Hva kan jeg gjøre bedre, lærer?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Elevsamtalen i Færder videregående skole
Advertisements

Vurdering og IKT Egenvurdering i matematikk med
Vurdering for læring.
Vurdering for læring Tema: Nøkkelen til vurdering på Vg2 og Vg3 frisør
Grete Haaland Sund HiAk,
Veiledning av elever / lærlinger
Tema 6 VURDERING OG DOKUMENTASJON
4ªsesión 7 y 8 de abril 2011 Formación continua Proyecto piloto Español como lengua extranjera en la escuela primaria 4. samling Forsøk med fremmedspråk.
Forslag til ny vurderingsforskrift
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Lillehammer 25. September 2012
Kroppsøvingsdidaktikk
Elevvurdering i Kunnskapsløftet
Praktisk eksamen Vg2 - yrkesfag
Vurdering for læring på Linderud skole
Om vurdering i vg skole ”Opplæringens mål er å ruste barn og unge til å møte livets oppgaver og mestre utfordringer sammen med andre” (Generell læreplan.
VURDERING.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Nasjonal satsing på Vurdering for læring
Velkommen til Fylkesmannens fagsamling 29. og 30. oktober 2013.
Prosjekt til fordypning
Hva innebærer det å være lærebedrift? Være godkjent av fylkeskommunen Kunne gi opplæring slik den er fastsatt i læreplanen for faget Ha en kvalifisert.
Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere
Elevundersøkelsen 2008 Resultater Sauda Vidaregåande skule.
Oslo kommune Utdanningsetaten SKOLERING I GJENNOMFØRING AV MUNTLIG EKSAMEN I KUNNSKAPSLØFTET 11. JANUAR 2008 NORSK (modul 1) Trude Slemmen, fagkonsulent.
Trinn 3 Bruke vurdering for læring for å fremme elevenes skriveutvikling.
Rogalandsmetoden for en helhetlig fag- og yrkesopplæring IKT – VfL UiS
Skolebesøk februar 2008 Forskrift Retningslinjer for lokalt gitt eksamen i Oppland fylkeskommune Hjelpemidler ved lokalt gitt og sentralt gitt eksamen.
”Programfag til valg” En nyskaping innen yrkes- og utdanningsveiledning?
Dokumentasjon på at vurdering er gitt!
Didaktiske analysekategorier
Vurdering – hva og hvorfor?
Elevmedvirkning Prinsipper for opplæringen:
Onsdag 13. mars Sam Eyde vgs
Den videre satsingen på vurdering Samling i kvalitetssikringsnettverk - etterutdanning 2009/
Vurdering; Hvem, hva hvorfor
Om vurdering og nye eksamensformer. Hvorfor er dette viktig å snakke om? Mange elever ”skjønner alvor” først når de er midt oppe i eksamen. Det kan virke.
Anne Stein Bankgata ungdomsskole Eksempler på vurdering i;
Elevvurdering i Kunnskapsløftet
1 Vurdering som fremmer læring og utvikling Vurderingskonferanse Øystein Sandsdalen.
ELEVVURDERING Skedsmo kommune Dag 1: Kursleder: Mona E. Flognfeldt, Høgskolen i Oslo.
Om vurdering og eksamen Vurdering på ungdomstrinnet Underveisvurdering uten karakter Underveisvurdering med karakter Terminkarakterer, januar og.
Vurdering i matematikk
Vurdering for læring (Assessment for Learning)
Vurdering av og for læring Ida Large Regional konferanse Tønsberg
Tiltakspakke og prosjektet ”Bedre vurderingspraksis”
Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING.
BLOOMS Bygdøy 24.sept-08. Begreper i vurdering 1.Kompetanse det man gjør og får til i møte med utfordringer 2. Kompetansemål angir hva elevene skal kunne.
MATEMATIKK Åmot ungdomsskole Erfaringer -Vurdering -Karakterer -Ulike mål -Hva kan hjemmet bidra med? -Oppgave fra prøve i matematikk 8. trinn.
Prosjekt til fordypning Østlandssamarbeidet 11. februar 1Prosjekt til fordypning.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
VURDERING FOR LÆRING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Sagt om utdanning….
Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Hole ungdomsskole Visjon: TRYGG, KREATIV OG UTVIKLENDE FOR ALLE.
Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Tips til hvordan å lykkes med læringspartner
Vurdering og undervisning
Samarbeid og medbestemmelse
Vurdering for læring Camilla Wiig, HIVE.
Ta utgangspunkt i elevenes interesser og erfaringer B – Samarbeid
Kompetanse for mangfold Jåttå vgs
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
VELKOMMEN FORELDREMØTE LUNDEHAUGEN UNGDOMSSKOLE 9
Tips til hvordan å lykkes med læringspartner
Modul 2 – Undersøke skolens vurderings- og oppfølgingspraksis
Eksamen Sluttvurdering- regelverk Skolebasert kompetanseutvikling
Gjeldende regelverk om vurdering
Sammen lykkes vi!.
Utskrift av presentasjonen:

