Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Identitet handler om hva du tror er den dypeste og mest virkelige virkeligheten, om hvem eller hva som beskriver denne virkeligheten, hvordan du forholder.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Identitet handler om hva du tror er den dypeste og mest virkelige virkeligheten, om hvem eller hva som beskriver denne virkeligheten, hvordan du forholder."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Identitet handler om hva du tror er den dypeste og mest virkelige virkeligheten, om hvem eller hva som beskriver denne virkeligheten, hvordan du forholder deg til den, og hvordan den styrer deg.

3 Hvilket speil vi speiler oss i?
Speilene vil være med å definere hvordan vi ser på oss selv. Guds speil. Eksempelet er de som korser seg i kirken, etter nattverd eller på vei inn på fotballbanen. Minner seg om at de er Guds mennesker. Vi speiler oss også som i et tivoli-speilhus. Noen speil vil være bedre å speile seg i enn andre. Det første speilet er foreldre. Hvilke andre speil i andre perioder av livet? Maleri: Narcissus (Caravaggio).

4 Selvbilde – selvportrett ut i fra hva vi ser i speilene
Selvbilde – selvportrett ut i fra hva vi ser i speilene. Viktig å forstå hva du har malt og hva andre har malt. Behovet for å bli sett og behovet for å bli bekreftet

5 Organisasjonen du er med i Penger Religion Status Utdanning
Les gjennom punktene under. Tenk at de er speil. Er sted der du søker bekreftelse og noe som er viktig for deg. Hvor viktig er hvert punkt på en skala fra 1–10? Forbilder Idoler Karakterne dine Klær Media Familie Organisasjonen du er med i Penger Religion Status Utdanning Vennene dine

6 Ranger ordene nedenfor etter hvilke som forteller mest om hvem du er
Familie -Utdanning Verdier -Interesser Ferdigheter -Religion Utseende -Formue Noen eller noe forteller oss hvem vi er. Det handler om hvem vi tillater å lede oss. Vi gir noen makt over oss, bevisst eller ubevisst. Hvem eller hva er det vi gir makt over oss? Gir vi denne makten til noen som vet hva vi trenger? Er det noen av disse som får for stor makt over deg?

7 Kyr, fjøs og båser Førsteinntrykket som vi får og gir stemmer ikke alltid. Båsene vi setter folk i, må være fleksible for oss og for andre. Å bli definert henger sammen med identitet. Andres forventninger kan bli til definisjoner som oppleves som et fengsel det er vanskelig å bryte ut av.

8 Tenk gjennom historier der andre har prøvd å definere deg på en måte du ikke likte.
Kan vi spørre dem hvorfor de oppfatter oss slik? Hvis det er en definisjon som holder oss fast, kan vi fortelle at dette er noe vi prøver å forandre på. Vi kan be dem hjelpe oss med endringen i stedet for å holde oss fast. Diskuter eller tenk litt på følgende sitater: «Til syvende og sist er det bare oss selv vi kan forandre.» (Karsten Isachsen) «Ingen kan få deg til å føle deg mindreverdig, med mindre du selv samtykker i det.» (Eleanor Roosevelt) Hvordan forholder vi oss til andre? Gir vi mennesker rom nok og muligheten til å forandre seg? Kan du komme på noen du bør slippe ut av båsen?

9 Makt og tillit Speilet vi ser i, viser vi tillit. Den vi viser tillit, viser vi også stor makt. Makten kan brukes og misbrukes. Vi kan velge hvem vi tillater å definere oss. Matt 6,21: «For der skatten din er, vil også hjertet ditt være.» Det er viktigere å lede hjertet sitt enn å følge det Ordspr. 4,23: «Bevar ditt hjerte fremfor alt du bevarer, for livet utgår fra det.» «We are shaped in the image of what we desire» (Thomas Merton, munk). Det er det vi praktiserer og lever ut som er det vi egentlig tror på.

10 To herrer – en dårlig løsning
Matt 6,24: «Ingen kan tjene to herrer. Han vil hate den ene og elske den andre, eller holde seg til den ene og forakte den andre. Dere kan ikke tjene både Gud og Mammon*». *Mammon er et ord som brukes om penger, jordisk gods eller materialisme

11 To herrer – en dårlig løsning
Materialismen konkurrerer med Gud om retten til å definere oss. Ting som kan kjøpes for penger, gir oss status Slik er det, og slik har det alltid vært Det som får definere meg, er min Gud Slutter vi å tro på penger, mister pengene sin verdi (børskrakk) Slutter vi å tro på Gud, faller ikke Gud sammen

12

13 En historie fra Bibelen: Les historien om Sakkeus i Lukas 19,1–10.
Almisser, bønn og faste sagt på en annen måte: Det jeg gir, det jeg ber og det jeg avstår fra. La oss snakke om motivene. Hvorfor gjør jeg det? Er det for å bli bekreftet av andre mennesker, eller er det nok at Gud ser hva jeg gjør? Tenk over denne: I Matteus 6,1–6 snakker Jesus om å gi og be i det skjulte. Hvorfor sier Jesus det? Er det et problem i dagens samfunn? Utfordrer det deg?

14


Laste ned ppt "Identitet handler om hva du tror er den dypeste og mest virkelige virkeligheten, om hvem eller hva som beskriver denne virkeligheten, hvordan du forholder."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google