Skolevandring.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fra prøving og feiling til
Advertisements

Samarbeid ungdomsskole – UH-sektor
Ekstern skolevurdering Sandnes skole,
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Forventninger og videre arbeid…...
Rapport Nr Ann Margareth Aasen og Kristin Søby ”Vi ser at det funker” En kvalitativ og kvantitativ evaluering av arbeidet med LP-modellen
Noen utfordringer for skolene
Fra prøving og feiling til
PALS – Skoleomfattende tiltaksmodell
Utviklingsprosjekt Region nord Mål for dette året • Finne et interesseområde/tema ( 3-4 samarbeider) • Planlegge undervisningen med grunnlag.
Ledere for LP 7-skoler Gardermoen Torunn Tinnesand
Pedagogisk analyse.
Visjoner For oppvekstsektoren: Barn og unge først! For elevene på Seiersten: Study more, get smarter! For ansatte på Seiersten: Vi åpner nye dører …
Dag Johannes Sunde, Ida Large, Trude Saltvedt, Hedda Huse
Vurdering for læring UDF/AH 3. og 4.november 2010 Else Ravn
KLASSELEDELSE.
STRATEGIKART SKOLE Kunnskap og glede, Mykje er stedet!
Rektoropplæring Gardemoen Hanne Jahnsen
Lederperspektiv på prosjektet, Framtida nå, les og forstå
PEDAGOGISK UTVIKLINGSPLAN 2008 /2009
Den autentiske læringsdialogen
Innføring i fagdidaktikk – samfunnsfag 1
Lærerprofesjonens etiske plattform
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Ungdomstrinn i utvikling
VURDERING FOR LÆRING VFL SAMLING NAMSOS.
Velkommen til Fylkesmannens fagsamling 29. og 30. oktober 2013.
Elevenes læringsmiljø og skolens brede mandat
Generelle tiltak og forebygging
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
F Skolebasert kompetanseutvikling i ungdomsskolen Forskning på piloteringen.
Ungdomstrinn i utvikling - Ressurslærersamling
Elevundersøkelsen 2008 Resultater Sauda Vidaregåande skule.
Den gode lærer Elevrådskonferansen 2009 Petter Hagen 4. november 2009.
Forankring av arbeid med LP- modellen Opplæringslovens betsemmelser og faglige begrunnelser for lederoppgaver og –ansvar Gardermoen juni 2012 Svein.
Organisering og arbeidet i kommunene
STRATEGIPLAN LILLEHAMMER-SKOLENE
Kompetanse og lærerprofesjonen - bruk av evidens i den praktiske pedagogikken Professor Thomas Nordahl Senter for praksisrettet utdanningsforskning
Anne Stein Bankgata ungdomsskole Eksempler på vurdering i;
MAS og oppfølging av det pedagogiske arbeidet i klasserommet
Bruk av data i kvalitetsarbeid
Undervisningssektoren 2015
Samkommunestyret – Kunnskapsløftet v/Tone Volden Rostad Kunnskapsløftet er en ny og omfattende reform av hele grunnopplæringen. Visjonen er å.
Kampen skole Vår visjon:
Bjørn Overland Dialogen betydning i kvalitetsvurdering Nasjonal konferanse for kvalitetsvurdering Hafjell: 15 – 16 januar 2009.
Hvorfor fylkesvise samlinger om lokalt arbeid med læreplaner– igjen?
Opprettholdende faktorområder
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Helhet og sammenheng - UiU skoleeierkonferanse
DEMONSTRASJONSSKOLER OG -BEDRIFTER fellessamling i Kristiansand Åge R. Rosnes, november 2005.
Småbarnspedagogikk Fordypningsenhet vår 2007 Pedagogisk arbeid med barn fra null til tre år.
Skriving og lesing som grunnleggende ferdighet
Skolen som lærende organisasjon NFFL
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
PEL-EKSAMEN Linn Cathrin Arnevik.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Foto: Carl-Erik Eriksson Bedre læringsmiljø Vestnes kommune.
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
Ungdomstrinn i utvikling Om den nasjonale satsingen og arbeidet ved vår skole.
Vi vet godt hva som virker, og ikke virker…
Kompetanse for mangfold
Delmål: Å utvikle en lærende organisasjon
Skolebasert kompetanseutvikling
Profesjonelle læringsfellesskap
Fra kunnskap til handling
Skolebasert kompetanseutvikling Klasseledelse
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Skolebasert kompetanseutvikling
Strategisk kart 2018–2021 Bruker Kvalitets-utvikling Kompetanse-
Modul 2 – Undersøke skolens vurderings- og oppfølgingspraksis
Utskrift av presentasjonen:

Skolevandring

Masteroppgave om skolevandring av Anders Lehn (2009) http://skoleledelse.no/mastergrader/anders_lehn_09.pdf  Udir.no: søk opp Den gode timen Nettside om skolevandring http://skolevandring.no   Fra Trøndelagskonferansen i 2011: http://ks.event123.no/TrondelagskonferansenforSkoleeiereogSkoleledere/pop.cfm?FuseAction=Doc&pAction=View&pDocumentId=32804 Film på utdanningsdirektoratets nettsider: http://www.udir.no/Vurdering-for-laring/Eksempler-fra-praksis/Film-2-Halbrend-skule1/

En av hovedaktivitetene i skolevandring er at rektor skal iverksette observasjoner og selv være observatør på ulike arenaer.

