FRA HJEM TIL SYKEHJEM- VIA SYKEHUS

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Demensplan 2015 Den gode dagen.
Advertisements

v/geriatrisk sykepleier Hege Holtar, SIV HF
Evaluering av fire spesialiserte korttidsenheter Elektronisk spørreskjemaundersøkelse til ledere av 10 bestillerkontor i Oslo og 4 tjenestekontor på nedre.
Tillit og legitimitet i vanskelige prioriteringsbeslutninger torsdag 7. april 2005.
Hva kan kommunehelsetjenesten gjøre for å sikre innleggelsesprosessen i sykehus slik at pasienten får et best mulig behandlingsforløp ? Lene L. Østebrøt.
Forebyggende arbeid satt i system
Ulike bydeler – ulike utfordringer • Utskrivinger fra TEDD (35 pas) : • Frogner (14) Vestre Aker (10) Ullern (1) Andre (8) • Økende liggetid pga.
Plan for videreutvikling av pleie- og omsorgstjenestene
Hverdagsrehabilitering
samhandlingsforum Brukererfaringer med samhandlingsreformen
Individuell plan: ”Gjør det så enkelt som mulig”
”Åpen innleggelse” – Konsekvenser og utfordringer for samarbeid
Pasientens bekymringer og hvordan hjelpe?
Oslo universitetssykehus Praksiskonsulentordningen
Oslo kommune Helseetaten. Oslo kommune Helseetaten En god munn- og tannhelse er en viktig forutsetning for god generell helse, god ernæring og trivsel.
KØH Døgnopphold Østre Agder
Hvilke pasienter egner seg for kommunale akutte døgnopphold?
Olaviken tilbyr spesialisthelsetjeneste-tilbud ved å drive:
HVA STYRER TILDELING AV PLASS I SYKEHJEM?
Søknader til langtidsopphold i sykehjem pr. 1.november 2010 Totalt 101 registrerte søknader 56 søknader innvilget 7 søknader avslått – brukerne er tildelt.
Et prosjekt i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen
4 NYE HELSELOVER Lov om pasientrettigheter Lov om psykisk helsevern
Erfaringskonferansen februar 2011, Oslo.
”Jeg har ikke gjort leksene mine-min mor fikk kreft i går” Hvem ser og hvem tar ansvar når barn blir pårørende? Randi Værholm, spesialrådgiver i Kreftforeningen.
Rehabilitering – hva kan OUS bidra med?
Møte med bydelseldrerådene Onsdag 30.oktober 2013
Østre Toten Høstkonferansen 19. – 20. september 2012 Ordfører Hans Seierstad, Østre Toten kommune - livskvalitet ved Mjøsa.
Vestmo Behandlingssenter Rusakutt – For hvem og hvordan?
Innføring av Hverdagsrehabilitering i Bodø kommune
Samhandling – palliativt team, Helse- Sunnmøre
Et forskningssamarbeid mellom SIV Kommunehelsetjenesten
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Basiskompetanse.
Brigt Bovim Søreide legekontor
Kurs Falck Vital, Hjelpemiddelsentralen
FRAMTIDENS OMSORGSTJENESTER 2007 – 2030 MESTRING MULIGHETER MENING SBL, Bergen Halvor Holmli, leder RO.
Nanna Maries hjem har vært et senter for foreldre og barn i regi av Kirkens Bymisjon i 27 år. Vårt arbeid består i å støtte foreldre slik at de kan ta.
Fagnettverk for helsearbeidere innenfor demensomsorgen
Forebyggende arbeid satt i system. De fleste eldre er friske, men de fleste syke er eldre.
Klinisk aktivitetsavdeling (KLA)
2002 Toril Bakke FAGLIGE RETNINGSLINJER Toril Bakke HELSELSEPERSONELLOVEN: § 4 : Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til.
Hva er det vi har behov for å få hjelp til av spesialisthelsetjenesten? Av Per Willy Ormestad, Sosionom m/spesialkompetanse i sosialt arbeid på rusfeltet.
Den tidsriktige epikrise
Behandlingstilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser, IKS erfaringer Møte i NKNS Notater til innspill til diskusjon, basert på IKS erfaringer.
Hukommelsesteamets arbeid i Haugesund Kommune
Rehabilitering på CatoSenteret for brukere med kreft.
Utskrivningsklare pasienter – Hvem er de og hvor hører de hjemme?
Virtuell avdeling et nødvendig bindeledd i oppfølging av den utskrevne multisyke eldre pasienten?
Atrieflimmer Pasientopplæring:
Høring om overgang fra egen bolig til sykehjem Hvordan fungerer samhandlingen mellom sykehusene og kommunen vedr. utskrivningsklare pasienter som venter.
Samhandlingsreformen i kommunene- Erfaringer fra Ski kommune
Fylkesmøte NSF Sarpsborg Virtuell avdeling: Visjon: Flere gode år i eget hjem med høy kvalitet på kommunale helsetjenester.
Superbrukerforum 23.april 2013 Seksjon Samhandling Anne Fiskaa Spes.rådgiver, stab samhandling.
Søndre Borgen Solgården sykehjem Solgården boligsenter Dagsenteret Aastad gård.
| Behov for ny statistikk i KOSTRA ved oppbygging av lokalmedisinske sentre Michael Kaurin Helsedirektoratet.
1 Samhandling rundt den eldre pasienten fra et kommune- perspektiv Tove Røsstad, IIIC, Høst 2012.
Erfaring fra tilsyn med legemiddelbehandling Læringsnettverk for sikker legemiddelbehandling i sykehjem Sandefjord Per Schjelderup, ass fylkeslege.
ALS pasienten - en utfordrende pasient? En alvorlig sykdom med symptomer som arter seg forskjellig etter hvilket område som er affisert Ulike aldersgrupper,
Samarbeid om utskriving av pasienter til kommunene Avd. samhandling og helsefremmende.
”Den geriatriske utredning” Olav Sletvold NTNU-RiT.
Pasient- og brukerombudet i Buskerud
Lindrende behandling ved livets slutt
Norsk kongress i geriatri
AKUTT FUNKSJONSSVIKT HOS ELDRE.
Endringer i psykisk helsevernloven 2017
Samhandlingsstatistikk Del I: Komparativ statistikk
Palliativ plan i Profil
Hvordan gjøres dette i Gerica
FRAMTIDA ER UTFORDRINGEN
Dialogmelding lege - lege
Utskrift av presentasjonen:

FRA HJEM TIL SYKEHJEM- VIA SYKEHUS WWW.HARALDSPLASS.NO FRA HJEM TIL SYKEHJEM- VIA SYKEHUS Paal Naalsund Seksjonsoverlege Geriatrisk seksjon Haraldsplass Diakonale Sykehus. Høring 2/4-08

WWW.HARALDSPLASS.NO Relativt mange av de eldre pasientene som innlegges sykehus kan ikke skrives ut til hjemmet. En andel av disse er primært lagt inn fordi de ikke lengre kan klare seg hjemme Den andre hovedgruppen er de som har akutt sykdom som nedsetter funksjonen i så stor grad at de har behov for sykehjemsplass.

WWW.HARALDSPLASS.NO FERDIGBEHANDLET? På sykehus bruker vi begrepet ferdigbehandlede pasienter og i primærhelsetjenesten utskrivningsklare pasienter.

HVEM ER DEN FERDIGBEHANDLEDE PASIENTEN? WWW.HARALDSPLASS.NO HVEM ER DEN FERDIGBEHANDLEDE PASIENTEN? En pasient som ikke lengre behøver sykehusbehandling men som ikke er i stand til å bo hjemme ved utskrivning. Årsaker: -Pasientens helse er så dårlig at vedkommende ikke kan ivaretas hjemme,selv med hjemme-sykepleie. -Pasienten har en så betydelig mental svikt at det ikke er forsvarlig med utskriving til hjemmet(til dels avhengig av nettverk) -De pårørende motsetter seg utskriving til hjemmet.

Å VÆRE FERDIGBEHANDLET WWW.HARALDSPLASS.NO Å VÆRE FERDIGBEHANDLET Kan oppleves mindreverdig og uverdig. Pasienten kan bli oversett ved visitt Man kan miste fokus på andre viktige tiltak som mobilisering og ernæring Å ligge lenge på sykehus er risikabelt: svært mange av de som er innlagt lenge får sykehusinfeksjon eller andre komplikasjoner.

