Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hva er hensikten med å kode?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hva er hensikten med å kode?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hva er hensikten med å kode?
Hvordan sette inn nye sidetyper: 1. Velg «Hjem»-fanen 2. Trykk nederst på «Nytt lysbilde»-knappen, og velg ønsket oppsett. Hva er hensikten med å kode? Og hva med respirasjonssvikt? DRGforum, 11/3-2014 Øystein Hebnes, Avdeling statistikk og kodeverk

2 En faktura for oppholdet?

3 Data for egen og nasjonal statistikk?

4 WHO skriver at “The purpose of the ICD is to permit the systematic recording, analysis, interpretation and comparison of mortality and morbidity data collected in different countries or areas and at different times.” “In practice, the ICD has become the international standard diagnostic classification for all general epidemiological and many health management purposes.” (ICD-10, bind 2) For å sette inn bunntekst på presentasjonen går du til «Sett inn» i menyen og velger «Topptekst og bunntekst». Her skriver du inn ønske bunntekst i «Bunntekst»-feltet og trykker «Bruk på alle» for å sette den på alle sidene.

5 epidemiologi Store medisinske leksikon: Epidemiologi, studiet av helsetilstand og sykdomsutbredelse i en befolkning, og av årsaker til sykdom og død.

6 Et eksempel på statistisk anvendelse av NPR-data

7

8 Enkelt pasienteksempel – 1
Eldre mann med kjent prostatahyperplasi Innlegges pga. urinretensjon Får innlagt kateter og utskrives raskt Er dette en pasient med Urinretensjon (R33) eller Benign prostatahyperplasi (N40)?

9 Enkelt pasienteksempel – 2
I Samdatarapporten, skal denne pasienten inn i gruppen Symptom, tegn, unormale kliniske funn og lab-funn eller Sykdommer i urin- og kjønnsorganer? Svaret gir seg kanskje selv?

10 Symptom, tegn og manifestasjon i forhold til sykdom – 1
Et symptom er en måte pasienten merker en sykdom på, f.eks. smerte eller svimmelhet. Et sykdomstegn er et objektivt funn på sykdom som også andre enn pasienten kan se eller måle, f.eks. feber eller høy puls. En manifestasjon er en måte sykdommen opptrer på, og som kan ha både egne symptomer og tegn.

11 Symptom, tegn og manifestasjon i forhold til sykdom – 2
Tuberkulose kan ha pustebesvær som symptom. Sykdomstegn på tuberkulose kan være feber eller blodig oppspytt. Artritt (leddbetennelse) kan være en manifestasjon av tuberkulose. I alle tilfellene er årsaken, pasientens bakenforliggende sykdom, tuberkulose. Symptomer og tegn kan ha mange ulike årsaker. De skal aldri brukes som hovedtilstand dersom årsaken er kjent. De har ofte R-koder i ICD-10.

12 Symptom, tegn og manifestasjon i forhold til sykdom – 3
Ulike sykdommer kan også gi liknende manifestasjoner. Artritt kan skyldes bl.a. infeksjon eller autoimmunsykdom. Manifestasjoner har ofte koder i de vanlige organkapitlene i ICD-10. Alle stjernekoder beskriver manifestasjoner. Nøyaktig hva som behandles eller skjer under et opphold beskrives best med manifestasjonen, hvis man bare ser på diagnosekoder. Men: hva er mest nyttig å telle opp – antall pasienter som har vært innlagt med artritt av ulike årsaker, eller antall pasienter som har vært innlagt med tuberkulose, uansett manifestasjon? For rene økonomiske beregninger antakelig det første, for sykdomsstatistikk (epidemiologi) ganske sikkert det andre. ICDs hovedformål er epidemiologi.

