Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

hos barn i barnehage og skole

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "hos barn i barnehage og skole"— Utskrift av presentasjonen:

1 hos barn i barnehage og skole
EKSEM hos barn i barnehage og skole Sted Dato Navn Foto: Colourbox Utdanningsdirektoratet har gitt tilskudd til prosjektet: Opplæringsmateriell – astma og allergi. Denne lysarkserien inngår i det. NAAFs rådgiver Rose Lyngra, har bidratt med det faglige innholdet på denne delen.

2 Temaer vi skal gjennomgå
Hva er eksem Forebygging Behandling av eksem Hva gjør eksemet med personen Praktiske råd for skoler og barnehager (Se veiledningen) INNHOLD – TEMAER VI SKAL GJENNOMGÅ Hva er eksem De vanligste formene for eksem Hud Atopisk hud Arv og miljø Forebygging Klær og sko Soverommet Hverdagstips Behandling av eksem Hva gjør eksemet med personen Praktiske råd for skoler og barnehager Innemiljø Utemiljø Mer informasjon Rådgivningstjenesten i NAAF Avslutning Take home message Takk for oppmerksomheten

3 Hva er eksem Eksem er en samlebetegnelse for ulike kløende hudsykdommer Foto : NAAF Rammer fortrinnsvis små barn og starter vanligvis i spedbarnsalder. Kan være kronisk (langvarig) eller akutt, og de fleste har et forløp med bedring om sommeren og forverring om vinteren. 15% av norske barn har eksem og ca. 60% av disse er eksemfri ved 4 års alder.

4 De vanligste formene for eksem
Atopisk eksem Allergi, arv, genetikk, miljø og livsstil Individuelle forskjeller Kontakteksem Huden reagerer på stoffer den kommer i kontakt med Både allergisk og ikke allergisk Foto: Colorbox Atopisk eksem Kroppen reagerer annerledes på naturlige og i utgangspunktet ufarlige stoffer i omgivelsene (husstøvmidd, pelsdyr, muggsopp, mat og pollen). Hvorfor noen får atopisk eksem vites ikke og forskerne har ikke greid å finne noen enkeltårsak som forklarer dette. En kombinasjon av flere av disse faktorene som tilsammen forårsaker atopisk eksem. Eksem starter ofte i kinnet hos små barn og sprer seg til kroppen. Bleieområdet går fri. (Infantil psoriasis er verst i bleieområdet.) Mange med barneeksem blir bra, ca. 60%, men kan få plager i form av håndeksem som voksen. Ungdom : verst på overkroppen, hals og i ledd Viktig med yrkesveiledning slik at de unngår å velge visse yrker. Kontakteksem Den allergiske reaksjonen utløses av allergifremkallende stoffer som f. eks. nikkel, krom, gummi, formaldehyd og kosmetikk. Fra skolealder ser en økende forekomst. Uedelt metall mot huden har ført til en betydelig økning av kontaktallergi mot nikkel. Den ikke-allergiske reaksjonen skyldes direkte kontakt med hudirriterende stoffer som rengjøringsmiddel, vann og desinfeksjonsmidler.

5 De vanligste formene for eksem
Seborroisk eksem Sykdomsreaksjon i talgkjertlene Bleieeksem Irritasjon fra urin og avføring Foto: Colorbox Seborroisk eksem Personer med fet hud og stor talgproduksjon er disponert. Kan oppstå allerede de første levemånedene, men er vanligst i voksen alder. Hos spedbarn ser en at huden er fet og rød med fete skorper i panne, hodebunn, ansikt og hudfolder i nakke og underliv. Hos voksne opptrer dette som rød, fet, flassende hud i sentrale partier i ansiktet, hodebunn, bak ørene og på brystet. Bleieeksem Rødt, glatt og til tider væskende hud i bleieområdet.

6 Hud Det største, og et av de viktigste organer vi har Funksjon
Beskytter mot tap av væske og infeksjoner Regulerer temperatur Produserer vitamin D Sanseorgan Innpakning, vårt ytre som alle ser Illustrasjon: NAAFs eksembrosjyre I atopisk hud er talgproduksjonene nedsatt. Hudbarrieren er endret og derfor mister huden mye fuktighet. Dette er årsaken til at huden blir tørr.

