Av Kari, May Linn, Silje og Hanne

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Web-publisering som alternativ presentasjonsform i sykepleieutdanningen NVU konferanse 13.Mars 2006 Gjertrud Husøy Høgskolen Stord/Haugesund.
Advertisements

Språk, tanke og kommunikasjon
Forslag til ny vurderingsforskrift
Øystein, Susana og Anita
På vei til ingeniør ? Eit tilpassa utdanningsløp, lokalt og for fagfolk Er det mulig ? Elisabeth og Turid.
Kva kan kyrkja lære av skulen? Å lære å lære Meiningsfull læring.
Senter for livslang læring
Om vurdering i vg skole ”Opplæringens mål er å ruste barn og unge til å møte livets oppgaver og mestre utfordringer sammen med andre” (Generell læreplan.
Tilpasset opplæring AU 1
Læringsteorier En første oversikt.
En første innføring i læringsteorier med utgangspunkt i Imsen, 2006.
Nord-Trøndelag Leiar i barnehage og skule -store forventningar.
FORSKJELLIGE LÆRINGSSYN
Barns læring, voksnes ansvar!
FOS-Forum for oppvekst i Sunnhordland. Velkommen til samling Barn og unge med store psykiske problem/åtferdsvanskar- Oppfølging av konferansen i Hgsd.
Ulikheter og variasjoner
Om vurdering og nye eksamensformer. Hvorfor er dette viktig å snakke om? Mange elever ”skjønner alvor” først når de er midt oppe i eksamen. Det kan virke.
Bruk av data i kvalitetsarbeid
Arbeidstidsavtalen.
Anne-Marie Ytrebø og Guri Kyte 2015©
Tre ”klasserom” Tor Sofie Haldis Ut.pkt Kunnskaper Metoder/læring
SFS 2213 Arbeidstidsavtalen for undervisningspersonalet i kommunal og fylkeskommunal grunnopplæring Revidert september 2014.
Ludvigsen-utvalet NOU 2014:7 Elevenes læring i fremtidens skole Revisjon eller revolusjon av læreplanen?
Om vurdering og eksamen Vurdering på ungdomstrinnet Underveisvurdering uten karakter Underveisvurdering med karakter Terminkarakterer, januar og.
Informasjonsarbeidet? - eller planarbeidet? Roar Stokken.
Konferanse om kunnskapsløftet 23. og 24. mars 2006 Grunnlaget for verksemda i skulen ligg i læreplanen. Følgeleg vert det viktig å ha kompetanse på dette.
Vanlege nynorskfeil.
VELKOMMEN TIL LONE SKULE. SKULESTART INFORMASJON OM SKULEN GODE RÅD TIL FORELDRE FØR SKULESTART.
KOGNITIV LÆRINGSPSYKOLOGI
Læring Forelesning i A1ab 2008
LÆRINGSTEORI Alle lærere har sin egen teori som de bygger sin undervisning på Bygger på erfaringer Trenger en teori for å ta gode avgjørelser til en hver.
Ny rammeplan for barnehagen Konsekvensar for matematikkfaget.
TILPASSET OPPLÆRING Innledning 2.Hva er tilpasset opplæring? 3.Lov og læreplan 4.Rett til spesialundervisning 5.Pedagogiske dilemmaer.
Kunnskapsløftet og kroppsøvingsfaget v/ Reidun Nerhus Fretland Konferanse i Loen mars 2006.
SÄLJÖ: LÆRING I ET SOSIOKULTURELT PERSPEKTIV
Studiesamling 18. januar 2007 for Førskolelærere i INNERTIEREN
1 Kunnskapsløftet og utfordringar for lærarutdanninga Peder Haug Høgskulen i Volda.
Nærmiljø og samfunn Ein barnehagekvardag med mangfald Med vekt på det fleirkulturelle i barnehagen og vindauge mot verda Kultur på tvers UBUNTU- ”min identitet.
læring Tønsbergstudiet, videreutdanning,
Det er ikkje - men idéen din som tel Roar Stokken.
PPU1, uke Eli Kari Høihilder
Språket i kommunane Innleiing ved Nils Ulvund og Jan Magne Dahle.
KVA FOR KONSEKVENSAR VIL DEN NYE RAMMEPLANEN HA FOR INNHALD, ORGANISERING OG UNDERVISNING I F Ø RSKULEL Æ RARUTDANNINGA? Sett fr å : - kommuneadministrasjonen.
LMS i en læringskontekst Svein Ove Lysne Høgskolen Stord/Haugesund
Læringsorientert vurdering Mapper som lærings- og vurderingsreiskap.
Vårt pedagogiske grunnsyn.
Kognito ergo sum.
Loen 23. og 24. mars Anne K F Midtbø Barnehagen som læringsarena Utfordringar i ny rammeplan for barnehagen sett frå kommune- administrasjon Anne.
Kulturstien Om fag og praksis i førskulelærarutdanning og barnehage.
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
Kap 4 og 5 i Eva Maagerø: Språket som mening
1 Kvalitet i opplæringa – om tilpassa opplæring (KIO) Høgskulen i Volda.
Digital kompetanse Presentasjon basert på essayet ”Den sjette kompetansen” Jostein Tvedte.
Loen-konferanse mars 2006 Tema: Kunnskapsløftet Pedagogikkseksjonen ved HVO Fokus: Didaktisk kompetanse Eldrid Digernes, Stine Ekornes og Kari Anne.
Naaman Ein dag sa jenta til matmor si: «Om berre husbonden kunne koma til profeten i Samaria, skulle nok han fri han frå hudsjukdomen.» 2.Kongebok.
Kappløpet om Afrika. Imperialisme har eksistert til alle tider og i alle verdsdelar. Imperialisme inneber at statar eller samfunn skaffar seg kontroll.
Soria Moria Slott Et norsk folkeeventyr. Halvor.
Læringskultur i ditt klasserom -Avhengig av deg som leiar -Korleis du brukar mogelegheitene til å skape ein kultur som støttar og oppmuntrar til læring.
De store læringsteoriene : Psykologiske teorier: Det som skiller de store læringsteoriene er deres syn på: - Hvordan virkeligheten ser ut - Hvordan ting.
Å stimulere til læring. Læring Læring er en aktiv prosess der mennesker gjennom trening og erfaring lærer seg nye ferdigheter i samspill med andre.
Velkommen til foreldremøte i Holvik barnehage i Grendahuset i Vågsvåg høsten 2015.
Kunnskapsutvikling gjennom samtaler
Adobe Connect 24. AUGUST 2015 Bente Sollid.
Pedagogisk kafé Kuventræ skule.
Kultur for læring Individuell og kollektiv læring
LÆRING LUT - HIVE Januar 2011.
Tilrettelegging for læring med IKT … Kompetanseheving for PV-gruppa
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Vi er éin profesjon av barnehagelærarar, lærarar og leiarar i barnehage og skule. Samfunnsmandatet vårt er å fremje læringa, utviklinga og danninga til.
Utskrift av presentasjonen:

