Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Likeperson Navn:……………

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Likeperson Navn:……………"— Utskrift av presentasjonen:

1 Likeperson Navn:……………
Nasjonalforeningen for folkehelsen er en frivillig, humanitær organisasjon. Vi har medlemmer, fordelt på 535 lokallag, derav 130 demensforeninger over hele landet. Nasjonalforeningen har tatt helseutfordringene som har vært i samfunnet til enhver tid; det startet med å bekjempe tuberkulose i 1910 Nå jobber vi med to store saker, hjerte- og kar og demens. Nasjonalforeningen er stor på forskning på hjerte- og kar sykdommer, den største bidragsyter til forskning ?, har til enhver tid rundt 20 stipendiater. Er i ferd med å bli en stor aktør også innen demensforskning, takket være TV-aksjonen. Bygger opp et nytt frivillig aktivitetsvenntilbud rundt i landet og jobber for at kommuner skal bli demensvennlig samfunn, mange kommuner har signert avtaler og har forpliktet seg til å bli mer demensvennlig.

2 Likepersonsarbeid i Nasjonalforeningen for folkehelsen
I samme båt… Likepersonsarbeid i Nasjonalforeningen for folkehelsen Likepersonsarbeid er et av de nyeste arbeidsområdene i Nasjonalforeningen, og arbeidet støttes med midler fra TV aksjonen Men, det at pårørende støtter andre pårørende er ikke nytt for organisasjonen. Det har blitt gjort i alle årene det har vært demensforeninger rundt omkring i Norge. Det som er nytt nå, er at det gjøres i en ny og litt annen form. Likepersonsarbeid er enkelt sagt at mennesker som opplever å være i samme båt finner felles støtte og informasjon gjennom å prate sammen og utveksle erfaringer. Det betyr at Nasjonalforeningen for folkehelsen som organisasjon, gir opplæring og oppfølging til oss pårørende slik at vi føler oss trygge nok til å være gode samtalepartnere for andre pårørende.

3 En likeperson er et medmenneske med tid og forståelse for andres nye livssituasjon
Likepersoner i Nasjonalforeningen for folkehelsen er pårørende med overskudd, ressurser og et engasjement for andre og et ønske om å hjelpe andre. Motivasjonen for å være likeperson kan være enten at vi selv møtte en person som vi fikk støtte hos, eller at det ikke var noen der å snakke med da vi hadde behov for det og at vi nå ønsker å være den personen som vi selv ikke møtte da vi hadde behov for det. En likeperson er altså ikke en fagperson, men en pårørende som har «gått veien før deg», en som virkelig forstår hvordan det er å leve med demens. En som kan gi andre pårørende støtte, en som har tid til å prate og som kan gjøre det enklere å mestre hverdagen med demens. Som Likepersonen er vi her for den andre,- på den andres premisser. I kraft av å være et medmenneske. En medvandrer, som ønsker å støtte og lytte, kanskje mer enn det å snakke selv. En Likeperson har kommet noen skritt lengre og vi har fugleperspektiv på vår egen situasjon. Fortell evt kort din egen historie og din situasjon i dag.

4 Kjennetegn på likepersonsarbeid
Erfaringsbasert kunnskap og støtte Organisert Utføres av ikke-profesjonelle Er frivillig og ulønnet Supplement til helsevesenet

5 Hvem kan være likepersoner?
Medlemmer Pårørende Fugleperspektiv Ønske om å hjelpe andre For å være likeperson må man som sagt være medlem i Nasjonalforeningen for folkehelsen, du må være pårørende, og du må være villig til å være tilgjengelig for samtaler. Man gjennomgår opplæring og skriver under på en taushetserklæring. Likepersonen skal ikke være en fagperson og skal ikke svare på medisinske spørsmål. Fugleperspektiv: ha litt avstand til egen situasjon, kommet et skritt lenger i prosessen og hatt tid til å bearbeide sin situasjon litt. Nye Likepersoner må gjennomgå et helgekurs og alle får tilbud om en oppfølgingshelg i året. På Likepersonkurset (som går fra fredag til søndag) er det fokus på møtet mellom mennesker og på samtalen med den andre. Demenslinjen i Nasjonalforeningen har ansvaret for kursene og oppfølging i etterkant. Informasjon om Likepersonene finner du på nettsiden til Nasjonalforeningen. Under menypunktet Tilbud og aktiviteter - Snakk med andre pårørende.

6 Si til slutt litt om ditt eget arbeid, (legg gjerne inn et eget lysbilde om dette) hvordan du kan kontaktes og oppfordre tilhørerne til å gjøre Likepersontilbudet kjent i nærmiljøet! Visittkort og folder om likepersonstilbudet.

7 TAKK FOR MEG - Kontaktinfo: tlf nr: Epost:…………..


Laste ned ppt "Likeperson Navn:……………"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google