Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

TARIFFOMRÅDER SPEKTER, OSLO KOMMUNE, VIRKE, NHO

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "TARIFFOMRÅDER SPEKTER, OSLO KOMMUNE, VIRKE, NHO"— Utskrift av presentasjonen:

1 TARIFFOMRÅDER SPEKTER, OSLO KOMMUNE, VIRKE, NHO
Sosial dumping TARIFFOMRÅDER SPEKTER, OSLO KOMMUNE, VIRKE, NHO Som dere husker fra i går bruker man ofte begrepet «sosial dumping» om lønns- og arbeidsvilkår som er uakseptable sammenlignet med det som er normalt i norsk arbeidsliv. Men det foreligger ikke noen allmenn definisjon av begrepet, og det har en tydelig politisk dimensjon og får ofte et upresist og skjønnsmessig preg.

2 Hvilke situasjoner må vi være oppmerksomme på?
Innleie av vikarer fra bemanningsforetak Konkurranseutsetting Bemanningsbyråer – eller populært kalt vikarbyråer – tilbyr personer som kan gå inn på en vakt, eller vaktplan for å dekke opp for ansatte som blir syke – eller i enkelte tilfeller – huller i en vaktplan. Dette innebærer at virksomheten slipper å finne en vikar – og å tilsette vedkommende selv, for vedkommende er tilsatt i bemanningsbyrået og få lønn derfra. Vi opplever at det er noen kommuner som har konkurranseutsatt en del tjenester til private aktører. Dette innebærer at kommunen innhenter anbud fra ulike tilbydere av tjenester, for å drive f.eks. et sykehjem. Tilbyderne kan være kommersielle aktører – som Adecco – eller humanitære organisasjoner som Kirkens bymisjon.

3 Hvordan sikre likebehandling?
Innleie: Lønns- og arbeidsvilkår som om innleid arbeidskraft var tilsatt Arbeidsmiljøloven (aml), kap. 14, § a Konkurranseutsetting: Lønns- og arbeidsvilkår i henhold til landsomfattende tariffavtale Forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter § 5 Fra 1. januar 2013 ble arbeidsmiljøloven endret på en måte som gir oss et viktig verktøy i kampen mot sosial dumping ved innleie. Nå er det ettertrykkelig slått fast at arbeidstakere skal likebehandles mht. lønn, arbeidstid, arbeidsvilkår m.m. Dette står i § 14 i aml. (Pensjon er etter myndighetenes syn ikke en del av lønns- og arbeidsvilkårene). Når det gjelder konkurranseutsetting i offentlig sektor, finnes det en viktig bestemmelse i Forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter. Her slås det fast at oppdragsgiver, det vil f.eks. si kommunen som konkurranseutsetter sykehjemsdriften, skal stille krav om at lønns- og arbeidsvilkår skal være i henhold til landsomfattende tariffavtale. Vær oppmerksom på at hvis NSF har tariffavtale med den virksomheten som vinner et eventuelt anbud, er det ikke sosial dumping selv om noen vilkår skiller seg fra tariffavtale/overenskomst i offentlig sektor.

4 Hvilke muligheter har tillitsvalgt?
Innsynsrett i innleides lønns- og arbeidsvilkår AML, kap. 14, § b AML, kap. 10, § 10-7 Snakk med de innleide vikarene! Arbeidsgiver er erstatnings- pliktig Det er dessverre tydelig at både innleid arbeidskraft og ansatte som jobber i virksomheter som selger tjenester til det offentlige, i enkelte tilfeller trenger vår hjelp for å få like lønns- og arbeidsvilkår. Hvordan kan vi bidra til å sikre likebehandling? Arbeidsmiljøloven sier at tillitsvalgte har anledning til å be om innsyn i de innleides lønns- og arbeidsvilkår. Etter § 14 har du krav på å få kontrakten med bemanningsforetaket utlevert av din arbeidsgiver. Der skal lønns- og arbeidsvilkår være beskrevet. Husk at i henhold til arbeidsmiljøloven er arbeidsgiver pliktig til å drøfte prinsippene for bruk av innleie i virksomheten med tillitsvalgte én gang i året. Du bør også presentere deg for de innleide vikarene, og du kan også tilby deg å gå gjennom arbeidsavtale og eventuelt lønnsslipper, slik at dere kan undersøke om de lønns- og arbeidsvilkårene som er beskrevet i kontrakter og arbeidsavtaler faktisk praktiseres. Det kan også være andre forhold enn lønns- og arbeidsvilkår som gjør at det kan være snakk om sosial dumping. Ved å snakke med de innleide vikarene, kan også slike forhold avdekkes. Dersom et bemanningsbyrå unnlater å betale ut lønn, overtid, ulempetillegg osv, kan din arbeidsgiver bli erstatningspliktig. Men for å slå det fast en gang for alle: Det er arbeidsgiver som har oppfølgingsansvar overfor dem de kjøper tjenester av.

5 CASE To erfarne latviske kolleger av deg er innleid via et bemanningsbyrå. De har lønn tilsvarende minstelønn i overenskomsten, men lavere lønn enn de som er fast ansatt. De innleide jobber ofte doble vakter og har akseptert å ikke få overtidsbetaling så lenge de selv ber om vaktene. Er det noe dere reagerer på ved disse opplysningene? Hvordan kan den tillitsvalgte gå frem for å undersøke forholdene nærmere? Spørsmål instruktøren bør stille deltakerne: Er det greit at de innleide har lavere lønn enn de fast ansatte så lenge de har minstelønn? Refleksjon: Utfra likebehandlingsprinsippet, skal vikarer fra bemanningsbyrå sikres de samme lønns- og arbeidsvilkår som de ville hatt dersom de var ansatt direkte i innleievirksomheten. Den tillitsvalgte må derfor vurdere/reflektere over hva lønnsforskjellen skyldes. For eksempel: Dersom de fast ansatte har høyere lønn fordi det finnes en lokal avtale som sikrer alle sykepleiere høyere lønn enn minstelønnen i overenskomsten, skal dette også gjelde de innleide. Dersom de fast ansatte har høyere lønn fordi de for eksempel har gjennomført en kompetanseheving som de innleide ikke har gjennomført, kan det være en rimelig forklaring på lønnsforskjellen. Poenget er å få deltakerne til å reflektere over «likebehandling». Det er ikke gitt at det er brudd på likebehandlingsprinsippet dersom innleide har lavere lønn enn fast ansatte, men det bør finnes en rimelig forklaring (som står i forhold til lønnsforskjellen). Er det greit at arbeidsgiver ikke utbetaler overtidstillegget når vikarene selv har akseptert det? Nei! Tillitsvalgt bør gå til sin arbeidsgiver og be om innsyn i hvilke lønns- og arbeidsvilkår som er avtalt mellom innleide arbeidstaker og dennes arbeidstaker (bemanningsbyrået).

6 Sosial dumping Sosial dumping kan forekomme ved innleie av vikarer fra bemanningsforetak og ved konkurranseutsetting. Innleide arbeidstakere skal likebehandles med fast ansatte. Tillitsvalgte har innsynsrett i innleides lønns- og arbeidsvilkår. Ansatte ved konkurranseutsatte virksomheter skal ha lønns- og arbeidsvilkår på samme nivå som landsomfattende tariffavtaler.


Laste ned ppt "TARIFFOMRÅDER SPEKTER, OSLO KOMMUNE, VIRKE, NHO"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google