Fra Fröbel til ulike perspektiver på lek Av Emilie Foyn-Bruun Johansson J.E. (2004). Fritt tenkande och samhandlande barn. I pedagogikkens mange ansikter.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Barnehagen som lærings- og danningsarena
Advertisements

Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Turdag Mandag 26.August gikk til Askedalen/ Idrettsplasssen Vi hadde en helt topp tur til Askedalen/ Idrettsplassen Vi hadde med fotballer på banen, men.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Hvordan Gud kommuniserer
Kursmøte 3 På-vei-mot f(x) setninger.
Ett skritt foran 3 © Irène Johansson 1 Kursmøte 6 Den gode samtalen Kursmøte 6 Den gode samtalen Kursmøte 6.
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Rolighetsmoen barnehage
De minste barna i barnehagen
Lek og begynneropplæring
Kulturhistorisk leketeori Lek er den dominerende virksomhet
Kulturhistorisk perspektiv
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
LEK – Ped 1 Litteratur: Røys ”Pedagogikk i barnehagen” kap 4, Lov om barnehager, Rammeplan for barnehager 1 DEFU 3. oktober 2008 Mette Røe Nyhus 2008,
Introduksjoner, inspirasjoner og informasjoner… Kan introduksjoner være informative og inspirerende? Kan inspirasjoner være introduserende og informative?
Ulike pedagogiske retninger
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Oversikt over rammeplanene Ulikheter
Tall og språksprell. Vi er jobber med tall og språksprell inne på gul. Dette er et verktøy for å jobbe bevisst med tall og språk i barnehagen. I Tall og.
Kvalitet og brukermedvirkning
"God bagasje på livets reise."
Magritt Lundestad, høgskolelektor, pedagogikk, FLU,
Etikk i pedagogisk arbeid
Den bevisste opplevelsen av seg selv som menneske
Kompetente barn og unge 4.Samling April 2008 Organisasjonslæring.
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Lek og Læring i barnehagen
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Barnehagens samfunnsmandat
Studiesamling 18. januar 2007 for Førskolelærere i INNERTIEREN
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Nov.2008 HDH Eksamensforberedelser F2A og F2B. nov.2008 HDH Mål 2. semester Utvikle en etisk reflektert holdning til og faglig forståelse av mangfold.
Rammeplanen i barnehagene i Re og Hof! Etterutdanningsprogram.
Hva er en barnehage og hva kan den bli?
ETTERUTDANNING TØNSBERGBARNEHAGENE
Pedagogisk dokumentasjon i en lærende barnehage
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Lekens betydning for læring av matematikk
Forestillinger om barn og barndom og konsekvenser for arbeidet i barnehagen Emilie Foyn-Bruun Skal vi forstå hvordan forståelse av barndom har blitt til.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2014.
PROGRESJONSPLANER FOR DE ULIKE FAGOMRÅDENE TIØRINGEN BARNEHAGE SAMMEN OM EN GOD BARNDOM!
VEL MØTT TIL NYTT BARNEHAGEÅR Introduksjon med styrer Sonja Iversen Gjennomgang av planer og satsingsområder HMS Foreldreutvalget og Samarbeidsutvalget.
Barnehagens betydning for barns identitetsskaping F1A
Oppstart oppstart. Hva er matematikk for små barn? Barn er opptatt av og nysgjerrige på det meste, også på matematikk. Størrelser, alder, former, tall.
1 Kan det finnes gode argumenter for at Gud eksisterer?
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Emnebeskrivelse Matematikk spiller en stor rolle i moderne samfunnsliv. Kunnskaper i matematikk er ofte avgjørende for yrkesvalg og senere karriere.
HILLEVÅG BARNEHAGE ”ET STED DER ULIKHETER SKAPER MULIGHETER”
Voksne som rollemodeller for barn. Helga Hope.. TILHØRIGHET Mennesket og flokken ! Per Fugeli Hvordan mennesket blir skapt i samspillet med fellesskapet.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Innføring i pedagogikk Av Emilie. Definisjon av pedagogikk Er vitenskapen om oppdragelse og undervisning. Inneholder kunnskap og erfaring fra flere vitenskaper.
Dmmh.no Ledelse av personalets læring og barns læring – TO SIDER AV SAMME SAK? Kari Hoås Moen
Velkommen til nytt barnehageår!. Velkommen til nytt barnehageår Lille Roligheden bygg og organisering Innhold felles – hva er viktig for 1 og 2 åringen.
Velkommen til foreldremøte Brunes naturbarnehage 24.september 2015 «Trivelig og annerledes - En herlig barndom»
Lekens egenverdi.
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Introduksjon med styrer Sonja Iversen
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
MARS MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG
MARS I Mars starter vi opp med forberedelser til påske. Vi skal ha forming hver mandag og skal da lage påskepynt. Vi skal også snakke litt om hvorfor.
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Pedagogisk dokumentasjon
PROGRESJONSPLAN 1-3 ÅR NÆRMILJØ OG SAMFUNN ANTALL, ROM OG FORM
Periodeplan for Sommerly Uke Skoguke, påske og våren.
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Foreldremøte Odderøya barnehage
Utskrift av presentasjonen:

Fra Fröbel til ulike perspektiver på lek Av Emilie Foyn-Bruun Johansson J.E. (2004). Fritt tenkande och samhandlande barn. I pedagogikkens mange ansikter (s ) Løvlie L., Steinsholt K. (red.) universitetsforlaget

Friedrich Wilhelm August Fröbel ( ).Fröbel

Inspirert av Rousseau og Emilè A man is born free but everywhere he is in chains. Var den første som definerte barndom som en fri og selvstyrt periode.

Kindergarten fra 1840 Opprinnelse til dagens barnehage Daginstitusjonsutvalget fra Hva skal institusjonen hete? To tradisjoner –Daghjem tidligere barneasyl/krybbe –Fröbelbarnehagene Førskole eller daghjem = barnehage

Premissene for barnehageideen Bygger på: En sfærisk lov som selve grunnen for verden og kosmos, og dermed også for mennesket og pedagogikken Romantisk filosofi (panteisme gud som en stadig skapende kraft som gjennomsyrer naturen) Pedagogisk teori (Pestalozzi) Naturvitenskaplig kunnskap (matematikk og krystallografi: tingenes antall, form, og navn) (Johansson, s.262, 2005)

En klar bevisst pedagogisk profil Lekens betydning –Lekegaver –Bevegelsesleker –Hagearbeid Pedagogens rolle

Lekegavene en helhetspedagogikk Ulike matematiske formler i naturmateriale –Ball –Klosser Fra det enkle til det komplekse. Lek, eksperimentering, forsøk skulle føre til opplevelse av helheten. Ytre og indre læringsopplevelser

leken Indrestyrt Leken representerte barnets natur En fri uttrykksform og som grunnlag i det pedagogiske arbeidet Den voksne et lekende samspill, sette ord på begreper, i dialog med barn om lekende prosjekter med lekegavene Instrukser for lekegaver Sang og reglelek Fra det naturgitte til et sammfunnsindivid

Bevegelsesleker Systematisk bruk av bevegelse –Sangleker –Ringleker –Regelleker Barnets forståelse av sin betydning for gruppa og fellesskapet. Mennesket som en del av et hele. Kommuniserende, lærende og samhandlende

Hagearbeidet Hagen representerte naturen. –Naturens kretsløp og årstidens gang –Begynnende økologisk bevissthet Mennesket knyttet til naturen som et resultat av utvikling og mangfold Naturen som forsørger, men er avhengig av kultivering foredling. Symbolverdien for barna var at de ville se seg selv som et naturens produkt og avhengige av kjærlig omsorg og undervisning for å utvikles

Lek og læring Pedagog og barn sidestilte Ingen objektiv kunnskap Barn og voksne som likestilte subjekter overfor den objektive kunnskapen.