13 Kjennetegn på et symptom, tegn eller en manifestasjon av en sykdom
direkte forårsaket av selve sykdommen opptrer ikke som en egen tilstand men har alltid en påvisbar årsak (selv om man ikke alltid klarer å finne denne) vedvarer ikke når årsaken opphører/helbredes (gjør den det er det en følgetilstand/et sekvele) forekommer gjerne hyppig ved sykdommen symptomer og tegn kodes ofte med en R-kode (symptom og tegn), men vær klar over enkelte organspesifikke symptomer kodes i de enkelte organkapitler, f.eks. H57.1 Øyesmerter

14 «Test» for symptom, tegn eller manifestasjon
Uformelt kan vi sette opp en liten tabell for som hjelp til å vurdere om det vi skal kode er et symptom, tegn eller manifestasjon (som i så fall ikke kan bli hovedtilstand). (A)bsolutt eller (R)elativt vurderingskriterium Stemmer Stemmer ikke (A) Forårsaket av selve sykdommen (A) Har alltid en påvisbar årsak (opptrer ikke som en egen tilstand) (A) Vedvarer ikke om årsaken opphører (R) Forekommer hyppig ved sykdommen (R) Kodes med en R-kode

15 «Test» for symptom, tegn eller manifestasjon
(A)bsolutt eller (R)elativt vurderingskriterium Stemmer Stemmer ikke (A) Forårsaket av selve sykdommen (A) Har alltid en påvisbar årsak (opptrer ikke som en egen tilstand) (A) Vedvarer ikke om årsaken opphører (R) Forekommer hyppig ved sykdommen (R) Kodes med en R-kode Hvis noen absolutte kriterier ikke stemmer, er det man tester ganske sikkert ikke et symptom, tegn eller manifestasjon. Da kan det bli hovedtilstand. Hvis det man tester har en R-kode, er det etter all sannsynlighet et symptom eller tegn, som ikke skal være hovedtilstand om årsaken er kjent. NB: testen er ingen absolutt fasit.

16 Eksempel: urinretensjon ved prostatisme
Stemmer Stemmer ikke (A) Forårsaket av prostatisme X (A) Har alltid en påvisbar årsak (opptrer ikke som en egen tilstand) (A) Vedvarer ikke om årsaken opphører (R) Forekommer hyppig ved prostatisme ikke uvanlig (R) Kodes med en R-kode Alle absolutte vurderingskriterier er oppfylt. Urinretensjon ved prostatisme er derfor høyst sannsynlig et symptom, tegn eller en manifestasjon. I tillegg kodes det med en R-kode, som sier at det er et symptom, tegn eller unormalt funn. Urinretensjon skal ikke være hovedtilstand.

17 Eksempel: urinretensjon pga. tett urinkateter (ved prostatasykdom)
Stemmer Stemmer ikke (A) Forårsaket av prostatasykdom X (A) Har alltid en påvisbar årsak (opptrer ikke som en egen tilstand) (A) Vedvarer ikke om årsaken opphører (R) Forekommer hyppig ved prostatasykdom ? (R) Kodes med en R-kode Her passer egentlig testen ikke. Dette er ikke en følge av prostatasykdommen, men en komplikasjon til at pasienten har kateter. Kodes med en T-kode. Behandlingskomplikasjoner som oppstår utenom et sykehusopphold kan udiskutabelt bli hovedtilstand. Om behandlingskomplikasjoner som oppstår under et opphold fortsatt skal kunne bli hovedtilstand (slik som i dag) tar vi snart opp til ny vurdering.

18 Eksempel: epileptisk anfall ved kjente hjernemetastaser
Stemmer Stemmer ikke (A) Forårsaket av hjernemetastaser X (A) Har alltid en påvisbar årsak (opptrer ikke som en egen tilstand) (A) Vedvarer ikke om årsaken opphører (R) Forekommer hyppig ved hjernemetastaser (R) Kodes med en R-kode Epileptisk anfall kan godt være hovedtilstand

19 Eksempel: artritt ved tuberkulose
Stemmer Stemmer ikke (A) Forårsaket av tuberkuolose X (A) Har alltid en påvisbar årsak (opptrer ikke som en egen tilstand) (A) Vedvarer ikke om årsaken opphører (R) Forekommer hyppig ved tuberkulose ? (R) Kodes med en R-kode Artritt skal ikke være hovedtilstand. Faktisk brukes også en sverd/stjernekombinasjon for dette. A18.0† Tuberkulose i ben og ledd + M01.1 * Tuberkuløs artritt (A18.0†)

20 Eksempel: stenose i AV-fistel som brukes til dialyse pga
Eksempel: stenose i AV-fistel som brukes til dialyse pga. nyresvikt (kodehjelp forrige uke) stenose i AV-fistel Stemmer Stemmer ikke (A) Forårsaket av nyresvikt X (A) Har alltid en påvisbar årsak (opptrer ikke som en egen tilstand) ? (A) Vedvarer ikke om årsaken opphører (R) Forekommer hyppig ved nyresvikt - (R) Kodes med en R-kode Fistelstenose har ikke noe direkte med nyresvikten å gjøre, men utvikler seg antakelig pga. stadig bruk av fistelen. Stenosen kan godt være hovedtilstand.

