Sosial systemteori og PPT’s rolle og oppgaver

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kjennetegn ved gode forebyggende tiltak
Advertisements

Spesialundervisning under Kunnskapsløftet
Læringsmiljø og pedagogisk analyse En strategi for skoleutvikling
SPESIALUNDERVISNING INNENFOR VOKSENOPPLÆRINGEN
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Rapport Nr Ann Margareth Aasen og Kristin Søby ”Vi ser at det funker” En kvalitativ og kvantitativ evaluering av arbeidet med LP-modellen
Fra prøving og feiling til
Pedagogisk analyse.
Spesialpedagogisk rådgivnings og innovasjonsarbeid Jorun Buli Holmberg januar 2005 Spesialpedagogisk arbeid i praksisfeltet både på system og individnivå.
Tilpassa opplæring Utdanningsavdelingen v/Anne Marie Strømhaug
PP-tjenestens rolle i utvikling av god pedagogisk praksis
Spesialpedagogisk arbeid i et system og individrettet perspektiv aman
KLASSELEDELSE.
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Er det sammenheng mellom spesialundervisning og vanlig undervisning?
System og individperspektiv i spesialpedagogisk arbeid
Tilpasset opplæring og spesialundervisning
Veiledet lesing Mørkved skole
Systemisk tilnærming ved overgrep mot eldre - gjør den en forskjell?
1. Innledende påstander om organisasjoner
Tilpasset opplæring AU 1
Tilpasset opplæring i en lærende skole
ERFARINGER FRA HAMAR Å kunne – ville – tørre!
Meld. St. 18 (2010–2011) Læring og fellesskap Tidlig innsats og gode læringsmiljøer for barn, unge og voksne med særlige behov.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Jurist Lene Duesund Svendsen Seniorrådgiver Helene Kløcker
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
RAMMEPLAN for barnehagens innhold og oppgaver. Mandat for rammeplangruppen Rammeplangruppen skal vurdere og fremme forslag på følgende områder særskilt:
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Kunnskapsløftet - forskningen Organisering: prosjekter og programstyre Resultater: det store bildet Veien videre: er økt variasjon et problem?
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
februar-søkere Utdanningsavdelingen Rådgiversamlinger 2012.
Systemrettet arbeid i PP-tjenesten
Forankring av arbeid med LP- modellen Opplæringslovens betsemmelser og faglige begrunnelser for lederoppgaver og –ansvar Gardermoen juni 2012 Svein.
Organisering og arbeidet i kommunene
Elevmedvirkning Prinsipper for opplæringen:
Professor Thomas Nordahl Lillehammer
Kompetanse og lærerprofesjonen - bruk av evidens i den praktiske pedagogikken Professor Thomas Nordahl Senter for praksisrettet utdanningsforskning
Ulikheter og variasjoner
LP og evidens i undervisningen
Tilpasset opplæring i en inkluderende skole.
Systemrettet arbeid aman. Jorun Buli-Holmberg
Foreldrenes betydning for elevenes læringsutbytte
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Velkommen!. Velkommen! Hvorfor trenger Norge et Faglig råd for PP-tjenesten?
Hordaland og Sogn & Fjordane PP-tjenesten Lars Arild Myhr - SePU
Opprettholdende faktorområder
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Velkommen til et nytt skoleår!
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
Relasjonsbasert klasseledelse Haugalandet
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
IOP Kilder: Nordahl T., Overland T.,(2001): ”Individuelle Opplæringsplaner”. Liv S. Thesen og Elisabet Brettås , Horten PPT. Thommesen H., Normann T.,
HVORFOR? Hva sier Kunnskapsløftet? (mer)
PEL-EKSAMEN Linn Cathrin Arnevik.
RELASJONELT PERSPEKTIV PÅ ARBEID MED PROBLEMATFERD I SKOLEN
Prinsipper for arbeid i lærergruppene Levanger 20. – 21. april 2006 Torunn Tinnesand lp-modellen læringsmiljø og pedagogisk analyse.
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Ragnhild Inderhaug seksjonssjef. Hvorfor en ny seksjon?  « Sammen for kvalitet «( spesialpedagogisk plan ) er ikke bare en plan, men.
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
februar-søkere med behov for spesialundervisning Utdanningsavdelingen
Foreldrenes betydning for elevenes læring Thomas Nordahl
Lekens egenverdi.
Skolebasert kompetanseutvikling
SAMSPILLMETODEN DIALOG
Fra kunnskap til handling
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Skolebasert kompetanseutvikling
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Sosial systemteori og PPT’s rolle og oppgaver Ellen Nesset Mælan, Sepu

PPT’s rolle overfor skoler/barnehage: Kommunens sakkyndige instans Veileder for ansatte i skoler og barnehager Være en aktør i kommunens pedagogiske utviklingsarbeid

Sakkyndighetsrollen Vurdere behov for spesialpedagogiske tiltak i barnehage og skole som innebærer å vurdere: barnets forutsetninger for utvikling og læring Å vurdere skolens evne til å gi undervisning med godt læringsutbytte for eleven, innenfor sitt ordinære opplæringstilbud / gi barn gode utviklings- og læringsmuligheter innenfor barnehagens ramme.