SAMARBEIDET RUNDT DEN FERDIGBEHANDLEDE PASIENTEN WWW.HARALDSPLASS.NO SAMARBEIDET RUNDT DEN FERDIGBEHANDLEDE PASIENTEN Ti virkedager etter at forvaltningen i bydelen har mottatt en melding om at en pasient er ferdigbehandlet/ utskrivningsklar løper et dagsbeløp som bydelen/kommunen må betale til sykehuset ved oppholdets slutt. Misbrukes ordningen av både sykehuset og bydelene? Virker betalingsordningen etter hensikten? Er samarbeidet godt nok mellom bydelsforvaltning og sykehus? Har man forståelse for hverandres situasjon? Hva kan vi gjøre for å bedre samarbeidet? -Tidlig kontakt ved innleggelse -Bedre søknader/dokumentasjon fra sykehusene -Møter om de mest krevende pasientene -Tydelige utskrivningsrapporter -Hospitering

WWW.HARALDSPLASS.NO PASIENTER MED DEMENS Geriatrisk poliklinikk hadde i 2007 ca 1000 konsultasjoner hvor over 90% dreide seg om demensproblematikk. Høy kompetanse på feltet med fagsykepleiere, geriatere og utdanningskandidater i geriatri. Demensvurdering gjøres også på sengepost og dagpost.

Når må den demente pasienten på sykehjem? WWW.HARALDSPLASS.NO Når må den demente pasienten på sykehjem? Grad av sykdom/omsorgssvikt evne til å ivareta sine basalbehov. Grad av tilleggs-symptomer,spesielt adferdsforstyrrelser. Nettverk/pårørenderessurser. Pårørendebelastning

WWW.HARALDSPLASS.NO VURDERING AV SØKNAD Når man sender en søknad om fast plass fra geriatrisk seksjon er dette etter grundig og kompetent vurdering. Forvaltningen Søker (legen) får ikke svar på søknad med henvisning til forvaltningsloven…. Legenes rolle i forvaltningsprosessen? Er legens og spesielt geriaterens kompetanse lavere enn i de respektive forvaltningers?

VURDERING AV SØKNAD II Samtykkekompetanse Hjemmebesøk WWW.HARALDSPLASS.NO VURDERING AV SØKNAD II Samtykkekompetanse Hjemmebesøk Observasjon under korttidsopphold Ivaretakelse av individet eller hensyn til ressursene?

WWW.HARALDSPLASS.NO Retningslinjer Langtidsopphold(fast plass) skal kunne tildeles når brukeren er permanent ute av stand til å ta vare på seg selv og ute av stand til å mestre dagliglivets gjøremål pga mentalt eller fysisk funksjonstap.Det foreligger ikke et sosialt nettverk eller offentlig hjelp som kan kompensere for dette funksjonstapet i eget hjem. Avslag på opphold pkt c): Når langtidsopphold i sykehjem vil være det beste tilbudet,men opphold ikke er tilgjengelig. Søker skal sikres nødvendig helsehjelp ved tilbud om andre tjenester.Søker får sammen med avslag på sykehjemsopphold tilbud om andre tjenester.

WWW.HARALDSPLASS.NO SYKEHJEMSKØ? Sykehjemskøbegrepet fjernes ved at: -Langtidsplass erstattes med rullerende kortidsopphold. Slik kan 3-4 benytte samme plass. -Alle andre tiltak skal forsøkes først…. -Kravet til å få fast plass settes (uforsvarlig?) høyt -Er det ikke tilgjengelige plasser får man avslag istedet for at man settes på venteliste

Derimot tar det seg svært godt ut politisk! WWW.HARALDSPLASS.NO Er ingen sykehjemskø en falsk illusjon som rammer brukerne og deres pårørende hardt? Derimot tar det seg svært godt ut politisk!

Haraldsplass Diakonale Sykehus WWW.HARALDSPLASS.NO Haraldsplass Diakonale Sykehus