Hva kan jeg gjøre bedre, lærer? - vurdering i helse og sosialfag Marianne U Coucheron & Irene Gaarud

Planlegging – finn et mål Hemmeligheten bak enhver suksess, er bestandig å ha et mål for øyet

Alice: Hvilken vei skal jeg gå?

Alice: Hvilken vei skal jeg gå? Filurkatten: Hvor skal du?

Alice: Hvilken vei skal jeg gå? Filurkatten: Hvor skal du? Alice: Jeg vet ikke…

Alice: Hvilken vei skal jeg gå? Filurkatten: Hvor skal du? Alice: Jeg vet ikke… Filurkatten: Da er det likegyldig hvilken vei du tar….

Mål for dagen: Kunne lage oppgaver med klare kjennetegn slik at eleven vet hva som kreves for å oppnå ønsket kompetansenivå

Vurdering av og for eleven – Skal motivere å informere. På bakgrunn av nasjonale kjennetegn må læreren lokalt utarbeide kjennetegn til bruk for eleven, gjennom de lokale kjennetegnene blir den lokale tilpasningen ivaretatt( fra utkast fra UDIR) FOR ELEVEN: vurdering underveis, alt eleven er blitt vurdert i gjennom året. AV ELEVEN: Hva har eleven faktisk lært.Hva slags kompetanse har eleven nå.

Forskrift § 3-2 Formålet med vurdering Formålet med vurdering i fag er å fremje læring undervegs og uttrykkje kompetansen til eleven, lærlingen og lærekandidaten undervegs og ved avslutninga av opplæringa i faget. Vurderinga skal gi god tilbakemelding og rettleiing til elevane, lærlingane og lærekandidatane. Undervegsvurdering skal brukast som ein reiskap i læreprosessen, som grunnlag for tilpassa opplæring og bidra til at eleven, lærlingen eller lærekandidaten aukar kompetansen sin i fag.        Sluttvurderinga skal gi informasjon om kompetansen til eleven, lærlingen og lærekandidaten ved avslutninga av opplæringa i faget. § 3-3. Grunnlaget for vurdering i fag        Grunnlaget for vurdering i fag er dei samla kompetansemåla i læreplanane for fag slik dei er fastsette i læreplanverket, jf. § 1-1 eller § 1-3.

Arbeidsprosessen Gjør en analyse av kompetansemålet for å finne konkretiseringer Konkretiseringene gjør det mulig å formulere kjennetegn til kompetansemålet

Konkretisering av læreplanmål/analyse Analyse av kompetansemålene konkret, hva er det du vil eleven skal lære se til at det dekker målet enkelt for eleven å forstå hva han skal lære enkelt for læreren også Formuler kjennetegn med grunnlag i konkretiseringen vær sikker på at de dekker kompetansemålet

OPPGAVE Mål fra kommunikasjon og samhandling kommunisere med ulike brukere ut fra deres behov og modningsnivå Analyser dette målet og kom frem til noen konkrete konkretiseringer. Hint, hint; hva legger du som lærer i dette målet? (tenk 5 min individuelt, del 10 min med sidemannen)

Analyse av kommunikasjonsmålet Tilpasse kommunikasjon i forhold til ulik alder og yrke/ praksis (barn, ungdom, voksne, eldre og mennesker med ulike funksjonshemninger)

Vurdering sett i lys av Bronfenbrenners sosioøkologiske modell:

Makro + Eksonnivå – 2 måter å sluttvurdere på Praktisk muntlig prøve. Mappetrekk.

