Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

2 Leseferdigheter og lesevaner

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "2 Leseferdigheter og lesevaner"— Utskrift av presentasjonen:

1 2 Leseferdigheter og lesevaner

2 2.1 Bli klar over hvordan og hvorfor du leser
Hvilken lesehastighet har du? Hvor mye oppfatter du av det du leser? Hvilke lesevaner har du? Hvilke oppfatninger om lesing har du? Hvorfor vil du bli bedre til å lese? Hvilke mål har du for lesetreningen?

3 2.2 Mål din lesehastighet og oppfatning
OPPGAVE 2.1 Mål din lesehastighet og oppfatning Bruk teksten på side 15 til å måle din lesehastighet og oppfatning. Gjør følgende: Legg eller sett boka slik du pleier når du leser. Har du stoppeklokke, kan du bruke den. Hvis ikke, kan du legge en klokke ved siden av teksten slik at du kan se sekundviseren. Skriv opp klokkeslettet når du skal starte å lese. Begynn å lese når sekundviseren står på tolv. Les med din vanlige lesehastighet. Når du har lest gjennom teksten, kikker du fort bort på klokken. Notér ned tidspunktet da du var ferdig med å lese. Det er ikke så farlig om du ikke får tiden nøyaktig på sekundet. Regn ut lesehastigheten ved hjelp av tabellen etter lesestykket. Ta spørsmålstesten etter lesestykket og finn ut hvor mye du har oppfattet av det du har lest.

4 2.3 Klargjør dine lesevaner
OPPGAVE 2.2 Klargjør dine lesevaner (Svar ja eller nei.) Vet du alltid hvorfor du leser det du gjør? Pleier du å ha klare mål for hva du skal få ut av lesingen? Pleier du å ha utarbeidet planer for lesingen? Følger du planene? Er du alltid motivert til å lese? Har du lagt forholdene godt til rette når du leser? Sitter du godt? Har du godt lys? Frisk luft? Passe temperatur? Lite forstyrrelser? Er du ofte opplagt når du leser? Pleier du å skaffe deg en oversikt over det du skal lese, før du begynner lesingen for alvor? Leser du på forskjellige måter om du leser avisartikler, romaner, noveller, dikt, fagartikler eller lærebøker? Når du leser fagstoff, skiller du mellom det som er viktig og uviktig? Pleier du å vente med å tenke grundig gjennom innholdet til du har lest alt? Klarer du å konsentrere deg om det du leser? Har du lett for å huske det du har lest? Holder du tunga, leppene, kjevene, hodet eller andre kroppsdeler i ro når du leser? Flytter du blikket jevnt bortover linjene og fra linje til linje uten at blikket hopper tilbake, til feil linje eller ut av teksten? Pleier du å bla gjennom det du har lest etterpå for å få en oversikt? Når du kommer til et ord du ikke forstår, leser du som oftest videre da?

5 2.4 Klargjør dine oppfatninger om lesing
OPPGAVE 2.3 Klargjør dine oppfatninger om lesing Tenk gjennom hva du mener om disse spørsmålene: Øker oppfatningen når lesehastigheten øker? Er det mindre slitsomt å lese fort? Fører høye lesehastigheter til bedre konsentrasjon? Kan du ha utbytte av å lese skjønnlitteratur med høy hastighet? Kan du ha utbytte av å lese faglitteratur med høy hastighet? Kan du få med deg innholdet uten å lese alle ordene? Bør du vente med å slå opp ord til du har lest ferdig? Er det nyttig å bruke en penn eller finger som støtte når du leser? Kan du forstå innholdet i en bok uten å lese den fra begynnelse til slutt? Kan ordblinde lære å lese fort?

6 2.5 Lesingens hensikt og mål - hvorfor leser du?
For hygge og underholdning For å finne fakta og andre opplysninger For å lære noe For å få faglig innsikt og utvikling For å få personlig innsikt og utvikling

7 OPPGAVE 2.4 Lag liste over det du leser
Tenk først etter hvor og når du leser. Hva leser du på disse stedene og tidspunktene? Se på de 5 punktene i listen under. Hva leser du under hvert av disse punktene? For hygge og underholdning? For å finne fakta og andre opplysninger? For å lære noe? For å få faglig innsikt og utvikling? For å få personlig innsikt og utvikling?

8 OPPGAVE 2.5 Hvorfor leser du?
Ta utgangspunkt i det du leser (listen fra oppgave 2.4). Hvorfor leser du dette? Har du andre grunner enn de 5 som er nevnt under? For hygge og underholdning For å finne fakta og andre opplysninger For å lære noe For å få faglig innsikt og utvikling For å få personlig innsikt og utvikling Hvilken glede og nytte kan du ha av denne lesingen på kort og lang sikt?

9 OPPGAVE 2.6 Lag liste over det du ønsker å lese
Sett opp en liste over litteratur du ønsker å lese. For hvert av punktene i listen, spør deg selv hvorfor du ønsker å lese dette? Finn også ut hvilken glede og nytte du kan ha av denne lesingen, både på kort og lang sikt.

10 2.6 Motivasjon for bedre lesing
OPPGAVE 2.7 Finn dine motiver for bedre lesing Ta utgangspunkt i listen under. Hvilke av disse motivene har du? Hvilke andre motiver har du for å bli en bedre leser? Øke dine kunnskaper. Få større glede av lesingen. Forstå bedre det du leser. Få tak i de informasjoner og kunnskaper du trenger på jobben. Lese hurtigere. Huske mer av det du leser. Konsentrere deg bedre. Unngå misforståelser, misoppfatninger og feil. Øke din selvfølelse og selvtillit. Stimulere din kreativitet. Bli mer tilfreds på jobben og i livet for øvrig.

11 2.7 Sett deg mål for din lesehastighet
OPPGAVE 2.8 Sett deg mål for din lesehastighet Sett deg et mål for hvilken lesehastighet du vil oppnå. Du kan gjerne ha et hovedmål med flere delmål. Et hovedmål kan være å lese 500 oim etter fire uker med regelmessig trening. Et delmål kan være å øke hastigheten med 100 oim eller å doble lesehastigheten i løpet av en uke.


Laste ned ppt "2 Leseferdigheter og lesevaner"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google