Kunnskapsløftet sier: «Tilpassa opplæring for kvar einskild elev er kjenneteikna ved variasjon i bruk av lærestoff, arbeidsmåtar og læremiddel og variasjon i organisering av og intensitet i opplæringa. Elevane har ulike utgangspunkt, bruker ulike læringsstrategiar og har ulik progresjon i forhold til nasjonalt fastsette kompetansemål. Føresegnene om spesialundervisning skal gjelde når det er nødvendig med meir omfattande tilpassing enn den som kan givast innanfor den ordinære opplæringa.»

Spesialundervisning skal ut fra lovverket fange opp de elevene som ikke får et tilfredsstillende utbytte av den vanlige undervisningen som foregår i den klassen eleven tilhører (Opplæringsloven § 5-1) Gjennom spesialundervisningen skal den enkelte elev få et bedre undervisningstilbud og forhåpentligvis også et bedre læringsutbytte enn han eller hun hadde fått ved å følge den vanlige undervisningen. Elever som mottar spesialundervisning kan ha: et dårlig læringsutbytte i ett eller flere fag, viser en problematisk atferd, har bestemte vansker eller diagnoser har problematiske oppvekstforhold i hjemmet eller andre utfordringer i omgivelsene.

Spesialundervisning, forts: Spesialundervisning kan forstås som en hjelp til de elevene som sliter og til dels mislykkes med læringen i skolen. På samme måte vil det i barnehagen være en intensjon om at spesialpedagogisk hjelp skal bidra til en god læring og utvikling.

Hvem skal definere eller finne fram til de barn og unge som har behov for eller rett til spesialundervisning og spesialpedagogisk hjelp? Hvilken sammenheng er det mellom kvaliteten på den ordinære undervisningen og elevenes behov for spesialundervisning? Hvordan bør spesialundervisningen og spesialpedagogisk hjelp organiseres, og hvilket innhold bør den ha? Får alle barn og unge som mottar spesialpedagogisk hjelp og spesialundervisning, et tilfredsstillende læringsutbytte? Bidrar spesialpedagogisk hjelp og spesialundervisning til en sosial inkludering, eller opplever elevene seg som sosialt ekskludert og stigmatisert? 

Forskning viser: Elever som mottar spesialundervisning gjør det signifikant dårligere og har det dårligere i skolen enn elever som ikke mottar spesialundervisning (Nordahl og Hausstätter 2009).

Forskning viser, forts.: Elever som mottar spesialundervisning, vurderes av lærerne til å prestere svært dårlig i sentrale skolefag. Dette gjelder i alle fag og på alle klassetrinn i skolen, og forskjellene må betraktes som betydelige (Meld. St. 18 2010-119). Det kan innebære at elever som mottar spesialundervisning, også vil få store problemer med å oppnå studie- eller yrkeskompetanse i videregående opplæring.

Forskning viser, forts.: Det er en stor gruppe elever som av lærerne blir definert med problemer og gjør det faglig svakt på skolen, men som innenfor det etablerte opplæringssystemet ikke har tilgang til spesialundervisning selv om de ikke har et tilfredsstillende utbytte av den ordinære undervisningen (Bachmann og Haug 2006).

Hvordan kan PPT møte disse utfordringene? Vi må ha kunnskap om hva som gir bedret læringsutbytte for elever med spesielle behov Vi må ha kunnskap om de variasjonsmulighetene kunnskapsløftet skisserer Vi må ha kunnskap om endringsarbeid i skoler og barnehager

Individrettet eller systemrettet arbeid? Vi kan velge å ta utgangspunkt i: individene i systemet systemet for å bestyrke individene

Fra individ til system - eleven med spesielle behov er i fokus og personer i systemet som omgir individet er støttepersoner Fra system til individ skolen /barnehagen(systemet) besitter kompetanse fra spesialpedagogisk arbeid som de kan overføre når de skal tilrettelegge for lignende saker (indvid) Skolen/barnehagen (systemet) har kompetanse på hvordan variasjon i arbeidsmåter, læremidler og organisering gir best mulig lærings- og utviklingsgrunnlag for elevene/barnehagebarna (individ)