7 Atopisk hud Medfødt Lav kløeterskel Tørr Naturlige svingninger
Følsom for indre og ytre påvirkninger Dårligere forsvar mot sopp, bakterier og virus Illustrasjon: Kjell Aas: Allergiske barn. J.W. Cappelens forlag, 1995 Eksem er hudområder med rødhet, hevelser og varme. Eksem og hudtørrhet gir fysiske plager og kløe/kloring blir et problem. Kloring blir til mer kløe og dette kalles; klør-/kloresirkelen. Oppklort hud og eksemflekker gjør at det lettere utvikles infeksjon i huden. Vekslende sykdomsforløp, og i perioder er en helt frisk.

8 Arv og miljø Opptil 70% skyldes arv Opptil 30% skyldes miljø
Mange blir spontant bedre i 2-3 års alder, men noen kan få eksemet tilbake i puberteten De fleste blir bedre i skolealderen Illustrasjon: Colourbox Ingen kjenner den egentlige årsaken til eksem. Atopisk eksem oppstår ved en kombinasjon av ulike årsaker som arv, genetikk, miljø og livsstil.

9 Forebygging Redusere utløsende faktorer - Allergener - Infeksjoner
- Irritanter - Stress - Miljø Bruk rikelig med fuktighetskrem Er man klar over hvilke faktorer som utløser eller forverrer eksemet så bør man ta forhåndsregler for å unngå for mange oppbluss/begrensinger med tanke på egen livsutfoldelse. Allergener Barn med moderat eksem har sjelden allergi. Husdyr Ikke bare hårene i pelsen, men også allergener (proteiner) i dyrenes talg- og spyttkjertler og urin man reagerer på. Dette er små luftbårne partikler som blander seg med annet støv i luften, legger seg på huden og kan utløse eksem. Pollen fra trær og blomster Mat Noen får reaksjoner hvis de spiser mat som inneholder eller frigjør histamin. Maten virker irriterende på eksisterende eksem, eller gir rødhet og irritasjon på ellers frisk hud. Vanligvis er dette mengdeavhengig, ikke unngå maten, men begrense periodevis. Det er viktig å ikke fjerne viktige matvarer fra kosten uten at det foreligger en diagnose via blodprøve, prikktest eller kostforsøk. Infeksjoner Endringer i hudens beskyttelsesbarriere kan føre til bakterier i eksemet. Ved sykdom (inf. i kroppen) kan eksem forverres. Irritanter Tørr hud, klær; ull, kunstfiber, grovt tøy mot huden, merkelapper i klær. For varm påkledning, varm seng Svette, kjemikalier, såpe, klorvann, støv. Stress Sinne, gråt, fysisk aktivitet der kroppstemperaturen stiger, spesielle anledninger (jul, bursdager). Personlig relasjoner; grensesetting, krangel og usikkerhet, kjedsomhet etc. Miljø Uteluft og inneluft, årstidsvariasjoner (pollen), varme, kjemikalier (tobakksrøyk, innholdsstoffer i kremer/parfymer)

10 Klær og sko Fargestoff/formaldehyd Ullplagg Bomullsplagg Kunstfiber
Utforming på plagget Klipp av merkelapper Luftig fottøy Foto: Colourbox Fargestoff/formaldehyd Vask alltid nye klær! Unngå mørke farger (formaldehyd og fargestoff). Ullplagg Unngå ull inn mot kroppen. Denne kan være mekanisk irriterende. Ull trekker til seg væske (fett og svette). Bomullsplagg Hvit bomull, ubleket, inn mot kroppen er bra. Kunstfiber Kunstfiber og grove fibre kan irritere. Utforming på plagget Romslig og mykt tøy. Hvis sømmer irritere kan tøyet som er innerst mot kroppen vrenges (sømmene ut). Luftig fottøy Unngå å bruke tette sko. Skotøy som puster, sandaler etc. bør foretrekkes. Tilpass sko og klær etter vær og føre! Skift tøy ofte – ved mye kløe, svette! Vær oppmerksom på at noen barn med eksem fort blir varme og svette. De vil da fort begynne å klø. Reduser klesmengden hvis du ser dette.

