ELEVVURDERING Skedsmo kommune Dag 1: 18.01.01 Kursleder: Mona E. Flognfeldt, Høgskolen i Oslo.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Elevsamtalen i Færder videregående skole
Advertisements

Skriftlig vurdering på barnetrinnet formål, bakgrunn, historikk
Vurdering for læring.
Vurdering Iselin Høyvik Hva skal vi lære? • Hva vurdering er • Ulike former for vurdering og konsekvenser av/for disse • Kunne diskutere/trekke.
Noen utfordringer for skolene
Vurdering for læring Tema: Nøkkelen til vurdering på Vg2 og Vg3 frisør
IKT i Vurdering for læring 3. oktober 2012
Spesialpedagogisk rådgivnings og innovasjonsarbeid Jorun Buli Holmberg januar 2005 Spesialpedagogisk arbeid i praksisfeltet både på system og individnivå.
Tema 6 VURDERING OG DOKUMENTASJON
A KSEPTERER DU HVA SOM HELST?. Hvor finner vi rettigheter?  Skolen på papiret finner vi i hovedsakelig i:  Opplæringslova  Opplæringslova har en forskrift.
Dag Johannes Sunde, Ida Large, Trude Saltvedt, Hedda Huse
Vurdering for læring UDF/AH 3. og 4.november 2010 Else Ravn
Forslag til ny vurderingsforskrift
Møte med RKK Info -Dialog -Samarbeid De beste skolene ligger i Nordland.
FYR Ny GIV
Kroppsøvingsdidaktikk
Hovedprinsipper i forslaget til endring av forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven Vurdering.
SKOLEHVERDAGEN I ET FLERKULTURELT PERSPEKTIV
FORSKRIFTSENDRING Gjennomgang av sentrale deler av forskriften Konkrete eksempler på vurderingspraksis v/ lærere fra skolen.
©Byrådsavdeling for oppvekst
SKOLERING I GJENNOMFØRING AV MUNTLIG EKSAMEN I KUNNSKAPSLØFTET
Veileder i vurdering i musikk - introduksjon
Elevvurdering i Kunnskapsløftet
Yngvild Nilsen, seksjonssjef
Oslo kommune Utdanningsetaten 1 SKOLERING I GJENNOMFØRING AV MUNTLIG EKSAMEN I NORSK Vg3 14. OKTOBER 2008.
Vurdering for læring på Linderud skole
Om vurdering i vg skole ”Opplæringens mål er å ruste barn og unge til å møte livets oppgaver og mestre utfordringer sammen med andre” (Generell læreplan.
Tidligere læreplaner.
VURDERING.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Skoleeierforum «De beste skolene ligger i Nordland»
MØTE FOR SKOLELEDERE TEMA: REKTOR OG SKOLELEDELSENS ROLLE I PEDAGOGISK UTVIKLINGSARBEID – MED UTGANGSPUNKT I VURDERING FOR LÆRING.
Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere
Entreprenørskap i lærarutdanningen
Oslo kommune Utdanningsetaten SKOLERING I GJENNOMFØRING AV MUNTLIG EKSAMEN I KUNNSKAPSLØFTET 11. JANUAR 2008 NORSK (modul 1) Trude Slemmen, fagkonsulent.
Skolebesøk februar 2008 Forskrift Retningslinjer for lokalt gitt eksamen i Oppland fylkeskommune Hjelpemidler ved lokalt gitt og sentralt gitt eksamen.
Eksamen i Kunnskapsløftet
”Programfag til valg” En nyskaping innen yrkes- og utdanningsveiledning?
Dokumentasjon på at vurdering er gitt!
Vurdering – hva og hvorfor?
KUNNSKAPSLØFTET UNNEBERG SKOLE
Foreldremedvirkning Foreldrerollen i skolen er tosidig: vs
PORTEFOLIO Ekrom skole.
Ny etterutdanning i elevvurdering Nils Ole Nilsen.
Satsingen Vurdering for læring - hvordan kan UH bidra? Kvalitetssikringsnettverk etterutdanning UH Gardermoen 3. juni 2010 Hedda B. Huse, Anne Husby, Ida.
Vurdering; Hvem, hva hvorfor
Regjeringens navn på den nye skolereformen
Om vurdering og nye eksamensformer. Hvorfor er dette viktig å snakke om? Mange elever ”skjønner alvor” først når de er midt oppe i eksamen. Det kan virke.
Hva kan jeg gjøre bedre, lærer?
1 Vurdering som fremmer læring og utvikling Vurderingskonferanse Øystein Sandsdalen.
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Tilpasset og inkluderende opplæring Jorun Buli Holmberg TILPASSET OG INKLUDERENDE.
Om vurdering og eksamen Vurdering på ungdomstrinnet Underveisvurdering uten karakter Underveisvurdering med karakter Terminkarakterer, januar og.
1 SAMMENLIKNING: Plan for KRL-faget 2002 og Plan for KRL-faget 2005 Utarbeidet av Foreldreutvalget for grunnskolen.
Vurdering i matematikk
Konferanse om kunnskapsløftet 23. og 24. mars 2006 Grunnlaget for verksemda i skulen ligg i læreplanen. Følgeleg vert det viktig å ha kompetanse på dette.
Tilpasset opplæring i et historisk perspektiv
Tiltakspakke og prosjektet ”Bedre vurderingspraksis”
MATEMATIKK Åmot ungdomsskole Erfaringer -Vurdering -Karakterer -Ulike mål -Hva kan hjemmet bidra med? -Oppgave fra prøve i matematikk 8. trinn.
Læreplananalyse i KL06 Grunnlag for profesjonalitet Grunnlag for demokratisk vurdering Grunnlag for kommunikasjon Skogsarbeiderens rolle.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Elektroniske mapper som arbeids- og evalueringsform Anders Tveit, Institutt for samfunnsøkonomi, Handelshøyskolen BI
Workshop Engelsk eksamen
Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Hole ungdomsskole Visjon: TRYGG, KREATIV OG UTVIKLENDE FOR ALLE.
Eigenvurdering og sjølvregulering
Pedagogisk kafé Kuventræ skule.
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Ledelse av læringsprosessen
H ”På min skole får jeg tilbakemeldinger som gjør at jeg får lyst til å lære!” Hadde det vel ikke vært kjekt om alle elever på vår skole etter hvert satt.
Gjeldende regelverk om vurdering
Utskrift av presentasjonen:

ELEVVURDERING Skedsmo kommune Dag 1: Kursleder: Mona E. Flognfeldt, Høgskolen i Oslo

L97, de forlanger så mye av barn, de! Jakob, 11 år

Elevvurdering R97 Er det noe nytt? Vurdering som veiledning, motivering og hjelp til å se framgang Større bredde og variasjon i vurderingsarbeidet Den ”uformelle” vurderingen (=uten karakter) skal gjøres mer systematisk og forpliktende Elevene aktivt med i vurderingsarbeidet

Vurderinga skal Fremje læring og utvikling hos eleven motivere eleven til innsats og til å bruke evnene sine stimulere eleven til å vere aktiv deltakar i arbeidet med vurdering og øve opp evna til å ta medansvar for å vurdere sitt eige arbeid gi rettleiing til eleven om arbeidsprosessar og resultat gi eleven, foreldra og dei føresatte og lærarane tilbakemelding om framgangen til elevane hjelpe eleven til å gjere seg nytte av tilbakemeldingar og reflektere over sitt eige arbeid og sin eigen framgang

Vurderinga skal óg: Vere med på å dokumentere kompetanse, både undervegs og når opplæringa blir avslutta gi informasjon og fremje kontakt mellom skolen og heimen hjelpe læraren til å gjere opplæringa betre og tilpasse ho til dei behova eleven har

Grunnlagsdokumenter L97 St meld nr 47 ( ) Innst S nr 96 ( ) Veiledning fra KUF (1998) Opplæringslova (1998) Forskrift til opplæringslova (1999) - Kap. 3: Vurdering av elevar i grunnskolen

Kursprogram Nye eksamensformer Elevvurdering med utgangspunkt i nye forskrifter Vurdering med og uten karakter Erfaringsdeling med utgangspunkt i arbeid mellom kursene

Vurdering - en avgrensing: å måle kvaliteten av noe i forhold til en gitt kvalitetsstandard Lars Helle, Elevvurdering (2000)

mål prosessprodukt

Grunnlaget for elevvurdering: ”dei samla måla for opplæringa, slik dei kjem til uttrykk i den generelle delen av læreplanen og i læreplanane for dei einskilde faga.”

Grunnlaget for vurdering med karakter: ”måla i læreplanane for faga og dei måla i den generelle læreplanen som er nedfelte i måla for faga, medrekna fellesmål.”

”A grade is an inadequate report of an inaccurate judgement by a biased and variable judge of the extent to which a student has attained an undefined level of mastery of an unknown proportion of an indefinite area” McCann (1994), Assessment (Heinemann)

Et vesentlig poeng: ”Terminkarakterar og karakterar på dei enkelte prøvene/arbeida skal supplerast med grunngiving og rettleiing.” (§3-3 i Forskrift til opplæringslova)

Hva kjennetegner gode vurderingskriterier? Forstått og godtatt av de berørte parter Helt sentrale og bør gjenspeile bredden i mål for opplæringa Ikke for mange og detaljerte Alle elever må ha reelle muligheter til å mestre noe De er utarbeidet og diskutert av lærer og elever i fellesskap

Hvordan utforme vurderingskriterier? Grunnlaget finnes i: - læreplanens generelle del - prinsipper og retningslinjer - målene og innledningen til fagene God hjelp i verbene som beskriver - arbeidsmåter i innledningen - mål for hovedtrinn - hovedmomenter på hovedtrinn og årstrinn

Kriterier for vurdering av muntlig kompetanse: bredde (struktur, ordforråd) korrekthet flyt samhandling tekstbinding kunnskap innsikt modenhet i forhold til tema

Vurdering av prosjektarbeid Det enkelte prosjektarbeidet skal ha ei eiga skriftleg vurdering utan karakter. Den kompetansen eleven utviklar gjennom prosjektarbeidet, tel også med i den samla vurderinga i det/dei faga som temaet hører inn under. Det skal opplysast på vitnemålet at eleven har teke del i arbeidet med og gjennomført.

Mål: tilsiktet kompetanse Vurdering: oppnådd kompetanse Kriterier: mer konkrete kjennetegn på kompetanse

Ulike typer kompetanse Ulike arbeidsmåter Ulike vurderingsmåter

Mellomarbeid A Gjør et alvorlig forsøk på å involvere elevene i analyse av målene i ett område i et fag og la dem diskutere og helst ta del i utvikling av kriterier for den bolken. B Hvilke(n) vurderingsmåte(r) egner seg når det gjelder å få dokumentert den oppnådde kompetansen?