Forebygge trakassering i PHA

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Trygge organisasjoner
Advertisements

Etikk NKRFs Kontrollutvalgskonferanse 2009 Bård Humberset
Utarbeidet i tilknytting til deltagelse i Kompetanseprogrammet
Samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv
Kan det lages et felles internkontrollsystem i kommunen. Åre
7. Fysisk arbeidsmiljø Jeg er fornøyd med den ergonomiske utformingen av arbeidsplassen min Jeg er fornøyd med inneklimaet på arbeidsplassen.
KOM MED. KOM MED – Status før prosjektet  Godt arbeidsmiljø (ref. MU)  Gode tilbakemeldinger fra gjester  Ingen umiddelbare områder utpeker seg som.
Ulike tilnærminger til systematisk etikkarbeid
Utfordringer på arbeidsplassen
Instruktørkurs for kommuner Gjennomføring av lokale kurs (30 min)
Varsling om kritikkverdige forhold
Varsling Er alt slik det skal ved UiO?
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Individuell bevisstgjøring Dine styrker – slik andre ser dem
Etiske retningslinjer for Seksjon helse og sosial
Mini-Gaiden Informasjon fra Arbeidsutvalget Nr. 28 uke 42, Ansvarlig redaktør: Jarle Berge Redaktør/produksjon: Hans Olav Kirknes Et produkt fra.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Likestilling som strategi ”en mangfoldig bydel i endring”
Brukernes time 2009 referat.  Brukerne har lite bevisst forhold til hva brukergruppen kan brukes til og gruppens mandat.  Når kunder og leverandør er.
Opplæring; Lov om kommunale helse – og omsorgstjenester kapittel 9:
Endringsprosess som har ført til arbeidsglede
Samhandling leder/verneombud
2002 Toril Bakke FAGLIGE RETNINGSLINJER Toril Bakke HELSELSEPERSONELLOVEN: § 4 : Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til.
AKAN PRISEN 2005 AKAN I LARVIK KOMMUNE Larvik kommune Ca innbyggere Ca ansatte (2.200 årsverk) AKAN siden 1993 Vitalisert 2004/2005.
Siren Risti, nestleder seksjon barnehage, Utdanningsforbundet Bergen
Vedtatt mai Arbeidsgiverpolitisk plattform - AGP.
| 1 Instruktørkurs for kommuner Gjennomføring av lokale kurs (40 min)
Tillitsvalgtes medvirkning i budsjettarbeidet
CAKE En sterkere HMS-kultur
Status på oppfølgingsarbeidet i forbindelse med tilsynsrapporten og varsel om pålegg fra Arbeidstilsynet, ”Arbeid for helse” per
Arbeid i valgkomite og nominasjonskomite på fylkesplan i Sp
Medarbeiderundersøkelsen 2015
Opplæring i elektromedisinsk utstyr Håndtering av opplæringsavvik i elektromedisinsk utstyr ved Oslo Universitetssykehus.
«Saman om ein betre kommune» Mål for prosjektet: FAGFORENINGENE VIL HA EN HETIDSKULTUR I ELVERUM KOMMUNE.
Involvering og forankring av arbeidsgiverpolitikken i Gjøvik kommune. HR – sjef Elin G. Limoseth
Handlingsprogram for heltid Kommunesjef Reidar Handelsby, des 2015.
Introduksjon til systematisk HMS- arbeid Presentasjon
Arbeidsgiverstrategi og ledelse i Elverum kommune v/Arbeidsgruppa for arbeidsgiverstrategi i Elverum kommune For KS-nettverkssamling
Oppfølging av kompetansestrategi… Bruk av resultatledelse i arbeidet med Kompetanse for Mangfold Tiller 9. og 10. februar 2016.
1 IVT Handlingsplan Org, medvirkning og ressurs Status for 2013 Styremøte september 2013 Anne Rossvoll.
Hvordan ivareta studentveilederen i vanskelige saker? Inger Helene Vevatne Foredrag
Hvordan forebygge mobbing?
Medarbeiderundersøkelsen 2014
«Ytringsfrihet og varsling i norske kommuner og fylkeskommuner»
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Forbundets etiske retningslinjer
NTNUs prosedyrer for håndtering av trakasseringssaker
Innspill til utkast: «NTNUs retningslinjer for håndtering av personkonflikter, trakassering, utilbørlig opptreden mv.» Trondheim – Gjøvik – Ålesund Retningslinjene.
Makt & myter Velkommen En god start kan være å få alle til å reise seg opp, og være med på en enkel lek eller bevegelsessang.
TARIFFOMRÅDER SPEKTER, OSLO KOMMUNE, VIRKE, NHO
Medarbeiderundersøkelsen UiT 2011
Utøvelse av lederskap ved kriser
NTNUs ledelsesprogram 2017 – 2021
Fjernledelse. En presentasjon for ledere om hvordan følge opp medarbeidere på daglig basis. 23. mars 2018.
Mål og opplegg for dag 1.
Arbeidsmiljøkonferansen 2018 Scandic Seilet
Fest & følelser Velkommen
RPHO regional plan for et helhetlig opplæringsløp
Trakassering i norsk arbeidsliv
Venner & valg Velkommen.
Prosjekt «Styrket Medarbeiderskap»
Risikovurdering av omstilling
Elin M. Fjeldbraaten, Bedriftshelsetjenesten, Sørlandet Sykehus HF
Arbeidsmiljøundersøkelsen
Arbeidsgiver: Dette kan du gjøre for å forebygge seksuell trakassering
Når ansatte i velferdstjenestene blir slått, hetsa og tråkka på – hvem tar ansvaret? Inger Marie Hagen.
Utskrift av presentasjonen:

