"5 filmer om inneklima i skolen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Bergen Vann Mai 2014.
Advertisements

Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
Samhandling.
Systematisk HMS arbeid
IK-Bygg på web: Formål IK-Bygg web skal bidra til å avdekke avvik i forhold til helse, miljø og sikkerhet. Det stilles strenge krav til hvilken forfatning.
HELSE OG LIVSSTIL.
Miljørådgiver i grønn hverdag
Noen utfordringer for skolene
 Arbeidsgiver skal sørge for at BHT bistår med planlegging og gjennomføring av fysiske og organisatoriske endringer i virksomheten, herunder etablering,
Opplæring for representanter i skolemiljøutvalget
Leverandørutviklings-programmet 20.mars utbyggers behov •Baseareal •Fellesareal •Kulturskolen •Arbeidsrom •Personalrom •Kantine •Administrasjonen.
hos barn i barnehage og skole
Utarbeidet i tilknytting til deltagelse i Kompetanseprogrammet
PEDAGOGISK UTVIKLINGSPLAN 2008 /2009
Kunnskapen er tilgjengelig - den må bare omsettes til handling!
Bygningen skal gi et kontrollert innemiljø -
17 Legg forholdene til rette Leseforholdene påvirker lesingen 1.Det fysiske arbeidsmiljøet. 2.Andre fysiske forhold. 3.Mentale forhold. 4.Forhold.
eksempler på HMS-faktorer:
Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
Ansatte er en ressurs avdelingens ansatte må ”bare” inviteres med
Rolighetsmoen barnehage
Ressurser og livsløpsanalyser, Indre miljø
Arbeidsmiljø Kap 9 i miljødelen.
Læringsmiljø Bunntekst.
Universell utforming av bibliotek Erfaringer fra en kartlegging i Østfold Anne Berit Brandvold Spesialbibliotekar Østfold fylkesbibliotek Rosfjord Strandhotell.
Informasjon til elever og foreldre skolemiljøutvalg
Kristiansand ,8 og senere I gymsal I klassen I grupper.
Språk og språklig fordypning
Emne: Hva er HMS? Økt 1: Innføring i HMS
BRUK av bedriftshelsetjenester 2014 Status 2013 Hva kan LAMU anbefale ledelsen å bestille av tjenester i 2014? LAMUmøte 23. sept Cecil T. Grosch,
INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Hva skal til for å få alle skolene godkjent?
Foto: Geir Hageskal Fysisk miljø- Bygningstatus MILJØENHETEN sept 2014 – Rolf Erik Hoaas.
Styrking av miljørettet helsevern i skolen Hva kan kommunen gjøre – egenkontrollen og godkjenningen Prosessen i Skedsmo kommune Hans Petter Buvik, Helseavdelingen.
Planlegge og prioritere tiltak
Internkontroll ved Setesdal vgs Mål: ”Å få til felles rutiner og dokumentasjon”, virksomhetsplanen Hele internkontrollsystemet ligger i Fronter, rom.
Linda Heitmann, Else Kvamme Ramberg og Kristin Uglebakken
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Arbeidsmiljøet for ansatte
Godt språk gjør lesing lettere. Bli kjent med bokstavene. Å lese og forstå det vi leser. Å skrive seg til lesing. Leksearbeid.
VEL MØTT TIL NYTT BARNEHAGEÅR Introduksjon med styrer Sonja Iversen Gjennomgang av planer og satsingsområder HMS Foreldreutvalget og Samarbeidsutvalget.
Brukerundersøkelse i barnehage Rælingen kommune Februar-mars 2016 Overordnet rapport for Petrine barnehage.
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Teknologi for et bedre samfunn Bygg uten tradisjonell oppvarming 1 Sluttseminar ForKlima 11. november 2015 Kari Thunshelle, SINTEF Byggforsk Tør vi ventilere.
Drama som læring Noen tips til aktiviteter. Samvittighetens røster En elev personaliserer personen som har et dilemma, et problem eller etisk utfordring.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Dmmh.no Ledelse av personalets læring og barns læring – TO SIDER AV SAMME SAK? Kari Hoås Moen
NÆRMILJØRAPPORT Klasse – Skolens navn1. Prosjektarbeid for 8. trinn HVORFOR ER NÆRMILJØET VIKTIG FOR OSS? Ordet miljø brukes om omgivelsene vi lever i.
Veilederen er utarbeidet av SINTEF Byggforsk, på vegne av KS, 2006.
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Miljørettet helsevern
Finn Martinsen, avdeling miljø og helse
Helse miljø og sikkerhet
Nye regler om skolemiljø og mobbing
Fra kunnskap til handling
Tilsyn med Inneklima i skoler og barnehager
Veilederen er utarbeidet av SINTEF Byggforsk, på vegne av KS, 2006.
Valgfag Bjørnsletta Foreldremøte 8.trinn.
Å lese for å lære Den 2. leseopplæringen.
Tittel Å være redd Eliessa Rivas Oslo
System for godt læringsmiljø
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Forside/oversikt Fag / tema Kunst og Håndverk Trinn Ungdomstrinnet
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
HMS I YTRE TASTA BARNEHAGE 2018/2019
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

"5 filmer om inneklima i skolen Alle barn har rett på et godt arbeidsmiljø Et seminar i regi av Fylkesmannen i Oppland, Fylkesmannen i Hedmark, Oppland fylkeskommune og Hedmark fylkeskommune Kai Gustavsen fagsjef inneklima, HMS og miljørettet helsevern

Inneklima er viktig for helse, læring og trivsel Vi har en vekst i antall barn som utvikler astma, allergi eller andre overfølsomhetsplager som er meget bekymringsfull. Dårlig inneklima blir stadig oftere trukket fram som en medvirkende faktor til at mange barn utvikler astma og allergiplager. Godt inneklima på skolen og i klasserommet er viktig for helse, læring og trivsel.