11 Soverommet Kalde soverom God gjennomlufting Sengetøy Unngå frottélaken
Lufting/frysing av sengetøy Egen seng Unngå støvsamlere Foto: Colourbox Kalde soverom For å hindre økt kløe bør en ha det kjølig og luftig på soverommet (under 20⁰ C) God gjennomlufting Gjennomluftning; god lufting over kort tid. OBS pollensesongen (mer om dette på senere lysark om innemiljø). Sengetøy Velg sengetøy (dyne og pute) som kan vaskes på 60⁰ eller kan renses. Unngå frottélaken Skift sengetøy ofte og bruk mykt glatt materiale. Lufting/frysing av sengetøy Hvis det er påvist allergi mot midd må tiltak gjennomføres (middtrekk, lufting/frysing av sengetøy) Se faktaark om midd på Egen seng Å ligge sammen med andre gjør at det blir varmt, og varme generer kløe. På barn kan det være lurt å bruke heldekkende pysj for å unngå kløe på bar hud. Unngå støvsamlere Minst mulig løse ting inne på rommet, ha disse i bokser med lokk. Vask kosedyr. Vær nøye med støvtørring og vask.

12 Hverdagstips God hygiene Bruk såpe uten parfyme
Vask rundt munnen og på hender etter måltid Korte negler Normal husvask Bruk vaskemiddel uten parfyme Unngå kjente allergener Unngå bruk av sterke parfymer Foto: Colourbox Parfymefrie produkter se: / anbefalte produkter og NAAF s nettbutikk. Noen reagerer på ulike matsorter med irritasjon rundt munnen. Dette kan forbygges ved å smøre med fet krem eller vaselin før måltidet og vask straks måltidet er inntatt. Pass på at neglene ikke har skarpe kanter – lett å klore sår. Tørre renholdsmetoder skaper et sunt inneklima for alle. Det er i tillegg enkelt, og er med på å forhindre både materielle skader og personlige helseskader. Ved gulvvask er valgene mange, som blant annet oljemopp, engangsmopp, trådmopp og syntetisk mopp. Disse går under kategorien tørre rengjøringsmetoder, og vann og kjemikalier blir da overflødige.

13 Behandling av eksem Målet med eksembehandling er å lindre symptomer
Viktig å være i forkant av «problemene» Behandlingen må følge svingningene i sykdommen og består av: - fuktighetsbevarende behandling - kløestillende behandling - kortisonbehandling - behandling av infisert eksem - annen behandling Foto: NAAF (Se ev. opplæringsportalen på NAAFs nettsider)

14 Behandling av eksem Opplæring i behandling av eksem
Systematisk krem- og salvebehandling Forhindre tørr hud Unngå kløe Redusere irritanter Unngå kjente allergener Sol og saltbad Foto: Colourbox Opplæring er nødvendig for at en skal bli trygg og kunne behandle de ulike fasene i eksemet. Det er foreldrenes ansvar å påse at skole og barnehage får nødvendig informasjon og opplæring i å hjelpe deres barn. Eksem stiller store krav til pleie og behandling, både i perioder der huden er myk og fin, og i perioder med eksemutbrudd. Behandlingen vil ikke kurere eksemet, men bidra til mindre plager. I perioder med eksemutbrudd må kanskje barnet ha hjelp til smøring i skole og barnehage. Viktig at det er avklart hvem som følger opp dette. I perioder uten synlig eksem er huden ofte for tørr. Det viktigste eksemforebyggende tiltaket er regelmessig smøring med fuktighetskremer. Huden bør smøres minst to ganger daglig med en nøytral fuktighetskrem uten parfyme. Oljebad kan være et godt supplement til smøringen, men kan ikke erstatte den. Bad og dusjoljer virker best i badekaret, men kan også brukes i dusjen. Ved vask anbefales lite såpe/sjampo. Disse bør være uparfymerte og Ph-nøytrale. Badeolje kan erstatte såpe da den har en rensende effekt. Det er spesielt viktig når eksemet bryter ut. Viktig å være i forkant av symptomene/problemene og « kline» til med behandlende kremer i håp om å stanse utviklingen av eksemet. Det kreves at tørrhet, eksem, kløe og ev. infeksjon behandles. Forebygging som reduserer irritanter, er også viktig for å redusere at eksem oppstår. Sol og saltbad har god effekt på mild og moderat eksem.

