Prosjektsamling 4. mars 2013.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Bjørkelangen videregående skole
Advertisements

Ekstern skolevurdering Sandnes skole,
Fellesfag Yrkesretting Relevans
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Oppfølging og vurdering som grunnlag for læring
Forventninger og videre arbeid…...
Noen utfordringer for skolene
Program Torsdag 12. desember: Matematikkfaget; den største utfordringen for gjennomføring i videregående opplæring? Program Torsdag 12. desember: Kl
N Y G IV – OKTOBER 2012 Erfaringer med Ny Giv-prosjektet fra Tæruddalen skole.
Ledere for LP 7-skoler Gardermoen Torunn Tinnesand
Vurdering for læring V/ Trude Slemmen Wille
IKT i Vurdering for læring 3. oktober 2012
5. mars 2013: Hans-Olav Gammelsrud, rådgiver i Akershus fylkeskommune,
NES VIDEREGÅENDE SKOLE
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Spesialundervisning for noen eller spesiell opplæring for alle?
IKO – Ny GIV, én gruppe Struktur - pedagogikk
Vi forandrer Norge! Motivasjon - Mestring - Muligheter Ungdomstrinnet Melding til Stortinget nr. 22 ( ) KD ah.
MÅL FOR 2011/2012 Nattland skole skal være en lærende organisasjon
Tilpasset opplæring og spesialundervisning
Veiledet lesing Mørkved skole
Tilpasset opplæring i en lærende skole
Skoleringssamlinger Knut Alfarnæs, avdelingsdirektør prosjektleder
Ny GIV-Overgangsprosjektet Troms fylkeskommune
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
GNIST og Ungdomstrinns-satsingen VFL-samling Susanne Lavik
Velkommen til Fylkesmannens fagsamling 29. og 30. oktober 2013.
MØTE FOR SKOLELEDERE TEMA: REKTOR OG SKOLELEDELSENS ROLLE I PEDAGOGISK UTVIKLINGSARBEID – MED UTGANGSPUNKT I VURDERING FOR LÆRING.
F Skolebasert kompetanseutvikling i ungdomsskolen Forskning på piloteringen.
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Overgangsprosjektet NY GIV
Presentasjon PULS a Nordland fylkeskommune 29. mars 2012
Ny GIV i Akershusskolen
Lærerskolering Ny GIV 6. dag. Erfaringsutveksling.
Velkommen til prosjektsamling Ny GIV i Akershusskolen.
Ny GIV og arbeidet med de grunnleggende ferdighetene: Strategi- og veiledningshefte 4. mars 2013: Hans-Olav Gammelsrud, rådgiver i Akershus fylkeskommune,
Prosjektsamling 5. mars Fra julebrevet: – det hjelper ikke å redusere klassestørrelsen dersom lærerne fortsetter med den samme undervisningen. Nordlandsforskning.
Pedagogisk ledelse i Den gode Akershusskolen
Pedagogisk ledelse i Den gode Akershusskolen
Sommerskoletilbud i Akershusskolen Evaluering av aktiviteter som ble gjennomført sommeren 2012 og tanker om framtidige tilbud. 11. sept. 2012: Hans-Olav.
Forankring av arbeid med LP- modellen Opplæringslovens betsemmelser og faglige begrunnelser for lederoppgaver og –ansvar Gardermoen juni 2012 Svein.
Elevmedvirkning Prinsipper for opplæringen:
Den videre satsingen på vurdering Samling i kvalitetssikringsnettverk - etterutdanning 2009/
Satsingen Vurdering for læring - hvordan kan UH bidra? Kvalitetssikringsnettverk etterutdanning UH Gardermoen 3. juni 2010 Hedda B. Huse, Anne Husby, Ida.
1 Erfaringer fra skoleeier (Trondheim kommune) Rapporter fra/samtaler med skoleledere Hva lærerne rapporterer PPU−studentenes FoU-arbeid Vurdering for.
Overgangsprosjektet – NY GIV
MAS og oppfølging av det pedagogiske arbeidet i klasserommet
Undervisningssektoren 2015
Ny GIV – videre - forventninger til skoleeier og skole Dato Svolvær Foto: Peter Hamlin.
Hordaland og Sogn & Fjordane PP-tjenesten Lars Arild Myhr - SePU
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Praksiseksempel fra Lørenskog
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Erfaringer med intensivundervisning på 10.trinn skoleåret
SKOLEEIERS ANSVAR Knut Roald McKinsey & Company (2010):”How the world’s most improved school systems keep getting better 1. Poor to Fair.
Skriving og lesing som grunnleggende ferdighet
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
IKO-modellen i Akershus System for tett og systematisk elevoppfølging Hans-Olav Gammelsrud, avd. videregående opplæring Sarpsborg,
Ny GIV Hva startet det med ? – krafttak for grunnleggende ferdigheter Opplæringslovens § 13,10.
Regional plan for et helhetlig opplæringsløp Østlandssamarbeidet
DISEN SKOLE STRATEGISK PLAN INNLEDNING Strategisk plan viser våre satsingsområder for Oslo kommune legger føringer for hovedområder Osloskolen.
Halvard Berg fylkesprosjektleder 3. mars 2017
Systematisk Observasjon av Lesing.
Kultur for læring Individuell og kollektiv læring
Profesjonelle læringsfellesskap
Jon Espen Palm, Kjøsterud skole
RPHO regional plan for et helhetlig opplæringsløp
VELKOMMEN TIL NETTVERSSAMLING!
ATV 14.desember 2018.
Utskrift av presentasjonen:

Prosjektsamling 4. mars 2013

Ny GIV i Akershusskolen Mål for den 4. mars: Det er et mål at den enkelte: Har en grundig forståelse for sammenhengen mellom Ny GIV-satsingen og IKO-modellen. Har god oversikt over hvordan målrettet fokusering på læringsstrategier kan bidra til bedre resultater i Akershus. Har et bevisst forhold til mål for grunnleggende ferdigheter i Akershus.

Ny GIV i Akershusskolen Fra julebrevet: – det hjelper ikke å redusere klassestørrelsen dersom lærerne fortsetter med den samme undervisningen. Nordlandsforskning konkluderer med liten forskjell på hovedtrekkene i undervisningen i Ny GIV-gruppene og ordinære klasser. Med hovedtrekk mener de formidling gjennom tavlebruk, liten grad av differensiering, liten andel dybdelæring og stor andel overflatelæring. Men de ser en stor grad av gode relasjoner og elevmotiverende aktiviteter. Kanskje har vi lykkes med det første målet, å motivere elevene til videre skolegang gjennom å etablere gode relasjoner mellom elev og lærer.

Ny GIV i Akershusskolen Tid Innhold 10.15 – 11.15 Strategi- og veiledningsheftet i Ny GIV. Hvorfor et eget strategihefte?   11.30 – 12.00 Spørsmålsrunde. Hva er uklart når det gjelder Ny GIV – i ungdomsskolene og i videregående? 12.00 – 13.00 Gruppeoppgaver – grunnleggende ferdigheter og læringsstrategier 13.00 – 14.00 Lunsj 14.00 – 14.30 Plenumsdiskusjon læringsstrategier og grunnleggende ferdigheter. 14.30 – 15.00 Felles forståelse for kvalitet i Akershus? Kan god undervisning beskrives og dermed observeres? 15.00 – 16.00 Gruppeoppgaver – felles beskrivelse av kvalitet 16.00 – 16.30 Kaffepause 16.30 – 17.00 Plenumsdiskusjon – felles beskrivelse av kvalitet 17.00 – 17.30 Vokal. 19.00 Middag

Ny GIV i Akershusskolen Gruppeoppgave 1– grunnleggende ferdigheter og læringsstrategier Hvordan jobber dere med læringsstrategier i dag, i ungdomsskolen og vgs.? Hvilke strategier benyttes ofte? Modellerer lærerne strategiene for elevene? Er elevenes mestring av læringsstrategier en viktig del av vurdering for læring? Brukes strategiene i alle fag eleven har, eller er det et norsk-/mattefenomen? Hvordan skape sammenheng i fokusering på elevenes læringsstrategier ved overgang til vgs.

Ny GIV i Akershusskolen Varig praksisendring i Akershus Hva sier forskningen? Få de rette menneskene til å bli lærere – kvaliteten i et utdanningssystem kan ikke overstige kvaliteten på lærerne Utvikle dyktige undervisere - den eneste måten å forbedre elevenes læring er å forbedre lærernes undervisning Kvalitetssikre at alle elever presterer bra – systemer og målrettet støtte for å sikre at alle elever kan dra nytte av tilbudt undervisning How the world´s best-performing schools come out on top (Barber og Mourshead 2007)

Ny GIV i Akershusskolen Hva sier forskningen? Gode lærere God undervisning Visible learning…(Hattie 2009) Pedagogisk ledelse Gode lærere Student-Centered Leadership…(Robinson 2011) Målet med videre arbeid Good to great Vektlegging av profesjonsutvikling (lærere og ledere) Great to excellent Vektlegging av profesjonsbyggende kulturer, lærende fellesskap og innovasjon How the world´s most improved school systems keep getting better (Mourshed et al. 2010)

Hva vil vi satse på etter Ny GIV? Ny GIV i Akershusskolen Hva vil vi satse på etter Ny GIV? Profesjonsutvikling av lærere – etterutdanning for lærere til og med mellomtrinnet Pedagogisk ledelse – etterutdanning av skoleledere Struktur for å «fange opp» svaktpresterende elever – IKO-modellen Struktur for samarbeid i Akershusskolen - Kvalitetsforum