NAAF bistår skoler med inneklima-arbeid NAAF har gjennomført flere inneklimaprosjekt i skoler og barnehager. Våre erfaringer viser er at ledere, ansatte elever og støtteapparat ofte opplever at inneklima ikke er lett å forstå. Bryn og Hammerbakken skole i Bærum kommune Skåningsrud skole i Sørum kommune

Noe kan gjøres! – eks. fra temperaturmiljøet Vi har erfart at kunnskap om inneklima gir mulighet til å påvirke Den regulerbare termostaten som styrer gulvvarmen er tilgjengelig for alle Vanskelig å regulere temperaturen Termostaten på innervegg styrer varmekilden

Noen løsningsorienterte arbeidsrapporter Arbeidsrapporter med gjenkjennbare bilder og tekst fra ulike inneklima- og HMS-områder gir ledelse og ansatte praktiske tips til hva som bør utføres. Aktiviteten er en del av skolens systematiske arbeid med HMS (helse, miljø og sikkerhet) og MHV (miljørettet helsevern) som inngår i skolens internkontroll.

Fra observasjoner og rapporter til handling Vi har utarbeidet fem filmer som viser hvordan kunnskap om inneklima kan økes. Økt kunnskap om inneklima kan bidra til at det med enkle praktiske råd og tips kan skapes et bedre lærings- og arbeidsmiljø i klasserommet. En del av skolen internkontroll: Filmene bør inngå i skolens systematiske arbeid med inneklima og arbeidsmiljø/MHV for elever og ansatte (Arbeidsmiljøloven og Miljørettet helsevern).

IK-bygg. Filmene kan gi innspill til dokumentasjon! Er alt OK med skolens "lunger" (ventilasjonsanlegg)? Deltakere ved en kartlegging vil være: Rektor Verneombud Renholdsansvarlig Driftstekniker/vaktmester Byggforvalter/byggeier Yrkeshygieniker fra bedriftshelsetjenesten Vi har erfart: Punkt 8-2 Fotosafari, bidrar til engasjement, aktivitet, synlige resultater og dokumentasjon av praktiske hverdagsaktiviteter innen inneklima, HMS og arbeidsmiljø.

Flere støtter informasjonsprosjektet

Verdens Helseorganisasjons definisjon på inneklima 1. Termisk miljø. Lufttemperaturen i rommet, omgivende flaters temperatur, luftfuktighet, lufthastighet og trekk, påkledning og aktivitetsnivå.   2. Atmosfærisk miljø. Gasser/damper, lukter og partikler i lufta vi puster inn. For eksempel: Bakterier, pollen, muggsopp, husstøvmidd og rester av dødt stoff som hudavfall, flass, middrester. Kjemiske stoffer som avdamping fra rengjøringsmidler og lim. Stekos og lukt fra matlaging 3. Aktinisk miljø. Naturlig lys/elektrisk belysning. Lysstyrke, blending, reflekser. Radongass fra grunnen. Elektriske og magnetiske felt. 4. Akustisk miljø. Lyd og lydoppfattelse; støy og vibrasjoner, lydoverføring og etterklangstid. 5. Mekanisk miljø. Gulv (sklisikkerhet), innredningens tilpasning til brukerne, påvirkning fra de fysiske omgivelser. Ergonomi, sittestillinger og utforming av arbeidsplassen.

Filmer om inneklima i klasserommet 1. 4. 2. 5. Se filmene her: www.naaf.no/inneklimafilmer NB! Filmene blir tekstet våren 2017. 3.

Filmer om inneklima i barnehagen Mål: Forklare og forenkle hva inneklima handler om, gjennom å identifisere hverdagen i barnehagen, både for barna og de voksne som arbeider der. Målgruppen er de voksne i barnehagen og foreldre, men filmene skal også kunne vises til barna for lære litt om hva inneklima handler om. Vi bruker en dukke aktivt i formidlingen: "- Men, du Kristine. Det er jo slik at noen plasser i barnehagen er det veldig varmt, og andre steder kaldere. Selv om vi er inne i akkurat det samme huset?" Jan Vilhelm Bakke formidler inneklima og helse. TEMPERATUR "Når temperaturen kryper opp mot 27-28 grader blir både barn og voksne fortere trøtte, sure og uopplagte, og trives dårlig." Støttes økonomisk av: Extrastiftelsen Utdanningsforbundet Utdanningsdirektoratet

Filmer om praktisk inneklimaarbeid vises Hanne viser filmene fra egen PC. .

Mer informasjon på www.naaf.no Kontaktinformasjon: Kai Gustavsen Fagsjef, inneklima, HMS/miljørettet helsevern E-post: kai.gustavsen@naaf.no : 23 35 35 35 : 900 78 555