15 Hva gjør eksemet med personen
Kan: Føle seg annerledes Begrense aktivitet og lek Påvirke motorisk utvikling Gi lav selvfølelse Oppleve kroppskontakt negativt Foto: NAAF Det er en stor belastning for hele familien hvis en av familiemedlemmene har et alvorlig og behandlingskrevende eksem. Smørerutiner må innarbeides; det er tidkrevende og kan være både kjedelig og vondt/ubehagelig å gjennomføre. For barn og unge med eksem krever dette at de må samarbeide med foreldrene. Grensesetting kan mange ganger bli vanskelig? Foreldre gir etter i vanskelige perioder og slitsomt å stramme inn i gode perioder. At familien har god kommunikasjon, støtter hverandre og hjelper hverandre praktisk, er avgjørende. Familien må be om avlastning og hjelp. Mye nattekløe kan gjøre at det er vanskelig å gjennomføre smørerutiner for små barn. Foreldre må opp om natten for å smøre og roe barnet. Hele familien, i verste fall, kan i perioder preges av lite søvn. Dette vil virke inn på dagsformen, yteevnen og selvtilliten. Viktig at de formidler til skolen/barnehagen når barnet trenger ekstra oppfølging eller har hatt dårlige netter på grunn av mye kløe. Smøre hele kroppen fra topp til tå hver morgen. Det kan fort ta minutter. Noen ganger en maktkamp mellom foreldre og barn for å gjennomføre dette. Et ork for ungdommer og voksne. Kosmetologisk kan det være plagsomt å vise bar hud. Det er ikke lett å gå med fine klær, spesielt ikke korte topper, miniskjørt , shorts. Kommentarer fra andre kan være sleivete, overraskende og sårende. Viktig å være obs på dette når en jobber i skole og barnehage. Gymtimer, svømming og dusj med medelever kan være utfordrende. Det er ikke alltid man føler seg like pen, slik er det for alle, og da er det ikke så veldig om å gjøre å vise seg frem…. En god dialog om sykdommen og ha ulike sykdommer som tema, bl.a. eksem, i klasseundervisning kan hjelpe på økt forståelse fra medelever. Eksem på hender kan være smertefullt og skrivearbeid/skolearbeid kan bli vanskelig. Dersom det er veldig tørr luft på skolen eller i barnehagen, kan kløen bli ille. Mange blir irritable, urolige og ukonsentrert. Dette tar vekk fokus fra det de holder på med. Eksamensperioder og lignende blir en utfordring. Alt som har med stress eller forandringer å gjøre, kan forverre ting. Enten det er glede, spenning, tristhet eller sinne. De første leveårene er grunnleggende for dannelse av barnets selvbilde og selvtillit. Barn lærer å se seg selv gjennom andres øyne. Personer som er mye i kontakt med barnet, virker som et speil. Huden hos barn som har eksem kan være klissete av salve og ha synlige sår. Noen kan oppleve det vanskelig å gi et barn med eksem i ansiktet en spontan klem. Disse barna kan risikere å få mindre kroppskontakt og færre kjærlige klemmer fra tanter, onkler og venner enn andre barn. Barna merker at de blir møtt annerledes enn andre barn og dette kan medføre at barnet utvikler et dårlig selvbilde. Negativ kroppskontakt eller kommentarer er ikke godt for selvtilliten; ikke holde i hånden (barn) eller holde i hånden (kjærester), er dette smittsomt…? Stole på hverandre? For voksne er det viktig å fokusere på det friske hos barn, gi ros og se hva barnet mestrer, for å motvirke et dårlig selvbilde.

16 ? T O Spørsmål som kan diskuteres i summegruppe f.eks.
Dette arket kan du fylle ut etter behov og flytte dit det passer i presentasjonen.

17 Praktiske råd for skoler og barnehager
Aktivitet Inneklima Sol og saltvann Kost Foto: Colourbox Foreldre bør informere skole og barnehage om barnets eksem. Spesielt der det er nødvendig med behandlingstiltak, smøring etc. i løpet av dagen. Hvis det er behov for informasjon eller opplæring av personalet kan ev. barnets lege eller helsesøster bli spurt, og spesielt i forbindelse med gym og svømming. Aktivitet: Økt svette og kroppsvarme i forbindelse med anstrengelse kan forverre kløe. Huden blir ofte tørr etter bading i basseng og klorvannet kan irritere hud og gi kløe. Riktig behandling før og etter aktivitet er rikelig med fuktighetskrem og ev. kjølende dusj. Barn bør få være med på flest mulig vanlige aktiviteter sammen med andre barn, men det må tilrettelegges for smøring med fuktighetskrem før og etter aktiviteter. Inneklima: Godt renhold er viktig. Unngå heldekkende tepper og bruk sentralstøvsuger eller støvsuger med hepa- eller mikrofilter. Unngå støvsamlere. Bruk lekekasse med lokk og bokskap istedenfor åpne kasser og hyller. Røyking skal ikke forekomme innendørs. Sol og saltvann: Atopisk eksem vil som oftest bli bedre når det er sommer og sol. Det er viktig å unngå solbrenthet fordi dette øker kløen og forverrer eksemet. Solbeskyttelse via solkrem som smøres på ofte, eller klær. Husk å dekke hode + smøre øreflipp og fotvrist. Kortison inaktiveres av sol. Når man bruker kortisonkrem bør en vente med å gå ut i solen i ½-1 time etter smøringen. Alternativt smøre kortison om kvelden. Kost: Å utelate matvarer til barn anbefales kun når det er fastslått at barnet ikke tåler den bestemte matvaren. Man bør ikke starte med dietter på barn uten i samråd med lege. For noen kan enkelte matvarer forverre det atopiske eksemet. Dette er en overfølsomhetsreaksjon, sjelden allergi. Det er individuelt hvor mye eksemet påvirkes og mengden som spises vil ha betydning. Vanligvis irriterer matvarene mest når eksemet er i en aktiv fase.

