Kapittel 1 Helse og sykdom

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Advertisements

HELSE OG LIVSSTIL.
Fysisk aktivitet og helse
Helse og sykdomsbegrepet
Forelesning, Litteratur: se undervisningsplanen side
Å lykkes eller være lykkelig?
TEMA I HELSEFREMMENDE LIVSSTIL
Rolighetsmoen barnehage
Livskvalitet Randi Andenæs SU.
Undervisning om Joyce Travelbee
Forelesning Kurs 1.1 Litteratur, se undervisningsplanen
Kari Hansen Berg Fevik 18 april 2013
Evaluering av helsereformen Momenter Bjørnar Allgot Norges Diabetesforbund.
Muskelsykdommer = sjeldne sykdommer
Scandinavian Sarcoma Group
Ungdom og helse Berit Bratholm:
Hovedpoenger i boka: Vi har ikke tatt inn over oss hvor stort problem dette er – og hvor hjelpeløse barn er. Systemer lagd av voksne, for voksne, som snakker.
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
DETTE MÅ JEG KUNNE - gode tjenester til personer med utviklingshemming Del 1 Hva er utviklingshemming? 1.
Kapittel 9. Norsk økonomi Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon.
Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.
Dette informasjonsskrivet er utarbeidet av Hydrocephaluspoliklinkken ved Rikshospitalet. Hensikten er å bidra til å øke kunnskapen om diagnosen blant pasienter.
Kapittel 1 Læring og undervisning i sosialkunnskap.
Sosiale systemer og sosial struktur Et sosialt system er et sett av roller som står i et gjensidig definert forhold til hverandre. Sosiale strukturer er.
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Ambisjoner og arbeidsmåter 24. september2013.   Uformell samtale og samhandling  Formell samtale og samhandling  Faglitteratur  Forelesninger  Skriving.
DU kan gjøre en forskjell – for egne og andres barn! Engsjement – motivasjon – begeistring.
Hva gjør mennesker lykkelige? Jens Tennebø Jensenius.
Fordøyelse og helse. Et sunt og variert kosthold sikrer god fordøyelse Tannhelse: –Tannråte –Tannkjøttbetennelse Lidelser i mage og tarm: –Omgangssyke.
| Kulturmøter og kulturkonflikter. Hva er kultur? Kultur er samfunnets språk religion tenkemåte kunnskaper.
Mennesker med nedsatt funksjonsevne En funksjonshemning oppstår når en person har nedsatt funksjonsevne i forhold til de krav som omgivelsene stiller Hva.
Innføring i pedagogikk Av Emilie. Definisjon av pedagogikk Er vitenskapen om oppdragelse og undervisning. Inneholder kunnskap og erfaring fra flere vitenskaper.
+ Mestringstro Lise Andersen – Sykepleier Vårkurset i Oslo 22.April 2016.
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
Avd. for helseopplysning - SiA
Behov og utviklingsfaser
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Sant Sann Guds Ord Teori Teori På kollisjonskurs?
Ingen er som alle andre Inger Marie Lid, Teolog, ph.d.
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
Er prosessen som fører til at individer eller grupper
Identitet handler om hva du tror er den dypeste og mest virkelige virkeligheten, om hvem eller hva som beskriver denne virkeligheten, hvordan du forholder.
Statistikk 2 Sentral- og spredningsmål
NOU 2017: 12 BARNEVOLDSUTVALGET
NOU 2017: 12 BARNEVOLDSUTVALGET
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Hvordan står det til med folkehelsen i kommunene i NG?
1 Egenomsorg og helse.
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
Hva er hensikten med å kode?
Samarbeidsutvalg Bergensregionen Liv Olsen
1. Innledende påstander om organisasjoner
12. Organisasjonsutvikling
12. Organisasjonsutvikling
EN KORT PRESENTASJON AV PROSJEKTET
Bikkjestykket barnehage Tidlig innsats og utfordrende atferd
Tverrfaglige tema.
Velkommen til foreldremøte
Fysisk og psykisk helse
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
Tilflyttingsprosjektet i Nordland 17 og 18 september 2018
Lokalsamfunn, folkehelse og kulturarv
Utskrift av presentasjonen:

Kapittel 1 Helse og sykdom * ulike måter å forstå helse og sykdom på * hva livskvalitet er, og hvordan den oppleves * hvordan levekår har betydning for individets helse * faktorer som kan fremme psykisk helse

Et helhetlig menneskesyn Et helhetlig menneskesyn betyr at vi ser på mennesket som et individ med fire ulike dimensjoner som påvirker hverandre: Fysisk Psykisk Sosial Kulturell

Helse, livskvalitet og levekår kan vi enkelt si handler om hvordan vi har det.

Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer helse slik: «Helse er ikke bare fravær av sykdom eller lyte, men en tilstand av fullstendig fysisk, psykisk og sosialt velvære.» WHOs definisjon av god helse er nærmest uoppnåelig, men er ment å være et ideal som skal sikre menneskene best mulig livsvilkår og redusere sykdomsforekomsten i befolkningen.

Hvordan man ser på helse henger ofte sammen med sosiale og kulturelle forhold og utdanningsbakgrunn. Barn, unge, eldre, kvinner og menn oppfatter, tolker og beskriver helse forskjellig.

Mediene påvirker også hvordan vi definerer helse.

Psykisk helse Psykisk helse handler om hvordan en har det psykisk. Den defineres ofte gjennom selvoppfatning Integritet realitetssans evne til empati det å kunne ha gode relasjoner til andre mennesker.

Livskvalitet og levekår • Livskvalitet handler om hva den enkelte opplever som gjør det godt å leve, ofte beskrevet som psykisk velvære. • Levekår sier noe om folks tilgang på goder som dekker deres behov og ofte kalles for velferdsgoder. Det kan være goder som arbeid, fysisk og sosialt miljø, mulighet til utdanning, bolig og god økonomi.

Vi har ulike helseutfordringer i Norge Trafikk- og drukningsulykker er de vanligste dødsårsakene hos unge. Psykiske lidelser er utbredt hos unge og voksne og hos personer med minoritetsbakgrunn. Hjerte- og karsykdommer, diabetes og muskel- og skjelettlidelser er hyppig i befolkningen som helhet. Eldre lever lenger enn før, og derfor vil demenssykdom være en stor utfordring.

Hva som ligger i begrepet sykdom, avhenger av tid og sted og hvilken perspektiv en legger vekt på.

Sykdomslæren bygger på en Sykdomsmodeller Biomedisinsk modell, der biologiske, fysiologiske og molekylærbiologiske forhold er de sentrale Psykologisk sykdomsmodell, som vektlegger hvordan psykiske faktorer virker inn på sykdom Sosial sykdomsmodell, som tar mest hensyn til samfunnsmessige faktorer Sykdomslæren bygger på en biomedisinsk modell

WHOs ICD 10 “International classification of disease and health related problems” inneholder 42 000 betegnelser på sykdommer……og flere kommer

• Vi skiller mellom fysiske, psykiske og psykosomatiske lidelser • Vi skiller mellom fysiske, psykiske og psykosomatiske lidelser. • Vi skiller også mellom akutte og kroniske sykdommer. Akutte sykdommer oppstår raskt, kroniske sykdommene utvikler seg ofte over tid og er noe pasienten må regne med å leve med resten av livet.

SYKDOMSFORLØP Et sykdomsforløp beskriver det som skjer med pasienten fra han får symptomer på en sykdom og til han er ferdig behandlet. Sykdomsforløpet deles gjerne i tre faser: diagnostisk fase Sykdomsfase Fase hvor sykdommen opphører.