OPPGAVE Mål fra kommunikasjon og samhandling kommunisere med ulike brukere ut fra deres behov og modningsnivå Jobb med sidemannen/kvinnen lag kjennetegn til målet. Ta utgangspunkt i konkretiseringen du gjorde i forrige oppgave. Bruk 10 minutter

Kjennetegn til kommunikasjonsmålet Undermiddels Karakter 1-2 Middels Karakter 3-4 Over middels Karakter 5-6 Ferdigheter: Delta i kommunikasjon: med ulike brukere ut fra deres behov og modenhetsnivå Tilpasse kommunikasjon: Mestre kommunikasjon:

Kommunikasjon og samhandling kommunisere med ulike brukere ut fra deres behov og modningsnivå Under middels (Karakter 2) Middels (Karakter 3-4) Over middels (Karakter 5-6) Kunnskaper: - Beskriv nonverbal og verbal kommunikasjon. - Definer god kommunikasjon. - Beskriv enveis, toveis og dobbeltkommunikasjon. - Navngi de ulike sonene i kommunikasjon. Holdninger: - Vær oppmerksom på hvordan ditt eget nonverbale og verbale språk påvirker andre mennesker. Ferdigheter: - gjenkjenn kroppsspråk. - Vise interesse for kommunikasjon i ulike arbeidspraksiser, med mennesker med ulik alder og funksjonsnivå. - Forklar kommunikasjonsprosessen og gi eksempler på god kommunikasjon - Gjør rede for persepsjon - Forklar med eksempler, enveis, toveis og dobbeltkommunikasjon. - Klassifiser de ulike sonene i kommunikasjon - Sett pris på konstruktiv tilbakemeldinger fra de du kommuniserer med. - Tilpasse riktig kommunikasjon til ulike menneskers behov og modningsnivå. - Forsvar hva som kjennetegner kommunikasjon som fremmer helse, trivsel og velvære hos ulike mennesker. - Bruk konstruktive tilbakemeldinger til å integrere tilpasset kommunikasjon i arbeidspraksis. - Behersk kommunikasjon til ulike brukere ut fra deres behov og modningsnivå

Mesonnivået Vurderingsskjema etter bolk Mappevurdering

Mikronivå Eksempler på oppgaver med kjennetegn

OPPGAVE Tema kommunikasjon Lag en oppgave hvor du bruker kjennetegnene du nå har laget. De kan enten brukes slik de er eller brytes ytteligere ned slik at de passer til oppgaveteksten. 15min Del med hverandre?

Kvalitetssikring? Diskusjon? Kompetansemål-kjennetegn-oppgave-kjennetegn? Kompetansemål- oppgave-kjennetegn? Vekting av mål? Diskusjon?

Hvordan komme i gang??? Jobbe med konkretiseringen hver for seg. Kom sammen og bli enig om en felles konkretisering Konkretiseringen er utgangspunktet til utarbeidelse av kjennetegnene Jobb sammen med kjennetegnene. Viktig å få med ledelsen, avdelingsleder på lag. Sett av tid til dette arbeidet på team/avdelingsmøter Hva med et seminar for hele skolen slik at alle ”kjører i samme båt”

EVT En bra og lærerik time Spørsmål før og etter undervisningstimen Mål og kjennetegn er kjent for eleven

PTF – Prosjekt til fordypning Oppgaven vår. Kjennetegn til kompetansemål i PTF. PTF, full fart fremover med livsglede for alle. PTF ,praksis.