Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen."— Utskrift av presentasjonen:

1 Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen.
Universell utforming er et krav til planleggingen, og skal være med i et prosjekt i alle faser.

2 Videoen gir et sammendrag av modulen.
Den kan bare spilles av på nett. Dersom du vil spille den av lokalt, og lagre den på din egen maskin, må du laste den ned først.

3 Begrepet universell utforming
En strategi for å oppnå et inkluderende samfunn med full likestilling og deltakelse for alle Utforming av produkter og omgivelser slik at de kan brukes av alle, i så stor utstrekning som mulig, uten behov for  spesiell utforming.    samfunnsplanlegging,  arealdisponering,  arkitektur,  konstruksjon,  produktutvikling med videre. Et sentralt poeng er at universell utforming gir gevinst for alle brukergrupper.

4 Universell utforming 2010 Universelt utformet inngangsparti: tydelig markert, med trinnfri adkomst. Bytt gjerne ut dette bildet med ett eller flere lokale eksempler. Tønsberg bibliotek - Foto: Miljøverndepartementet

5 Fysiske omgivelser kan skape barrierer eller inspirere til bruk
Universell utforming inneholder et sterkere likestilingskrav enn det som ligger i begrepet tilgjengelighet for personer med nedsatt funksjonsevne.   Tilgjengelighet kan oppnås gjennom spesielle løsninger   Universell utforming forutsetter at hovedløsningen skal imøtekomme alle brukerbehov.    Utforming eller tilrettelegging av hovedløsningen skal være slik at virksomhetens alminnelige funksjon kan benyttes av flest mulig. Forklar skillet mellom spesialtilpassete løsninger, og universelt utformete løsninger. Finn eksempler, gjerne illustrert med bilder.

6 Universell utforming 2010 Rampen gjør inngangen tilgjengelig for alle, samtidig som den er utformet på en måte som er estetisk tilpasset det eksisterende bygget. Bytt gjerne med et lokalt eksempel. Trondheim rådhus - Foto: Mediesenteret HiB / Jon Hoem

7 Brukbarhetspyramiden
Her kan en kort si litt om brukbarhetspyramiden, en modell som er utarbeidet av Deltasenteret. Universell utforming bidrar til å redusere gapet mellom individets forutsetninger og samfunnets krav ved å redusere kravene som stilles til den enkelte.

8 Brukbarhetspyramidens fire nivåer
Nivå 4 Personlig assistanse der individuell tilrettelegging og individuelle hjelpemidler ikke strekker til.   Nivå 3 Individuell tilrettelegging og individuelle hjelpemidler.   Nivå 2 Tilrettelegging for grupper med sammenfallende behov for tilrettelegging.   Nivå 1 Universell utforming skal dekke behovene til flest mulig. Her kan de enkelte nivåene diskuteres i mer detalj. Inviter gjerne tilhørerne til å komme med konkrete eksempler, og diskuter disse. En kan oppnå store besparelser dersom en løser ulike problemer på lavest mulig nivå.

9 Begrepsstruktur Mål og strategi er normative formuleringer og politiske føringer, mens tiltak skal være konkret formulert. Måleksempel Universell utforming skal legges til grunn for utviklingen av et samfunn som er tilgjengelig for alle uavhengig av funksjonsnivå.   Strategieksempel Planlegging og forvaltning skal bidra til en utvikling i retning av at alle kan benytte bebyggelse og uterom på en likestilt måte.   Tiltakeksempel Ny utbygging skal i størst mulig grad legges til eksisterende sentra, av hensyn til miljø og de som har lav mobilitet. Forklar og eksemplifiser "mål", "strategi" og "tiltak".

10 Marineholmen, Bergen - Foto: Mediesenteret HiB / Jon Hoem
Avsultt med et eller flere lokale eksempler. Bruk disse som utgangspunkt for diskusjon, eller arbeid i grupper. Marineholmen, Bergen - Foto: Mediesenteret HiB / Jon Hoem


Laste ned ppt "Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google