Veilederrollen sett fra en systemisk forståelsesmodell Legitimitet som veileder: komplementær eller symmetrisk relasjon? Skal tilføre skolen kunnskap de selv ikke har Skal være en utenforstående som ser på skolens praksis Har innsikt i praksis i mange klasserom/barnehager som kan overføres i veiledning

«Når du behandler mennesker med respekt og bringer frem kompetanse som verdsettes, skapes en ny ramme for samhandlingen. Kritikk, bebreidelser og påføring av skam inviterer mennesker til å rettferdiggjøre sine handlinger, og skaper forklaringer som leder til gjentakelse av den uønskede handlingen» Elsbeth McAdam

Avklaring av felles agenda For å lykkes med veiledningen bør en starte med å avklare forventninger:

Veilederrollen, anbefalte veilederholdninger Anerkjennelse: Forståelse Bekreftelse Åpenhet – kunne oppgi kontrollen Selvrefleksjon og avgrensethet Nysgjerrighet

Karl Tomm: to typer sirkulære spørsmål Atferdseffektspørsmål: Opptatt av observerte handlinger Ikke opptatt av hensikter Forskjellsspørsmål: Forskjell mellom fortid og nåtid Forskjell mellom personer Forskjell mellom relasjoner Forskjell mellom ideer Forskjell mellom hendelser

Å gjøre andre gode: «Enhver relasjonell påvirkning som får et annet individ til å føle seg psykisk sterkere, mer kompetent og i stand til å ta i bruk det beste i seg» Jan Spurkeland

Skoleutvikling/organisasjonsutvikling Være med på å gjøre skolen romsligere Fordrer at vi endrer måten en tenker om et problem på Refleksjon over egen praksis

Nivåer av læring i følge Gregory Bateson: Læring 0: å motta et signal Læring 1: å gi respons som er annerledes enn tidligere responser Læring 2: endring ved at handlinger inndeles i kontekster samtidig som det skjer endringer i bruk av kontekstmarkører. Det oppstår som en vane å inndele handlingssekvenser på en bestemt måte Læring 3: endring av annengradsinnlæringsprosessen

Kaos og kosmos Vi søker mening og sannhet: konstruksjoner av virkeligheten Verden består av mine konstruksjoner av virkeligheten =mitt kosmos Kosmos representerer orden, det motsatte av kaos Kosmos trues når vi opplever en krise, vi gjør alt for å beskytte/opprettholde kosmos Institusjoner skaper kosmos: opphav i uuttalt og ubevisst overenskomst mellom aktørene Lederen blir konstruksjonsbærer

Endring av systemer Gjendannelse Omdanning; konstruksjonsendring avvikling

Prosessledelse «Gode prosessledere lytter til andre frekvenser enn møtedeltakerne. De hører etter engasjement, sakkunnskap, delaktighet, motivasjon, dominans, løsningsvilje, holdninger, forslag, etikk, samspill og støtte.» Jan Spurkeland

Legitimitet hos skoleeier og skoleleder Skal PPT anvende sin kunnskap om elevers forutsetninger og behov om skolers og barnehagers kompetanse og handlingsmønstre om god praksis og viktig kompetanse i andre enheter i kommunen ….må skoleeier og skoleleder gi dere legitimitet til å arbeide med dette.

Oppsummering: Systemisk grunnlagsforståelse som utgangspunkt for PPT’s rolle som Sakkyndig instans Veileder En aktør i kommunens pedagogiske utviklingsarbeid Binde sammen teori fra Nordahls presentasjon mandag og peke fremover mot presentasjon av pedagogisk analyse, en modell for å anvende de perspektivene som er lagt frem i dag.

Referanser: Bachmann, K. og P. Haug (2006). Forskning om tilpasset opplæring. Forskningsrapport nr. 62.Høgskulen i Volda. Bjartveit, S. og Kjærstad, T: Kaos og kosmos. Byggesteiner for individer og organisasjoner, Kolle forlag 1996 Nes, Kari: Norsk skole anno 2013: økende ekskludering under dekke av inkludering? I: Paideia 05,2013 Nordahl, T. og R. Hausstatter 2009. Spesialundervisningens forutsetninger, innsatser og resultater. Hamar: Høgskolen i Hedmark. Rapport 9/2009 Ulleberg, Inger: Kommunikasjon og veiledning, Universitetsforlaget 2004 Spurkeland, Jan: Prestasjonshjelp. Hvordan gjøre andre gode, Universitetsforlaget 2011 Spurkeland, Jan: Relasjonskompetanse, Universitetsforlaget 2005 Ølgård, Bent: Kommunikation og økomentale systemer i følge Gregory Bateson, Akademisk forlag, 2001