Av Kari, May Linn, Silje og Hanne Pedagogisk grunnsyn Av Kari, May Linn, Silje og Hanne

Kva er læring? Endring i åtferd, der levande organismar skaffar seg kunnskap om verda. Læring skjer gjennom heile livet. Læring er ein grunnleggande føresetnad for vår utvikling og vekst som menneske Det er usemd blant forskarar og folk flest kva læring er, korleis læring skjer og korleis ein best kan fremja læring.

Kort sagt om… Behaviorismen John B. Watson Læringsprosessen er vektlagt Drivkrafta for læring er ytre motivasjon, altså straff og belønning. Det er ulike former innan Behaviorismen.

Kort sagt om… Kognitiv konstruktivisme Jean Piaget var professor i psykologi ved Universitetet i Genève frå 1929 til1975. Blei mest kjent for å kategorisere den kognitive utviklinga. Er delt inn i fire fasar.

Kort sagt om… Er opptekne av prosessen som skjer inne i hovudet på elevane. Korleis blir ytre stimuli omforma til informasjon og korleis blir det organisert og lagra i hukommelsen. Opptatt av språk, tenking og problemløysing. Mennesket er nysgjerrig av natur. Assimilasjon og akkommodasjon

Det sosiokulturelle læringsperspektivet

Sosiokulturelle læringsperspektiv Sosiokulturelle perspektiv og læring har ikkje fått gjennomslag før dei siste tiåra. Læring fokuserer spesielt på læringskontektsten. Språk er sentralt i læringsprosessen. Eleven opplever motivasjon ved å sjå samanheng mellom dei ulike arenaene som ein ferdast på, og som igjen gir eleven meining til det ein lærer.

Menneske sine levekår påverkar tenkemåten deira. Bruk av hjelpemiddel kan hjelpa mennesket framover og til å forbetra levekåra deira. Menneske kan koma lengre i livet ved å stå saman i kollektiv heller enn å streva åleine. Tar utgangspunkt i at læring skjer i sosiale aktivitetar. I følgje pensumboka til Dysthe blir ”kunnskap konstruert gjennom samhandling og i ein kontekst, og ikkje primært gjennom individuelle kontekstar”

Lev Vygotskij 1896-1934 Ein av dei fremste russiske teoretikarane. Han meinte at det er berre ein voksen eller ein som kan meir, som kan fungera som hjelpar for eleven. Læraren må setja seg inn i eleven si tankeverd. Eleven si eiga læring og utvikling vil alltid innehalda eit element av uforutsigbarhet som ikkje kan fastsetjast på førehand. ”Undervisninga er berre god når den løper framfor utviklinga”

Den proksimale utviklingssona Grensa for kva eleven kan klara ved hjelp Den proksimale utviklingssona Eleven Grense for kva eleven kan klara åleina