Forebygge trakassering i PHA

Arbeidsgruppas mandat Forebyggende arbeid og proaktive tiltak som kan bidra til at ledere og medarbeidere blir bevisst hvordan man kan forebygge trakassering. Mål: Fullt forsvarlig arbeidsmiljø for alle i PHA. Fokus: Etiske normer på våre enheter Kultur hvor det ikke er rom og aksept for noen form for trakassering Hvis trakassering skjer, skal det være trygt å varsle Steder, sosiale arenaer, jobbsituasjoner hvor det kan det være ubalanse i maktforhold

Mulighet for «ubalanse» i maktforhold Mellom leder – ansatt Uformelle ledere som tar/ får makt på en arbeidsplass Ansatte med sårbar tilknytning til arbeidsplassen (bl.a. studenter, vikarer, ekstravakter, deltid, forskjellige minoriteter) Veileder- og mentor situasjoner Der den «faglige meget dyktige og/eller svært erfarne» aksepteres å ha handlingsrom til å utøve «makt» Sosiale sammenhenger

Tiltak som kan bidra til endringer Sikre at alle ansatte og ledere kjenner: klinikkens null-toleranse for trakassering vet hva som er trakassering vet hva man kan gjøre hvis det skjer Ledelse: Ledere, på alle nivå, er tydelig på sin nulltoleranse for trakassering og er gode rollemodeller. Tema på ledermøter: «ledere på alle nivå skal vite hva som forventes av dem for å forebygge og håndtere trakassering.» Tema på klinikkens «ny som leder». Etablere ressursgruppe(r) i klinikken som kan være inspiratorer og lederstøtte for å holde fokus på temaet. Nivå, sammensetning og mandat må diskuteres nærmere. Ansatte: Øke kompetanse og bevisstgjøring hos TV, VO og andre ressurspersoner, f.eks. tema på klinikkforum og HMS-seminar 2018. Tema i utviklingssamtalen for alle ansatte. Tema på internundervisning på alle enheter/ seksjoner, minst en gang i året – obligatorisk oppmøte for ALLE ansatte. HR utarbeides felles presentasjon og diskusjonsgrunnlag ( f.eks dilemmabaserte case) som kan brukes i internundervisning. Informasjon til alle som kommer nye inn i PHA. Tema på nyansatt dag i PHA. Tema i enhetenes nyansattinformasjon.

Tiltak som kan bidra til endringer Bli enig om hvilken kultur og etiske normer man vil ha og følge på den enkelte enhet. Redusere alkoholbruk i sosiale sammenhenger. Tema på møter mellom leder, TV og VO: «Trakassering og forhold som kan medvirke til trakassering.» «Hvordan kan vi skape et arbeidsmiljø hvor det ikke er rom for å drive trakassering». Dette skal diskuteres av de ansatte minst en gang i året, på alle enheter, f.eks. i etterarbeidet etter ForBedring. Samspillsregler utarbeides, der man mener at dette kan være et nyttig verktøy. I arbeidet med forhold som kan medvirke til trakassering, må man våge å sette ord på utfordringer «alle» kjenner til, men som det ikke snakkes om. PHA har hatt en uformell policy fra desember 2015, hvor arbeidsgiver ikke betaler for alkohol. Det foreslås at dette vedtas som retningslinje og gjøres gjeldende i hele klinikken. Gjøre kjent og følge OUS-rutinen (93110) som gir føringer for bruk og servering av alkohol. Vurdere nødvendigheten av å ha overnattingssamlinger.

Innspill fra vår klinikk til nivå 1 Endre sykehusets etiske retningslinjer slik at de også ivaretar ansattperspektivet. - skal signere for at den er lest når man begynner, gjentas en gang i året. Varslingsplakat utarbeides i «plakatform», slik at den kan henges opp. Trakassering inn som tema i mal for utviklingssamtale.