Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Miljørettet helsevern

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Miljørettet helsevern"— Utskrift av presentasjonen:

1 Miljørettet helsevern
Kommunens ansvar og erfaringer med arbeidet i Midtre Namdal Trond Stenvik Rådmann Overhalla kommune

2 Bakteppe: Kommunene må forholde seg til ca 227 lover og 257 sentrale forskrifter – deriblant folkehelseloven og krav til miljørettet helsevern.

3 Klima og miljø Ting henger sammen Folkehelse Skole/barnehage HMS
Planer, arealer og bygg HMS Folkehelse Klima og miljø Skole/barnehage Internkontroll Helse og omsorg Forurensning Arbeidsmiljø Økonomi Teknologi

4 Formål miljørettet helsevern
Miljørettet helsevern skal fremme folkehelse og bidra til gode miljømessige forhold. Sikre befolkningen mot faktorer i miljøet, blant annet biologiske, kjemiske, fysiske og sosiale miljøfaktorer som kan ha negativ innvirkning på helsen.

5 Lovens forskrifter bl.a:
Miljørettet helsevern Miljørettet h.v. i skoler/ barnehager Skadedyr-bekjempelse Folkehelseloven kap 3 Hygienekrav frisør, hudpleie mv Drikkevann Badeanlegg m.v.

6 Kommunene i Midtre Namdal
Interkommunalt samarbeid om miljørettet helsevern siden 2004, del av kommuneoverlege-tjenesten: Under Midtre Namdal regionråd (§27) Under Midtre Namdal Samkommune (MNS) d.d. Overført myndighet og oppgaver etter folkehelseloven kap. 3.

7 Miljørettet helsevern

8 Sentrale aktiviteter miljørettet helsevern MNS
Tilsyn med skoler og barnehager iht. forskrift om miljørettet helsevern i skoler og barnehager Bygge-/plansaker Rådgivning i tilknytning til utarbeidelse av internkontrolldokumentasjon som skal dekke forskrifter som kommunen må forholde seg til Deltagelse / rådgivning i tilknytning til ISO miljøstyring Overhalla / Namsos

9 Fordeler med fellesløsning i MNS?
Tilgang på tverrfaglig og mer spesialisert kompetanse med rendyrket rolle med et visst volum på oppgavene. Kunnskapsoverføring mellom kommunene i Midtre Namdal, mulighet for utveksling av beste praksis. Tydeliggjør tilsynsrollen, samtidig som miljørettet helsevern inngår i en helhetlig kommunal sammenheng ift rådgivning og dialog/samspill.

10 Arbeid med miljørettet helsevern
Komplekst tema biologiske, kjemiske, fysiske og sosiale miljøfaktorer …som kan ha negativ innvirkning på helsen. Handler om å skape helsemessig trygge rammer omkring kjerneoppgavene. «Konkurrerer» med kjerneoppgavene - krevende å prioritere/motivere til fokus og innsats. Krevende å arbeide jevnlig og systematisk over tid med tema ansatte kan oppleve er litt på siden av kompetansen en har. Mange tema som krever spesiell kompetanse/forståelse. Inngår som en av flere deler i et helhetlig kvalitetsarbeid.

11 Miljørettet helsevern i skoler og barnehager
Omfattende krav til systematikk og dokumentasjon. Kompleksitet i samordning av lover og forskrifter. Kompleksitet i samordning av ulike nivåer og tjenesteområder i kommunen som berøres og må involveres.

12 ? Lov-/forskriftskrav Praksis i hverdagen

13 Sentral utfordring miljørettet helsevern barnehage/skole
Arbeidet med å oversette lov-/forskriftskrav til praktisk forståelse og håndtering i hverdagen for den enkelte barnehage/skole. Etablering og fortløpende utvikling av et kvalitetssystem som blir opplevd å være meningsfullt, håndterbart og levende. Enkelthet – enkelhet – enkelhet!

14 Hvordan utvikle arbeidet med miljørettet helsevern?
Snakke mer om hvorfor – hvilke helseeffekter og resultater som oppnås gjennom miljørettet helsevern. Forskriftskrav, tilsyn og dokumentasjon er verktøy, ikke mål. Skape motivasjon. Utvikle dialogen med språk rettet mot det som kan oppleves som meningsfylt i hverdagen for ledere og ansatte. Flette miljørettet helsevern inn i hverdagen og det vi ellers holder på med – ikke miljørettet helsevern som sporadisk «spesialtema». Lage internkontrollsystem som fungerer praktisk og helhetlig i hverdagen for ledere og ansatte med ansvar for oppfølging. Bygge systematikk og eierskap over tid – «heller kontinuerlige forbedringsprosesser enn ferdigstilt dokumentasjon»

15 Veien vår Periodiske «framstøt» for å lage påkrevde prosedyrer. Ikke tilstrekkelig helhetlig og praktisk. Oppturer og nedturer… God tilgang på rådgivning – men tar tid å finne fram til metodikk og arbeidsform som passer vår virksomhet. Nå: Ved godt mot (!) og har en prosess som steg for steg utvikler vårt internkontrollsystem, og som kobles sammen med pågående utvikling av helhetlig system for kvalitetsarbeid.

16 Hva gjør vi? Systematisk gjennomgang lov-/forskriftskrav og avklaring av vår løsning for disse kravene. Fokus på å skape oversikt og helhet, med sammenkobling også prosedyrer/dokumenter for andre deler av en helhetlig internkontroll. Bruker nødvendig tid – involvering og eierskap. Rådmann, fagsjef oppvekst, personalsjef, teknisk sjef, informasjonskonsulent og enhetsledere - i godt samspill med miljørettet helsevern MNS.

17 Risikovurderinger Fokus på å ta i bruk enkel metodikk for risikovurderinger innenfor flere områder av vår drift. Ser mange kommuner sliter med å gjøre systematiske risikovurderinger. Kompetansebygging Tilrettelegging enkelt støttesystem Regelmessig gjennomføre

18 Takk for meg!


Laste ned ppt "Miljørettet helsevern"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google