Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Utvekslingsår i utlandet

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Utvekslingsår i utlandet"— Utskrift av presentasjonen:

1 Utvekslingsår i utlandet
Hva innebærer det? Hvordan går man fram?

2 Hvorfor dra på utveksling?
Et år med utveksling gir deg: Språkkunnskaper Utfordring sosialt Erfaring med en ny kultur Erfaring med et annerledes skolesystem Lavere terskel for å studere/jobbe internasjonalt Men et år i utlandet krever at du yter noe ekstra! Må leve opp til uvante faglige og kulturelle krav Må ta igjen mye i gjennomgående fag (norsk og historie)

3 Utveksling fungerer slik:
Eleven erstatter det andre året i videregående skole i Norge med opplæring i utlandet på tilsvarende nivå og omfang. Fulltidsstudie tilsvarende landets norm. Etter hjemkomsten søker man om å få godkjent fag for fag på vitnemålet. Godkjenning gjelder fag og timetall, men ikke karakter. Stryker man i ett fag, kan det ikke godkjennes.

4 Praktisk fremgangsmåte:
Eleven bestemmer seg for å dra på utveksling og kontakter en utvekslingsorganisasjon Skolen gir en forhåndsgodkjenning av året i utlandet Eleven planlegger hvilke fag hun/han tenker å ha i Vg2 og Vg3 (programfag) Eleven velger fag på skolen i utlandet Eleven gjennomfører skoleåret (lite fravær, består alle fag) Eleven leverer søknad om endelig godkjenning. Dokumentasjon på fullført og bestått år vedlegges søknaden På vitnemålet vil fag tilsvarende de man har tatt i utlandet bli ført opp, men uten karakter (teller ikke på snittet) Dokumentasjon (karakterkort) fra utlandet blir vedlegg til det norske vitnemålet sammen med et vedlegg hvor rektor stadfester at skoleåret i utlandet er godkjent (lastes opp i «Samordna opptak» ved søknad på studier etter vgs.)

5 Utvekslingsorganisasjoner som er godkjent av Lånekassen 2017/18
utdanningsstoette/godkjenning-av-utvekslingsorganisasjoner/(view)/8565

6 Du må ta disse fellesfagene:
SSP: Matematikk, Fremmedspråk KDA: Matematikk, Samfunnsfag, Geografi, Fremmedspråk MOK: Matematikk, samfunnsfag, Geografi, Fremmedspråk Hvis man ikke har fagene på timeplanen, må de tas som privatist i Norge etter hjemkomsten. Samfunnsfag kan ikke tas i utlandet og må alltid tas som privatist 1. termin påfølgende skoleår! Norsk er et gjennomgående fag, som er lurt å lese på egen hånd og ha kontakt med norsklærer/undervisning underveis.

7 Du må ta disse progamfagene:
SSP: Du må velge fag som tilsvarer to programfag innenfor det programområdet du har valgt. Du må vite hva du skal velge; Realfag eller Språk, samf.fag og økonomi KDA: Du må velge fag som tilsvarer de to KDA- programfagene (ca. 10 t/u) MOK: Du må velge fag som tilsvarer de to MOK- programfagene (ca. 10 t/u)

8 Spesielt om matematikk
Det er viktig å velge et matematikkurs som har et tilstrekkelig innhold: Minst tilsvarende 2P Tilsvarende S1 dersom du skal ha S2 i vg3 Tilsvarende R1 dersom du skal ha R2 i vg3

9 Lånekassen Du kan søke om lån og stipend fra Lånekassen. Det fordrer en forhåndsgodkjenning fra Rosenvilde vgs. av opplæringsåret du planlegger i utlandet. Ta kontakt med avd.leder Anders Lindhjem Godal for forhåndsgodkjenning.

10 Skoleplass når du er tilbake
Du har selv ansvar for å søke skoleplass på innen 1 mars under oppholdet i utlandet med MinId. Elever som har vært på utveksling er ikke garantert å kunne fortsette på samme skole.

11 Prinsipp for godkjenning
Grunnleggende opplæring i utlandet (uten karakterer på vitnemål) Den avsluttende opplæringen med karakter skal alltid foregå i Norge Avvik i det faglige innholdet, utland- Norge kan bli akseptert etter vurdering av de utenlandske læreplanene. Men godkjenning forutsetter at faglig nivå og omfang er tilsvarende eller mer omfattende enn det norske.

12 Hvem godkjenner? Godkjenning skjer av rektor (avdelingsledere) på den enkelte skole (gjelder alle opplæringsprogram som gir studiekompetanse) Vi minner om at det nå er mulig å dra på utveksling også for elever på yrkesfag. Godkjenningsmyndigheten er da sentralisert til enkelte videregående skoler (Rosenvilde videreformidler for godkjenning).

13

14 Noen tips Ta ut engelsk oversettelse av læreplanene for aktuell fag ( ?lplang= Hold kontakt med Rosenvilde når du er i utlandet, spesielt i starten når du skal velge fag! Kontakt: Vurdér realistisk å ta året i utlandet som et ekstra år. Du kan da få godkjent videregående opplæring over fire år. I så tilfelle må man søke VG2 om igjen på vigo.no innen 1 mars.

15 Lykke til! 


Laste ned ppt "Utvekslingsår i utlandet"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google