21 Eksempel: akutt hjertesvikt pga. akutt hjerteinfarkt
Stemmer Stemmer ikke (A) Forårsaket av akutt hjerteinfarkt X (A) Har alltid en påvisbar årsak (opptrer ikke som en egen tilstand) (A) Vedvarer ikke om årsaken opphører (R) Forekommer hyppig ved akutt hjerteinfarkt (R) Kodes med en R-kode Akutt hjertesvikt skal ikke være hovedtilstand

22 Eksempel: kronisk hjertesvikt pga. gammelt hjerteinfarkt
Stemmer Stemmer ikke (A) Forårsaket av gammelt hjerteinfarkt X (A) Har alltid en påvisbar årsak (opptrer ikke som en egen tilstand) (A) Vedvarer ikke om årsaken opphører (R) Forekommer hyppig ved gammelt hjerteinfarkt (R) Kodes med en R-kode Kronisk hjertesvikt er en dynamisk tilstand som gir mange forandringer i kroppen, lar seg ofte påvirke betydelig over tid med behandling og er en egen risikofaktor for død og andre sykdommer. → Kan godt være hovedtilstand.

23 Hva med respirasjonssvikt?
Kodes ikke i det hele tatt ved tilstandene som er nevnt blant eksklusjonene.

24 Litterær digresjon The Posthumous Papers of the Pickwick Club (C. Dickens). E66.2 inkluderer også per definisjon respirasjonssvikt…

25 Respirasjonssvikt pga. KOLS
Stemmer Stemmer ikke (A) Forårsaket av KOLS X (A) Har alltid en påvisbar årsak (opptrer ikke som en egen tilstand) (A) Vedvarer ikke om årsaken opphører (R) Forekommer hyppig ved KOLS (R) Kodes med en R-kode Respirasjonssvikt skal ikke være hovedtilstand. Også spesifikt angitt i kodeveiledningen: respirasjonssvikt som skyldes KOLS skal aldri brukes som hovedtilstand, men som annen tilstand.

26 Respirasjonssvikt pga. kronisk muskel- eller nervesykdom, f.eks. ALS
Stemmer Stemmer ikke (A) Forårsaket av ALS X (A) Har alltid en påvisbar årsak (opptrer ikke som en egen tilstand) (A) Vedvarer ikke om årsaken opphører (R) Forekommer hyppig ved ALS X (ved alvorlig sykdom) (R) Kodes med en R-kode Respirasjonssvikt skal ikke være hovedtilstand.

27 Respirasjonssvikt pga. pneumoni
Stemmer Stemmer ikke (A) Forårsaket av pneumoni X (A) Har alltid en påvisbar årsak (opptrer ikke som en egen tilstand) (A) Vedvarer ikke om årsaken opphører (R) Forekommer hyppig ved pneumoni (R) Kodes med en R-kode Respirasjonssvikt skal ikke være hovedtilstand.

28 Konklusjon Hvis hensikten med koding er statistikk og epidemiologi skal ikke et symptom, tegn eller en manifestasjon av en sykdom velges som hovedtilstand, så sant man kjenner årsaken Statistikk som kun bruker første kode for oppholdet blir villedende om ikke bakenforliggende sykdom velges som hovedtilstand Sammenliknende statistikk blir umulig dersom ikke alle koder etter samme regler (enten etiologi eller manifestasjon først) En diagnose koster ikke penger i seg selv. Det som koster er bl.a. liggetid (administrativ opplysning), type avdeling (sengepost, observasjonsavdeling, intensivavdeling) og undersøkelser og behandling (kodes med prosedyrekoder)


Laste ned ppt "Hva er hensikten med å kode?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google