Ta vare på velgerne dine! Vårt politikeropplæringsprogram.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
RAFT Prosjekt hørsel Leif Foss, NAV Lerkendal Marianne Simensen, NAV Sør-Trøndelag.
Advertisements

Ferdige veiledere høring fra –
Fagforeningens arbeid for mangfold
Hvordan lykkes i det lokale/kommunale trafikksikkerhetsarbeidet?
Velkommen til Butikkråd. Bakgrunn •Bakgrunnen for at Coop har valgt å opprette Butikkråd er for å bidra til å øke butikkens lokale konkurransekraft og.
LÆREPLANEN Sosiologi og sosialantropologi – hovedprinsipper.
Praktisk Ledelse Kompetanseprosjektet Et samarbeidsprogram mellom Kompetanseprosjektet og Mercuri International for utvikling av ledere. Hvorfor lederutvikling.
Kvalitetssystemet ISO 9001:2000
Velkommen til nettverkssamling 14. mars 2013 KS Agenda Møtesenter
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
Veiledning av studenter
Hvordan skrive en god utredning?
Vannforvaltning som regional planlegging - Verktøy for teknokrati eller politikk? Fagkonferansen, HIOA, 24. oktober 2013 Sissel Hovik.
Folkehelsearbeid Nasjonale mål og prioriteringer for kommunene i 2010 Kristiansand
Skien kommune.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Fysisk aktivitet, folkehelse og samhandling
Naturvernskolen: Tema på foredrag: Legg strategi for å vinne en miljøsak Tid: 30 minutter For mer info om foredraget kontakt: Andre relevante foredrag.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Opplæring; Lov om kommunale helse – og omsorgstjenester kapittel 9:
PETS ROTARY INTERNATIONAL, DISTRIKT 2305 Ja, jeg aksepterer oppdraget som DG for !
KS Folkevalgtprogram Thomas Scheen, rådgiver KS.
Kari Aarnes sin presentasjon på FFF Mediehandtering.
Viktige styringssignaler for folkehelsearbeidet - Involvering og innovasjonsledelse Monica Fleisje, Akershus fylkeskommune.
Folkehelsearbeid i Lier kommune
Global Dignity Day Klikk for film:.
Opplæringspakken for barnerepresentantene Møte med administrasjon, politikere og media Hvordan få fram det jeg vil si.
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
Om du ønsker, kan du sette inn navn, tittel på foredraget, o.l. her. Erfaringer med SAP Seminar Åse Berg Studie- og forskningsseksjonen SVT-fakultetet.
Valgfag på Kastellet skole
Peace Research Institute Oslo Fordommer Fordummer Oslo, 23. november 2010 Rojan Ezzati.
Evaluering av rådmannen ved Finn Christian Brevig
Tillitsvalgtes medvirkning i budsjettarbeidet
CAKE 2012, Q1. Revitalisering av CAKE: Vi ønsker å gjøre en revitalisering av CAKE i ”Nye” CAKE vil deles opp i 4 sessions per år, 1 for hvert kvartal:
Idrettsrådets ansvar og rolle
Folkehelseplan (kommunedelplan) for Aurskog-Høland kommune
Trådløs kulturby Andy Pham Damir Nedic Amund Letrud Ruben Vijayaroopan Sivarajah Espen Olsen.
Fokusgrupper Komité Helse og omsorg 25. februar 2015.
Modellkommunene Hva er unikt?
Arbeiderpartiet.no HUSBESØK PÅ 1 – Valgkamp ansikt til ansikt.
Politisk påvirkning.
Oversikt over folkehelsen – muligheter og utfordringer
Fra kunnskap til handling og fra handling til kunnskap
Rana kommune -systematisering av kommunalt folkehelsearbeid – 1.Bakteppe 2.Oppbygging av det systematiske folkehelsearbeidet 3.Forklaring av modell for.
Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Plankontoret for Groruddalen Metodeutvikling i Groruddalssatsingen Nasjonal konferanse om områdeløft Hotell.
Stemmer teller – ressurser avgjør Arbeid med politisk påvirkning.
Organisasjonsmedvirkning som metode for å sikre universell utforming Temadag om Universell Utforming Nordland fylkesting 16. februar 2010 Lizett Ulrika.
Foto: Bjørn Erik Olsen Kommunal planstrategi Tim Chr. Tomkins-Moseng Dato Plannettverk Salten.
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Kvalitetskommuner Hva er unikt? Trepartssamarbeid Aktiv medarbeiderdeltagelse Fokus på kvalitet i omsorgssektoren og oppvekstsektoren.
Sandnes kommune - folkehelseforum 26. Januar 2016 Årstein Skjæveland, daglig leder i Sunne kommuner.
Folkehelsearbeidet i Norge. Hva er folkehelse? Folkehelsa beskriver helsetilstanden til befolkningen sett under ett Ikke en beskrivelse av helsa til hver.
Kompetanse for mangfold
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Et praktisk verktøy for å kartlegge dine lokale aktører
Den gode skoleeier I Nes.
Framtid - Samspill - Skaperglede
Dialogverktøy Et praktisk verktøy som egnes seg både til å utforske problemstillinger og finne konkrete løsninger.
Den politiske styringskjeden
Status for arbeidet med ny kulturmelding - en løypemelding.
Metodeutvikling i Groruddalssatsingen
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
RPHO regional plan for et helhetlig opplæringsløp
Midtveisvurdering IA-avtalen 2016
Likeperson Navn:……………
Aktørene Innbyggerne, politikerne, forvaltningen,
Utskrift av presentasjonen:

Ta vare på velgerne dine! Vårt politikeropplæringsprogram.

Politikeropplæringen – «ta vare på velgerne dine» Bakgrunn  Arbeidet aktivt og målrettet for å vektlegge helsefremmende og forebyggende prosesser lokalt.  Så behov for økt bevissthet og kompetanse på folkehelse i kommunen  Bidra til å skape en tydeligere interaksjon mellom praktikere, fagfolk og politikere.

Politikeropplæringen Mål 1)Utarbeide et kursopplegg i folkehelseforståelse. Teste kursopplegget for våre medlemmer. 2)Kartlegge hva som er god folkehelseopplæring og evaluere metoder for opplæringen. 3)Øke kompetansen og bevisstgjøringen blant politikere i hvorfor kommunen bør satse på helsefremmende og forebyggende tiltak. Få en mer samstemt forståelse for hva folkehelsearbeid er mellom ulike lokale aktører. 4)For å gjennomføre de foregående 3 målene igangsatte nettverket et forprosjekt bestående av en omfattende prosjektgruppe for å få kartlagt; 1) hvilke pedagogiske virkemidler skal tas i bruk 2) hvem skal delta i en opplæringsprosessen i første omgang 3) skal opplæringen dra nytten av en vekselvirkning mellom politiker og praktiker?

Politikeropplæringen Prosjektgruppen  Satset bredt – inviterte både nettverket, politikere, administrasjon og fagpersoner i tillegg til akademia, andre folkehelseorganisasjoner og frivillige organisasjoner.  Nettverk på sitt vakreste & mest effektive – fant frem til felles mål  POLITIKEROPPLÆRING!

+ Utdanningsprogrammet inneholder; 1 slagord 3 hovedtitler 10 undertitler 5 filmer 1 brosjyre 1 nettressurs 1 multimediaforedrag med varighet 1t Trente instruktører Første i sitt slag i Norge Første i sitt slag i WHO Healthy Cities 5

Politikeropplæringen Resultater – respons  Medlemmer gjennomført opplæring for sine folkevalgte  Viktig med fysisk tilstedeværelse samt en spisset og gjennomarbeidet budskap  Har gjennomført opplæringen som ren kursvirksomhet for interessenter utenfor nettverket  SK høstet stor interesse og oppmerksomhet og har holdt foredrag om opplæringen ved flere anledninger  Arbeidet blir revitalisert nå – viktig å oppdatere innhold og utforming og konsept!

