LÆREPLAN I FELLES PROGRAMFAG I VG1 BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Praktisk eksamen Vg2 - yrkesfag
Advertisements

Struktur Oversikt over programfagene: Årstrinn Vg2 Programfag
NOR Kurs for deltakere i Introduksjonsprogrammet, Bergen kommune Kurs dekket av anbudet : -Delleveranse 1: Servicekurs -Delleveranse 2: Bygg-
1 Naturfag i norsk skole Besøk fra Danmark 1. februar 2016 Anders Isnes Naturfagsenteret.
Utvekslingsår i utlandet Hva er det? Hvorfor gjør man det? Hvordan gjør man det? Bør man gjøre det?
Dette er klassen vår. Vi er jenter og gutter som trives saman.
Rundskriv fra Utd.direktoratet Bruk av alternative opplæringsarenaer i grunnskolen En alternativ opplæringsarena karakteriseres av at en eller flere.
Tallinja Audun Merete Veronika. En kort beskrivelse; Målet er å få en større forståelse for tall og tallinja, å kunne plassere hele tal, negative og positive,
Kapittel 1 Læring og undervisning i sosialkunnskap.
TOB055 Beskrivelse, kalkulasjon og kontrahering Aktører/roller i byggeprosessen ”Prosjektorganisasjonen”
Kartleggingsprøver på godt og vondt- hva gjør vi? Tove Mathisen og Kurt Henriksen Hvorfor kartleggingsprøver? Begrepsforståelse? Hvilke kartleggingsprøver.
Et felles løft for alle Gjennomføring av arbeidsmøte.
Velkommen til foreldremøte 9D. Innhold Nye fag for året. Bruk av hjemmesiden til 9D og informasjon om foreldreundersøkelsen. Tips: Hvordan gi tilbakemelding.
En samarbeidsdag om FYR ved Kalnes vgs, 1bata 1.april 2016.
Jørpeland ungdomsskole Et godt sted å være - Et godt sted å lære Velkommen! Foreldremøte 8. trinn høsten 2016.
Vurdering -hva ligger i en karakter? -forventninger lærere og elever.
Klasseledelse: Oppstart av en undervisningstime Berit Bratholm:
Hedmark fylkeskommunes rutiner for inntak av minoritetsspråklige v/Kasper Tøstiengen.
Storting og regjering Vedtar lover og regler Setter i verk lover og gjennomfører politikken (departementene) Vedtar budsjetter og fordeler økonomiske ressurser.
VURDERING FOR LÆRING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Oppstart og avslutning av prosjekter Prosjektleder Olav Torp Ass.prosjektleder Tor Inge Johansen.
3 4 Vi setter høye krav til oss selv Vi krever mye av andre Vi oppnår gode resultater.
V ELKOMMEN TIL FORELDREMØTE D AMSGÅRD SKOLE. P ROGRAM Orientering ved avdelingsleder Informasjon fra lærere på trinnet.
ELEKTRO PRAKSISDAGER HØST Dine mål og muligheter ›Alle løpene i programområdet fører fram til yrkeskompetanse. Det er mulig å oppnå yrkeskompetanse.
HELSE OG OPPVEKSTFAG UTDANNINGSVALG 10.KLASSE November 2016.
Veileder for gevinstrapportering
Presentasjon av organiseringsprosjektet
FYR - fellesfag, yrkesretting, relevans
Punkt 1 - Forstår hva de skal lære og hva som forventes av dem
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Hva handler matematikk om? Om hvorfor har vi det i skolen?
Transportsystemer Kort introduksjon til modulen.
Lønnspolitisk drøftingsmøte HTA. Kap. 4.1, 5.1 og 3.4.2
Gruppe21.
Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene. 2
Ny læreplan… Høst 2017.
Krav til sikring av personopplysninger i hht pol § 13 og pof kap. 2
Utvekslingsår i utlandet
Valgfag innsats for andre
Vurdering for læring -erfaringsdeling
Forskningsrådets retningslinjer for datahåndtering
PROFESJONELL YRKESUTØVELSE
– verdier og prinsipper for grunnopplæringen
Prosjektveileder Forklaringer og enkle hjelpemidler
Fagartikkel Hvordan arbeide med et kapittel i Fabel. Anne-Grete Fostås
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
HMS © Caritas Norge..
Arbeid for å gjøre Nordland universelt utformet
Hilde Reitan og Ingunn Ek Pedersen
Valgfag Bjørnsletta Foreldremøte 8.trinn.
Transportsystemer Kort introduksjon til modulen.
20 September, 2018 Sjekkliste for beslutningspunkter (BP) knyttet til HiOAs prosjektmodell For mellomstore og store prosjekter - verktøy for prosjekteier.
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Gevinstrealisering – hva og hvorfor? En enkel innføring
Forskningsopplegg og metodekombinasjon Tommy Tranvik, AFIN
Den matematiske samtalen
Reiseliv og språk © Leena Pedersen, Vadsø.
Yrkesfaglig fordypning – Hva er det egentlig??
Presentasjon av vårt nye undervisnings-materiell
Matematikk på ungdomstrinnet
Samlokalisering etter fusjon
”Hverdagspedagogikk” (Bruner 1997)
Fagfornyelse: ny læreplan i morsmål for språklige minoriteter Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020: LK2020 Aleksandra Kuźnik.
Arbeidsprosesser, roller og ansvar
Kvikkbilde 1 Kommutativ egenskap A – Forarbeid
Læring i dag for i morgen.
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Tverrfaglige tema.
Nå er vi spente!.
Utskrift av presentasjonen:

LÆREPLAN I FELLES PROGRAMFAG I VG1 BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK Roy Ausland, Rjukan vgs. Fra innledningen: I opplæringen skal den enkelte møte flere av kravene som stilles til yrkesutøvelse på et grunnleggende nivå. Praktisk arbeid og helhetlige tverrfaglige arbeidsoppgaver skal vektlegges. Opplæringen må ses både i individ-, bransje- og samfunnsmessig sammenheng, nasjonalt og internasjonalt.

Undervisnings- opplegg i programfagene PRODUKSJON og TEGNING/ BRANSJELÆRE Bygge kopi av Brannkioskene som sto plassert rundt på Rjukan

Kulturarv og identitet Fra den generelle læreplanen: Kulturarv og identitet Utviklingen av den enkeltes identitet skjer ved at en blir fortrolig med nedarvede væremåter, normer og uttrykksformer. Opplæringen skal derfor ivareta og utdype elevenes kjennskap til nasjonale og lokale tradisjoner - den hjemlige historie og de særdrag som er vårt bidrag til den kulturelle variasjon i verden. Historielærer (til venstre) forteller historien rundt brannkioskene før oppstart

lese, forstå og følge enkle tegninger som skal brukes i produksjon og vedlikeholdsoppgaver innen bygg- og anleggsteknikk

Produksjon Mål for opplæringen er at eleven skal kunne velge egnede verktøy og maskiner knyttet til enkle arbeidsoppgaver innenfor bygg- og anleggsteknikk velge, bruke og bearbeide materialer som benyttes i enkle konstruksjoner innenfor bygg- og anleggsteknikk bruke verktøy og utstyr på en riktig måte i følge regelverk og normer beskrive egenskapene og bruksområdene til materialene som brukes i en arbeidsoppgave og beskrive alternative materialvalg motta, håndtere og lagre materialer og utstyr på en hensiktsmessig måte og i henhold til regelverk foreta risikovurderinger og utføre arbeid etter regler for helse, miljø og sikkerhet forklare og bruke ergonomisk riktige arbeidsteknikker og arbeidsstillinger finne fram til og følge produktdatablad og HMS-datablad bruke materialer økonomisk og miljømessig forsvarlig følge gjeldende rutiner for arbeidsoppgaver utføre livreddende førstehjelp

