Helsetjenesten.
Her viser jeg hvordan man kan overføre ideen sin til plexiglass
Eksempeltekst høst 2014 Når du skal svare på oppgaven:
Lesing og lesestrategier
STUDIETEKNIKK Mads Friberg, Psykolog/PP-rådgiver Veiledningssenteret Asker og Bærum.
LÆRINGSSTRATEGIER Holte skole, 9. trinn 2016/17.
Lær lettere Studieteknikk for meir effektiv læring.
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
Noen enkle studieteknikker ved innlæring av DRI-emner
Tekstseminar Hvor ble det av leken?.
Å lese og lære Læreplanen sier at faget skal stimulere elevene til å
Modul 1 – Dynamisk kartlegging
Lovdata Pro som studieverktøy
Basis Lesing Panorama Vg3 Læreplanmål:
Elevoppgaver Kom godt i gang med Unibok.
Lyrikk og poetisk språk
Dybdelæring - GeoGebra B – Samarbeid
Sitering, referering og plagiering
Basis Lesing Panorama Vg1 Læreplanmål:
Utskrift av presentasjonen:

15 Notater og markeringer i teksten

15.1 Markér for å oppfatte og forstå Bedre konsentrasjon Bedre gjennomtenkning Bedre forståelse Bedre hukommelse Lettere og mer effektiv repetisjon

15.2 Markeringer i teksten Ha markeringsredskapene lett tilgjengelig Sett strek i margen ved viktig tekst Understrek nøkkelord eller nøkkelsetninger Understrek med blyant eller kulepenn Stryk over teksten med fargede merkepenner

15.3 Markere nøkkelord eller -setninger? En vanlig måte å markere på, er å markere nøkkelordene. Det er de ordene som gir mesteparten av meningen i teksten. Det kan være et eller flere nøkkelord i en setning. MEN: Du trenger ofte mer enn nøkkelordene for å få med deg meningen. Mange setninger kan være nøkkelsetninger (viktige setninger i teksten) uten at de inneholder spesielle nøkkelord. Ved å markere hele setninger er det lettere å repetere ved at du leser alle setninger som er markert. Hva som er den beste måten å markere på, avhenger av flere ting. Det er selve teksten, hvordan du skal lese og arbeide med teksten og på hvilke måter du skal repetere. Det har også med smak og behag å gjøre. Prøv deg fram med forskjellige måter å markere på, før du bestemmer deg for de metodene du vil bruke.

15.4 System og symboler for markering i margen Du kan også bruke et mer avansert notat- og markeringssystem. Dette kan tilpasses lesestrategien din og hvor detaljert du vil gjøre markeringen. Tegn og symboler i margen kan gjøre teksten mer oversiktlig og vil lette repetisjonen. Du må finne ditt eget system som passer deg, tekstene og hensikten og målet med lesingen. Du må også bruke det på samme måte hver gang, slik at du med et raskt blikk kan tolke markeringen riktig.

Figur 15.1 Symboler til bruk for markering i margen Symbol Betydning NB eller MRK Merk det som står her. ! Viktig. !! Meget viktig. !!! Særdeles viktig. De viktigste utsagnene i teksten. ? Jeg stiller spørsmål til det som står i teksten. + eller OG Noe i tillegg til det som står tidligere. = eller DEF En definisjon. = Noe er likt eller det samme. ≠ Forskjellig fra. Ulik. ∑ Oppsummering eller sammendrag. 1, 2, 3, ... Nummerering av opplysninger, påstander, argumenter eller annet.

15.5 Notater i teksten Notater i teksten kan være til hjelp både mens du leser den og når du skal repetere. Obs! eller Viktig i margen. Ta ut viktige nøkkelord fra teksten og skriv dem i margen. Forsterk teksten ved å skrive inn dine egne kommentarer. Tegninger og skisser i margen kan også være nyttig. Slike notater kan du også skrive på selvklebende ark som du fester i margen på sidene.

15.6 Notater fra teksten Mange liker å ta notater fra det de leser. Notatene kan være gode å ha når du skal repetere senere. Arbeidet med å notere gir også en fin bearbeiding av stoffet, og bidrar til å øke forståelsen og hukommelsen. Vi anbefaler spesielt hjernekart hvor du kombinerer tegninger eller visuelle framstillinger med tekst. Du kan også lage et slags konsentrat eller sammendrag. Du kan få en god oversikt over en bok eller en artikkel ved å lage et konsentrat på ett stort ark, f.eks. et flipoverark.

15.7 Lesestrategi med markeringer og notater Forberedelse: Klargjør hva som er hensikten og målet med lesingen. Fotoles for å få oversikt. Skumles teksten. Sett streker i margen der du vil lese grundigere. Hurtigles teksten du har markert med strek i margen. Du kan nå markere med ? de stedene der du har spørsmål eller skal tenke over noe. Du markerer med ! det som er spesielt viktig å merke seg. Enkelte steder kan bli markert både med ? og !. Les reflekterende det du har markert med streker i margen, eller bare det viktigste av dette. Marker nå mer grundig. Du kan bruke flere markeringsmåter, understreking, merkepenn og/eller spesielle symboler. Fotoles og skumles for å få en ny oversikt. Etterarbeid: Lag hjernekart eller skriv sammendrag.