Universell utforming i regional og kommunal planlegging

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kompetanseprogram for fylker og kommuner om uu Et samarbeid mellom Husbanken, BE, Deltasenteret, MD, KRD og KS.
Advertisements

Kompetanseprogram for fylkeskommuner og kommuner om universell utforming innenfor plan- og bygningslovens virkeområde Et samarbeid mellom KRD, MD, Deltasenteret,
Universell utforming Nytt fra nasjonalt nivå Anne Folkvord Seksjon for antidiskrimineringsarbeid.
Jørn Engebretsen Fagleder byggesak, Re kommune
hva betyr universell utforming i utvikling av gode lokalsamfunn?
Advokat Ann Helen Aarø ADVOKATFIRMAET HESTENES OG DRAMER & Co MNA
Royal Ministry of Culture and Church Affairs Hordaland 10. september Universell utforming Seniorrådgiver Morten Roa Kultur- og kirkedepartementet,
Kommunale råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne – en ”vaktbikkje” også for utviklingshemmede? Gunn Strand Hutchinson, medlem av Bodø kommunale råd.
NORGE UNIVERSELT UTFORMET 2025
Innspill til ny plan for universell utforming Arne Lein
Fylkesmannen i Buskerud Study trip Estonian municipalities Hvordan arbeider vi med universell utforming hos Fylkesmannen i Buskerud? Ved rådgiver.
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Regional delplan for universell utforming i Buskerud
Samfunnsutvikling, funksjonshemming, universell utforming og lovverk.
Godt i dag, godt i framtiden Universell utforming Husbanken rundt
Universell Utforming – regional samling Gruppeoppgaver.
Ny plan- og bygningslov og nye muligheter for uu-arbeidet
Universell utforming. Hva er universell utforming? Rosa Park - Kvinnen som nektet å reise seg på bussen.
Ny Diskriminerings – og tilgjengelighetslov UMB/NTNU Ski Kjell Erik Øie Statssekretær 21. Oktober 2008.
Diskriminerings – og tilgjengelighetsloven iverksatt HVA BØR VÆRE SAFOS FOKUS NÅ? Gardermoen 24. januar 2009 Kjell Erik Øie statssekretær.
Clarion Hotel Stavanger, 18. april 2013.
Universell utforming og folkehelse. Helse i plan som verktøy •Femårig utprøvingsprosjekt i samarbeid mellom MD og Sosial og helsedirektoratet –oppfølging.
– en betingelse for aktivitet
Krav til Universell utforming i ny plan- og bygningslov og byggteknisk forskrift Marita Grande.
Universell utforming i friluftsområdene 5. og 6. Juni 2012; Istindportalen og Bardufosstun Universell utforming i friluftsområdene 5. og 6. Juni 2012;
Kjell Erik Øie Statssekretær
Samspill mellom de nye plantypene
Tema: Deltasenterets arbeid med oppfølging av råd for funksjonshemma
Universell utforming i Mandal kommune.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Introduksjon til medvirkning PÅL LYNGSTAD , Bergen, pilotseminar i medvirkning etter pbl 1.
Bruk av ulike plantyper og utredninger
Universell Utforming – regional samling Velkommen til Oslo
Universell utforming Av Christian Hellevang. Flere nye lover DTL fra 1.januar 2009: foreløpig: § 3. Aktivitets- og rapporteringsplikt og § 9 Plikt til.
Ny handlingsplan for økt tilgjengelighet i Presentasjon - Soria Moria erklæringen - Statsbudsjettet for 2007.
Gode boligområder for oss alle
Ny plandel i plan- og bygningsloven. 2 Miljøverndepartementet februar 2008 Ny plandel i PBL Ny plandel av plan og bygningsloven Lovforslaget lagt fram.
Universell utforming og reguleringsbestemmelser
Økt tilgjengelighet – Ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov PresentasjonPresentasjon Soria MoriaSoria Moria StatssekretærutvalgetStatssekretærutvalget.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Pilotfylkesamling Innledning Gardermoen 11. juni 2009 Einar Lund, Miljøverndepartementet.
Toril Bergerud Buene Deltasenteret
Folkehelse og universell utforming
Bydelens strategiske plan
Aktørenes roller i planprosessene
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Informasjon og nyheter: Ny plandel til plan- og bygningsloven Framtidens byer - Fornebu Seniorrådgiver Øyvind Aarvig.
Universell utforming i offentlige anskaffelser
Universell utforming Fagsjef Toril Laberg Fagpolitisk konferanse
1 Temadag kommunedelplan Tromsdalen Enhetsleder Øivind Holand.
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
Reguleringsplaner OMRÅDE – OG DETALJREGULERING Grete Sildnes
Universell utforming i TEK 10 - og Tromsø kommune.
Aktiv transport. Definisjon av Aktiv transport Aktiv transport omfatter gåing, sykling på reiser som uansett skal gjennomføres i hverdagen, for eksempel.
Ny planlov, nye muligheter Morten Strand, spesialrådgiver i KS.
Universell utforming UU i kommunene. Hva er Universell Utforming (UU)..?? Universell utforming i kommunale planer Praktisk diskusjon.
Planlegging. I kommunene er målene formulert på ulike måter, men de fleste har mål som er knyttet til følgende tema: Levekår og livskvalitet Boliger.
Eldreråd og råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne Føringer og anbefalinger.
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen.
Friluftsområder Kort introduksjon til modulen.
Hvor er vi nå og hvor vil vi?
Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.
Friluftsområder Kort introduksjon til modulen.
Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.
Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen.
Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen.
Av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Utskrift av presentasjonen:

Universell utforming i regional og kommunal planlegging Utfordringer og muligheter

Norge skal være universelt utformet innen 2025 Største Utfordring: Ikke tilstrekkelig samsvar mellom målsetting og virkemidler Muligheter: Planredskapene for UU er i hovudsak på plass i Rogaland, nå er det viktig å ta flere steg fra plan til virkelighet Planene må endres i takt med behov og utvikling

Hva sier Plan- og bygningsloven? «Når det gjelder bygninger mv. som oppføres etter at krav om universell utforming er innført i pbl av 2009 (gjeldende fra 1. juli 2010) vil det ikke foreligge diskriminering dersom disse kravene er oppfylt.» «Dersom dispensasjon fra kravene om universell utforming er gitt etter plan og bygningsloven, vil tiltaket være lovlig etter denne lovgivningen.»

Regionale og lokale planer: Nyttige virkemidler for å sette UU problemstilliger på dagsorden Regionale planer og delplaner – (inkludert regional planstrategi) Kommuneplaner og delplaner Reguleringsplaner Vedtak og bestemmelser Samtidig jobbes det systematisk tverrfaglig og tverrsektorielt

Regionale planer og delplaner Fylkesplan for Rogaland 2006 – 2009: Satt tidlig UU på dagsorden: «Universell utforming skal legges til grunn ved all offentlig planlegging og utforming av offentlig og privat tjenestyting, produkter og omgivelser, og innebærer en utforming for alle brukere» Strategiene i FINK – fokus i 2004: Differensiert tilrettelegging All tilrettelegging må ha utgangspunkt i: Behov- og konsekvensvurderinger Lokal tilpasning av landskapsinngrep, naturvennlig tilrettelegging Universell tilrettelegging

Andre nyttige planverktøy Fdp for universell utforming 2007-2011 Fdp for et inkluderende samfunn (funksjonsevne er en av 4 hovedfelt i denne delplanen) 2010 Kommunale planer – konkretiserer og synliggjør tiltakene lokalt Handlingsprogram + penger: (Handlingsprogrammet skaffer til veie de nødvendige og kloke beslutningene, penger må til for å gjennomføre mange av de viktigste tiltakene i handlingsprogrammet)

Fysiske hindringer – mentale hindringer Utilgjengelige bygninger (offentlige og private) Utilgjengelige uteområder (utforming og adkomst) Utilgjengelig offentlig kommunikasjon Utilgjengelig informasjon Forankring: et ledelsesansvar

Utforming av bygninger og uteområder Inne: byggesaksbehandling (konsulenter, kommuner) Inngangsparti, trapper/heiser, svingradius for rullestoler, ledelinjer for blinde og svaksynte, knapper og paneler, osv., osv. Ute: Reguleringsplaner (konsulenter, kommuner, regionalt) Adkomstforhold og parkering Ute-områder som hage, friområder/lekeplasser, gater, veier Servicebygg – offentlige og private (skoler, cafeer)

Så til det praktiske: UU-administrasjonen i Rogaland fylkeskommune er (fra og med 01.04.13) plassert i regionalplan-avdelingen Dette gir oss en bedre mulighet til å intergrere UU i den daglige plansaksbehandlingen. Der har vi direkte kontakt mot kommuner og andre viktige samarbeidsparter.

Gradering av uteområder for alle. Fra plan til handling Gradering av uteområder for alle. (Et eksempel på vellykket planlegging): Tilrettelagt informasjon om uteområder for personer med nedsatt funksjonsevne, deres familie og venner: www.tilgjengelighet.no

Klar samanheng mellom planer og budsjett og kunnskap til å gjennomføre: Finn fram de politisk vedtatte målsettingene og de nyttige strategiene og gi disse prioritet i budsjettforhandlingene De som utformer planer, bygg og uteområder må skoleres (kurs er tilgjengelig)

Til slutt: Mange planredskap for UU er på plass – bruk dem! Med dette takker jeg for oppmerksomheten 