Tegning og bransjelære Mål for opplæringen er at eleven skal kunne bruke enkle måleverktøy knyttet til arbeidsoppgaver innen bygg- og anleggsteknikk lese, forstå og følge enkle tegninger som skal brukes i produksjon og vedlikeholdsoppgaver innen bygg- og anleggsteknikk lese og anvende beskrivelser som er relevante for utføring av eget arbeid tegne enkle skisser knyttet til egne arbeidsoppgaver tegne enkel plan, detaljer og snittegninger i målestokk utarbeide tegninger, kalkulasjon, beregninger og dokumentasjonsarbeid knyttet til eget arbeid ved hjelp av digitale verktøy gjøre rede for sammenheng mellom yrker innenfor bygg- og anleggsnæringen gi eksempler på sentrale bestemmelser som regulerer arbeidet innen bygg- og anleggsteknikk planlegge helse-, miljø- og sikkerhetstiltak for arbeidsoppgaver som skal utføres

utarbeide tegninger, kalkulasjon, beregninger og dokumentasjonsarbeid knyttet til eget arbeid ved hjelp av digitale verktøy

velge, bruke og bearbeide materialer som benyttes i enkle konstruksjoner innenfor bygg- og anleggsteknikk Vurdering: Liten måloppnåelse: (1-2): Eleven kan utføre enkel bearbeiding og bruk etter anvisning. Middels måloppnåelse: (3-4): Eleven kan delvis velge, bearbeide og bruke materialer selvstendig. Høy måloppnåelse: (5-6): Eleven velger, bearbeider og bruker materialer selvstendig, og kan finne alternative materialer dersom det er aktuelt.

lese, forstå og følge enkle tegninger som skal brukes i produksjon og vedlikeholdsoppgaver innen bygg- og anleggsteknikk Vurdering: Liten måloppnåelse: (1-2): Eleven kan forskjellen på plan-, snitt- og fasadetegninger og forstår de dersom de er svært enkle. Middels måloppnåelse: (3-4): Eleven kan forskjellen på de ulike tegningstypene og hvem som bruker de forskjellige tegningene. Han/ho kan forklare tegningene der tilhørende fagområde har vært gjennomgått. Høy måloppnåelse: (5-6): Eleven kan bruke tegningene i praksis, og vite hvilke opplysninger som finnes på de ulike tegningene. Eleven kan gjeldende rutiner for merking og oppbevaring av tegninger på byggeplassen.

beskrive egenskapene og bruksområdene til materialene som brukes i en arbeidsoppgave og beskrive alternative materialvalg motta, håndtere og lagre materialer og utstyr på en hensiktsmessig måte Vurdering: Liten måloppnåelse: (1-2): Eleven kan gjengi egenskaper og bruksområder for forskjellige materialer. Middels måloppnåelse: (3-4): Eleven kan med egne ord forklare egenskaper og bruksområder til materialer. Høy måloppnåelse: (5-6): Eleven beskriver og forklarer egenskaper og bruksområder og kan foreslå og begrunne alternative materialvalg.

planlegge helse-, miljø- og sikkerhetstiltak for arbeidsoppgaver som skal utføres Vurdering: Liten måloppnåelse: (1-2): Eleven kan gjengi krav over hvilke tiltak som kreves til ulike arbeidsoppgaver. Middels måloppnåelse: (3-4): Eleven kan på egen hånd planlegge tiltak og vurdere konsekvenser. Høy måloppnåelse: (5-6): Eleven kan gjennomføre en fullstendig risikoanalyse og sette i verk nødvendige tiltak ut fra det. Eleven kan også komme med alternative løsninger ut fra prisvurdering, komfort og framdrift.

Nytt bidrag til verdensarven Link til Norsk industriarbeidermuseum