Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

24 november 2017 Elisabeth Wold

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "24 november 2017 Elisabeth Wold"— Utskrift av presentasjonen:

1 24 november 2017 Elisabeth Wold
Samhandlingsmodell mellom Helsestasjon og Avdeling psykisk helse for voksne i Bydel Grorud 24 november 2017 Elisabeth Wold

2 Bydel Grorud 27000 innbyggere, 150 nasjonaliteter
Grorud helsestasjon: 41 ansatte fordelt på 5 team: Helsestasjon 0-5 år Skolehelsetjeneste (9 skoler) Fysioterapi Jordmor Familieteam (familieveileder/ psykolog)

3 Forts. tjenestetilbud Bydel Grorud
Avdeling psykisk helse: 18 stillingshjemler. - 7 jobber med hjemmeboende som har vedtak på tjenesten. - Vedtak avgjøres i bestillerenheten i bydelen - Per 14/11-17: 135 personer som mottar tjenesten.(gjennomsnittsalder 42 år)

4 Hvorfor helsestasjonen ønsket et samarbeid?
Barn av foreldre som har psykiske utfordringer, forteller det sjelden. (pga. skam, de «vet ikke», de er «vant til det» Noen tar mye ansvar hjemme Noen har skyldfølelse Noen blir sinte Noen blir stille og lei seg Noen blir veldig «flinke»

5 Hvorfor samarbeid? Mange av disse barna har spørsmål rundt det som skjer med mamma/pappa, men tør kanskje ikke spørre. Det er ofte lettere å snakke med en annen voksen om dette enn med forelderen. Helsesøster er veldig lavterskel og har taushetsplikt.

6 Hvorfor samarbeid? Alle vet hvem helsesøster på «sin» skole er(Helsesøster er tilstede på skolen 4-5 dager i uken). Helsesøster vurderer fortløpende om det er behov for flere tjenester. Psykisk helsearbeidere ønsket hjelp til å ivareta barnas behov.

7 Historikk Samarbeidsmøtene startet opp i 2012 i kjølvannet av oppstart av SMIL-grupper(2009) SMIL(styrket mestring i livet): et gruppetilbud for barn av foreldre med psykiske utfordringer eller med rusproblemer.(samarbeid med Bydel Stovner) I løpet av det første samarbeidsåret, ble det utarbeidet en rutine for henvisning til helsestasjon.

8 Rutiner i forhold til barn med foreldre som har psykiske helseutfordringer.
I kartleggingssamtale på bestillenheten undersøkes det om søker til tjenesten psykisk helsearbeid har barn. Kartlegge hvilken skole/barnehage barnet går på, og om forelderen er bekymret for barnet. Kontakt med hjelpeapparat? Evt andre støttepersoner? Søkeren blir orientert om rutinen ifht kontakt med helsestasjonen

9 Informasjon Mottakeren av psykisk helsehjelp får utdelt et informasjonsskriv der det står: - at det er rutine at barnet(a) skal få tilbud om samtale med helsesøster på den skolen barnet går på. - Hvilken utdannelse helsesøster har, og hva taushetsplikten går ut på.

10 Forts. informasjonsskriv
Hva lurer barnet på? 1. Navn på sykdommen 2. Hvordan får en denne sykdommen 3. Kan den smitte? 4. Er den arvelig? 5. Kan jeg gjøre mor eller far syk? 6. Kan en dø av den? 7. Hvis mamma/pappa ikke blir frisk, hvem skal passe meg da?

11 Forts. Rutiner Søkeren får tildelt tjeneste, og kommer i kontakt med psykisk helsearbeider som starter opp samtaler med personen. I første samtale blir det igjen gjort oppmerksom på rutinen vi har for samarbeid Psykisk helsearbeider tar kontakt med kontaktperson på helsestasjonen. (meg), og vi finner ut hvilken helsesøster som «eier» barnet.

12 Forts. Rutiner Psykisk helsearbeider tar kontakt med «riktig» helsesøster og avtaler møte mellom forelder, psykisk helsearbeider og helsesøster. I dette møtet blir det avtalt om og hvordan helsesøster skal ta kontakt med barnet og hva som skal sies, evt ikke. Det gjøres også avtale om evt. videre kontakt mellom forelder og helsesøster. Barnet er IKKE med på denne samtalen

13 Utfordringer Mottaker av psykisk helsehjelp vil ikke involvere familien. Barnet klarer seg jo så bra! Barnet «vet ikke» at forelderen har psykiske utfordringer/ruser seg Det har ikke blitt informert om rutinen i første samtale. Kulturelle forskjeller.

14 Løsninger Sikre at nyansatte vet rutinen, både på bestillerenheten og på avdeling psykisk helse Faste møter hver 6 uke mellom avd psykisk helse, teamledere på helsestasjon og bestillerenheten. (Barneansvarlig ved DPS deltar også innimellom på disse møtene.) Tilbakemelding til psykisk helsearbeider fra helsesøster.


Laste ned ppt "24 november 2017 Elisabeth Wold"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google