18 Innemiljø Lufte regelmessig Fornuftig romtemperatur Uteklær og sko
Orden og renhold Miljøhemmere Foto: Colourbox God plass er ingen forutsetning for et godt innemiljø. Lufting Forholdsregler i pollensesongen. Pollenutslipp er størst på morgenen og utover dagen (pollenvarslet). Polennett foran vindu kan hjelpe. God gjennomlufting i 5-10 minutter. Ikke la vindu stå åpent over tid. Temperatur Ikke over grader, ideell fuktighet % God solavskjerming, mål temperatur i ” kravlesonen”. Elevenes pult bør stå 80 cm fra ytterveggen. God ventilasjon og vindusutlufting reduserer forurensing og fjerner fuktig luft. Kondens er en vanlig kilde til muggsopp innendørs. Bør være en god utskifting av luften. Uteklær og sko Tenk gjennom hva som tas inn i bygget av dyr, blomster etc. Trekk minst mulig smuss inn i bygget. Rist ved døren, bruk innesko. Ytterklær i garderobe og ikke i klasserom. Tiltak ved dyrehårsallergi Rent tøy uten dyrehår. Personalet skifter når de kommer på jobb eller har med rent tøy hjemmefra. Barna skifter på skolen/barnehagen. Obs plassering i klasserommet. Lodenfaktor Støvsamler som høye vannrette flater som lett samler støv, - lamper lysarmaturer, mye leker etc. Obs materialer/tekstiler som avgir mye støv. Orden og renhold Regelmessig rengjøring. Bruk minst mulig kjemikalier. Oppbevaring av søppel i bøtte med lokk. Miljøhemmere Barn skal ikke utsettes for røyk og røyklukt! Ikke bruk parfyme/parfymerte produkter når du jobber i skole og barnehage.

19 Utemiljø Forurensing Støy Mulighet for fysisk utfoldelse og lek
Beliggenhet Forurensing Støy Mulighet for fysisk utfoldelse og lek Beplantning Foto: Colourbox Innelufta speiles av utelufta Beliggenhet, forurensing, støy - mengde biltrafikk, industri (forurensing fra omkringliggende veier og virksomheter), godt uteareal Mulighet for fysisk utfoldelse og uteaktiviteter både sommer og vinter Lag hvileområder med sitteplasser/bord Økonomiske begrensinger Beplanting Sterke dufter fra planter kan gi problemer. Pollenallergikere: bjørk, burot, gress Oppfordre til å fjerne bjørk og burot (dugnad). (Alt i nærmiljøet har innvirkning.)

20 Mer informasjon www.naaf.no www.naaf.no/eksem www.naaf.no/fersking

21 Rådgivningstjenesten i NAAF
Sykepleiere med erfaring fra astma og allergi Inneklimaekspert Pollenforsker Advokathjelp til medlemmer Telefon: Rådgivningstjenesten er gratis og åpen også for ikke-medlemmer (unntak advokathjelp).

22 Take home message Tilrettelegg i skole og barnehage for å unngå unødvendig oppbluss av eksem. Lytt til foreldre og barn og hjelp med smøring når det trengs. Vær obs på samspill mellom barna og ta tak i «unødvendige» kommentarer vedrørende barnets hud og utseende ved oppbluss av eksem.

23 Takk for oppmerksomheten
Foto: NAAF


Laste ned ppt "hos barn i barnehage og skole"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google