(Parent Management Training - Oregon)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hønefoss politistasjon
Advertisements

Fagdag for barne- og ungdomsarbeidere Harebakken 20. november 2013
PMTO . Parent Management Training – Oregon
Sentrale begreper Stig Roar Wigestrand, 2008.
Marianne Nordstrøm Klinisk ernæringsfysiolog, PhD Frambu senter for sjeldne diagnoser Siste nytt fra Frambu.
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
Bonde i medgang og motgang. Kleiva Halle Arnes Distriktsleder HMS Nord Norge. 1.
Velkommen til foreldremøte. Sakliste  Forventninger  Timeplanen  Fag  Læringsmål  Lekser  Ukeprøve  Klassemiljø  Sosiale tiltak  Info fra FAU.
SKOLEVEGRING Oslo kommune Veileder.
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage – div info v /Vigdis – foreldreråd, m/ valg av foreldrerepresentanter
Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.
SmART oppvekst er - en anerkjennende grunnholdning med fokus på styrker (Appreciative Inquiry - AI) kombinert med systematisk trening på sosial kompetanse.
Livsmot og livsmestring -Kunnskap om sunnhet som grunnlag – Martha Bjelland Bø – Sagavoll folkehøgskole.
DU SER DET IKKE PÅ MEG å leve med overgrepserfaring.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
«En god barnehagehverdag» Bergheim Friluftsbarnehage Oktober, 2014.
Er du klar for nye utfordringer? Du får verdifull erfaring, kunnskap og kompetanse! Bli frivillig i Kirkens SOS krisetelefon eller SOS-chat!
Trygge foreldre – trygge barn Foreldremøte Søndre Egge barnehage 11. mars -10.
Kompetansesenter rus, Nord-Norge KoRus-Nord
Velkommen til foreldremøte 2.trinn Onsdag 30. september 2015.
Velkommen til nytt barnehageår på Låven. Satsingsområder på Roligheden gård barnehage- Låven Bygge gode relasjoner barn-barn, barn-voksne Alle skal få.
Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Pårørende.
Barneverntjenesten i Åmot
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE.
En introduksjon.
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Samarbeid og konflikt.
TIBIR PMTO PALS KONSULENT TERAPEUT Kjært barn osb… RÅDGJEVAR.
Russ-Russetid-foresatte- hvem sitt ansvar?
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Familieråd En for alle, alle for en
Glede gjennom mestring
Mål Faglige mål: “Reflektiv rådgiver” Teoretisk oversikt
Hvordan samtale om barnas seksuelle utvikling -erfaring fra helsestasjonen og hvordan forebygge at grensene krenkes. Barns seksualitet 0-6 år Sissel Irene.
ICDP i det ordinære helsestasjonsprogrammet
Framgangsmåte i mobbesaker
24 november 2017 Elisabeth Wold
Foreldremøte skolestartere 2018
Kontaktinformasjon: Ønsker du mer informasjon? Ta kontakt med:
PRAKSISMØTE.
Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Kapittel 46 Utviklingssamtale.
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Visjon: Aktiv læring med varme og tydelighet
Hva kan foreldre gjøre for å bidra til et godt og trygt skolemiljø?
Den matematiske samtalen
Matematikk på ungdomstrinnet
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Vold Hva tenker dere om dette bildet?
Velkommen til foreldremøte
HELSESTASJONS- OG SKOLEHELSETJENESTEN
EN KORT PRESENTASJON AV PROSJEKTET
Samarbeidspartnere for en bedre skolehverdag
Voldsforebyggende opplæring
FORELDREVEILEDNING Foreldreveiledere Oppstart torsdag
Velkommen til foreldremøte
Velkommen til foreldremøte
Inspirasjonsbasen – smarte grep
Utdannet lærer, videreutdanning i arbeid med personer med ASF fra NTNU
Vi oppnår resultater gjennom samarbeid Vi respekterer hverandres meninger Vi gjør det som er besluttet Vi oppnår resultater.
Tilflyttingsprosjektet i Nordland 17 og 18 september 2018
Hvordan lærer vi best? Kurs 4
Tilpasset opplæring Kurs 5
Konkrete aktiviteter.
Hvordan leve med den lange ventesorgen? (ved Dagfinn Follerås)
Foreldremøte 9.klasse
Utskrift av presentasjonen:

(Parent Management Training - Oregon) Kontaktinformasjon: Ønsker du mer informasjon? Ta kontakt med: Mai-Linn Dahl Godtland PMTO-terapeut/TIBIR-koordinator Tlf: 98 25 11 24 E-post: mai-linndahl.godtland@ski.kommune.no Margaret Dirdal Tlf: 47 48 77 51 E-post: margaret.dirdal@ski.kommune.no Heidi Skjong Aarø PMTO-terapeut/TIBIR-medarbeider Tlf. 90 72 24 71 E-post: heidiskjong.aaro@ski.kommune.no PMTO-terapeutene i Ski kommune er en del av Hjelper`n. Tilbudet er gratis. Hvis du vil vite mer… Du kan lese mer om PMTO i Norge på www.pmto.no eller www.nubu.no PMTO (Parent Management Training - Oregon) Å oppdra barn kan være utfordrende. Hvordan få til et positivt samspill mellom barn og foreldre?

Foreldrene er barnets viktigste læremestre PMTO (Parent Management Training Oregon) er et veiledningstilbud til foreldre som gir hjelp til å finne nye måter å være sammen med barnet på, og til å gi hele familien et mer positivt samspill. Hvem kan bruke metoden? Metoden henvender seg til familier som har barn mellom 3 og 12 år med utfordrende atferd, og der samspillet mellom foreldre og barn oppleves som vanskelig. Det er ikke alltid lett å vite hvordan man skal møte barn som ofte er sinte, snakker stygt, tester grenser eller slår. Alle barn kan ved ulike anledninger oppføre seg slik, men hvis slik oppførsel blir et mønster, varer over tid, og foreldrene er i villrede, kan det være godt å ha noen å rådføre seg med. Da kan kanskje PMTO være det riktige tilbudet som kan hjelpe familien videre til et mer positivt samspill i familien. Hvordan foregår det? Foreldrene møter PMTO-terapeuten til samtale og øvelse en time i uken. Terapeuten ringer foreldrene mellom møtene for å høre hvordan det går, samt støtter og hjelper dem videre hvis de trenger det. Lengden på behandlingen tilpasses hver enkelt familie. Endring tar tid, og vanligvis møtes terapeut og foreldre 20-30 ganger. Hva lærer man? Et PMTO-løp består av samtaler og øvelser, som støtter foreldre i samværet med barnet. Foreldrene er terapeutens viktigste samarbeidspartnere og barnas viktigste læremestre. Det er de som skal hjelpe barnet sitt inn i nye, positive mønstre. Terapeuten skal støtte foreldrene i dette arbeidet, gjennom å bygge på deres styrker og ressurser. Foreldrene vil lære nye foreldreverktøy som forskning har vist er nyttige for målgruppen. De ferdighetene man jobber med er: Positiv involvering – skape rammer for positivt samvær og øke følelsesmessig nærhet og tilknytning mellom foreldre og barn Gode og tydelige beskjeder til barnet – første skritt til et godt samarbeid med barnet Ros, anerkjennelse og oppmuntring – styrke barnets mestringsfølelse, lære barnet nye ferdigheter, bygge selvtillit og hjelpe barnet til å føle seg verdifull Grensesetting - hjelpe foreldrene til å sette passende grenser på en god måte, og balansere oppmuntring/anerkjennelse og grenser riktig Regulering og kontroll av følelser hos foreldrene i samspill med barnet Problemløsning – å kunne løse de problemer og utfordringer som oppstår underveis i et familieliv. Lære barnet hvordan de kan løse utfordringer de møter på Tilsyn og oppfølging – følge med i barnets liv, i og utenfor hjemmet, også på internett og sosiale medier Kommunikasjon med barnet – lytte og forstå barnet sitt slik at barnet har lyst til å komme til foreldrene med både gode og vanskelige ting Samarbeid med skole/barnehage PPMTO er en velutprøvd og forskningsbasert metode, som har vist seg å ha god effekt. Metoden er utviklet gjennom mer enn 30 år ved Oregon Social Learning Center i USA. P