Ny GIV i Akershusskolen Grunnlag for videre utvikling – et felles rammeverk for god undervisning og pedagogisk ledelse for å: etablere et felles begrepsapparat – også med tilbydere av etterutdanning kunne gjenkjenne god praksis ha et utgangspunkt for veiledning (skolevandring, kollegabasert mm.) ha et utgangspunkt for samarbeid mellom skoler

Ny GIV i Akershusskolen Kvalitetskartet utviklet i samarbeide med rektorene i vgs. Egen kvalitetsundersøkelse Revidert utgave kvalitetsbeskrivelse for skolene Ny GIV gir ny kunnskap om kvalitet i skolen

Ny GIV i Akershusskolen Rammeverk for god kvalitet - Kvalitetskartet

Ny GIV i Akershusskolen

Ny GIV i Akershusskolen

Ny GIV i Akershusskolen Gruppeoppgave 2– felles rammeverk for kvalitet Bør vi samarbeide om en felles kvalitetsbeskrivelse i Akershus? Hvordan kan en kvalitetsbeskrivelse brukes som utgangspunkt for a) forbedringsarbeid i den enkelte skole og b) samarbeid i Kvalitetsforum?

Ny GIV i Akershusskolen Mål for den 5. mars: Det er et mål at den enkelte: Har en forståelse for sammenhengen mellom Ny GIV-satsingen og IKO-modellen. Har et bedre grunnlag for å kunne gjenkjenne god undervisning. Har et bedre grunnlag for å kunne styrke den pedagogiske ledelsen i Akershus. Har et bedre grunnlag for å kunne følge opp satsingen på etterutdanning i regi av Ny GIV, slik at det medfører en reell forbedring av egen skoles resultater. Har en klar mening om egen skoles viktigste forbedringsområde.

Ny GIV i Akershusskolen Tid Innhold 09.30 – 10.00 IKO-modellen og Ny GIV. 10.00 – 10.20 Spørsmålsrunde.   10.30 – 12.00 Systematisk observasjon av elevenes faglige progresjon – 12.00 – 13.00 Lunsj 13.00 – 14.00 SSL-prosjektet. Arbeid med læringsstrategier på tvers av forvaltningsnivåer. 14.15 – 14.45 Hva gir god læringseffekt. Evidensbasert forskning om, for og med praksisfeltet. 14.45 – 15.00 Sammenheng mellom kompetanseheving og pedagogisk ledelse. Videre satsing i Akershus. 15.00 – 15.30 Pedagogisk ledelse.

(tilpasset opplæring) Ny GIV i Akershusskolen Ny GIV og IKO-modellen Spesialundervisning Tredelt elevgruppe Normal oppfølging (tilpasset opplæring) Tett oppfølging (i perioder)

(tilpasset opplæring) Ny GIV i Akershusskolen Ny GIV og IKO-modellen Tredelt elevgruppe Normal oppfølging (tilpasset opplæring) Tett oppfølging (i perioder) Kriterier for identifisering Lave karakterer Høyt fravær Karakter 1/IV i enkeltfag Under kritisk nivå i grunnleggende: Leseferdighet Skriveferdighet Regneferdighet Felles mål i Akershus

Ny GIV i Akershusskolen Hva med oppfølgingen? Dersom svake karakterer eller under kritisk nivå i grunnleggende ferdigheter Ekstra viktig med undervisning i tråd med prinsipper lært i etterutdanningen Læringsstrategier (i alle fag) Vurdering for læring Grunnleggende ferdigheter Anvendelse og forståelse

Ny GIV i Akershusskolen På sikt – redusere behovet for periodevise ekstratiltak gjennom å implementere ny undervisningspraksis Spesialundervisning Tilpasset opplæring Tett oppfølging (i perioder) Læringsstrategier i alle fag Vurdering for læring Grunnleggende ferdigheter Anvendelse og forståelse

Kompetanseheving og pedagogiske ledelse Ny GIV i Akershusskolen Kompetanseheving og pedagogiske ledelse Profesjonsutvikling av lærere – etterutdanning for lærere til og med mellomtrinnet Pedagogisk ledelse – etterutdanning av skoleledere Utvikle felles kjennetegn på god undervisningspraksis og god ledelse?

Ny GIV i Akershusskolen Grunnlag for videre utvikling – et felles rammeverk for god undervisning og pedagogisk ledelse for å: etablere et felles begrepsapparat – også med tilbydere av etterutdanning kunne gjenkjenne god praksis ha et utgangspunkt for veiledning (skolevandring, kollegabasert mm.) ha et utgangspunkt for samarbeid mellom skoler