Politikeropplæringen Hvorfor er dette viktig?  Glimrende mulighet til å bli introdusert og kjent med et nytt kommunestyre.  Relasjonsbygging  Ta livet av myter!  Mulighet til å adressere viktige problemstillinger og utfordringer – her handler det om å spille på politikernes følelser  Handler om å gi beslutningstakerne den nødvendige innsikten og kunnskapen de trenger for å bidra til et godt folkehelsearbeid

Tilbakemeldingene fra politikerne:

Hva har politikeropplæringen ført til i Brønnøy?  Sulten på mer informasjon og kunnskap omkring folkehelse!  Mer krevende politikere…  Etterspørsel etter informasjon og innsikt i arbeidet som gjøres  Folkehelse blir etterspurt!  Argumenter i den politiske debatten:  Opposisjonen bruker folkehelse som argumenter mot posisjonen og omvendt!  Politikerne har fått tilstrekkelig innsikt i alt av relevante dokumenter og planverk og har (delvis) kunnskap når viktige beslutninger som omhandler folkehelse skal tas.

Folkehelsekoordinatorens rolle:  Avgjørende med tanke på felles forståelse, forankring og legitimitet i folkehelsearbeidet..  Kommunikator:  Filtrere, bearbeide og kommunisere mengder med opplysninger, forskning, veiledere, rundskriv, forskrifter …..  Koordinatorens rolle er å gjøre mengden med informasjon forståelig, lettfattelig og tilgjengelig!  Gi den nødvendige kompetansen og tilstrekkelig informasjon, slik at politikerne har mulighet til å treffe de rette beslutningene.  Stor del av det lokale folkehelsearbeidet er politisk påvirkningsarbeid.  Relasjonsbygger  Ordfører er en viktig samarbeidspartner

Hvordan vinne frem med budskapet?  Handler om FORMIDLING (kunnskapsformidling)  Skape en felles/bedre forståelse  Skape et fokus  Politikk handler mye om følelser: dermed blir det vår oppgave å røre i disse følelsene, gjøre det komplekse folkehelsearbeidet synlig og håndgripelig  Vise sammenhenger:  X+Y=FOLKEHELSE (hva er det, og hva er konsekvensene hvis vi ikke gjør noe med det nå?)  Budskapet må være enkelt

Hvordan vinne frem med budskapet? - gjøre det uhåndgripelige - håndgripelig  Skape felles forståelse  Sette fokus  Vise sammenhenger:  Folkehelse er mer enn hva begrepet tilsier.  Folkehelseloven, folkehelsemeldinga, og muligens til dels samhandlingsreformen har bidratt til en endra oppfatning av og et tydeligere fokus på hva folkehelse innebærer – men dette er ikke nok!  Oppleves som noe Diffust og Uhandgripelig  Forklare at folkehelse handler om de verdiene de gikk på valg med og igjen - vise sammenhengene!  Bærekraftig utvikling, samfunnsutvikling, bolyst, oppvekstvilkår, distriktsutvikling

Folkehelsefokus – hele året  Årshjul:  1. Kvartal:  Nye folkehelseprofiler presenteres og drøftes i kommunestyret  2. Kvartal:  Budsjettregulering, mulighet for å påpeke manglende oppfølging tiltak jamfør utfordringene i kommunen.  3. Kvartal:  Løpende oversiktsdokument presenteres/orienteres i kommunestyret. Dette i sammenheng med budsjettarbeid og iverksetting av tiltak og oppfølging..  4. Kvartal  Budsjettbehandling: Siste mulighet for å kunne påvirke neste års fordeling av midler til folkehelse.

Gå gjerne inn og les mer om politikeropplæringen på Takk for oppmerksomheten!