Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Forelesning Kurs 1.1 Litteratur, se undervisningsplanen

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Forelesning Kurs 1.1 Litteratur, se undervisningsplanen"— Utskrift av presentasjonen:

1 Forelesning Kurs 1.1 Litteratur, se undervisningsplanen
Sykdomsbegrepet Forelesning Kurs 1.1 Litteratur, se undervisningsplanen

2 Tradisjonell vestlig oppfatning:
Sykdom er en forstyrrelse eller en svikt i bestemte prosesser eller funksjoner hos mennesket. En sykdom kjennetegnes ved bestemte symptomer, og den fastslås gjennom en medisinsk diagnose.

3 De deles ofte inn i fysiske, psykiske og psykosomatiske sykdommer.
fortsatt Diagnosen stilles ved hjelp av klinisk undersøkelse og objektive målemetoder (prøver og undersøkelser) De deles ofte inn i fysiske, psykiske og psykosomatiske sykdommer.

4 Sykdomsuttrykk Somatisk uttrykk:
De fysiske og psykiske symptomene sykdommen kan forårsake Følelsesmessig opplevelse : Hvordan vi opplever å ha symptomene; smerter, angst for invaliditet, for å dø, håp om bedring, håp om helbredelse, etc

5 Hvordan vi oppfører oss, hvordan sykdommen påvirker dette.
fortsatt Atferd: Hvordan vi oppfører oss, hvordan sykdommen påvirker dette. Mestringsatferd eller manglende/ negativ mestring.

6 ”Uhelsemodellene” Flere av disse er sykdomsmodeller, dvs at de fokuserer mest på tilstander hos mennesket som er enten negativt (svikt, feil, mangler), eller som er sykdom (patologiske forandringer hos mennesket)

7 Sykdomsoppfatninger 1. Biologisk modell:
”sykdom er et biologisk fenomen” = en kroppslig mangel eller dysfunksjon. 2. Allmenn modell: ” sykdom er noe som hører til individet, en egenskap som personen bærer med seg hele tiden”

8 ”Syk er den som bedømmes av legen til å være syk” 4. Sykepleie:
fortsatt 3. Sosiologisk modell: ”Syk er den som bedømmes av legen til å være syk” 4. Sykepleie: ”Syk er den som føler seg syk, og opplever å være syk.” (Vesterdal -89)

9 Medisinsk antropologi:
fortsatt Medisinsk antropologi: Sykdom: Biologiske forandringer som foregår i kroppen Lidelse: Er subjektivt hvordan den syke opplever å være syk, vår måte å fortolke sykdom på, og vår måte å vise den på.


Laste ned ppt "Forelesning Kurs 1.1 Litteratur, se undervisningsplanen"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google