Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

19 Leseproblemer, myter og misforståelser

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "19 Leseproblemer, myter og misforståelser"— Utskrift av presentasjonen:

1 19 Leseproblemer, myter og misforståelser

2 19.1 Kvitt deg med leseproblemer, myter og misforståelser
Måten du har lært å lese på, er basert på myter og feilaktige antakelser. Når du forstår at disse mytene er usanne og at de senker lesehastigheten, vil du hurtig kunne bedre leseferdighetene. Det beste du kan gjøre for å bli kvitt dine leseproblemer og misforståelser, er å følge treningsprogrammet og lære de lesemåtene som er forklart i denne boka.

3 19.2 Råd mot myter og misforståelser
Les hurtigere og oppfatningen øker Det er mindre slitsomt å lese fort Du kan lese mer enn 500 ord i minuttet Høy lesehastighet gir bedre konsentrasjon Du må variere og tilpasse lesehastigheten til teksten og hensikten med lesingen Hurtiglesing av skjønnlitteratur gir en oversikt og sammenheng du vanligvis ikke får ved saktere lesing Les faglitteratur med høy hastighet God lesing krever at du kan lese flere ord om gangen Du trenger ikke lese alle ordene for å få med deg innholdet i teksten Lesestøtte hjelper deg til å redusere lesefeil og til å øke lesehastigheten Vent med å slå opp ord til du har lest ferdig Les gjennom teksten selv om du ikke forstår alt innholdet Les framover i teksten uten tilbakehopp For faglitteratur er det ofte en fordel å lese begynnelsen og slutten av kapitlene før du leser midtpartiene Les til du har funnet det du er ute etter Skumlesing er en av flere nyttige lesemåter Du trenger ikke oppfatte alt for å ha utbytte av lesingen Du trenger ikke forstå alt for å ha glede og nytte av lesingen Mye av det du leser, trenger du ikke huske Å lese og lære er to stadier i læringsprosessen Ordblinde kan lære å lese fort Alle kan lære å lese fort

4 OPPGAVE 19.2 Oppklar dine misforståelser
Gå gjennom kapittel 19.2. Hva var nytt for deg? Hvordan vil du bruke det du nå vet?

5 19.3 Vanlige leseproblemer gir lav lesehastighet og oppfatning
Feil og ukontrollerte øyebevegelser Tilbakehopp - regresjon Hoppe framover i teksten Blikket glir ut av teksten Linjebom ved linjeskift Lite effektive bevegelsesmønstre Lite lesesynsfelt Dårlig syn Uttale ordene - vokalisasjon Indre stemme - subvokalisasjon Bevegelser av kroppsdeler under lesing Dårlig konsentrasjon Manglende eller feil lesestrategi

6 OPPGAVE 19.3 Kontroller om du har uønskede bevegelser når du leser
Hold en finger på leppene og kjenn etter om de beveger seg. Hold en blyant i enden med leppene og se om den beveger seg. Hold en finger på strupehodet og kjenn om det beveger seg. Hold en blyant inne i munnen, over tunga, og kjenn om tunga beveger seg. Eller: Med tunga, hold fast en tyggegummi eller pastill mot ganen. Hold en blyant mellom tennene og kjenn om kjevene beveger seg. Ta den butte enden av en blyant i munnen. Den spisse enden vil da peke mot det du leser. Hvis du beveger hodet, vil blyantspissen bevege seg. Hold en hånd under haken og kjenn om hodet eller kjeven beveger seg. Hold en hånd på maven og kjenn etter om du puster i takt med ordene du leser som om du skulle uttale dem. Eller: Hold hånden under neseborene. Legg merke til om du beveger fingrene, hendene eller armene. Legg merke til om du beveger tærne eller beina.

7 19.4 Bli kvitt leseproblemer
Du kan bli kvitt dine leseproblemer ved å lese denne boka og trene slik som vi har anbefalt. Du kan bedre leseferdighetene ved å: Øke kunnskapene om lesing. Trene regelmessig og anvende det du lærer. Legge forholdene bedre til rette, både arbeidsmiljøet og dine fysiske og mentale forhold.


Laste ned ppt "19 Leseproblemer, myter og misforståelser"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google