Det overordnede målet med skolevandring (i Melhus): høy kompetanse i personalgruppa videreutvikle skolen som lærende organisasjon kompetanseheving bidrar til å dyktiggjøre hele personalgruppa både lærere og ledelse jobber mot felles mål de grunnleggende verdiene kan gjenfinnes i det praktiske arbeidet med elevene åpenhet og synlighet, rektor ”bryr seg» skolevandring  økt læringsutbytte for elevene

Skolevandring Kan være noe mer enn besøk i klasserommet. Et helhetlig perspektiv, inkluderer for eksempel rektors deltakelse på teammøter, og rektors innblikk i lærernes planer og systemer (lokalt læreplanarbeid), som sammen med observasjoner og etterarbeid, kan danne et helhetlig skolevandringskonsept, med mål om å utvikle skolen som en lærende organisasjon

Skolevandring ”Walk Your School” med fokus på Lederskap Systematisk vurderingsarbeid innen helhetlig skolevurdering Kvalitetsutviklingsarbeid Støtte opp om Kunnskapsløftets ideal: Fra ord til handling Ha fokus på elevenes læringsutbytte Gi økt læringstrykk og ledelsestrykk

Hva rektor tenker om skolevandring: Skal opplæringen gi elevene gode resultater, må den pedagogiske praksisen være i tråd med kunnskap og forskning om hva som har god sannsynlighet for å gi resultater. Gode skoler kjennetegnes derfor ofte ved at ledelsen trekker aktivt inn relevant forskning i diskusjoner med lærerne, slik at metoder og arbeidsformer i skolen er kunnskapsbaserte (Marzano 2003).

Viktig med felles forståelse av - hva, - hvorfor og - hvordan i fht skolevandring

”Skolens planer og strukturer – fra ord til handling” Fokus: ”Skolens planer og strukturer – fra ord til handling” Klasseledelse: gi forutsigbarhet og trygghet Oppstart av undervisningstimen Gi konkrete mål for elevenes læring Læreplan og lokal læreplan operasjonalisert

Mål: Å sammen utforme kvalitetskjennetegn/standarder i fht fokusområdene.

Gjennomføring Mål: Positiv effekt på arbeidsmiljøet Åpenhet mellom kollegaer, og kollegaer og ledelse Synlighet, deltakelse, engasjement Ledelsens tilstedeværelse bør være åpen og reflekterende, noe som gir grobunn for tillit og mulighet for veiledning, en mer profesjonell rektor.

Momenter ved observasjon For flere lærere er det ikke helt vilkårlig hvem som utfører observasjonene. Valg av kriterier. Jfr From: Få variabler! Det kan diskuteres om observasjonskriteriene skal værekjente for lærerne eller ikke.

Observasjon ”Three Minute Walk-Through” (Downey et. al.s, 2004), observasjonene består av klasseromsbesøk på 2-3 minutter. 5-minutter En skoletime Observasjonslengden vil være avhengig av situasjonene som skal legges til grunn

Hva gjør man med all informasjonen/resultatene av obersvasjon og refleksjon: Eksempel: Etter at rektor hadde gjennomført refleksjonssamtaler, satt han igjen med stor informasjonsmengde som omhandlet god pedagogisk praksis. All denne gode praksisen ble skrevet ned og presentert for de ansatte. Deretter plukket personalet ut ”det beste av det beste” og satte sammen en ”standard” på hvordan bl.a. en ”god oppstart av en time” skulle gjennomføres.

Viktige forutsetninger for å skape en god kultur for lærende organisasjoner er å frambringe samarbeidende og reflekterende dialog, og at lærerne støttes i arbeidet med å bli ansvarlige for individuell egenanalyse som prosess i forbedring av egen praksis.

Etter at dette målet er nådd, er lærerne i stand til å foreta en ståstedsanalyse, for å søke etter utforsket praksis, og prøve ut nye elementer. Det ideelle vil være at alle ansatte er inne i en kontinuerlig utviklingsprosess ved hjelp av denne metoden.

Kollektive ambisjoner og drømmer settes fri og de ansatte utvikler sine egne evner til å frembringe den lærende organisasjon (Senge 1991).

Vi vet godt hva som virker, og ikke virker … Vi har aldri visst så mye (og mye er blitt mer synlig) Eks: Tilbakemelding .73 (stor effekt) Positiv og støttende relasjon elev/lærer .72 (stor effekt) Tydlighet og struktur i undervisningen .71 (stor effekt) Gode relasjoner mellom elev/kultur .53 (middels effekt) Skole/hjem og foreldres støtte .51 (middels effekt) Skoleledelse .36 (liten effekt) Redusert klassestørrelse .21 (liten effekt) Nivådifferensiering .12 (ingen effekt) Aldersblanding .04 (ingen effekt) Baseskoler/åpne skoler .01 (ingen effekt)